Inlägg från: Anonym (Hrv) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Hrv)

    Om alla människor är lika mycket värda - varför har då inte alla människor samma lön?

    Det finns inget rättvist egentligen med lönesättning. Om man tänker efter så är pengar bara ett abstrakt system. Du kan till exempel låna pengar, investera det i aktier och med hjälp av intäkterna köpa en lyxyacht. Eller varför inte bitcoin?


    pengar å andra sidan är ju det systemet som skapar initiativ och incitament i samhället. Kanske är systemet idag något föråldrat. Det känns ju inte rättvist att en undersköterska tjänar så pass mycket mindre än en byggarbetare. Som Ebba grön sjunger: "kapitalet höjer hyrorna, staten bostadsbidragen" Känns inte rimligt att en heltidsarbetare ska behöva tillskott från staten för att få vardagen att gå runt. Då är tydligen deras arbete undervärderat.

    Sen så tycker jag inte att det hör ihop med människovärdet. Det är två helt olika saker. Ett samhälle klarar sig inte utan undersköterskor exempelvis 

  • Anonym (Hrv)
    Anonym (Ö) skrev 2023-05-27 18:02:24 följande:

    Lönerna behöver inte ha med kompetens utan hur utbytbar man är


    Det stämmer inte, det råder brist på undersköterskor till exempel. Lönerna går inte upp för det, ingen vill jobba som undersköterska i princip. 
  • Anonym (Hrv)
    Anonym (Ö) skrev 2023-05-27 21:42:12 följande:

    Det kan ha med det att göra mer än kompetens skrev jag inte att det ä så i alla yrken på arbetsmarknaden


    Fast det råder inte heller brist på kompetens. "Ingen" vill arbeta som undersköterska för att det är slitigt och lönen är låg. 

    Läser ibland att chefer tänker "omorganisera" för att lösa undersköterskebristen. Det tycker jag är komiskt.
  • Anonym (Hrv)
    Core skrev 2023-05-28 10:22:44 följande:

    Ja, nej, rättvisa är fel ord i lönesammanhanget. Att man har mer på byggen handlar egentligen om att det är tomt på måndagen om löneförhöjning uteblir eller är för liten. 

    Det handlar som vanligt om något så enkelt som tillgång/efterfrågan , precis som med varor. I byggbranschen har det gått inflation då färre och färre är villiga att utföra arbetsuppgifterna. Titta på yrken inom bygg som fler kan tänka sig, exempelvis golvläggare, de har sämre lön än resten av bygg. 


    Sen som tidigare byggnadsarbetare vill jag påpeka att när jag strax efter 30 lämnade bygg hade jag två kollegor som gått bort i arbetsplatsolyckor, så kanske är det inte rättvist att lönen är så LÅG som den är.

    Men jag kan säga att jag är rätt säker på ett tjugoårsperspektiv är det skickliga byggare och sköterskor som kommer sitta med höga löner i samhället, alla vill bli ingenjörer och ekonomer nu för tiden, tjänster som delvis kommer ersättas av artificiell intelligens inom kort. 


    Boots on the ground är framtiden för de som vill tjäna pengar


    Det är klart att en byggnadsarbetare inte tänker acceptera samma lön som en undersköterska eftersom skillnaden redan är etablerad och allmänt accepterat i samhället. Handlar om att kvinnor alltid har förväntats acceptera en lägre lön och att mannen står för majoriteten av inkomsten. "ingen" vill jobba som undersköterska heller, efterfrågan finns, inte tillgången, trots det förändras inte lönerna.

    Pengar är ett abstrakt system, byggarbetare får för mycket av kakan. antar du är bias.
  • Anonym (Hrv)
    nattuw skrev 2023-05-29 15:46:58 följande:
    När det kommer till undersköterskor så betalas deras löner oftast med skattepengar. Skall undersköterskor och andra vars lön betalas av skatteintäkter få kraftigt höjda löner innebär det högre skatt och/eller nedskärningar på andra områden.

    Lönernas del av de offentliga utgifterna är en svår nöt att knäcka eftersom lönerna per automatik över tid kommer att kräva en allt större del av budgeten. Vilket brukar framföras som en av välfärdsstatens akilleshälar.
    Man kan också tänka sig att byggnadsarbetarna tar en större del av kakan än vad de egentligen förtjänar i jämförelse med undersköterskor. Skulle deras intäkter hamna på samma nivå som undersköterskor, så skulle bostadsbyggandet bli billigare, i stället får byggandet skattelättnader.

    Om en heltidsarbetande (undersköterska) kräver bidrag för att kunna gå runt så är det ett systemfel.

    vilket illustrerar hur abstrakt konceptet "pengar" är. Det handlar om kulturell acceptans. 
  • Anonym (Hrv)

    Om andelen män/kvinnor skulle bli 50% i undersköterska/byggnadsarbetare grupperna, så skulle även lönerna närma sig varandra.

  • Anonym (Hrv)
    nattuw skrev 2023-05-30 17:52:09 följande:
    Hur stor dela av byggkostnaderna utgörs av löner?
    Anonym (Hrv) skrev 2023-05-29 16:02:56 följande:
    Om en heltidsarbetande (undersköterska) kräver bidrag för att kunna gå runt så är det ett systemfel.
    Det finns ett inbyggt problem med löner som betalas genom skatteintäkter. Ett problem som inte försvinner även om vi inför slaveri och tvingar slavar att bygga våra hus. När de offentliganställdas löner höjs så måste skatteintäkterna bli större eller så måste man dra ner på något annat. Och det är en nöt som alla politiker måste försöka hantera.
    Det påverkas i alla led, allt från virkesframställningen till själva uppförandet samt infrastruktur för en byggnad. Tycker du det är jämförbart med slaveri att en byggnadsarbetares lön närmar sig en undersköterska?
  • Anonym (Hrv)
    nattuw skrev 2023-05-30 18:15:04 följande:
    Läs vad det står och försök igen.
    Det finns mängder av kommunalt och statligt anställda som tjänar betydligt mer än en undersköterska. Byggnadsarbetare exempelvis 
  • Anonym (Hrv)
    Challenger skrev 2023-05-30 19:51:20 följande:

    Läste ett intressant exempel.

    www.di.se/nyheter/chefen-som-inforde-samma-lon-for-alla/

    Bra, eller dåligt? Tror det är svårt att mäta prestationer på ett objektivt vis. 


    Kanske fungerar på det företaget. Lönerna skapar å andra sidan incitament. Egentligen så är skillnaden vad gäller arbetare marginell om man jämför samhället i stort. Pengar är ju ett abstrakt system. Skulle föredra om "arbetare" generellt tjänade mindre. En byggnadsarbetare tjänar i princip lika mycket som en välutbildad ingenjör. Tror att incitamentet för att anlita arbetskraft blir större. Idag så har man ett annat system (rot/Rut) för att kompensera ett system som inte fungerar så bra.

    Föreställ dig att någon anlitar en byggare med en lön som inte kräver ett rotavdrag, den som anlitar får ingen betalningskompensation (vilket är skattepengar)

    men så fungerar det inte idag, arbetare accepterar (såklart) inte en lägre lön för att de är vana att tjäna ett visst belopp, på bekostnad av bland annat undersköterskor.
  • Anonym (Hrv)
    Anonym (Giros) skrev 2023-05-30 20:32:04 följande:
    Man kan aldrig jämföra ett jobb i offentlig sektor med näringslivet. Det är mycket högre tempo och högre press i näringslivet.

    Det är bra att det finns offentlig sektor för de som vill jobba lite lugnare och ha lägre lön.
    Det stämmer inte. Läste i tidningen för inte så länge sen att en person från hemtjänsten stämde (och vann) pga orimlig stress. Det förväntades att personen skulle teleportera sig från olika arbetsplatser. Läser hela tiden om liknande situationer, där en person ska hantera orimliga mängder med arbete och patienter som blir lidande.

    I de allra flesta fall så tror arbetsgivaren inte att det är lönen eller personalbristen som är felet. De tänker bara på att "omorganisera"

    det är ju ett systemfel.
Svar på tråden Om alla människor är lika mycket värda - varför har då inte alla människor samma lön?