• syster yster

    Hur mycket hjälper era barn till hemma? Å med vad?

    Hej! 

    Har 2 barn på 9 och 6 år gamla. Jag är nyfiken på hur mycket era barn i samma ålder hjälper till hemma och vad de gör? 

  • Svar på tråden Hur mycket hjälper era barn till hemma? Å med vad?
  • LFF
    syster yster skrev 2023-02-09 10:52:43 följande:
    Hur mycket hjälper era barn till hemma? Å med vad?

    Hej! 

    Har 2 barn på 9 och 6 år gamla. Jag är nyfiken på hur mycket era barn i samma ålder hjälper till hemma och vad de gör? 


    Två 9-åringar. Har inga regelbundna sysslor mer än att plocka undan efter sig när vi ätit. I övrigt hjälper de till när vi ber om det med allt från städning (damma, plocka undan på deras rum, dammsuga) till att gå iväg med soporna. De bär även upp sin egen tvätt till sina garderober och ibland hjälper de till att vika delar av den. 

    Vissa dagar slåss de nästan om att få hjälpa till, andra dagar är det "Ingen annan i våra klasser behöver göra saker hemma!"
  • Gasellen87

    Mina två stora är snart 8 och 10 år. De ska hålla ordning på sina rum och städa där, de ska även ta hand om sin tvätt när den är tvättad. Annars har de inga uppsatta saker utan de Hjälper oftast till när man ber dem om allt från att ta ut sopor, hjälpa till med div städ, duka osv. De plockar alltid undan sin egen disk dock men de gör 3-åringen oxå. De får ju även såklart packa och packa upp  sina egna väskor till skola och aktiviteter. 

  • Jemp

    Min 7åring har inga regelrätta sysslor. Kanske börjar bli dags. 
    Han tar upp sin rena tvätt när han blir ombedd. Hjälper gärna till med maten. Dukar av sin tallrik. Det ligger på barnen (syskonet är 4.5) att städa sina leksaker vilket ofta möts av protester- vi jobbar på bättre struktur. 

    Hans ansvar att ta fram kläder för dagen (och lägga de i tvätten vilket dock kräver lite stöd), packa frukt till skolan, hänga upp handduken efter gympan och få med sig rätt saker till träningen. Äter frukost och mellis självständigt. Vi föräldrar har ju dock lite koll så det blir gjort. 

  • MsM84

    Barn på 4 och 7. De får normalt sett städa undan leksaker och plocka undan sin disk efter maten. Stora får även träning i att komma ihåg att ta med sig väska mm till skolan.

  • Mrs Moneybags

    Pojke 11,5 år. Men han har haft samma ansvar i 2-3 år:
    1. städa hallen varje vecka - dammsuga, skaka matta, ställa i ordning skor
    2. städa sitt rum varje vecka - dammsuga, plocka i ordning mm
    3. gå ut med soporna dagligen

  • TvillingmammaVästgöte
    Mrs Moneybags skrev 2023-02-09 14:26:31 följande:

    Pojke 11,5 år. Men han har haft samma ansvar i 2-3 år:
    1. städa hallen varje vecka - dammsuga, skaka matta, ställa i ordning skor
    2. städa sitt rum varje vecka - dammsuga, plocka i ordning mm
    3. gå ut med soporna dagligen


    Oj, det var mycket tycker jag. Så mycket arbete har jag aldrig funderat på att lägga på mina barn och inte gjorde jag det heller när jag var barn. Men det kanske är bra för barnets utveckling, att de får lära sig, 
  • Jag är bara jag

    Min äldsta är 6 år. Han har inga återkommande sysslor förutom att städa undan leksaker varje dag. Och pennor när han ritat. Dock hjälper han gärna till med lite av varje jag ber honom om. Duka bordet, hämta saker, baka, sommartid hjälpa till i trädgården. Rensar man kirskål förenar man nytta med nöje för den äter vi upp. Glad

  • Aliona

    6-åringen ska bädda sängen varje dag, duka undan efter sig, plocka undan sina leksaker och lägga smutsklädet i tvätten. En gång i veckan städar vi och då får han välja vad han vill göra, och det brukar bli dammsuga. Sen hjälper han till spontant med att tex plocka ur diskmaskinen, vika tvätt (para ihop strumpor mest), laga mat, vattna blommor, gå ut med sopor, tvätta fönster, ställa in mat när vi handlat osv. Vi försöker ha en balans mellan det som är hans ansvar, vilket är ganska lite, och förväntningarna att han ska hjälpa till spontant när vi göra hushållssysslor. Hemma hos mormor och morfar får han mest arbeta i trädgården och åka med till tippen och sånt som är roligt utomhus då vi själva bor i lägenhet. 

  • Bucky

    6åringen dukar undan efter sig och bäddar varje dag sin säng. Dukar bordet någon gång i veckan. Går ut med soporna någon gång i veckan. Plockar undan sina leksaker Samt Vattnar blommorna i sitt rum. 

Svar på tråden Hur mycket hjälper era barn till hemma? Å med vad?