Inlägg från: Anonym (Bara onödigt) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Bara onödigt)

    Ange socialsekreteras personnummer i kommunikation?

    Nu är jag ganska säker på att du är dryg...

    Men har du aldrig varit sjuk och fått sjukskrivning med ditt personnummer och namn...har läkarens personnummer stått där längst ner? Mest troligt inte...
    Om inte, har du känt dig lika utpekad då med? Kanske ringt upp vårdcentralen och uttryckt förundran att läkaren inte skrivit sitt personnummer med så att FK verklige VET vilken läkare som avses...

    Fått beslut från FK med ditt namn, personnummer och barnens personummer och er adress.
    Har beslutande handläggare skrivit ut sitt personnummer då med? Troligtvis inte
    Vid behov att överklaga eller på annat sätt skriftligen kommunicera med dem, känt samma behov?

    Om du aldrig i något sammanhang tidigare känt behov av att skriva ut handläggarens personnummer tidigare, VARFÖR skulle du göra det här?

    Du är uppenbart kränkt att vara under utredning och har behov att lasha ut... Men detta kommer inte förändra något och inte få dig att må bättre....
    Gå och prata med någon om alla känslor detta väcker men låt bli att provocera...det ger ingenting.
    Att skriva ut personnummer och namn gör ALLA myndigheter...det är inte personligt, inte utpekande eller konstigt.

  • Anonym (Bara onödigt)
    Anonym (Ordentlig mamma) skrev 2023-02-21 16:50:51 följande:
    Jag tycker generellt att det numera råder stor försiktighet med att använda personnummer i kommunikation. Jag har kollat på lite kallelser jag fått från läkare, tandläkare osv. Inte någonstans skriver de ut personnummer. Kanske är bara socialen lite gammaldags av sig?

    Jo, jag tycker det känns lite utpekande faktiskt. Men det är kanske en helt obefogad tanke? Någon skrev att det framstår som man försöker skrämmas om man skriver ut personnummer. Kanske försöker socialen skrämma oss? Är det så man ska tolka det ?  Ställer bara frågan rakt ut nu. 
    Jag fick beslut från CSN igår, pappersvägen och förra veckan ett brev om mer uppgifter, de hade med personnummer i bägge...
    Fick besked från FK om SGI, åxo personnummer.
    Var sjukskriven för 2 månader sedan, på läkarintyget var det också personnummer...
    Ingenstans står handläkarens eller läkarens petsonnummer

    Så nja...håller inte med dig...Det är fortfarande  vanligt...

    Skulle du starta tråd om att CSN skrivit ditt personnummer i ett beslut och fråga om du ska ta reda på handläggarens nummer? Ens fundera om det handlar om nån skrämseltaktik?

    Detta handlar om att du tycker ärendet i sig är jobbigt och har mest troligt om en känsla av vanmakt och underläge.

    Men oavsett hur du hanterar detta, förändrar de inte era positioner. De är myndighetsutövare och du är mamman under utredning.
    De gör ett jobb och du är privat.
  • Anonym (Bara onödigt)
    Anonym (Ordentlig mamma) skrev 2023-02-21 17:13:51 följande:
    Tycker det var lite konstigt att mitt sjukhus inte ville skicka ett röntgenutlåtande med vanlig post, utan det skulle gå REK. Inte jättekänslig info tyckte jag, men som svar på en direkt fråga fick jag svaret att det innehöll personuppgifter. 

    Däremot sänder socialtjänsten utredningar med personnummer och en massa annan information med vanlig post hem till oss. Vem som helst kan ju komma över det brevet. Rätt vanligt att brevbäraren delar ut i fel låda exempelvis.  De har tydligen en helt annan syn på det här med personuppgifter. 
    Dock samma med brev/beslut från kronofogden till exempel..kommer inte rekommenderat...
    Tror även domar från domstolar kommer så...

    Det är inte bara socialtjänsten..även om du vill tro det för att du vill få vara extra arg på dem...
  • Anonym (Bara onödigt)
    Anonym (Ordentlig mamma) skrev 2023-02-21 17:25:08 följande:
    Aha!, det kände jag inte till. Brukar du få brev från Kronofogden och brev från domstolar?

    Jag undrar vad anledningen är att sjukhusen inte vill sända sina journaler med vanlig post. Som jag ser det, betydligt mindre känslig information faktiskt. Domar är väl förresten offentlig och allmän handling, men en utredning hos socialtjänsten tror jag inte räknas som en allmän och offentlig handling, men kan absolut ha fel. 

    Skulle brevbäraren lägga den i fel brevlåda blir den ju i vart fall offentlig! Glad
    Jag har jobbat som budget och skuldrådgivare och hjälpt många med detta och då ju sett mååååånga av mina klienters beslut och domar och annan kommunikation är ju

    Det är inte olagligt eller fel av socialtjänsten, Försäkringskassan eller någon annan myndighet att använda personnummer i kommunikation med dig. Det finns ju ett tydligt syfte. 

    Syftet är dock inte lika tydligt kring varför du skulle ta reda på deras och inkludera det i kommunikationen med dem...
    De identifierar sig ju varje gång de loggar in i systemet och har ett användarnamn som lämnas i systemet så fort de gör något, t.ex går in i ett ärende, läser eller skriver.
    Det är inte oklart vilka de är.
    Om du kommunicerar med dem kring nåt behöver du ju inte ens veta deras namn...genom dina uppgifter kan ju din handläggare hittas...

    De kan ju även bytas ut eller tillfälligt vara i tjänst...
    Om en handläggare blir sjuk, har semester så tar ju någon annan vid...
    Personnumren på handläggarna är alltså helt oväsentliga...

    Om du på riktigt tycker att det känns obehagligt just att få det skickat med era personnummer, prata med handläggarna om det finns något annat sätt. T.ex rekommenderat, hämta ut i reception eller digitalt. (Om det sista går eller om de måste skickas får någon som jobbar med sådana utredningar svara på )
  • Anonym (Bara onödigt)
    Anonym (Ordentlig mamma) skrev 2023-02-21 18:12:39 följande:
    Ja, jag tycker det borde skickas rek faktiskt. Sedan förstår jag nog ändå inte syftet med att återkommande skriva ut våra personnummer. 

    Som jag skrivit några gånger. Om detta i postgången hamnar i fel låda. Då röjs ju hela sekretessen kring utredningen. De skulle lika gärna kunna häfta upp den på anslagstavlan i kommunhuset!Skrattande
    Fast det gäller ju då alla myndigheter i så fall eller hur? I de flesta (om inte alla) beslut från myndigheter etc kan du nog upptäcka att personummer står med...
    Det ska framgå i beslutet vem ärendet gäller och personnummer är med och klargör det. Ett ärendenr klargör ju inte det utan att stämma av med det system som ärendet är kopplat till.

    Sen förstår jag att det är känslig information och att det känns jobbigt bara tanken att någon obehörig skulle se den.

    Be om att få era utredningar kommunicerade på annat sätt framledes...
    Vet t.ex många som hämtar ut i receptionen på kommunen med legitimation....
  • Anonym (Bara onödigt)
    Anonym (Ordentlig mamma) skrev 2023-02-21 18:50:01 följande:
    Nu ska vi inte överdriva, men du ska veta att man har inte något allmänt frikort att undgå utredning bara för att man jobbar med myndighetsutövning. 

    Tag bara den så kallade Arbogakvinnan. Hur skulle det sett ut om polisen inte utredde henne för att jon arbetade som socialsekreterare? 
    Självklart kan även socialsekreterare behöva stöd i sitt föräldraskap, ha missbruk, psykisk ohälsa eller ha barn/ungdomar som har ett destruktivt beteende.
    Det kan nämligen ALLA...
  • Anonym (Bara onödigt)
    Anonym (Ordentlig mamma) skrev 2023-02-21 18:56:34 följande:
    Nja, det där argumentet faller ju.

    Kan ju lätt finnas flera Anna Svensson, Stina Johansson eller Liam Andersson på Socialkontoret också. Däremot finns det ju inte fler än oss boende på denna adress. Bara de skriver den rätt och brevet läggs i rätt låda. 

    Mig veterligen sorteras inte posten utifrån personnummer, men du kanske sitter på annan information? Skrattande
    Jo många gånger gör det just det, den som sköter posthanteringen kollar i systemet vem som har ärendet, eftersom det sker handläggarbyten...så även om Anna Svensson hade ett ärende tidigare är det inte säkert att hon har det nu...
    Om det inte är den sköter posthanteringen som gör det så kan fel Anna Svensson hitta rätt handläggare genom att slå i systemet. 
    Det är dina uppgifter som avgör till vem det ska till, inte handläggarens personuppgifter...
  • Anonym (Bara onödigt)
    Anonym (Ordentlig mamma) skrev 2023-02-21 19:17:03 följande:
    Måste ju vara svårt att få en kontinuitet och en röd tråd i en utredning om det är 20 handläggare som arbetat med den. Inte konstigt att så många kritiserar utredningarna och påstår att de innehåller felaktigheter. Jag tror det är bäst att det är samma handläggare hela tiden. 
    Nu skrev jag ju inte att ärenden byter handläggare 20ggr.
    Bara att handläggarbyten sker.
    Handläggare blir sjuka, har semester, är föräldralediga, är tjänstlediga och byter tjänst. Som på alla andra jobb... Läkare, lärare, sjukgymnaster, tandläkare etc etc...
    Oavsett varför bytet sker så måste ett ärende och en utredning löpa på...vore ju katastrof annars.

    Sen kan det vara naturliga handläggarbyten utifrån att organisationen är uppbyggd på olika sätt, i exempelvis olika grupper såsom mottagning, utredning, insatser, familjehem som då hanterar olika delar av i processen...
    Ett barn och en familj kan ju vara aktuellt under flera år och under den tiden behöva olika stöd och insatser...

    Det känns mest som att du vill hitta saker att gå igång på och få kritisera. 
    Om du mår bra av det, så gör det...
    Ingen hindrar dig att tycka att socialtjänsten i din kommun är dålig. Du får ju tycka det.

    Vill du skriva ut personnumren i nästa brev till socialtjänsten för att göra någon poäng, gör det. Era positioner mellan varandra kommer inte att förändras.
    Utredningarna kommer att fortsätta innehålla era personnummer, det sköter oftast systemet. De enskilda handläggarna kan mest troligtvis inte ta bort dem utan de kommer automatiskt så att det inte ska bli felskrivningar.

    Om du vill ägna din tid åt att ta reda på personnummer och skriva in dem i breven, gör det.
    Er familj är fortfarande den som blir utredd och inga försök till maktutövningar kommer att förändra det.

    Jag personligen tror vägen till att må bra går genom att acceptera det man inte kan förändra och förändra det man kan...
    Om du tror att ägna tid åt att ta fram personnummer etc faktiskt gör nån skillnad för dig och er och kommer att påverka utredningarnas utformning så kör på.
    Jag tror dock att du har fel...
  • Anonym (Bara onödigt)
    Anonym (Ordentlig mamma) skrev 2023-02-21 22:50:49 följande:
    Ja, det är möjligt att jag är överkänslig. Men då skadar det ju å andra sidan inte att jag anger handläggarens personnummer i kommunikation. Då blir det ju tydligt, mer jämställt och det finns ingen risk att handlingarna hamnar hos fel handläggare om de har flera som heter samma på förvaltningen. 
    Gör du det.
    Det blir inte mer jämställt ändå.
    Hur du än gör kommer du inte förbi det.
    Det är en myndighet och du är en privatperson.

    Du kan skriva personnummer om det känns skönt för dig. Om du känner att du får nån form av tillfredställelse av det. Men, förändrar det nåt?
  • Anonym (Bara onödigt)
    Anonym (Ordentlig mamma) skrev 2023-02-22 09:13:21 följande:
    Då kan jag direkt säga att du uppfattar fel. Jag har mycket god läsförståelse. Har alltid haft det. Att du uppfattar att jag inte tar till mig av "råden" som vissa ger mig är för att jag helt enkelt inte håller med. Inte för att jag inte förstår dem, eller att det finns de som har en annan syn. Det kan man få ha.

    Många här, däribland du förstår inte detta. Man förstår exempelvis inte, att man inte kan dela ut handlingar hur som helst och sedan kalla det för sekretess. När man så påtalar sådana (i mitt tycke fundamentala) saker, som egentligen är rena självklarheter. Då känner sig vissa kränkta och försöker då angripa mig som person istället för att diskutera sakfrågor i tråden. Det är ett tydligt mönster. 

    Jag hoppas du förstår skillnaden mellan lagar och normer. Hoppas att du också förstår att varje människa är unik och att alla har olika normer och värderingar.

    I min värld är det normlöst, gränslöst, felaktigt, respektlöst (kalla det vad du vill), att återkommande i en löptext ange vederbörandes personnummer återkommande gång på gång. Jag har aldrig stött på det tidigare. Inte från någon instans. Och nej, jag tror inte att deras mallar påkallar att det är så man måste skriva. Det ser ut som det är konstruerat i vanligt word-dokument med kommunens brevhuvud.

    Jag reagerade på det, men tänkte då för en stund att man kanske ska skriva likadant. Skriva till bönder på bönders vis helt enkelt. Kanske skulle det få mottagaren att reagera och då har jag ju på något vis uppnått mitt syfte. Bibehålls sekretessen (vilket den ju ska) är det ju inget problem, förutom att det ser lite konstigt ut. Litar de inte på sin egen sekretess får de ju anledning att fundera även över den då även deras namn och nummer når offentligheten. Kanske bidrar jag då till att de stärker sina egna kvalitetsprocesser. Win-win helt enkelt! Skrattande
    Nu bryter det ju inte mot lagen att skicka utredningar via posten. Så jo de får skicka de via posten och kalla det sekretess. Du får tycka att det är fel men det är inte detsamma som att det är självklarheter..när de facto de flesta av Sveriges myndigheter gör på detta sätt. 

    Sen om man har några funderingar eller synpunkter kring hur utredningen är utformad kan man ju annars testa och fråga...istället för att göra antaganden och planera någon slags trotsig maktdemonstration
    Du har aldrig jobbat i det system som de har och det kan se ut som ett worddokument men systemet kan ändå ha låsta delar i mallen...
    Fråga!
    Och lyssna på det faktiska svaret...inte svaret du redan har i huvudet...

    Jag är så nyfiken på hur du skulle råda ditt/dina barn i en liknande situation? Där t.ex något i skolan känns ologiskt och där de inte förstår syftet. Vilket ganska ofta händer med barn, de har sitt perspektiv och ser inte slltid helheten.

    Skulle du råda dem att göra som du, dvs göra antaganden om att skolan är ute efter att jävlas, råda barnet att vara trotsig, käfta emot, inte lyssna på personalen eller fråga om syftet utan istället försöka sätta skolans personal på plats, gärna utstuderat. Säga till barnen att de har samma roll som lärarna....

    Eller skulle du råda dem att fråga personalen och kanske stötta dem i att visserligen ställa kritiska frågor men även lyssna på svaret....och lära dem att respektera att lärarna är i en roll och eleverna en annan. Att de har olika perspektiv.
Svar på tråden Ange socialsekreteras personnummer i kommunikation?