Inlägg från: Challenger |Visa alla inlägg
  • Challenger

    När man inte har råd att åka på semester

    Läste denna artikel i Expressen.

    www.expressen.se/amelia/premium/jag-ar-sa-ledsen-for-att--mina-barn-inte-far-resa/
    Vi har väl alla olika förutsättningar och kanske framförallt har vi olika värderingar.

    Kan ändå tycka synd om barn vars föräldrar aldrig har råd att åka på semester, eller kanske göra så mycket aktiviteter i överhuvudtaget. 

    Vi har inte heller rest på sportlovet. Dottern i nedre tonåren känner det som jobbigt när andra barn lägger upp bilder på sociala media osv från resor till alperna, fjällen, men även varmare resmål. 

    Jobbigt när barnen kommer tillbaks till skolan efter lov och andra barn frågar vad barnet gjort på "semestern". Det förutsätts på något vis att man tar semester när det är lov. 

    På frågan som kommer känns det jobbigt för barnet att svara "ingenting". Jag förstår det. 

    Läste lite kommentarer på facebook om denna artikel i Expressen och den är fylld av nedlåtande kommentarer gentemot mamman av typen; "Var glad att du har mat på bordet". "När jag var barn åkte vi aldrig på semester" . 

    "Folk är så bortskämda" "Livet är inte rättvist". "hon borde sparat mer när räntan var låg". Visst, det är ju fritt att tycka så, men det hjälper ju inte henne och framallt hjälper det inte hennes barn.

    Hur ska det hanteras? Vad säger man till sitt barn?

  • Svar på tråden När man inte har råd att åka på semester
  • Challenger
    Anonym (S) skrev 2023-03-05 10:28:52 följande:
    Man säger som det är, att man inte har råd. Och det är inte så att alla åker iväg, väldigt många stannar hemma också.
    Fast det där kanske varierar lite var man bor och så? Jag tror verkligen att det finns skolor där i princip "ALLA" reser bort på loven. 

    Annars håller jag nog med dig att det kanske är bra att säga som det är, om det nu är så. 

    Vi har inte heller rest. Dels har vi båda behövt jobba (arbetstopp), sen tycker jag personligen inte att det är speciellt kul att resa till fjällen och definitivt inte värt vad det kostar. Fast barnen kan ju och tycker säkert annorlunda. De jämför sig med andra barn. 
  • Challenger
    Fröken Allvar skrev 2023-03-05 10:33:29 följande:

    Ja, vad säger man till sitt barn? Det är en reell ekonomisk skillnad hon ställs inför. Många som upplever den som barn använder den som drivkraft för att se till att de tjänar bättre än sina föräldrar som vuxna.

    Jag vet inte vad du ska säga. 

    Du verkar finnas där och vara inlyssnande gentemot hennes värld. Det räcker långt. Och om du själv inte känner dig gnällig så kanske det påverkar henne på sikt så att hon inte ärver avundsjuka gentemot dem med bättre ekonomiska resurser. 


    Lite intressant det där du nämner. Funderar på det där med skillnaden mellan drivkraft och avundsjuka. Det ena anses bra, det andra dåligt, eller till och med fult. 

    Själv är jag nog så tråkigt att jag ofta känner avsaknad av både drivkraft och avundsjuka. Har ingen större drivkraft att resa runt en himla massa och känner därför ingen direkt avundsjuka mot de som gör så. Fast det kanske är en annan diskussion?

    När vi ändå reser eller hittar på saker är det till 100% för barnens skull. För att de ska få göra något som DE tycker är roligt. Det är vad jag/vi lever på. Handlar som sagt lite om värderingar också. Alla som inte reser gör det inte enbart för att man inte skulle ha råd. Däremot tror jag ofta att det tolkas så i omgivningens ögon. Det är helt enkelt status att resa och det har barnen snappat upp så väl. Mitt i klimatkris och allt..  
  • Challenger
    Anonym (S) skrev 2023-03-05 10:36:42 följande:
    Men alla reser inte på alla lov. Och har man barnen i en skola där alla reser på alla lov, då har man ju gjort det valet för sina barn, fast man inte har råd att leva som de andra. De föräldrarna ska kanske tänka om. 
    Du menar att man då har gjort fel skolval? Låter det inte lite drastiskt att byta skola för att man inte reser på loven?

    Den tanken har jag faktiskt aldrig tänkt själv. Men kanske har du rätt? Lika barn leka bäst som man brukar säga?
  • Challenger
    Anonym (blå) skrev 2023-03-05 10:41:30 följande:

    Vad är det för skola de personerna går på undrar jag?
    Jag gick i ett fint område men alla åkte inte på semester varje lov, en del åkte inte aldrig på något och det var inget fel med det. 
    En tjej hade en pappa som tjänade ganska mycket, men han la alla pengar på boende och fler barn så de åkte utomlands en gång på 10 år. En kille bodde med sin ensamstående mamma och åkte också bara bort en gång på 10 år (fast mamman åkte utomlands själv vissa år). En annan tjej med många syskon och två föräldrar som levde på bidrag åkte utomlands varje sommar. Jag själv åkte också varje sommar bort en vecka men annars gjorde jag ingenting. 


    Ja, hur definierar man det? Övre medelklassområde skulle jag väl säga kanske. Tänker på det ibland när jag hämtar/lämnar på skolan. Bara det nästan lite parodiskt faktiskt när det bildas kö av bilarna utanför skolan..., avseende biltyper och så. 

    Jo, jag tror du har rätt. Det här med resande kopplas nog ibland överdrivet mycket till pengar och ekonomisk status. Man förutsetts vara fattig som en kyrkråtta om man inte reser. Att resa är att vara normal. Märkligt hur det har blivit. 
  • Challenger
    Embla twopointoh skrev 2023-03-05 11:04:12 följande:

    Fast, bara för att man inte gjort en resa under lov/semester betyder inte det att man inte gjort någonting alls.
    Märklig inställning, tycker jag, att resor på något sätt skulle vara finare eller bättre än att åka skridskor på den lokala sjön eller att umgås med familjen.

    Alla gillar liksom inte att resa, folk är olika, och det kanske är trist om man som barn skulle vilja resa, men att ens föräldrar inte har intresse i det eller helt enkelt inte har råd. Jag kan förstå att som barn, eller främst tonåring, kan man vara ganska känslig för det här med att vara som 'alla andra' och att det därför kan kännas jobbigt att inte resa om 'alla andra' reser, men det är knappast ett tecken på utsatthet eller bristande omsorg att inte åka på dyra resor under barnens uppväxt.

    Hur man hanterar det? Ja, man säger som det är till barnen. Att man inte har råd, att man inte gillar att åka skidor, att man vill tänka på klimatet, eller vilken anledning man nu har. Sedan kan man passa på att prata med tonåringen om saker som grupptryck, att passa in, hur det är att inte vara som 'alla andra'. Att ens värde inte har det minsta att göra med hur man spenderar sin semester, med märkeskläder eller eller andra statusprylar, och att de som tror detta kanske inte är trevliga vänner i det långa loppet.


    Jag håller med till 100% och det är också ungefär så vi har gjort under detta lov.

    Svårigheten är väl hur man förmedlar det hela och kanske framförallt hur det tolkas av barn i yngre tonåren. Det är en sak att höra det, en annan sak att acceptera det som barn/tonåring. 

    Jag tycker alltså inte ett dugg synd om mig själv, då jag inte reser för att jag inte kan, utan för att jag inte vill. Däremot kan jag tycka mer synd om mitt barn som vill, men som då indirekt inte får pga mig. Kan även tycka synd om föräldrar som vill, men som inte kan liksom deras barn. Sedan dessa ständiga jämförelser med andra och jämförelser, uppladdande av bilder på sociala media osv. Dvs, det helt meningslösa skrytet eller vad man ska kalla det för. Ungefär som att det egentliga syftet inte är resan i sig, utan att man vill väcka folks avund på något vis. Köpa sig status helt enkelt. Jag tycker det känns så larvigt.Skrattande

    Sen är det ju inte bara barn som håller på så, utan även vuxna. Väx upp tänker jag bara när jag ser sådant!  
  • Challenger
    Fröken Allvar skrev 2023-03-05 16:55:10 följande:

    Jag minns mina första märkesjeans och hur perfekt de satt. 
    Jag minns min första resa till solen utomlands, äntligen!
    Jag minns att de som fick mest uppmärksamhet i skolan fick det på grund av utseende, kläder och sina semesterresor.
    Sedan jag kom till Familjeliv och började skriva i trådar om klass har jag blivit kallad nyanser av offerkofta fler gånger än jag kan räkna till. Den här tråden är annorlunda, och det gör att jag misstänker att människor tänker väldigt olika om status beroende på sammanhang?


    Bra inlägg av dig tycker jag! 
    Själv har jag och frun det rätt bra. Det går ingen nöd på oss. Det är mest viljan som saknas vad gäller flitigt resande. Växte upp med en ensamstående mor och nöden var garanterat större där. Inte så att vi fick gå hungriga, men några dyra semesterresor var det inte tal om. 

    Jag tror absolut att tonåringar värdesätter vissa saker högre än andra. Jag minns själv att det var viktigt att ha rätt märke på jeans och vissa kläder. Växte upp på 80-talet och andra jeansmärken än Levis var otänkbart. Andra märken än adidas på trängsoverallbyxorna gick förstås inte heller. Där tror jag det ändrats en del.  Var väl kanske ingen big issue på den tiden visserligen att få de där grejerna. Var väl närmast en skoluniform på den tiden. 

    Jag tror inte kläderna är lika enkelriktade idag som de var då. H&M duger på ett sätt som det inte gjorde då. Klädstilarna är mer varierande idag än då. Däremot har väl sociala media klivit in på ett annat sätt idag. Jag tror det är viktigt att kunna visa upp en flashig fritid på något vis. Det problemet fanns ju inte på 80-talet. 
  • Challenger
    Citronella skrev 2023-03-05 21:49:02 följande:

    Att gnälla över att man inte har råd med semester varje lov är fruktansvärt bortskämt det är ingen mänsklig rättighet att resa. Valet står inte mellan att åka till Alperna eller göra ingenting det finns mycket som är gratis biblioteket brukar ordna aktiviteter, man kan gå till lekparken, bygga snögubbar om det är snö, åka pulka mm 


    Tror inte tonåringar resonerar riktigt på det viset. Den typen av aktiviteter är de inte intresserade av. 

    Har även ett yngre barn och att gå runt på museum eller bibliotek står nog inte jättehögt i kurs där heller. Dåligt med snö här i Stockholm är det ju dessutom, så även jag får faktiskt viss idetorka. Däremot har det blåst en del och det har vi utnyttjat...  
  • Challenger
    Anonym (Älskar resor) skrev 2023-03-06 09:25:51 följande:

    Att resa och bredda sina upplevelser är en del av uppfostran och uppväxten
    tycker jag.


    Samma sak att se olika delar av Sverige, att vara i fjällen, att
    ha provat på slalom osv. Det är sånt som jag tycker är viktigt att mina barn
    ska ha gjort. Jag vill ta med dem till London när de är stora nog att
    uppskatta det, vi har vandrat i fjällen, bilat runt i olika delar av Sverige
    osv. Att aldrig ha gjort eller sett någonting blir ju en begränsning.


    Det kan jag hålla med om. Fast många växer nog upp på det viset tyvärr. Omsorgssvikt?
  • Challenger
    Anonym (Lina) skrev 2023-03-06 09:43:33 följande:

    Det är ju väldigt tragiskt att läsa om föräldrar som inte kan komma på en enda sak man kan göra på lovet för att man inte har råd att åka till fjällen en vecka. När blev föräldrar så handlingsförlamade och lata. Nej det är inte synd om barn som inte var i fjällen på sportlovet. Jag kan komma på tusen saker att göra på lovet som inte kostar i närheten så mycket som en vecka i fjällen. Dessutom mår många barn och unga bra av att någon gång bara få vara hemma, ta sovmorgon och bara göra vad man vill. Läsa, se en film, träffa en kompis. Utflykter på närmre håll går också att hitta, som inte kostar alls lika mycket. Varför måste barnet göra ingenting för att man inte kunde åka till fjällen. Själv har jag jobbat halva lovet för fick inte ledigt. Barnet har varit med kompisens familj på lekland och akvarie och simhall, sen var vi på bio, hälsade på mormor och morfar och åkte till ett museum med guidning för barn och experimentverkstad. Övrig tid var hon på fritids som hade massa kul aktiviteter och en utflykt. Jag tycker inte synd om mitt barn och inte om mig själv heller och förstår inte varför det skulle vara det. 


    Ja, någonting borde man förstås kunna hitta på. Mycket av det du föreslår tror jag dock bara uppskattas av lite yngre barn. För en 12-15 åring är det kanske inte jätteroligt att hänga på ett lekland, eller leka på en experimentverkstad?

    Tror det finns en förväntansbild hos många att det måste hända saker på loven. Att bara ligga i sängen och slappa, se en film osv, ses som lite fattigt och att man saknar ambitioner. 
  • Challenger
    Anonym (Älskar resor) skrev 2023-03-06 13:59:28 följande:

    Men resa till fjällen kan man också göra på sommaren. Vi har varit i Åre och vandrat upp på Åreskutan, vandrat i Vemdalsfjällen osv. Det är stora upplevelser att se fjällvärlden och inte ens hälften av kostnaderna mot en skidresa på sportlovet. 


    Det är bra om man gillar mygg i vart fall !Skrattande
  • Challenger
    Anonym (Älskar resor) skrev 2023-03-06 15:39:08 följande:
    Vi har bott i stuga i Björnrike och sen gått vandringsleder däromkring, Storhogna, Vemdalen, besöka vattenfall osv. Superfint Och väldigt avkopplande att bo i stuga. 

    men sen har vi bott på hotell i Åre, tog kabinbanan upp och sen gick vi upp till toppen. Fantastiska vyer. och hotell, bad, restaurang osv ger ju en annan typ av semester. 
    Jag tycker det låter jättehärligt, men frågan är om barn i nedre tonåren känner likadant. Kanske finns det de som skulle uppskatta det, men väldigt många gör det nog inte. 
  • Challenger
    Fröken Allvar skrev 2023-03-06 15:53:40 följande:
    Vänta bara tills en kritisk massa av befolkningen inte längre har råd. Då börjar de snart lyfta fram fördelarna med att "sakna ambitioner" . Men då kanske din tjej är stor? Var öppen med henne och resonera kring vad som är möjligt att göra med nuvarande budget?
    Ja, ungefär som att folk kan demonstrera i Friday for Future. Protestera mot klimatförändringarna (som om det hjälper), för att nästa helg sätta sig på ett flyg till Thailand tor... , bara en sådan resa kostar lika mycket Co2 som ett helt års bilkörning för en normalbilist som kör 1500 mil per år. 
  • Challenger
    Anonym (Delad glädje) skrev 2023-03-06 16:42:14 följande:

    I min familj är vi ekonomiska dessutom har vi tur som har jobb och billigt boende.
    så när vi åker till fjällen kan våra ungdomar ta med en kompis.
    Kostnaden för en extra unge är liftkort och ev skidor, detta upplever jag att flera föräldrar lättat betalat för alla andra älskar inte att resa.
    Allt handlar inte om pengar utan om vad man prioriterar.


    Fas det där är ju lätt att säga om man har pengar. Har man inte ett välbetalt jobb och/eller sitter med ett dyrt boende som man kanske inte har råd med pga dåligt avlönat jobb blir det ju lite värre. 
  • Challenger
    Fröken Allvar skrev 2023-03-06 17:47:45 följande:
    Jag tror inte att folk gör riktigt så, men det jag menade är att tongivande grupper som måste dra ner på något i sin ingrupp stärker varandra i de nya förutsättningarna. Så om man inte har råd att göra aktiviteter kallar man sitt liv enkelt och avskalat, för att ta ett exempel. 

    Hur har det gått med dottern? Något nytt? 
    Lite som Räven och Rönnbären? Ja, så kan jag faktiskt tänka mig att en del reagerar och agerar.

    Vad tänkte du på rörande min dotter? 
Svar på tråden När man inte har råd att åka på semester