Inlägg från: Anonym (Lina) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Lina)

    När man inte har råd att åka på semester

    Alternativen behöver ju inte vara resa till fjällen eller utomlands och att göra "ingenting". Det finns ju mycket man kan göra. Hälsa på släktingar, besöka museer, åka skridskor, åka till simhallen, lovaktiviteter som många kommuner arrangerar, sportevenemang, på på spa, bio. Allt behöver inte kosta massa pengar och även om barnen går på fritids kanske man kan ta något än dag ledig eller göra saker efter fritids så de känner att det är något extra. Har svårt för offermentalitet när man faktiskt inte måste vara ett offer. De flesta barn reser inte utomlands VARJE lov så det finns alltid barn som är hemma. Det är fullständigt normalt och det kan bara vara folk i övre medelklass som tycker "synd" om barn som får vara hemma ett sportlov. Är man ensamstående så är det tyvärr en verklighet, du kommer inte ha råd med samma saker men man får göra det bästa av det. 

  • Anonym (Lina)

    Det är ju väldigt tragiskt att läsa om föräldrar som inte kan komma på en enda sak man kan göra på lovet för att man inte har råd att åka till fjällen en vecka. När blev föräldrar så handlingsförlamade och lata. Nej det är inte synd om barn som inte var i fjällen på sportlovet. Jag kan komma på tusen saker att göra på lovet som inte kostar i närheten så mycket som en vecka i fjällen. Dessutom mår många barn och unga bra av att någon gång bara få vara hemma, ta sovmorgon och bara göra vad man vill. Läsa, se en film, träffa en kompis. Utflykter på närmre håll går också att hitta, som inte kostar alls lika mycket. Varför måste barnet göra ingenting för att man inte kunde åka till fjällen. Själv har jag jobbat halva lovet för fick inte ledigt. Barnet har varit med kompisens familj på lekland och akvarie och simhall, sen var vi på bio, hälsade på mormor och morfar och åkte till ett museum med guidning för barn och experimentverkstad. Övrig tid var hon på fritids som hade massa kul aktiviteter och en utflykt. Jag tycker inte synd om mitt barn och inte om mig själv heller och förstår inte varför det skulle vara det. 

  • Anonym (Lina)
    Anonym (Felicia) skrev 2023-03-06 10:53:14 följande:
    Håller helt med. Visst kan det ha sin charm att fika på en snödriva utanför huset osv men att intala sig att det är bättre än att åka på resor både inrikes och utrikes, lever i en bubbla. Jag har haft en barndom med mycket resor både inrikes och utrikes, det kommer även mitt barn få uppleva. Har man aldrig tillgång till någonting är det absolut en begränsning.
    De enda alternativen är väl inte resa till fjällen eller fika i en snödriva utanför huset. Fånig diskussion. Om barn bara får uppleva skolan och hemmet och aldrig göra någonting så är det synd om dem ja. Men det är inte synd om dem för de inte fick resa till fjällen som kanske kostar en månadslön för deras förälder. Finns väldigt mycket annat man kan göra som sagt, som är billigare.
  • Anonym (Lina)
    Mrs Moneybags skrev 2023-03-06 10:19:14 följande:
    Jag förstår hur du tänker, men många med dig i den här tråden talar om småbarn som gillar att gå i skogen och på lekland.

    Jag tror att TS handlar mer om äldre barn, 10-12 år och uppåt som jämför sig mer med andra barn samt har en önskan om att göra mer aktiva saker på loven som exempelvis att åka skidor eller utomlands och bada mm. 

    Det är faktiskt svårt som förälder att förklara att man inte har råd, även om man vet att det inte är någon skam i det. Det är tuffa tider nu och de futtiga resor man kunnat åka på tidigare kanske man får ställa in i några år framöver. Många har hoppat ett hack från medelinkomst till låg inkomst när man tittar på reallönen i och med alla prishöjningar. Det tycker jag man får ha förståelse för. 

    Hur man ska hantera det är en annan sak. Min mamma brukade visa mig sin budgetbok där hon skrev ner alla inkomster och utgifter varje månad. Det öppnade mina ögon för hur mycket hon hade att röra sig med och jag blev väldigt försiktig med att önska mig dyra saker eftersom jag visste att pengarna inte fanns. Hon var ensamstående. 

    Jag tror på att vara öppen med barnen och göra det till ett gemensamt projekt att resa osv. Planera och drömma tillsammans, även om målet ligger några år framåt i tiden. 
    Ja så är det kanske men det är ju otroligt många familjer som nu inte har råd att åka till fjällen. Eller som inte heller vill lägga pengar på det för att man vet det väntar tuffa tider. Så om barnen ska jämföra sig med andra för de väl jämföra sig med alla andra som inte heller reser bort eller som har det ännu mer knapert. För de finns också. Detta är ju ett i-landsproblem i hög grad. Jag kan förstå att det är tråkigt att inte kunna ge vad barnen allt de önskar sig men så är ju livet för de flesta av oss. Man kan välja se om glaset är halvtomt eller halvfyllt. Göra vad man kan eller tycka synd om sig för allt man inte har. Det är väl den här attityden som ev provocerar, att det är ju inte synd om barn för de inte fick åka utomlands när de lever i ett land där det finns så mycket andra möjligheter och förutsättningar. Låsa sig vid utlandsresor och inte se allt man kan göra istället. Det är väldigt synd.
  • Anonym (Lina)
    Challenger skrev 2023-03-06 15:16:42 följande:
    Ja, någonting borde man förstås kunna hitta på. Mycket av det du föreslår tror jag dock bara uppskattas av lite yngre barn. För en 12-15 åring är det kanske inte jätteroligt att hänga på ett lekland, eller leka på en experimentverkstad?

    Tror det finns en förväntansbild hos många att det måste hända saker på loven. Att bara ligga i sängen och slappa, se en film osv, ses som lite fattigt och att man saknar ambitioner. 
    Är det äldre barn kan man ju t ex fråga vad de vill göra? Det finns väl andra saker att hitta på. Det ENDA man kan göra kan ju inte vara att åka skidor?? Låter så på många här. Jag kan som sagt rada upp tusen aktiviteter som är billigare. Spelar dock ingen roll vad man skriver för då skriver genast någon att det vill inte en si och så gammal göra. Men NÅGOT vill de väl göra. Så fråga. I den åldern vill de väl helst hitta på saker med kompisar.
    Man kan bowla, gå på bio, åka till badhus, läger, träna, åka till närliggande stad, åka till Stockholm/Göteborg/Köpenhamn beroende på var man bor, spela padel, hotellövernattning, spa, baka, öva på något instrument, orientera, hälsa på en släkting eller vän osv osv osv i oändlighet. Detta är bara exempel så ingen behöver skriva att det vill inte den eller den. Kan man BARA komma på åka skidor är ju något fel.
  • Anonym (Lina)
    Mrs Moneybags skrev 2023-03-06 15:38:27 följande:
    Det är väl mer så att de saker som äldre barn helst vill göra kostar lite mer pengar. Öva på instrument kan de göra vilken dag som helst. Åka till närliggande stad, åka på läger mm kostar ju pengar - likt en skidresa. 

    Jag menade inte att alla endast vill åka skidor. Men ofta skriver folk exempel på aktiviteter som passar yngre barn och dessa aktiviteter är inte lika populära när barnet börjar närma sig tonåren. Och det är väl då denna ständiga jämförelse med andra kompisar börjar på riktigt. Det gäller ju inte bara semestrar, utan kläder, boende mm. Det blir en press på föräldrarna och frågan i tråden är väl hur man tar upp det med barnen på ett bra sätt och får dem att förstå hur läget är just nu. 

    Det har gått väldigt fort utför den senaste tiden när det gäller ekonomin och våra barn får ta smällen precis som alla andra. 
    Allt blir inte dyrare för att man blir äldre. Och nu var ju ämnet just att åka på skidsemester på sportlovet, inte att inte ha råd göra någonting öht med sina barn. Har man noll kronor till aktiviteter för sina barn är det synd om dem ja. Men att inte ha råd att åka på skidsemester, som är SVINDYRT för en barnfamilj om alla ska ha utrustning och liftkort, då är det inte synd om dem eftersom det finns så oerhört mycket annat man kan göra som är så väldigt mycket billigare. Vet inte om vi diskuterar olika saker men det är detta som jag diskuterar iaf. Och mina exempel är återigen bara exempel så ingen behöver diskutera dem vidare. Det finns väldigt mycket man kan göra utifrån BARNETS intresse. Och så får man ha lite proportioner. Att inte ha råd med skidsemester innebär inte automatiskt att man lever i fattigdom 
Svar på tråden När man inte har råd att åka på semester