Inlägg från: Flash Gordon |Visa alla inlägg
  • Flash Gordon

    Vad vinner folk på all denna pajkastning egentligen?

    Det folk vinner är att de får tillhöra en gemenskap. 

    Det handlar inte i huvudsak om vare sig dålig uppfostran, dåligt mående eller anonymitet utan om ett grundläggande mänskligt beteende. Att tillhöra och stärka en grupp genom att agera elakt emot en yttre fiende och väldigt få individer vill/klarar av att medvetet ställa sig vid sidan om genom att exempelvis ha en avvikande uppfattning. 

    Det sker helt öppet under folks riktiga namn på Twitter och Facebook. Det sker med anonyma signaturer på Familjeliv. Inget ämne är för obetydligt för att det inte skall bildas grupper och pekas finger och kallas saker: Från Rysslands invasion av Ukraina till Facebookgrupper för hunduppfödning och folkmusik. Du hittar fenomenet överallt. Det går att bråka om allt. 

    Samma typ av grälsjuka och otrevligheter och baktalande fanns förstås också innan internet. Det var bara inte lika synligt för oss alla.  

    .

    Sedan, att det är så pass illa som det är på just Familjeliv, det beror ju helt och hållet på att det saknas en fungerande och konsekvent moderering av forumet.


    Blå och gul
  • Flash Gordon
    Fröken Allvar skrev 2023-03-09 16:18:32 följande:
    Jag tror att sociala medier har gjort oss mycket mer ensamma.  
    Nä, inte mer ensamma. Internet och sociala medier ger oss oerhört mycket större möjligheter att hitta någon vi kan "connecta med" , som ungarna säger. Du kanske är ensamt freak i byn men du kan hitta likasinnade i Falkenberg, Tokyo och Leeds via nätet som delar din fascination för bulgarisk flöjtmusik.

    Det internet och sociala medier däremot är - är mer av allt. Allt bra. Allt dåligt. Allt meningslöst. Vi översköljs av mer än vad vi kanske kan hantera. Särskilt om man tar åt sig av negativa saker. För då är det MER negativa saker än innan internet. Då kan man känna sig mer utsatt.

    Den informations-overloaden - på gott och ont - tror jag håller på att ta knäcken på människan, rent psykiskt.
    Blå och gul
  • Flash Gordon
    Carolatom07 skrev 2023-03-09 17:31:30 följande:
    Jag tror liksom du att grupptillhörighet är en viktig faktor, men som stämningen känns på just detta forum, så får man uppfattningen att alla de som reagerar med ryggmärgen utan att tänka efter två gånger innan de svarar, har beröringspunkter just i ett dåligt mående. De reagerar som de gör för att någon trampar på deras ömma tår.
    Dåligt mående är jag inte säker på att det handlar om . ibland, visst. Men minst lika ofta tror jag att det handlar om starka känslor som inte kan kontrolleras.

    Du kan se det när skribenter har en väldigt känslosam inställning till det ena eller det andra och när någon säger emot detta, då slutar det logiska tänkandet att fungera hos dessa individer och det blir "pajkastning" - för att uttrycka det snällt.
    Blå och gul
  • Flash Gordon

    Och i slutänden är förstås det enda vettiga att sluta engagera sig i de som ägnar sig åt "pajkastning". Sluta läsa vad de skriver. Sluta svara på deras inlägg.

    ingen vits att mata.


    Blå och gul
Svar på tråden Vad vinner folk på all denna pajkastning egentligen?