• Core

    Myten om kvinnofällan

    Först vill jag belysa att jag är fullt medveten om att i det forna patriarkala samhället fanns det på riktigt.

    Nu pratar jag om den moderna varianten, den kvinnofälla man hör om idag, här inne inte minst.

    Om vi tar julen, till exempel. Tidigare är det bara frun hemma hos oss som styrt jul, jag har tyckt att det läggs för mycket energi på något så enkelt, och då har jag så klart fått höra hur hon gör allt.

    Senaste åren har jag varit den som tagit över det mesta, och det är för att jag inte börjar tänka en månad i förväg, det kan bli lite spontant och låta ödet vara med och styra utgången istället för att vi ska springa runt som hysteriska psykfall från mitten av november. Visst, nu raljerar jag, men faktum är att kvinnor ofta har en tendens att överdriva, att lägga oproportionerligt mycke verksamhet för en dag som exempelvis julafton.

    Jag tar tag i det två dagar före, en dag med en podd i öronen åker jag och handlar, systemet , Ica maxi, kanske rusta eller dylikt för dukning och detaljer.

    Dag två har jag ett par kylda, förbereder fem-sex olika rätter och överdriver inte, jan köpa nått halvfabrikat om det blir för mycket variation med behov av både veg och glutenanpassad mat.

    Morgonen  snabbstädar jag och dukar på en timme, klart!!

    Samma sammanhang har hon hållit på i veckor med, dragit vår relation till det yttersta och vi har levt i gränsen till en toxisk miljö. Visst, hon har fått det top notch, men är det verkligen viktigare än familjens välmående och hälsa?

    Samma sak går att applicera på det mesta i vardagen, jag har tagit över (tidigare hade jag ett jobb som gjorde det svårare att vara lika delaktig) matlagning, dammsugning och torkning av golv, disk och allt som ska undan i köket, och det är inte längre ett problem, för män gör inte problem av enkla saker. Hon tar plocket i huset och tvätten. Jag gör fortfarande de traditionellt manliga sakerna också som handling, skottning, renovering, tar barn på aktiviteter etc.

    Med det sagt är kvinnan underbar och absolut inte så passiv som det kanske verkar när jag skriver, hon är trädet i familjen och vi andra grenarna, vill inte leva ett liv utan henne. MEN gnället om kvinnofällan är en myt, det är så enkelt avhjälpta hinder och man har ändå tid med familj, träning och karriär.

    Rent praktiskt hade det inte varit ett bekymmer för mig att vara ensamstående, men känslomässigt förödande så klart.

    Sluta vara hysteriska och göra hönor av fjädrar, lägg dig på soffan en stund och lös saker när de dyker upp istället för att gå runt som en radioaktiv smittspridare, släpp efter och män kommer hitta sitt naturliga sätt att hjälpa till.

    Och kom ihåg, kvinnan är en otrolig fantastisk varelse, men det faller i glömska när ni fastnar i påhittade problem.
  • Svar på tråden Myten om kvinnofällan
  • Core

    Och till er män där ute. Hjälp kvinnan in i sin naturliga roll som tryggheten och kärleken i familjen, ta över det praktiska och se hur du får frihet att göra vad du vill med din tid sen, pikarna och gnället försvinner, hon blir varm och glad.

    Så mannen är lika vilsen i samtiden, vi är praktiskt lagda från början och är bäst lämpade att ta den delen

  • Themis

    Jag håller med om rätt mycket.

    Jag blir rätt ofta trött av att läsa kvinnors gnäll på slutna forum, där de far runt med dammsugaren vareviga dag och är ständigt förbannade på en partner som inte ser det nödvändiga i detta.

    Jag ser inte heller det nödvändiga i det! 

    Och vad gäller julen så gör jag så att jag gör några kakor/rätter varje år- inte allt på en gång. Som du skriver, en blandning mellan fixat och köpt, knytkalas, byte av kakor med andra släktingar istället för att alla ska göra allt och behöva större byxor efter nyår. Ibland har vi gran, ibland inte, beroende på hur mycket vi är hemma/borta. 

    En välplanerad jul kan hela familjen ligga på soffan både juldagen och annandagen utan att behöva laga mat alls. Det är mitt mål. Flört


    Det är många det är synd om, men inte alltid för det de tror.
  • Jemp

    Det är sånt resonemang som driver på kvinnofällan. För nej, vanlig sund standard är inte att överdriva.

    Hur hinner du fixa julen två dagar innan? Bjuda in folk, beställa julklappar osv? Detta samtidigt som du jobbar och tar hand om barnen? 
    Hur mycket beröm får du för detta? Hur mycket kritik över städningen från svärmor?

    Sen ska man självklart inte slita ihjäl sig för att man har för höga förväntningar på sig själv, men jag anser samtidigt att det sällan är det det handlar om. 

  • rosesarewhite

    Det är inte en myt för alla. Vet tyvärr många män som knappt gör något alls hemma, eller gör saker halvhjärtat så kvinnan får göra om, och då menar jag inte att han inte gör på hennes sätt utan tex diskar och resterna sitter kvar eller hänger upp tvätten så den blir skrynklig osv.

    Mitt ex var jäkligt snabb på att tala om för mig att vi levde jämnlikt för att han minsann klippte gräset på sommaren. En gräsmatta som tog 1 h 1 gång i veckan. Medan jag lagade mat, diskade, dammsög, tog tvätten, barnen osv. Enligt honom spelade det heller aldrig roll vem som gjorde vad.

    Jag föreslog att vi skulle byta uppgifter, jag kunde klippa gräset och han ta inomhusarbetet, men konstigt nog ville han aldrig det.

  • TvillingmammaVästgöte
    Jemp skrev 2023-09-30 12:34:19 följande:

    Det är sånt resonemang som driver på kvinnofällan. För nej, vanlig sund standard är inte att överdriva.

    Hur hinner du fixa julen två dagar innan? Bjuda in folk, beställa julklappar osv? Detta samtidigt som du jobbar och tar hand om barnen? 
    Hur mycket beröm får du för detta? Hur mycket kritik över städningen från svärmor?

    Sen ska man självklart inte slita ihjäl sig för att man har för höga förväntningar på sig själv, men jag anser samtidigt att det sällan är det det handlar om. 


    Ja, män är mer konkreta och praktiskt inriktade. Kvinnor är mer socialt och emotionellt fokuserade. Detta är i grunden något positivt, för det är kvinnor som håller ihop familjerna, som känner när någon i familjen mår dåligt, som hjälper och tröstar.
    Men i det liv som vi lever idag blir kvinnor emotionellt utmattade. Det är den emotionella utmattningen som gör oss utbrända . Som tex kritik från svärmor över städningen, när hörde ni talas om en man som mådde dåligt och blev stressad för att svärfar tyckte han tvättade sin bil på fel sätt? Den enorma tråden av förskoletider där bara kvinnor skriver är ett annat exempel, vilken man bryr sig om ifall en förskollärare blir sur för att han köpte några liter mjölk på vägen från jobbet till förskolan?


    På arbetsplatserna slits kvinnor ut av dålig stämning och dåliga relationer och dåligt ledarskap och brist på bekräftelse. Idag mår flickor dåligt redan i tolvårsåldern för att de känner brist på social tillhörighet och stress för att inte känna sig bra , inte vara tillräckliga och inte söta nog. 
    Det här måste man förstå, att kvinnor och män skiljer sig i grunden åt . 


    Män får ofta energi av jobbet och känner sig duktiga , kvinnor blir utmattade emotionellt av arbetet, vi könner oss inte bekräftade, inte bra nog och framför allt inte snygga nog. Det är alltså inte mängden arbete som bränner ut kvinnor utan brist på tillhörighet, brist på bekräftelse och känslan vi har att aldrig vara tillräckligt bra, och i dagens extremt visuella samhälle, aldrig vara tillräckligt snygga. 

  • Xenia

    Det man brukar mena med "kvinnofällan" är i första hand kvinnan som slutar jobba helt när paret får barn. De flyttar till ett stort hus, mannen tjänar tillräckligt för att försörja hela familjen, de får ett barn till och ett barn till... Barnen "behöver inte" gå på förskola och inte på fritids, mamma är alltid hemma och allt är bara bra. Tills en dag mannen träffat en ny kvinna. Huset måste säljas, kvinnan måste skaffa ett jobb och det blir inte högavlönat, hennes jobberfarenheter är för gamla. Hon och barnen får leva på en lägre standard på alla sätt. Det blir trångt i lägenheten, barnen trivs kanske bättre i pappas nya lägenhet/nya hus med en bonusmamma. Kvinnan får låg lön och låg pension.

    En annan kvinnofälla är ju att kvinnans liv helt förändras när de fått barn, även om hon inte säger upp sig från jobbet. Medan mannens liv fortsätter ungefär som förut med jobb, övertid och hobbies. Sådana trådar har vi sett flera av.

    Den här "kvinnofällan" ni skriver om handlar om de förväntningar som kvinnan känner att hon måste leva upp till där tiden och krafterna egentligen inte räcker till.

  • Postman

    Håller inte med om att hon är nåt träd och vi grenarna, det var en märklig liknelse. I övrigt håller jag med men det är svårt att kommentera för man får inte ha synpunkter på kvinnors liv och leverne. Jag ser samma mönster i arbetslivet, många kvinnor ska överarbeta och vara överengagerade i det mesta för att sen braka ihop fullständigt. Ve den man som har synpunkter på det. 


    Det är ett känsligt ämne tyvärr.  

  • TvillingmammaVästgöte
    Postman skrev 2023-09-30 12:56:27 följande:

    Håller inte med om att hon är nåt träd och vi grenarna, det var en märklig liknelse. I övrigt håller jag med men det är svårt att kommentera för man får inte ha synpunkter på kvinnors liv och leverne. Jag ser samma mönster i arbetslivet, många kvinnor ska överarbeta och vara överengagerade i det mesta för att sen braka ihop fullständigt. Ve den man som har synpunkter på det. 


    Det är ett känsligt ämne tyvärr.  


    Vi kvinnor vill vara duktiga och få bekräftelse på att vi är duktiga, därför överarbetar vi. Detta är ännu mer utmärkande hos yngre kvinnor och flickor. Se på alla flickor och tonårstjejer  som har prestationsångest för skolan, om de inte får toppbetyg är de inget värda tycker de, de måste vara jättefina också . Killar tar det lugnare.

    Jag ser detta ännu mer nu hos flera av de yngre kvinnorna på jobbet som jobbar på ett övermänskligt sätt och sedan kraschar precis som Portman skriver. Jag skulle vilja säga till dem att tagga ner , men jag har inte gjort det, det känns ju fel på något sätt. 
  • Ocdmänniska

    Som xenia säger, detta är inte vad som menas med kvinnofällan alls. 

    Plus detta är ju din erfarenhet med din partner inte alls vad som gäller för alla. I min familj gjorde mamma precis allt, pappa tyckte jul var överskattad och tyckte inte man behövde göra så mycket, vilket resulterade i att mamma gjorde allt för att vi barn skulle få mysiga och bra jular varje år, med mat, kakor, dekorationer och julklappar. Sen stor städning på det. Så hon var stressad för att hon fick göra exakt allt, annars vart det ingen jul. 

  • TvillingmammaVästgöte
    Xenia skrev 2023-09-30 12:54:59 följande:

    Det man brukar mena med "kvinnofällan" är i första hand kvinnan som slutar jobba helt när paret får barn. De flyttar till ett stort hus, mannen tjänar tillräckligt för att försörja hela familjen, de får ett barn till och ett barn till... Barnen "behöver inte" gå på förskola och inte på fritids, mamma är alltid hemma och allt är bara bra. Tills en dag mannen träffat en ny kvinna. Huset måste säljas, kvinnan måste skaffa ett jobb och det blir inte högavlönat, hennes jobberfarenheter är för gamla. Hon och barnen får leva på en lägre standard på alla sätt. Det blir trångt i lägenheten, barnen trivs kanske bättre i pappas nya lägenhet/nya hus med en bonusmamma. Kvinnan får låg lön och låg pension.

    En annan kvinnofälla är ju att kvinnans liv helt förändras när de fått barn, även om hon inte säger upp sig från jobbet. Medan mannens liv fortsätter ungefär som förut med jobb, övertid och hobbies. Sådana trådar har vi sett flera av.

    Den här "kvinnofällan" ni skriver om handlar om de förväntningar som kvinnan känner att hon måste leva upp till där tiden och krafterna egentligen inte räcker till.


    Ja, dessa kvinnofällor ser jag inget av. De kvinnofällor jag ser är alla kvinnor som blir utbrända av jobbet. Alla män i min omgivning är engagerade pappor som handlar, lagar mat och skjutsar på träning. På Ica träffar jag nästan bara papporna som storhandlar . Männen verkar ha väldigt mycket mer energi än kvinnorna . Men de engagerar sig inte lika mycket emotionellt utan jobbar på mer praktiskt utan att tänka efter och känna så mycket. 

    Men det finns ju olika grupper i samhället, de ojämställda männen finns nog misstänker jag dels i grupper med lägre utbildning, dels bland direktörerna. Men i akademiskt utbildad medelklass är det vanligare med pappor som är engagerade i hemarbetet.


     

Svar på tråden Myten om kvinnofällan