Anonym (Fia) skrev 2025-02-06 16:03:56 följande:
Ätstört resonerande. Det innebär inte nödvändigtvis ett ätstört beteende. Men ditt resonerande är det.
Absolut är det inte bra att barn blir det, men att det skylla ha något att göra med det du tar upp i din TS är väldigt fel. Född i slutet på 70-talet och det som åts till frukost och mellanmål var oboy och liknande, mycket sirapslimpsmackor. Jättesockrade flingor eller sylt, i princip ingen åt naturell fil med bär, möjligen banan och smulat knäckebröd eller rakt av rejält med socker gröt med sylt förekom ofta. Mellanmål igen sirapslimpsmackor och oftast kräm (sådan där du vispar från pulver) . Vet att på mitt dagis fick de som åt frukost bland annat också skorpor med marmelad.
Naturligtvis drack alla barn mjölk till alla måltider. Det var alltså oerhört mycket mer av allt det du talar emot bland vad barn åt. Också mycket lingonsylt till många rätter.
Däremot var det oftast mer hållet på lördagsgodis istället för utspritt och inte så mycket av sådant som läsk och juice i mängd.
Men ja, mycket mer av allt det du undrar över.
Maten var dock också dyrare och tog en större andel av ett medelhushålls disponibla inkomst så det var väldigt mycket mindre vardagslyx och kanske tråkigare ofta samma mat vilket är mindre lockande att äta extra av ?för att det är gott?.
Anonym (Mat) skrev 2025-02-06 15:17:26 följande:
Har absolut inget ätstört beteende om ni tror det. Kan absolut unna mig sötsaker även mitt i veckorna ibland. Men inte i form av frukost eller kvällsmat. Skulle jag bli sugen på bröd så blir det inte mer än antingen morgon eller kväll.
Grejen är den att äter mer onödigt än vad vi behöver och äter och många får nog i sig mer socker i frukosten än i fredagsmyset . Beroende på var man stoppar i sig
Anonym (Mat) skrev 2025-02-06 16:41:45 följande:
Skillnaden då mot nu var just att man begränsade lördagsgodiset och läsk. Född tidigt 80-tal så vet. Dessutom var vi barn ute jämt och ständigt. Idag sitter barnen inne mest och det ska skjutsas hit och dit när vi själva tog oss fram på egen hand.
Nu äter vi mer eller mindre dåligt hela veckorna istället och helgen blir betydligt mer godis och framför allt läsk. Är väl knappast någon idag som delar en 33 cl flaska på 2 barn som vi gjorde. Nu räcker knappt 1,5 liter på 2 personer.
I
Och så kommer jag som har barn i er ålder. Äldsta född 1981.
Känner inte igen mig alls. Det där sockerbomberiet var inte något som "man" åt. Vissa gjorde det säkert, precis som det görs även nu.
Hos oss åt vi havregröt till frukost, eller fullkornsmackor.
Jag har alltid varit noga med kosten så mina ungar fick inga sliskiga sockerdieter.
Vad de åt till frukost på dagis vet jag inte, mina gick hos dagmamma. Hon var också kostmedveten. Minns hur tacksam jag var för det.
Nej, vardagslyxade gjorde man inte men om det var pga matpriserna är jag högst osäker på. Det var så länge sedan, trots allt.
Godis då?
Ena ungen åt godis lite som han önskade, andra gillade inte godis men åt gärna glass. Båda smala, små smala att de nästan hade komplex när de kom upp i tonåren och började träna pga det.
Skjutsades gjorde det inte mycket, bara om det var långt eller mörkt ute.
Själv däremot lekte jag sällan utomhus, och fick skjuts precis överallt. I stort sett. OCh jag är född 1962.
Vilka är "vi som äter dåligt hela veckorna?
Jag vet faktiskt ingen som gör det.
Tror snarare att du är i dåligt sällskap.
Ser att jag mixat svaret mellan er två men ni fattar nog.