• Anonym (mugge)

    Mat från hotellfrukost, var tar den vägen?

    Har bott på några olika hotell den senaste veckan, reflekterade över hur mycket folk det varit där på frukosten, för att inte tala om mängden mat som plockas fram.

    Jag antar att man inte återanvänder allt till nästa dag, då det inte skulle gå att vara säker på bakterier och annat som kan ha bildats av att ligga framme liksom bakterietillskott från gäster som är där och andas och pillar på maten.

    När jag är ute och åker med barnen försöker jag alltid se så de äter upp det de tar, eller så äter jag upp resterna, gillar absolut int att slänga mat.

    Någon med lite insyn som har nån aning om vad som händer med all mat som blir kvar? Hamnar det i soporna? Skänker man bort det? Kyls det ner och värms upp till nästa morgon?

    Och tack, skippa moralkakorna av att äta hotellfrukost och dylikt tack.

  • Svar på tråden Mat från hotellfrukost, var tar den vägen?
  • Anonym (To good)

    En del hotell (många Scandic bl a)säljer överbliven buffefrukost i appen To good to go. 

  • Anonym (Hmm...)

    Tyvärr slängs väldigt mycket. även under öppettider då viss mat inte kan ligga framme lång tid. Det som kan läggas in i kyl och tas fram nästa dag återanvänds. Allt är noga datumdaterat.

    Detta gäller på de hotell jag jobbat.

  • Lönnsirap

    Olika hotell hanterar förstås frukosten olika och självklart blir det visst svinn, utifrån att buffer ju alltid får lite rester.
    Spontant tänker jag att just servera maten på ett sätt som håller den fräsch och lägga fram lagom mycket är en väldigt klassisk sak i den typen av kök.

    Såg enorm skillnad mellan två olika hotell i somras kring hur de löste det. 

  • Jesper f

    Det är lite olika. Det som har fett i sig kan bli bio-bränsle, vilket jag tror att de flesta större Hotell-kedjor i vart fall samlar ihop matrens till, för att sedan kunna förädlas och bli nytt bränsle för lastbilar, bussar och liknande fordon. Typ charkuteri produkter, bacon, prinskorvar etc. Men mycket annat slängs tyvärr. 

    Pga gällande hygienregler som gäller i Sverige för restaurang/skol/sjukhus kök - det som kommer ut från köket får inte under några villkor komma tillbaka och serveras ut igen.

    De flesta större Hotell kedjor jobbar aktivt med detta, dels för att minska matsvinnet genom att servera mindre bitar / brickor / fat - fylla på oftare, men också ekonomiskt försöka dra nytta så långt som möjligt - typ "God to go" alternativ. Men många har också lokala samarbeten där de dagligen skänker mat till Stadsmissionen, Frälsningsarmén och liknande. 

    Men ja, det ÄR ett problem på flera sätt och ett slöseri av både jordens och Sveriges resurser som bättre skulle kunna användas till annat. Bara att det behöver vara enkelt, kostnadsfritt, och hållbart över tid. Vet inte riktigt hur man skulle kunna lösa det. 

  • klyban

    Man har två problem, ett är att det inte finns av var mat till varje kund.
    Och det är den som ger stora volymer som inte går åt.
    Två, maten som blir över är en hel del inte okey att servera igen och pga hållbarheten och sånt.

    Och nu på senare år har en del lyckats bli sålt på annat sätt.


    Tyvärr är mat till grisar något som är svårt och pga stoppet med mul och kövsjuka problematik, och inget animaliskt till dessa.
    Antar biogas går en del till, för hört det ska existera.


     


    Men ja, det är stora mängder mat som slängs på såna ställen.


    men jag skulle ändå säg att det är nog bättre man tittar över sin egna slängda mat, för det är stora mängder som slänger en massa mat som inte ens är dålig i hemmen och pga de inte fattar  bättre.(Och oftast att de inbillar sig att bästföredatum är samma som sista förbrukningsdag.)


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • Anonym (A)

    Har tänkt på samma sak. Tyvärr tror jag att det anses lyxigt att kärlen är fyllda till bredden oavsett när man kommer till frukosten. Hade varit bättre att låta saker ta slut. 

    Hoppas att olika appar blir ännu bättre på att lösa matsvinnet. 

  • Anonym (A)
    klyban skrev 2025-07-25 11:02:49 följande:

    Man har två problem, ett är att det inte finns av var mat till varje kund.
    Och det är den som ger stora volymer som inte går åt.
    Två, maten som blir över är en hel del inte okey att servera igen och pga hållbarheten och sånt.

    Och nu på senare år har en del lyckats bli sålt på annat sätt.


    Tyvärr är mat till grisar något som är svårt och pga stoppet med mul och kövsjuka problematik, och inget animaliskt till dessa.
    Antar biogas går en del till, för hört det ska existera.


     


    Men ja, det är stora mängder mat som slängs på såna ställen.


    men jag skulle ändå säg att det är nog bättre man tittar över sin egna slängda mat, för det är stora mängder som slänger en massa mat som inte ens är dålig i hemmen och pga de inte fattar  bättre.(Och oftast att de inbillar sig att bästföredatum är samma som sista förbrukningsdag.)


    Håller med om mat i hemmet! Jag har under flera år försökt att successivt bli bättre på att märka upp och frysa in. Är enklare att slänga små rester såklart men blir mörkrädd när jag tänker på hur stor mängd det blir när alla gör så. 
  • klyban
    Anonym (A) skrev 2025-07-25 11:17:36 följande:
    Håller med om mat i hemmet! Jag har under flera år försökt att successivt bli bättre på att märka upp och frysa in. Är enklare att slänga små rester såklart men blir mörkrädd när jag tänker på hur stor mängd det blir när alla gör så. 

    Det intressanta är att du sparar in en massa pengar också.
    Som tex igår blev det asiatiskt, fast blev det som var över från andra rätter, som citrongräs, galangal champinjoner, röd thaicurry, lime, koriander. plus kryddor.
    Så hade jag köpt till lite också som fläskfilé, ingefära och kokosmjölk:


    Vet själv för rätt många år sedan och när jag började dra ned matsvinnet som var typ vid den tiden 95kg per person har jag för mig.
    Så tänkte nä, nu ska det slängas mindre, men ändå så glömmer man av något ibland som måste slänga.


    Men jag har dragit ned det rejält, och sen märkte man matbudgeten räckte till mer mat också.(Och då för att maten man köpte räckte längre och pga man använde den.)


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • Alessia

    För ett par månader sedan bodde jag två nätter på ett litet familjehotell i Salzburg i Österrike och slogs av viken förnuftig frukost som serverades. Inget av det nästan osmakliga överdåd som så ofta presenteras på svenska hotell. Det fanns förstås kaffe och te, äppel-och apelsinjuice, färskt bröd, grovt och vitt, kokta ägg, bägare med yoghurt, flingor, smör och skivad ost och en skål med äpplen och apelsiner. Det var fräscht, brödet var gott, kaffet utmärkt och det var precis lagom. Inga blåbärsmuffins eller kletiga wienerbröd. Inga skinkor och korvar. 

    Och vad jag kunde se åt gästerna upp sin frukost - alltså ingen mat som slängdes i onödan. 
    Skippa överdådet och kör på förnuftiga frukostval!

  • Anonym (mugge)

    Nu vet jag att Scandic ska börja ta betalt för frukosten successivt under året. Om det ger nån skillnad i svinn vet jag inte.

    Såg även en annan sak när jag bodde på hotell. Det var så fullt i ena matsalen, så man hade valt att duka upp en buffé till av i stort sett samma utbud.

    Misstänker att de vill göra så av bekvämlighetsskäl för gästerna och viss mån logistik, för att slippa ha massa människor från sal B springandes till sal A och hämta frukost.

    Bodde på ett mindre hotell i en mindre ort i Sverige en gång. Det var ett frukostrum med typ 10 platser, och en liten hörna med bröd, fil, juice, kaffe, te, granola, nån frukt, lite sånt.  Där kom ju värdinnan in och hälsade dessutom och förklarade lite om frukosten.

    På större kedjor är det ju mer som 100 pers som rusar fram efter pannkakor, nutella, juice, kaffe och bacon... 

    Man undrar ju var denna mathets kommer ifrån?

Svar på tråden Mat från hotellfrukost, var tar den vägen?