• luddigamaskrosen

    5 år och mobbad för sina kläder på dagis!!

    Vår son som är 5½ år berättade i helgen för mig att han inte ville ha en ny tröja jag köpt till honom och inte dom av samma sort han redan har eftersom vissa på dagis skrattar åt dom och säger att dom är fula! Det är en ur Lindex kollektion Fem myror är fler än fyra elefanter. Han har gillat dom tidigare då han själv valt ut flera av dom plaggen på affären. Han har alltid vart mycket klädintresserad och noga med vad han velat ta på sig.

    Men att nåt sånt kom i den här åldern va inget jag va beredd på alls. Kändes såklart hemskt när han fick tårar i ögonen. Då förstog jag varför han knorrat mer än
    vanligt dom sista månaderna när det ska tas fram kläder till dagis. Han har till och med bytt till extra kläderna under dagarna han vart där.

    Ska givetvis prata med personalen på dagis om det här imorrn. Men jag vart så paff att jag inte kom på hur jag ska tackla det här. Dom är bara 5 år!! Så såklart att han inte måste ha det på sig om han inte vill och att det är fel av hans kompisar att skratta och säga sånt han blir ledsen av! Men vad gör man, herregud!!!

  • Svar på tråden 5 år och mobbad för sina kläder på dagis!!
  • Sunshine78

    Sen är det ju( sorgligt men sant) många vuxna som fryser ut varandra fast de inte tänker på det.Så idiotiskt att man som vuxen inte vet bättre, och barn apar ju lätt efter..
    Måste vara svårt att få sina barn att behandla andra snällt om man själv är  mobbare eller 'utfrysare'.Barn ser väl mer än man tror..

  • luddigamaskrosen
    Sunshine78 skrev 2009-01-14 20:28:11 följande:
    Det var någon som sa att det inte var så konstigt att barnen är så 'ytliga'.Har inte tänkt på det innan hon sa det,men det kan ju ligga något i det.Tex så berömmer ju vi( mest tjejer kanske ) varandra om klädet ,hår osv hela tiden.Ooo vilken fin tröja du har ,är den ny? Kanske mkt kommer från de vuxna( inte nödvändigtvis föräldrarna).
    Sunshine78 skrev 2009-01-14 20:31:34 följande:
    Sen är det ju( sorgligt men sant) många vuxna som fryser ut varandra fast de inte tänker på det.Så idiotiskt att man som vuxen inte vet bättre, och barn apar ju lätt efter..Måste vara svårt att få sina barn att behandla andra snällt om man själv är  mobbare eller 'utfrysare'.Barn ser väl mer än man tror..
    Kan inte annat än att hålla med! Många beter sig så och säkert även jag ibland.
  • johanna81

    gud så sjukt att barn som är så små retar varandra för vad de har på sig! risktigt sorligt! du har världens sötaste son! kommer nog bli en riktig tjejtjusare!;) (söt dotter oxå)

  • luddigamaskrosen
    johanna81 skrev 2009-01-21 22:41:33 följande:
    gud så sjukt att barn som är så små retar varandra för vad de har på sig! risktigt sorligt! du har världens sötaste son! kommer nog bli en riktig tjejtjusare!;) (söt dotter oxå)
    Tack!
  • Esthery

    Min son som också är fem har kommit hem och berättat att tjejerna på hans avdelning har sagt att bara tjejer kan ha rosa kläder, (vilket är hans favoritfärg) han var inte ledsen över det utan mest bara berättade det. Vi pratade med honom och med personalen och sedan har vi inte hört något mer om det.

    Dock har han den senaste tiden pratat om att han vill ha "tuffa kläder" med eld och bilar på :p
    Vet inte vad det beror på, om någon sagt något eller om det bara är hans egen önskan?

    Det är riktigt fruktansvärt hur små barn så tidigt reagerar på hur andra barn ser ut eller har på sig.
    Men som det mesta andra så kommer det väl från föräldrarna.

  • hally

    TS: Va hemskt att det ska behöva bli så, hoppas han vill börja ha sina fina tröjor igen!


    Esthery skrev 2009-01-22 09:24:49 följande:
    ...
    Dock har han den senaste tiden pratat om att han vill ha "tuffa kläder" med eld och bilar på :pVet inte vad det beror på, om någon sagt något eller om det bara är hans egen önskan?
    ...
    Jag tror absolut att barnen påverkar varandra och har kompisarna mest tröjor med flames och bilar så vill många barn ha lika.
    Det kan vara hans egen önskan också, min son är 2,5 år och vill absolut ha tröjor med Byggare Bob Ingen annan på hans dagis har det, men han tycker så mycket om Byggare Bob och verktyg och att hjälpa oss fixa saker. Han fick en tröja i julklapp med BB...det är den som gäller. Möjligtvis kan det gå med en annan tröja om han får ha strumporna med skruvar och muttrar eller hammare på istället
    Han tycker mycket om rosa också och har det gärna.
    Tjejen är totalt obrydd över sina kläder, hon är 7½ år. Nog trodde jag det hellre skulle vara tvärtom.
  • jdg

    Såg ditt inlägg nu. Du har säkert pratat med personalen. Annars gör det direkt.
    Jobbar själv på dagis. Vi skulle aldrig tillåta sånt utan ta tag i de direkt. Hoppas det löser sig. jessica

  • aprilsill

    Gud vad ledsen jag blir (jag med) när jag läser det här inlägget Är så hemskt, och jag blir så ledsen eftersom din son tyckte om kläderna väldigt mycket Jag hoppas dagis tar tag i det här, och att din son kommer starkare ur detta

  • luddigamaskrosen

    Förskolegruppen har nu tagit upp det här med alla barn på samlingen och efter det verkar det inte ha sagts något mer som kan ha sårat min son, har frågat honom flera gånger. Men det jag tyckte kändes fel va att fsk lärarnas svar va att "nej men det har vi inte hört/sett. Kanske har han missuppfattat något som någon sagt".
    Men jag känner det att om han tagit något som kritik så är det inte hans fel utan sättet dom andra sagt det på. Och jag tvivlar verkligen inte på min sons verision av vad som sagts.
    Nu kommer vi ju iofs flytta om en månad (absolut inte på grund av det här) så jag hoppas att han vågar ha sina fina tröjor igen. Jag försöker inte pressa honom men pratar med honom att det är viktigt att han gillar vad han har på sig och att man inte ska påverkas av andra, men det är ju inte så lätt när man är 5½ år.

  • Esthery

    När jag pratade personalen om att några flickor hade sagt till min son att endast flickor kunde ha rosa så sa de också att de inte hade hört det men att de skulle hålla öron och ögon öppna och redan samma dag så hörde dom det så det behöver inte alls vara så att han missförstått.


    luddigamaskrosen skrev 2009-01-24 19:21:24 följande:
    Förskolegruppen har nu tagit upp det här med alla barn på samlingen och efter det verkar det inte ha sagts något mer som kan ha sårat min son, har frågat honom flera gånger. Men det jag tyckte kändes fel va att fsk lärarnas svar va att "nej men det har vi inte hört/sett. Kanske har han missuppfattat något som någon sagt". Men jag känner det att om han tagit något som kritik så är det inte hans fel utan sättet dom andra sagt det på. Och jag tvivlar verkligen inte på min sons verision av vad som sagts. Nu kommer vi ju iofs flytta om en månad (absolut inte på grund av det här) så jag hoppas att han vågar ha sina fina tröjor igen. Jag försöker inte pressa honom men pratar med honom att det är viktigt att han gillar vad han har på sig och att man inte ska påverkas av andra, men det är ju inte så lätt när man är 5½ år.
  • Meli

    låter helt sjukt, undar vad det kommer ifrån.

    Men prata ordentligt med personalen, så att det inte ligger annat bakom, jag menar så det inte är något barn som är elakt i alla fall.


  • tru

    min 3 åriga tjej berättade idag att en jämnårig tjej sagt att hennes hello kitty tröja var dum och ful. Därför vägrade hon ha den. den här tjejen har slagit min dotter i stort sätt varje dag i flera månader och personalen gör ingenting annat än att lyssna vad som hänt efter att de har hänt. Nåt jäkla fel är det på det där barnet. sen berättade min dotter i morse att en kompis till henne berättade att hennes pappa slagit henne på rumpan. gissa om det första jag sa när jag kom till dagis var att jag ville prata med personalen.

  • saxon

    Men fy så hemskt. Trodde inte att barn började mobbas så tidigt i åldrarna... Usch så tråkigt.

  • luddigamaskrosen

    Tråden är ganska gammal nu men det här är ett ämne som jag verkligen tycker är viktigt så jag skriver fortsättningen...
    Båda våra barn har börjat på nya dagis nu p.g.a flytt till annan stad och jag känner redan nu skillnaden på gruppen av barn och personal. Det har bara gått några få veckor men det verkar toppen. Jag tog upp med fröknarna på särskilt sonens dagis om det som hänt på det innan och att han kanske kan vara lite känslig med vissa kläder osv. Dom sa direkt att skulle något sånt hända något av barnen så skulle det inte accepteras, varken av personal eller andra barn eftersom dom strävar efter att få starka barngrupper och därmed starka barn.
    Ett utav barnen sa till min son redan första dagen att "här får man ha på sig vad man vill och leka med vad man vill om man själv gillar det." Detta efter att min son sa att killar inte kunde ha rosa färg på kläderna. (Min son och den andra pojken satt själva och jag och förskoleläraren hörde på).

    Som sagt, känns mycket bra och jag hoppas att det kan hjälpa att återigen bygga upp det som verkade försvinna iom "mobbingen" från det gamla dagiset.

  • 79an

    Jag känner så igen det där. Min 4åring vägrar ha på sig vad som helst. Brukar ta på honom myskläder till dagis för att det är skönt att ha under dan o under vinterkläder när de går ut o leker. Men det är inte så enkelt längre. Han kommenterar allt jag tar fram, den här ä ful för att den ena o den andra har sagt det. Blir så trött, hoppas att det inte är så allvarligt för hans del o att man bara går o blundar/slätar över det, för det är ändå jag som bestämmer va han ska ha på sig, än så länge.

Svar på tråden 5 år och mobbad för sina kläder på dagis!!