• Kusin Knase

    Föräldraledighet?

    Jag är extremt oinsatt i Försäkningskassans regler, trots att jag har en (bio)dotter, det erkännes härmed först som sist, och på något sätt lider jag av något slags partiell dyslexi när det gäller myndighetstexter... så snälla, be mig inte slå upp svaren på FK:s hemsida!

    Jag skulle vilja höra dels allmänt om reglerna kring föräldraledighet när det gäller adopterade barn, dels hur ni har löst det. T ex: Har man fler dagar än med biobarn? Hur länge var ni och era respektive hemma med barnet innan det blev dags för ev barnomsorg?

    Och så undrar jag också hur det ser ut med försäkringar för adoptivbarn. Hur har ni gjort/tänkt, hur kan reglerna se ut hos olika försäkringsbolag? Något särskilt bolag som rekommenderas?

    Himla tacksam om ni delar med er!

  • Svar på tråden Föräldraledighet?
  • Hej och Hopp

    Svarar på det jag vet - du har lika många dagar som adoptivförälder som förälder till ett biologiskt barn. Det mesta är lika - skillnaden är att du räknar från dagen du fick barnet i din vård istället för barnets födelsedatum.
    Jag tror att man måste ta ut f-penningen innan bio-barnet fyllt 8 år, då gäller 8 år efter du fick ditt barn när du är a-förälder. (lita inte på mina siffror, men du förstår principen)

  • Amorficlya

    Ja kan svara på en annan fråga angående försäkring. Satt å fixade med nya försäkringar och hitta då att AIG Barnförsäkring täcker adopterade barn också. Den vi hade innan "skandia" täckte inte det och den ville heller inte godkänna min son pga att han har astma. Så AIG tycker jag är toppen.


    Miranda 2oo6-o6-23 Nicolas 2oo8-o2-17 Bebis Bf 2oo9-o9-o6
  • Humblebee

    Som Hej och Hopp säger har lika många dagar som man har med biobarn från dagen då man får barnet i sin vård.

    Föräldrapenning får man ta ut tills barnet har fyllt 10 år, jämfört med 8 år för biobarn, så i det fallet räknar man inte från och med datumet man fått barnet i sin vård. Detta enligt Försäkrningskassans infoträff som jag på för ett tag sedan.

  • Längtande mamma
    Humblebee skrev 2009-05-27 08:19:58 följande:
    Som Hej och Hopp säger har lika många dagar som man har med biobarn från dagen då man får barnet i sin vård. Föräldrapenning får man ta ut tills barnet har fyllt 10 år, jämfört med 8 år för biobarn, så i det fallet räknar man inte från och med datumet man fått barnet i sin vård. Detta enligt Försäkrningskassans infoträff som jag på för ett tag sedan.
    Fast om man får barnet när det är 1 år gammalt så gäller 8 år från man får barnet i sin vård, dvs tills det fyller 9 år. Dvs regeln gäller 8 år från man fick barnet i sin vård men max till barnet fyller 10 år.

    I övrigt så får bägge föräldrarna 5 dagar var som tillfällig föräldrapenning när man hämtar barnet, som kan överlåtas helt på den ena föräldern. (=10 "pappadagarna" i vanliga fall)
  • Humblebee

    Längtande mamma skrev 2009-05-27 09:34:31 följande:


    Fast om man får barnet när det är 1 år gammalt så gäller 8 år från man får barnet i sin vård, dvs tills det fyller 9 år. Dvs regeln gäller 8 år från man fick barnet i sin vård men max till barnet fyller 10 år. I övrigt så får bägge föräldrarna 5 dagar var som tillfällig föräldrapenning när man hämtar barnet, som kan överlåtas helt på den ena föräldern. (=10 "pappadagarna" i vanliga fall)
    Aha, , ja det var vad jag trodde innan infoträffen, men där sade de att man fick föräldrapenning tills barnet var fyllda tio år oavsett när man fick barnet i sin vård. Å andra sidan medgav de att de inte hade hundraprocentig koll på alla regler. Med tanke på hur olika svar man kan få från försäkringskassan så tror jag nog mer på det du säger i det här fallet .
  • MammaSusan81

    Ser att du fått svar på Fp-frågan.

    Ang försäkringsbolag får man ej fullförsäkra sitt barn förren barnet har varit i Sverige i 1 år, skulle barnet dessutom vara fött extremt prematurt eller med väldigt låg födelsevikt under 1200g tror jag det var på Trygg Hansa mfl, får man ej fullförsäkra sitt barn förrens efter 5,5 års kontrollen på BVC trots att andra läkare säger att barnet är fullt frisk osv .

    Ang barnomsorg var det tänkt att Astrid skulle börja förskola vid 3 års ålder mao i höst , men efter att vi hade varit hemma i ca 1 år började jag studera distans för att kunna vara hemma längre & hon kommer få börja förskola vid 5 års ålder ist då jag ska börja jobba igen.

    Nästa barn kommer att få vara hemma i lite mer än 1år innan det blir dax för förskola, men då har vi alla varit tillsammans i ursprungslandet mellan 6-10 mån också.

  • Längtande mamma
    Humblebee skrev 2009-05-27 11:10:11 följande:
    Längtande mamma skrev 2009-05-27 09:34:31 följande:
    Aha, , ja det var vad jag trodde innan infoträffen, men där sade de att man fick föräldrapenning tills barnet var fyllda tio år oavsett när man fick barnet i sin vård. Å andra sidan medgav de att de inte hade hundraprocentig koll på alla regler. Med tanke på hur olika svar man kan få från försäkringskassan så tror jag nog mer på det du säger i det här fallet .
    Ja jag har börjat läsa på på FK's hemsida, det är verkligen en djungel! Sen ska man ju börja fundera på hur många dagar man ska ta ut och vad som blir mest fördelaktigt ekonomiskt, och så får vi extra ersättning från arbetsgivaren om man varit anställt ett visst tag, och har lön över något visst belopp. Så jag har insett att vi nog får sätta oss ner tillsammans och försöka förstå, räkna på det och planera när vi vet lite mera om när det kan tänkas bli!
  • lillalise

    Olika försäkringsbolag har olika regler så kolla med flera.Kolla också om du har möjlighet att försäkra barnet genom facket, det kan vara lättare.

  • mimpen

    *fnissar* Jag hatar också myndighetstexter...

    Man har lika många dagar för adopterade barn som för biobarn. Men man får ta ut dem inom åtta år från man fått barnet i sin vård, dvs inte tills barnet är 8 år.

    Med första barnet gjorde vi så här:
    2 månader: Jag hemma heltid + maken hemma ca 50%
    6 månader: Maken hemma heltid. Jag jobbade
    2 månader: Båda hemma, sommarlov...
    6 månader: Jag hemma heltid. Maken jobbade
    Sen inskolning på förskola. Då var hon 2 år och 3 månader.

    Med andra barnet gör vi så här:
    3 månader: Båda hemma på heltid.
    12 månader: Jag hemma heltid. Maken jobbar 90%.
    6 månader: Maken hemma heltid. Jag ska jobba 75%. Fast nu blir det inte så, för vi väntar biobarn mitt i den perioden, så vi blir nog hemma båda två då. För han ska vara föräldraledig med vårt andra barn. Så det så :)
    Sen får vi se om hon ska skolas in på förskolan, eller om hon blir hemma ett halvår till.

    Försäkringar och adopterade barn är en sorglig historia. jag blir förbannad när jag tänker på det. För vårt första barn fick vi efter ungefär 2 år till slut en försäkring med undantag för att hennes vänstra stortå är mindre än den högre (ja, det är sant, helt sjukt!). För vår lilla tjej har vi inte fått någon sjukförsäkring alls ännu, och vi lär näppeligen få någon, hon har dysmeli och ingen lär vilja försäkra henne... *grrr* Men vi har valt att ha olycksfallsförsäkring förstås, där skiljer ju inget. Det är sjukförsäkringar som de krånglar med.

  • rallarrosen

    Vi har folksambarnförsäkring genom facket, direkt efter vi fått personnumret.
    Jag jobbar mån och tisdag, min man jobbar ons, tors, fre - fungerar toppenbra!

  • tophondo

    Vi försäkrade vår son som har läpp- och gomspalt hos Unionens medlemsförsäkring. Ingen hälsodeklaration krävdes och det gick att försäkra honom så fort vi fått ett personnummer.

  • Kusin Knase

    Snabbt livstecken: TACK för alla svar!! Så himla bra att se hur ni gör och hur ni har tänkt. Biodottern är försäkrad genom Trygg Hansa som hade överlägset bäst villkor då, återstår att se om det gäller adopterade också...

    Bra idé att kolla facket! Tack, lillalise m fl.

    mimpen: Va?! Pga olika storlekar på stortår?! Man häpnar. Hur kom det fram alls, undrar man ju? Var det någon läkare som anmärkte på det? Måste man skriva dit det på försäkringsbolagets blankett?? Knasigt.

    Mamma till Astrid: Att plugga på distans var ju en bra idé. Bra, bra... Jag kanske kunde ta ut lite tjänstledigt eller så... *fundera*

    Längtande mamma: Kan ni inte tänka lite åt oss också??! Jag hatar sånt här!!

    Återkommer...

  • Angla

    Vi har också försäkring via en medlemsförsäkring.

    2 mån tillsammans inkl resan
    5 mån min man
    7 mån jag
    5 mån min man
    7 mån jag
    5 mån min man ev lite jag
    Det blir 31 mån

  • MammaSusan81

    Kusin Knase skrev 2009-05-27 14:52:27 följande:


    Mamma till Astrid: Att plugga på distans var ju en bra idé. Bra, bra... Jag kanske kunde ta ut lite tjänstledigt eller så... *fundera*
    Jag står fortfarande som tjänstledig på mitt arbete men inte för studier utan som föräldraledig kommer att vara hemma totalt 4,5 år om det inte blir studieuppehåll i Kenya men jag räknar med att kunna fortsätta studierna under vistelsetiden.
  • mimpen

    Kusin Knase skrev 2009-05-27 14:52:27 följande:


    mimpen: Va?! Pga olika storlekar på stortår?! Man häpnar. Hur kom det fram alls, undrar man ju? Var det någon läkare som anmärkte på det? Måste man skriva dit det på försäkringsbolagets blankett?? Knasigt.
    Det var läkaren på tropikundersökningen som upptäckte att nåt var "fel" med hennes ena fot. Sen fick en puckad läkare på vc för sig att det kunde vara en cp-skada (?) och skickade oss till barn-neurolog. Och så var vi dit, och hon typ fnissade och sa VA! Det är en liten lokal missbildning som gör noll och ingen skillnad för tösen. Typ. Mer än att det kan tänkas skilja i skostorlek lite framöver...

    Och nu när vi vet mer om fotmissbildningar (vår andra dotter saknar en hel fot, samt stortån på sin andra fot) så känns det där så fjuttigt att jag blir helt utmattad av det bemötande vi fick då på vc. Med andra flickan har vi bara fått underbart bemötande, men det är väl för att alla liksom redan "vet" vad hon lider av, och för att vi direkt fick komma till specialisterna som visste allt och lite till.
Svar på tråden Föräldraledighet?