• vvadda

    Hur tänker köttätare?

    Hej hörni!

    Jag känner att jag behöver lite insikter och bättre förstå köttätarna. Så go for it: berätta och förklara hur ni tänker :)

    I lunchrummet på jobbet blir det mest snack om varför jag är vegetarian och folk säger att de inte skulle kunna leva utan baccon, för det är ju så gott. Men vi tar aldrig upp elefanten i rummet: alltså vad man tänker om att miljontals djur och fåglar föds upp i stora industrier, där de aldrig får se himmel eller dagsljus.

    Sen skeppas de iväg i lastbilar och drivs på löpande band in i döden.

    För mig är det här så självklart:
    - Vi behöver (uppenbarligen) inte kött för att överleva. Det är ju både Livsmedelsverket och andra kostexperter överens om.
    - Djur känner, minns och förstår vad som händer omkring dem. Kycklingarna skriker efter sina mammor när de kläcks och grismödrar blir deppiga när kultingarna tas ifrån dem.

    Jag går runt och tror att det här är självklarheter, men kanske är jag ute och cyklar? 

    Hur funderar ni som äter kött kring de här frågorna? Jag skulle verkligen vilja veta! Så var inte blyga, här där vi kan diskutera fritt :)

  • Svar på tråden Hur tänker köttätare?
  • Aniiee
    exceptionell skrev 2014-02-07 00:33:06 följande:

    Jag förstår absolut. Att jag väljer att vara vegan är för att jag sett köttindustrin på nära håll under min uppväxt (mjölkbönder i släkten, har även besökt grisgårdar och hönserier) och jag gjorde därför valet att avstå allt sådant i ung ålder. Att jag inte äter ens viltkött är för att jag fått en äckelkänsla kring det. Men hade jag inte känt mig äcklad av att äta animalier så hade jag inte sett något moraliskt eller etiskt fel med att äta ett djur som jag vet haft det bra (i det vilda). 


    Precis, maten varierar. :) 

    Cronometern använder sig av rekommendationerna från USDA (ndb.nal.usda.gov), men man kan själv gå in och justera värdena själv om man skulle vilja. (Jag har inte gjort det.)


    =) Jag förstår dig. Jag har haft en lite annorlunda relation till det hela, då mina släktingar hade "bullerbygård" (Kulturbruksgård) när jag var lite. Jag såg hur djuren SKULLE ha det för att ha det bra. Det var liksom inte på industrinivå. Hade det varit det så hade jag kanske tänkt annorlunda.

    Här är min matdag:



    Jag kör gratis webbversion, så jag kan inte peta så mycket. Mest märkte jag att A- D- och E-vitaminet inte stämmer så bra. Svenska sidor påstor att det är dubbelt så mycket

    För att vara jag, som äter väldigt dåligt, så är det här ganska bra. Jag lyckades med frukost, lunch och middag idag. Oftast blir det bara frulumiddag......
    Yaoi is the opiate of the fangirls
  • exceptionell
    Aniiee skrev 2014-02-07 01:29:53 följande:
    =) Jag förstår dig. Jag har haft en lite annorlunda relation till det hela, då mina släktingar hade "bullerbygård" (Kulturbruksgård) när jag var lite. Jag såg hur djuren SKULLE ha det för att ha det bra. Det var liksom inte på industrinivå. Hade det varit det så hade jag kanske tänkt annorlunda.

    Här är min matdag:

     


    Jag kör gratis webbversion, så jag kan inte peta så mycket. Mest märkte jag att A- D- och E-vitaminet inte stämmer så bra. Svenska sidor påstor att det är dubbelt så mycket

    För att vara jag, som äter väldigt dåligt, så är det här ganska bra. Jag lyckades med frukost, lunch och middag idag. Oftast blir det bara frulumiddag......

    Förstår, då har du en helt annan bild av det hela. Det farliga är att många som inte har koll alls på hur det går till i köttindustrin TROR nog att det är som på en bullerbygård även på de mer industriella gårdarna. Jag har märkt detta ibland när jag pratar med folk... de tror att det är som i bregottreklamen liksom. Och det ÄR ju så (men inte alltid), på små familjegårdar som den du är uppväxt på. Men det är långt ifrån sanningen så fort det blir mer storskaligt. (Jag vet att du vet detta, jag skriver det främst till de andra i tråden.) 

    Kul att du ville dela med dig av en matdag! Jag tycker nivåerna ser helt rimliga ut på de värden du nämner? Man kan t.ex inte få i sig överdrivet mycket D-vitamin via kosten, det är därför man rekommenderar tillskott till alla nordbor september-april. 

    Om du vet att du äter dåligt så är ett råd att fortsätta med cronometern någon vecka för att se om det är något du alltid får i dig för lite av. Ifall du alltid ligger lågt på K-vitamin t.ex så är det bra om du antingen reglerar det med kosten (mer bladgrönsaker) eller genom att ta tillskott. Annars får du bristsymptom förr eller senare.

  • CaraMelli12
    Paulina P P skrev 2014-02-05 08:07:24 följande:

    Min bror blir dålig i magen av baljväxter och är allergisk mot nötter. Tofu tycker han är riktigt äckligt. Vad skulle han äta om han bestämde sig för att bli vegetarian?


    Då skulle han äta sånt jag äter. Grönsaker, bönor, quorn, och kolhydrater.
  • CaraMelli12
    Swipter skrev 2014-02-06 12:17:31 följande:

    Bara läst TS men 
    1. vi behöver aminosyror från kött som inte finns i växtriket
    2. det skulle inte finnas mat till alla om alla skulle äta vegetariskt eftersom vi inte har tillräckligt med resurser för att odla
    3. man kan äta kött och välja bra kött, inte massproducerat och plågat. Att slakta djur på "rätt" sätt är mindre plågsamt för djuret än att dö av andra djur i naturen.


    1. Fel

    2. Fel

    3. Visst, men hur skulle köttet räcka till alla om vi slutade massproducera men äta kött i samma mängd?
  • vvadda

    Stort tack för era ärliga svar! (det var jag som startade tråden)

    Jag tror det ligger mycket i att konsumenterna går och köper kött av gammal vana. Det krävs förstås en del omställning för att byta matvanor. Men det går. Och recept finns i överflöd. Och man måste förstås inte äta "köttersättningar", även om alla får göra precis som de vill.

    Flera i tråden har svarat att de inte alls bryr sig om djuren. Det tycker jag är intressant att notera.

    Många skriver däremot att de äter kött, men har synpunkter på köttindustrin som de upplever som djurfabriker.

    De flesta skulle nog säga att de "försöker köpa schysst kött". För vissa är det svenskt. För andra ekologiskt. Trots det ökar köttkonsumtionen totalt sett (även om den på kort sikt kan gå ner lite ibland). Vi äter mer kött än någonsin i historien.

    Sverige har inte en lika plågsam djurhållning som andra länder, men faktum kvarstår att djur produceras på löpande band även här. Det är väldigt stor skillnad på "svenskt kött" och "ekologiskt kött" och så vidare.

    Vilt ser många som mer etiskt, men man kan vara lite undrande över hur själva dödandet går till om man jämför med slakt. En slaktmask är förstås mer exakt än ett skott i lungan på en älg, som troligtvis inte dör ögonblickligen.

    Och så svar på ett par frågor i tråden:

    * Jo, folk har förstås rätt att göra som de vill. Nej, jag tycker inte att vi bara kan "släppa" frågan när miljontals däggdjur och fåglar föds och lever i industrier, eftersom en del av oss tycker det är fel.

    * Jag slår ihjäl getingar och hade säkert försökt försvara mig mot ett vildsvin också om det attackerade mig, eftersom jag personligen tycker att vi människor har rätt att finnas och ha utrymme att leva. Däremot behöver vi (uppenbarligen) inte kött för att överleva.

  • exceptionell
    vvadda skrev 2014-02-12 23:00:29 följande:
    Stort tack för era ärliga svar! (det var jag som startade tråden)

    Jag tror det ligger mycket i att konsumenterna går och köper kött av gammal vana. Det krävs förstås en del omställning för att byta matvanor. Men det går. Och recept finns i överflöd. Och man måste förstås inte äta "köttersättningar", även om alla får göra precis som de vill.

    Flera i tråden har svarat att de inte alls bryr sig om djuren. Det tycker jag är intressant att notera.

    Många skriver däremot att de äter kött, men har synpunkter på köttindustrin som de upplever som djurfabriker.

    De flesta skulle nog säga att de "försöker köpa schysst kött". För vissa är det svenskt. För andra ekologiskt. Trots det ökar köttkonsumtionen totalt sett (även om den på kort sikt kan gå ner lite ibland). Vi äter mer kött än någonsin i historien.

    Sverige har inte en lika plågsam djurhållning som andra länder, men faktum kvarstår att djur produceras på löpande band även här. Det är väldigt stor skillnad på "svenskt kött" och "ekologiskt kött" och så vidare.

    Vilt ser många som mer etiskt, men man kan vara lite undrande över hur själva dödandet går till om man jämför med slakt. En slaktmask är förstås mer exakt än ett skott i lungan på en älg, som troligtvis inte dör ögonblickligen.

    Och så svar på ett par frågor i tråden:

    * Jo, folk har förstås rätt att göra som de vill. Nej, jag tycker inte att vi bara kan "släppa" frågan när miljontals däggdjur och fåglar föds och lever i industrier, eftersom en del av oss tycker det är fel.

    * Jag slår ihjäl getingar och hade säkert försökt försvara mig mot ett vildsvin också om det attackerade mig, eftersom jag personligen tycker att vi människor har rätt att finnas och ha utrymme att leva. Däremot behöver vi (uppenbarligen) inte kött för att överleva.

     


    Fint att du dök upp igen! Du svarade inte på min fråga om ifall du äter ägg och/eller mejeriprodukter?

  • Biffus
    Swipter skrev 2014-02-06 13:47:41 följande:
    1. Läs på. Du får gärna berätta mer utförligt. (själv har jag inte tid att hitta källorna just nu).

    2. Läs på.

    3. Den enda man kan ändra på är sig själv. Börja där du står.



    1. Varifrån får kossorna de essentiella aminosyrorna?

    2. Äter inte kossor?
  • vargaa

    Jag äter kött därför att jag tror att det ligger i min natur som människa. Att det tillhör min naturliga föda och att det är hälsosamt för mig.

    Men jag bryr mig givetvis om djurens väl och ve och därför stöttar jag svensk, ekologisk köttproduktion. Jag menar också att det borde ställas ÄNNU högre krav på ekologisk produktion - och icke ekologisk.

    Ett annat sätt för mig att kunna äta kött (och andra animaliska produkter) som jag kan ha gott samvete för är att föda upp det själv. Jag har höns för ägg och kött, samt köttkaniner. Jag har ännu inte kunskap eller utrymme att ha speciellt stor omsättning utan är i lärofasen, men det är mitt sätt att hitta en väg.

    Jag tror att de flesta inte prioriterar att ta reda på hur djuren har det. Man räknar med att man kan lita på svenska djurskyddsregler och sen köper man danskt kött på extrapris utan att tänka på att det köttet inte alls producerats under svenska regler. Man vill inte veta för det gör ont, man orkar knte egnagera sig för man kan ändå inte göra nåt åt det tror man.


    Mamma till Elise och Vilgot - www.vargaaa.blogspot.com
  • bitterkopp

    Alltså, folks argument i den här tråden. "Om jag blir dumpad mitt ute i ingenstans"...

  • Bleu
    bitterkopp skrev 2014-03-23 23:37:33 följande:
    Alltså, folks argument i den här tråden. "Om jag blir dumpad mitt ute i ingenstans"...

    Vadå, det händer väl hela tiden?
  • bitterkopp
    Bleu skrev 2014-03-23 23:38:38 följande:

    Vadå, det händer väl hela tiden?
    Nej. Och om det gjorde det, vad har det med ens kost att göra?
  • mr me
    vvadda skrev 2014-02-03 11:14:05 följande:
    Hur funderar ni som äter kött kring de här frågorna? Jag skulle verkligen vilja veta! Så var inte blyga, här där vi kan diskutera fritt :)
    Jag äter kött för att det är gott, nyttigt, en förhållandevis billig och miljövänlig proteinkälla och framförallt för att det är viktigt för min hälsa och i förlängningen överlevnad.
  • Skuld

    Jag inte mer empati för djur än jag har för växter, och äter bådadera lika gärna.

  • mr me
    Biffus skrev 2014-03-13 11:23:46 följande:

    1. Varifrån får kossorna de essentiella aminosyrorna?
    2. Äter inte kossor?
    Kor behöver inte ha i sig essentiella aminosyror då de inte är människor.

    sv.wikipedia.org/wiki/Essentiell_aminosyra

    "Essentiella aminosyror är livsnödvändiga aminosyror som människokroppen inte själv kan tillverka"
  • Skuld
    mr me skrev 2014-03-23 23:48:21 följande:
    Kor behöver inte ha i sig essentiella aminosyror då de inte är människor.

    sv.wikipedia.org/wiki/Essentiell_aminosyra

    "Essentiella aminosyror är livsnödvändiga aminosyror som människokroppen inte själv kan tillverka"
    Det var det dummaste jag läst på länge. En sjuhelvetes massa organismer behöver essentiella aminosyror. En slarvigt skriven wikipediaartikel ändrar inte på det faktumet.
  • mr me
    Skuld skrev 2014-03-23 23:53:34 följande:
    Det var det dummaste jag läst på länge. En sjuhelvetes massa organismer behöver essentiella aminosyror. En slarvigt skriven wikipediaartikel ändrar inte på det faktumet.
    Jo, men inte samma essentiella aminosyror som människokroppen och det är det som är det relevanta i sammanhanget. Det var det som var svar på frågan.

    Kor idisslar dessutom varigenom essentiella aminosyror bildas genom en jäsningsprocess. Människor kan däremot inte gå ut på en åker och tugga i oss och idissla fram aminosyror från gräs. Vi är inte kor.
  • Skuld
    mr me skrev 2014-03-24 00:06:40 följande:
    Jo, men inte samma essentiella aminosyror som människokroppen och det är det som är det relevanta i sammanhanget. Det var det som var svar på frågan.

    Kor idisslar dessutom varigenom essentiella aminosyror bildas genom en jäsningsprocess. Människor kan däremot inte gå ut på en åker och tugga i oss och idissla fram aminosyror från gräs. Vi är inte kor.
    Ursäkta mig. Läste som en hjärndöd.
  • mr me
    Skuld skrev 2014-03-24 00:09:21 följande:
    Ursäkta mig. Läste som en hjärndöd.
    Det är okej. Givetvis är det så att olika organismer kräver olika essentiella aminosyror, så du har rätt. I vardagligt tal brukar man dock syfta på de aminosyror som är essentiella för människokroppen, det var iaf så vi fick lära oss på biologin en gång i tiden.
  • Tom Araya

    Jag tänker så här:

    1. Människan är allätare, behöver protein, järn, B12 mm som kött och fisk inte bara är rikt på utan vi bättre tillgodogör oss än motsvarande från växter.

    2. Människan kommer inte att sluta äta kött. Kött är mättande och näringsrikt, vilket är oerhört viktigt för den som arbetar hårt och tjänar dåligt. Kött kan produceras tillräckligt billigt för att förse även fattiga med kött.

    3. Om vi som är rika höjer våra krav på producenter och produkt, med lagstiftning och sträng kontroll, gör det svårare att producera billigt kött (=produktion där djuren troligen har som sämst), så kommer köttet att bli dyrare (= mindre konsumtion) och förhoppningsvis kan lågkostnadsproducenterna slås ut, därmed bättre djurhållning, mindre köttätande= bättre för alla....utom för de fattiga då....

    4. Jag tycker inte det är fel att producera mjölk, ägg, kött, skinn, päls mm, men jag tycker man ska behandla djur bättre och ta vara på allt vid slakt, inte bara döda för horn eller skinn, utan allt ska tas rätt på.

Svar på tråden Hur tänker köttätare?