• gröna

    Laga kött-fritt åt en man

    Ska laga middag åt en man jag träffar, han har hittills inte haft något emot att skippa köttet. Har provat några olika rätter som var uppskattade, men skulle vilja ha lite ny inspiration

    Någon som har några ideer på något gott smakrikt utan kött?

    Sugen på något italiensk-inspirerat... men är tacksam för alla tips givetvis!

    Kan ju surfa runt lite och leta men skulle vara mycket roligare att få bra matlagningstips här

  • Svar på tråden Laga kött-fritt åt en man
  • gröna
    Anonym (gott&grönt) skrev 2016-12-12 14:39:29 följande:

    Sedan mina söner blev veganer så har jag dammsugit hela internet efter recept och hittat några favoritsidor som jag gillar! Håller med ovanstående om www.javligtgott.se, en superbra sida med goda recept.

    En annan är zeinaskitchen.se/ som har alla möjliga recept och även vegetariskt och veganskt med tydliga instruktioner.

    En utländsk blogg som jag fullkomligt ÄLSKAR är ohsheglows.com/ !


    Favoritreceptet hemma hos oss är veganska enchiladas med sötpotatis och svarta bönor med chipotlesås, har använt detta recept som grund och modifierar utifrån vad jag har hemma: ohsheglows.com/2016/02/01/next-level-vegan-enchiladas/

    Det närmaste kött som man kan komma tycker jag annars är "oumph-produkterna" finns som kryddade strimlor och en variant som är som pulled "beef" typ, vansinnigt dyrt tycker jag men har gjort en riktigt lyckad Chili-gryta med det.

    Det går att göra fantastiskt god lasagne också med sojafärs och det går väl alltid hem, föressten en riktigt god äkta Italiensk pastarätt har ju sällan något kött utan en smakrik tomatsås med massor av riven parmesan


    Är det helt djurfritt som gäller eller bara köttfritt? Annars är ju skaldjur en riktig hit att bjuda på, t.ex pasta vongole


  • gröna
    Anonym (gott&grönt) skrev 2016-12-12 14:39:29 följande:

    Sedan mina söner blev veganer så har jag dammsugit hela internet efter recept och hittat några favoritsidor som jag gillar! Håller med ovanstående om www.javligtgott.se, en superbra sida med goda recept.

    En annan är zeinaskitchen.se/ som har alla möjliga recept och även vegetariskt och veganskt med tydliga instruktioner.

    En utländsk blogg som jag fullkomligt ÄLSKAR är ohsheglows.com/ !


    Favoritreceptet hemma hos oss är veganska enchiladas med sötpotatis och svarta bönor med chipotlesås, har använt detta recept som grund och modifierar utifrån vad jag har hemma: ohsheglows.com/2016/02/01/next-level-vegan-enchiladas/

    Det närmaste kött som man kan komma tycker jag annars är "oumph-produkterna" finns som kryddade strimlor och en variant som är som pulled "beef" typ, vansinnigt dyrt tycker jag men har gjort en riktigt lyckad Chili-gryta med det.

    Det går att göra fantastiskt god lasagne också med sojafärs och det går väl alltid hem, föressten en riktigt god äkta Italiensk pastarätt har ju sällan något kött utan en smakrik tomatsås med massor av riven parmesan


    Är det helt djurfritt som gäller eller bara köttfritt? Annars är ju skaldjur en riktig hit att bjuda på, t.ex pasta vongole


    är väldigt intresserad av de där enchiladas, och sötpotatis är ju jättegott, men har svårt att förstå vissa delar av den engelska beskrivningen? har läst om och om igen, ska man hälla sås i en form (? eller vad är "casserole dish"? ) och sedan lägga tortillabröden i såsen? får inte ihop det riktigt :(   och på bilden ser det ju ut som en pizza? 
  • gröna
    Bradbury skrev 2016-12-13 22:48:02 följande:

    www.tasteline.com/recept/oppen-lasagne-med-spenat-ricotta-och-mandelpesto/

    Det här är FRUKTANSVÄRT gott. Skippa bara skinkan. En underbar rätt som garanterat kommer göra succé. Gott rödvin till.


    intressant, ovanligt sätt att lägga lasagne, men 2 plattor till 2 personer blir alltså en platta var? Blir det inte lite? Missförstår jag receptet, ser ju ut som 2 plattor på en tallrik?
  • Anonym (gott&grönt)
    gröna skrev 2016-12-13 22:01:19 följande:
    är väldigt intresserad av de där enchiladas, och sötpotatis är ju jättegott, men har svårt att förstå vissa delar av den engelska beskrivningen? har läst om och om igen, ska man hälla sås i en form (? eller vad är "casserole dish"? ) och sedan lägga tortillabröden i såsen? får inte ihop det riktigt :(   och på bilden ser det ju ut som en pizza? 

    Casserole dish är en vanlig ugnsform ja Skrattande och det hon menar är att du sprider ut lite av tomatsåsen i botten på formen innan du lägger i tortillabröden. Jag kan skriva ner mitt recept som jag brukar göra (modifierat utifrån detta)!

    ca. 2 stora sötpotatisar i bitar kokas tills lagom mjuka för att kunna mosa

    Hacka lök, vitlök och paprika och fräs upp i en panna i olivolja, tillsätt sedan den avrunna potatisen och en förpackning svarta bönor och mosa ihop. Potatisen får gärna vara lite slarvigt mosad för lite mer "chunky" fyllning. Sedan brukar jag tillsätta en hackad färsk röd chili och hackad bladpersilja eller bladspenat och krydda med salt, peppar och lite chiliflakes om du vill ha kryddigt. Om jag vill lyxa till det och har det hemma tillsätter jag även soltorkade tomater och tar färdig grillad inlagd paprika på burk istället för färsk stekt.


    Det här blir en ganska stabbig fyllning som jag fyller i 8 st. mjuka tortilla-bröd. Rulla ihop bröden som crepes och lägg dom med skarven neråt i formen, passar perfekt med den storlek bröd som säljs i 8-pack. Bottna formen med lite "enchilada-sås" (tomatsås).

    Som enchilada-sås brukar jag ta en förpackning krossade tomater och färdig taco-salsasås och hotta upp det med chipotlechili-sås som finns på burk i taco-hyllan. När du fyllt formen med dina tortillarullar häller du resten av enchilada-såsen över alltihop och sprider ut den. Sedan brukar jag ta en burk oatly havre-fraiche och ringla över alltihop. Om du äter ost kan du istället använda riven ost förstås!

    Ovanstående recept är oerhört populärt och går att variera i det oändliga utifrån vad som finns hemma, har även gjort med pumpa istället för sötpotatis och det blev också gott Skrattande


     

  • Anonym (gott&grönt)
    gröna skrev 2016-12-13 22:01:19 följande:
    är väldigt intresserad av de där enchiladas, och sötpotatis är ju jättegott, men har svårt att förstå vissa delar av den engelska beskrivningen? har läst om och om igen, ska man hälla sås i en form (? eller vad är "casserole dish"? ) och sedan lägga tortillabröden i såsen? får inte ihop det riktigt :(   och på bilden ser det ju ut som en pizza? 
    Anonym (gott&grönt) skrev 2016-12-14 08:37:05 följande:

    Casserole dish är en vanlig ugnsform ja Skrattande och det hon menar är att du sprider ut lite av tomatsåsen i botten på formen innan du lägger i tortillabröden. Jag kan skriva ner mitt recept som jag brukar göra (modifierat utifrån detta)!

    ca. 2 stora sötpotatisar i bitar kokas tills lagom mjuka för att kunna mosa

    Hacka lök, vitlök och paprika och fräs upp i en panna i olivolja, tillsätt sedan den avrunna potatisen och en förpackning svarta bönor och mosa ihop. Potatisen får gärna vara lite slarvigt mosad för lite mer "chunky" fyllning. Sedan brukar jag tillsätta en hackad färsk röd chili och hackad bladpersilja eller bladspenat och krydda med salt, peppar och lite chiliflakes om du vill ha kryddigt. Om jag vill lyxa till det och har det hemma tillsätter jag även soltorkade tomater och tar färdig grillad inlagd paprika på burk istället för färsk stekt.


    Det här blir en ganska stabbig fyllning som jag fyller i 8 st. mjuka tortilla-bröd. Rulla ihop bröden som crepes och lägg dom med skarven neråt i formen, passar perfekt med den storlek bröd som säljs i 8-pack. Bottna formen med lite "enchilada-sås" (tomatsås).

    Som enchilada-sås brukar jag ta en förpackning krossade tomater och färdig taco-salsasås och hotta upp det med chipotlechili-sås som finns på burk i taco-hyllan. När du fyllt formen med dina tortillarullar häller du resten av enchilada-såsen över alltihop och sprider ut den. Sedan brukar jag ta en burk oatly havre-fraiche och ringla över alltihop. Om du äter ost kan du istället använda riven ost förstås!

    Ovanstående recept är oerhört populärt och går att variera i det oändliga utifrån vad som finns hemma, har även gjort med pumpa istället för sötpotatis och det blev också gott Skrattande


     


    Ja, så ska ju formen såklart in i ugnen också ha ha! 175 grader tills den får en härlig färg och gosar ihop sig, typ 20-25 minuter brukar vara lagom. Servera med sallad och lite extra havre-fraiche eller vanlig creme fraiche för att milda det chili-heta Flört

  • lillterror
    gröna skrev 2016-12-13 21:21:30 följande:

    Är intresserad av andra sorter också! 

    Vad är stekpannebröd?


    Stekpannebröd är bröd som inte behöver jäsa och dessutom tillagas i stekpannan! Väldigt smidigt dagar man kommer på att man vill göra någon gryta eller soppa och ha ett gott bröd till:)

    tidningenhembakat.se/bloggar/lindas-bakskola/4-minutersbrod-i-stekpanna/

    Brukar göra en ganska het linsgryta och då är detta bröd perfekt att skopa upp med :)
  • Anonym (Swosch)
    Anonym (Swosch) skrev 2016-12-14 09:57:14 följande:
    Kan man ha nåt annat än spenat? Min kräsne make vägrar äta spenat.
    Hmmm... han äter ju inte svamp heller. Får bli nåt annat, eller också gör jag den bara till mig
  • gröna
    Anonym (gott&grönt) skrev 2016-12-14 08:37:05 följande:

    Casserole dish är en vanlig ugnsform ja Skrattande och det hon menar är att du sprider ut lite av tomatsåsen i botten på formen innan du lägger i tortillabröden. Jag kan skriva ner mitt recept som jag brukar göra (modifierat utifrån detta)!

    ca. 2 stora sötpotatisar i bitar kokas tills lagom mjuka för att kunna mosa

    Hacka lök, vitlök och paprika och fräs upp i en panna i olivolja, tillsätt sedan den avrunna potatisen och en förpackning svarta bönor och mosa ihop. Potatisen får gärna vara lite slarvigt mosad för lite mer "chunky" fyllning. Sedan brukar jag tillsätta en hackad färsk röd chili och hackad bladpersilja eller bladspenat och krydda med salt, peppar och lite chiliflakes om du vill ha kryddigt. Om jag vill lyxa till det och har det hemma tillsätter jag även soltorkade tomater och tar färdig grillad inlagd paprika på burk istället för färsk stekt.


    Det här blir en ganska stabbig fyllning som jag fyller i 8 st. mjuka tortilla-bröd. Rulla ihop bröden som crepes och lägg dom med skarven neråt i formen, passar perfekt med den storlek bröd som säljs i 8-pack. Bottna formen med lite "enchilada-sås" (tomatsås).

    Som enchilada-sås brukar jag ta en förpackning krossade tomater och färdig taco-salsasås och hotta upp det med chipotlechili-sås som finns på burk i taco-hyllan. När du fyllt formen med dina tortillarullar häller du resten av enchilada-såsen över alltihop och sprider ut den. Sedan brukar jag ta en burk oatly havre-fraiche och ringla över alltihop. Om du äter ost kan du istället använda riven ost förstås!

    Ovanstående recept är oerhört populärt och går att variera i det oändliga utifrån vad som finns hemma, har även gjort med pumpa istället för sötpotatis och det blev också gott Skrattande


     


    jaaa ok tack för hjälpen! Det är alltså rullarna som blir som ligger därunder på bilden...väldigt nyfiken på att prova detta, men jag tror nog min variant blir en blandning av din och hennes!
  • gröna
    lillterror skrev 2016-12-14 09:09:41 följande:
    Stekpannebröd är bröd som inte behöver jäsa och dessutom tillagas i stekpannan! Väldigt smidigt dagar man kommer på att man vill göra någon gryta eller soppa och ha ett gott bröd till:)

    tidningenhembakat.se/bloggar/lindas-bakskola/4-minutersbrod-i-stekpanna/

    Brukar göra en ganska het linsgryta och då är detta bröd perfekt att skopa upp med :)
    ja ok, verkar också vara en trevlig ide! ja ibland är det skönt med smidigt
  • gröna
    Anonym (Swosch) skrev 2016-12-14 09:57:14 följande:
    Kan man ha nåt annat än spenat? Min kräsne make vägrar äta spenat.
    Anonym (Swosch) skrev 2016-12-14 09:58:15 följande:
    Hmmm... han äter ju inte svamp heller. Får bli nåt annat, eller också gör jag den bara till mig
    kanske något annat grönt, grönkål ruccola? Äter han det? svampen var svårare...
  • Anonym (Swosch)
    gröna skrev 2016-12-14 10:55:13 följande:
    Anonym (Swosch) skrev 2016-12-14 09:58:15 följande:
    Hmmm... han äter ju inte svamp heller. Får bli nåt annat, eller också gör jag den bara till mig
    kanske något annat grönt, grönkål ruccola? Äter han det? svampen var svårare...
    Grönkål påminner väl om spenat. Själv älskar jag både spenat, grönkål och nässlor. Suck!
  • Tow2Mater
    gröna skrev 2016-12-13 23:40:32 följande:
    intressant, ovanligt sätt att lägga lasagne, men 2 plattor till 2 personer blir alltså en platta var? Blir det inte lite? Missförstår jag receptet, ser ju ut som 2 plattor på en tallrik?
    En platta per person enligt receptet. Väljer du tre personer visar det tre plattor. Ett sätt att hålla portionspriset och portionskalorierna nere? Normalt folk får sen äta tre eller fyra portioner for att bli mätt.
  • Anonym (Blandat kost)
    Tow2Mater skrev 2016-12-14 19:37:30 följande:
    En platta per person enligt receptet. Väljer du tre personer visar det tre plattor. Ett sätt att hålla portionspriset och portionskalorierna nere? Normalt folk får sen äta tre eller fyra portioner for att bli mätt.
    Det kan väl aldrig stämma? Priset på lasagna är ju redan billigt som det är.
    En normal inte allt för stor portion torde vara minst 4plattor (när det är 4 lager med platter) när man får det på restaurang. Hemma äter vi nog mera.
  • Linnea1994
    Tow2Mater skrev 2016-12-14 19:37:30 följande:
    En platta per person enligt receptet. Väljer du tre personer visar det tre plattor. Ett sätt att hålla portionspriset och portionskalorierna nere? Normalt folk får sen äta tre eller fyra portioner for att bli mätt.
    Det låter oerhört snålt! När vi gör lasagna så är vi 2 vuxna och 2 stora tonårsbarn. vi använder då 17-18plattor och det brukar précis bli lagom.
Svar på tråden Laga kött-fritt åt en man