• Achilles22

    Familjebalken om vårdnad är Utdaterad & Diskriminerende

    Vad säger lagen om vårdnad idag och är den i direkt konflikt med diskrimineringslagen och barnkonventionen?


     


    Vad säger lagen:


     


    Föräldrabalken (1949:381)


     


    6 Kap3 § -  Barnet står från födelsen under vårdnad av båda föräldrarna, om dessa är gifta med varandra, och i annat fall av modern ensam.


     


    Diskrimineringslag (2008:567)


     


    4 § stycke 2 - Indirekt diskriminering: att någon missgynnas genom tillämpning av en bestämmelse, ett kriterium eller ett förfaringssätt som framstår som neutralt men som kan komma att särskilt missgynna personer med visst kön, viss könsöverskridande identitet eller uttryck, viss etnisk tillhörighet, viss religion eller annan trosuppfattning, viss funktionsnedsättning, viss sexuell läggning eller viss ålder, såvida inte bestämmelsen, kriteriet eller förfaringssättet har ett berättigat syfte och de medel som används är lämpliga och nödvändiga för att uppnå syftet,


     


    Barnkonventionen (som numera är Svensk lag sedan 1 januari 2020)


     


    7 § - Barn har rätt till ett eget namn och ett medborgarskap. Barnet har rätt, så långt det är möjligt, att få veta vilka dess föräldrar är och få deras omvårdnad.


     


    9 § - Barn ska inte skiljas från sina föräldrar, utom när det är nödvändigt för barnets bästa.


     


    Sammanfattning: Svensk lag har bestämt att när ogifta får barn ges per automatik ensam vårdnad vid födsel till mamman oavkortat utan prövning eller att den andra förälderns åsikt hörs. Man tvingar istället fram konflikt genom att det blir den andra förälderns ansvar att stämma mamman om gemensam eller ensam vårdnad som måste prövas i domstol. Detta har oftast negativa påföljder för barnet och kan knappast anses vara det bästa utifrån barnets bästa i min åsikt. Det är samtidigt otroligt diskriminerande mot den andra föräldern där jag inte kan anser lagen vara rättvis eller opartisk då den redan från början valt en sida. Man utsätter även barn för stor risk av att få sina rättigheter kränkta om rätt till båda sina föräldrar och deras omvårdnad då en förälder med ensam vårdnad har all laglig rätt att besluta om flytt utan den andra förälderns samtycke. Många vill då hävda att lagen om umgängesrätt gäller, och ja det gör den, men den är luddig och extremt odefinierad där det kan räcka med telefonkontakt i princip och inte specifikt hur ofta. Igen, det är alltid den andra föräldern som måste ta juridiska handlingar för att något ska göras, socialnämnden kommer oftast aldrig gå in för att hjälpa barnet i ett sådant fall utan hänvisar till ombud och stämningsansökan.


     


    Det verkar tyvärr ha undgått det svenska rättssystemet att införa/ändra vår grundlag för att anpassa sig till det nya samhället och följa diskrimineringslag samt barnkonventionen, vilket har resulterat till att barn tappar sina rättigheter om att få en relation till båda sina föräldrar.


     


    Politiken och domstolar är ofta väldigt partisk i flesta fall och går emot sin egna officiella uppfattning om att gemensam vårdnad är vad som anses vara bäst för barnet:


     


    När den stora statliga utredningen Se Barnet! (SOU 2017:6) undersökte ett antal vårdnadsdomar i landets tingsrätter visade det sig att antalet fall när en förälder tillerkänns ensam vårdnad gått upp från 45 procent till 67 procent samt att vårdnaden tillerkänts mamman i 77 procent av fallen och pappan i 8 procent av fallen.


     


    Det finns en ovilja inom svensk politik att föra statistik om vårdnadstvister och det har gjorts avslag på motioner som frågat om detta där man menat på att det kan råda osäkerhet och obalans i rättssystemet och sådan statistik skulle kunna hjälpa att utreda. Men man säger nej till detta tyvärr.


     


    Men i en uppsatts från Uppsala Universitet 2013 har man faktiskt tagit fram en sådan statistik över vårdnadstvister från tingsrätter i landet som visar följande:


    Väckt talan ? 62% Mamma / 38% Pappa
    Yrkar Ensam vårdnad ? 88% Mamma / 45% Pappa
    Yrkar Gemensam vårdnad ? 5% Mamma / 25% Pappa


    Yrkar växelvis boende ? 6% Mamma / 13% Pappa


    Grundyrkande, ensam vårdnad - samarbetssvårigheter ? 64% Mamma / 24% Pappa


    Grundyrkande, gemensam vårdnad - Barnets behov av båda föräldrarna ? 12% Mamma / 40% Pappa


    Beslut, om ensam vårdnad - 73% Mamma / 27% Pappa


     


    Sammanfattning: Det framgår tydligt att vi ser en klar skillnad i värdering mellan mamma och pappa när det gäller vad som anses vara bäst för barnet, där mamma helt klart anser att barnet inte alls har något behov av sin pappa och att boende samt ensam vårdnad ska vara hos mamma. Domstolen har även valt att gå i samma riktning. Det framgår även att pappa oftast har den uppfattning att gemensam vårdnad och delat boende är vad som är bäst för barnet och anser inte att samarbetssvårigheter ligger till grund. Statistiken ifrån Uppsala blir även bekräftat i den statliga utredningen och visar även på en trend om ökad polarisering där man går mer mot ensam vårdnad till mamma än gemensam vårdnad för båda föräldrar, vilket inte kan ses som annat än ren diskriminering, osäkerhet i rättssamhället och dålig politik.


    Slutsats: Det råder ingen tvekan om att vi har ett rättssamhälle som är förlegat och i stort behov av reform när det gällen familjerätt och då främst föräldrabalken i detta fall. Men det tycks även råda en politisk ovilja att utreda och ändra den syn man har på föräldraskapet och främst pappans roll i barnets liv. Man pratar gärna om barnets bästa och barnens rätt i samhället, men man blundar för den verklighet som råder tack vare dåliga och diskriminerande lagar samt myndigheter vars partiska inställning skapat en obalans, vilket i slutändan leder till att barnens rättigheter blir kränkta och riskerar deras välmående. Så många barn som tvingas växa upp utan sina pappor pga beslut tagna av mammor, domstolar och politiker där man envisas om att oftast utgå ifrån att mamma är offer och pappa är förövare. Detta måste få ett slut och lagändring måste ske.


    Jag anser att lagen om att ensam vårdnad tilldelas mamma vid födsel när ogift måste bort, och istället ska det alltid tilldelas gemensam vårdnad för båda föräldrar vid födsel oavsett civiltillstånd (där faderskap kan fastställas). En sådan enkel lagändring hade kunnat rädda många barns situation och vi hade sluppit många vårdnadstvister. Att ansöka/stämma om ensam vårdnad borde endast föreligga om staten anser den andra föräldern ej lämplig vårdnadshavare utifrån bestämmelser om fara för barnets välmående går att bevisa sakligt.


     


    Men till dess att fler klagar hos ledamöter och faktiskt trycker på om att ändra detta så kommer inte mycket att ske, så jag uppmanar alla er som håller med om att något måste ske att ta kontakt med er lokala ledamot och begär att detta förs fram till regeringsnivå.


     


    En öppen diskussion om ämnet är välkommet och allas åsikter är värdefulla.

  • Svar på tråden Familjebalken om vårdnad är Utdaterad & Diskriminerende
  • Anonym (ca)
    Anonym (Stina på lina) skrev 2022-04-28 22:04:25 följande:
    Tyvärr sant.

    Därför är det så kolossalt korkat av män som grupp att inte ta likvärdig föräldraledighet, gå ner i arbetstid (såsom kvinnor) och ta likvärdig vabb och ansvara för förskola och skola på samma sätt som mammor. Då hade samhället ganska snart tillskrivit mannen samma föräldrastatus som kvinnan.

    Många män flyr tyvärr ansvar vilket slår ner på hela gruppen och drabbar de fina pappor som inget annat vill än att ha samma rätt till sitt barn.

    Skärpning killar! sluta skjuta er själva i foten
    Du har helt rätt, varav jag har tagit upp föräldradagar och samarbete, detta är grunderna till allt, har man inte samarbete eller en god relation, så blir det sällan varannan veckas umgänge.

    Att hänvisa till att man inte har råd, är bara en dum snål ide man fått, där ekonomi ska ha företräde före sina barn.

    Att det sedan blir bråk om vårdnad o umgänge, handlar om många saker har jag sett, vissa som har sina morföräldrar som träder in som den andra förälder, många ser att dom fött barnet och anser sig ha rätten till barnet, vissa vill inte leva en vecka utan sina barn, ja det finns tusen o en anledning.

    Sedan bara man läser till sig kunskapen, hur man bemöter soc osv, att man inte säger för mycket, man håller en tydlig linje, samt barnet, den behöver inte vara lång, men den sitta i ryggmärgen.
    Självklart förstår jag frustation hos en man som utsätts för detta, där manen sedan är både frustrerad och sårad, besviken ska i sin tur prata med soc, råka kanske snubbla på orden och försöker hänvisa umgängessabotage och det framstår i stället som det är han som är fientlig.

    Dom två första punkter jag tagit upp är så viktiga, ska man lyckas så måste man svälja all sin stolthet och bara vara tillags hur än konstigt det låter.
  • Anonym (Stina på lina)

    Jag tycker man bör se över begreppet -rättigheter- och faktiskt börja fokusera mer på -skyldigheter-. Att hårdare bedömningar ska riktas mot båda parter i ett tvistemål och gedigen utredning istället för att följa standardpraxis. Detta ska gälla oavsett kön. bedömningen ska vara likvärdig och uppföljningar ska göras konsekvent- gärna med hembesök.

    För att få vårdnad om ditt barn ska du uppfylla -skyldigheter-.

    För jag har tyvärr flera väninnor i min vänskapskrets då man dömt till pappornas fördel och där mammorna förväntas få umgänget mellan pappa och barn att funka annars riskerar de själva att förlora vårdnaden. Helt horribelt. I flera av dessa fall missar papporna överlämningstiderna Konstant. Dyker inte upp. Förskola ringer mamman en fredagseftermiddag vid stängning för de får inte tag på pappan, en pappa lämnade sitt barn på förskola flera gånger i smällkalla vintern i bara t-shirt utomhus och drog till jobbet- han hade aldrig kläder till sitt barn och hävdade att det var mammans ansvar (trots delar barnbidrag), en pappa vägrade vabba på sin pappavecka och dumpade barnet konstant hos hennes mamma utan förvarning så mamman fick problem med sitt jobb, papper som sitter inne och spelar  tv-spel hela kvällarna och knappt går ut med barnen- barnen får servera sig själva fil och macka som lunch och middag (barnens berättelse när de inte kunde åka till sin pappa utan att få ont i magen). Ja jag har massa skräckexempel där pappan lutar emot sin -RÄTT- till barnet men skiter rätt rejält i sina skyldigheter och ansvar och där mamman typ blivit utbränd av stressen att hela tiden få till en bra relation mellan barn och far för att inte få sitt eget umgänge hotat. Vedervärdigt. Inte ens förskolan och skolan vittnesmål väger tungt- utgångspunkten är numera att mammor bara är ute efter att saboyera umgänget. Var är utredningarna kringla människors lämplighet att ha vårdnad???


     

  • Anonym (ca)
    Anonym (Stina på lina) skrev 2022-04-28 22:42:25 följande:

    Jag tycker man bör se över begreppet -rättigheter- och faktiskt börja fokusera mer på -skyldigheter-. Att hårdare bedömningar ska riktas mot båda parter i ett tvistemål och gedigen utredning istället för att följa standardpraxis. Detta ska gälla oavsett kön. bedömningen ska vara likvärdig och uppföljningar ska göras konsekvent- gärna med hembesök.

    För att få vårdnad om ditt barn ska du uppfylla -skyldigheter-.

    För jag har tyvärr flera väninnor i min vänskapskrets då man dömt till pappornas fördel och där mammorna förväntas få umgänget mellan pappa och barn att funka annars riskerar de själva att förlora vårdnaden. Helt horribelt. I flera av dessa fall missar papporna överlämningstiderna Konstant. Dyker inte upp. Förskola ringer mamman en fredagseftermiddag vid stängning för de får inte tag på pappan, en pappa lämnade sitt barn på förskola flera gånger i smällkalla vintern i bara t-shirt utomhus och drog till jobbet- han hade aldrig kläder till sitt barn och hävdade att det var mammans ansvar (trots delar barnbidrag), en pappa vägrade vabba på sin pappavecka och dumpade barnet konstant hos hennes mamma utan förvarning så mamman fick problem med sitt jobb, papper som sitter inne och spelar  tv-spel hela kvällarna och knappt går ut med barnen- barnen får servera sig själva fil och macka som lunch och middag (barnens berättelse när de inte kunde åka till sin pappa utan att få ont i magen). Ja jag har massa skräckexempel där pappan lutar emot sin -RÄTT- till barnet men skiter rätt rejält i sina skyldigheter och ansvar och där mamman typ blivit utbränd av stressen att hela tiden få till en bra relation mellan barn och far för att inte få sitt eget umgänge hotat. Vedervärdigt. Inte ens förskolan och skolan vittnesmål väger tungt- utgångspunkten är numera att mammor bara är ute efter att saboyera umgänget. Var är utredningarna kringla människors lämplighet att ha vårdnad???


     


    Kort o gott, det du berättar, det är intet skolan som gör en bedömning, det är vad barnet berättar, om mående, slitsamt, trött, känner att dom drar sig undan vuxna personer, mår dåligt över att det finns en konflikt mellan föräldrar, dom ger en tydlig hänvisning att dom mår bäst hos ena förälder.

    Det är bara detta man tittar på, samt om barnen berättar själva till soc, soc har då en skyldighet att fixa till detta, och då går man sällan emot barnets vilja, då detta är a och o. kanske kräver en socionom för att att ha kunskap hur man utför detta?
    Men jag är inte socionom, jag kan det ändå, samt använt det, även vänner har använt detta.
  • Anonvm
    Anonym (ca) skrev 2022-04-28 21:55:45 följande:
    Du kommer nog aldrig uppleva sådan jämställdhet, där man får vårdnaden som särbo, en enkel anledning är att det aldrig funnits och kommer aldrig o finnas.
    Märkligt resonemang "det kommer aldrig bli så, för det har aldrig varit så".
    Tänk om mänskilgheten och samhället aldrig kunde hitta på några nya lagar eller regler, enbart återgå till det som varit innan.....

    Det är mycket fundamentalt som är hopplöst utdaterat med nuvarande juridik runt föräldraskapet, just detta med presumerat faderskap för gifta och enskild vårdnad åt ogifta mödrar är ett lysande exempel.

    Familjejuridiken är även otroligt motsägelsefull.
    När det skall göras en bodelning så skall tid där parterna "levt tillsammans under äktenskapliga förhållanden" räknas in.... Men ett par som levt ihop i 20år och får barn ihop, då får modern enskild vårdnad eftersom de inte är gifta?
  • Anonym (ca)
    Anonvm skrev 2022-04-29 09:30:06 följande:
    Märkligt resonemang "det kommer aldrig bli så, för det har aldrig varit så".
    Tänk om mänskilgheten och samhället aldrig kunde hitta på några nya lagar eller regler, enbart återgå till det som varit innan.....

    Det är mycket fundamentalt som är hopplöst utdaterat med nuvarande juridik runt föräldraskapet, just detta med presumerat faderskap för gifta och enskild vårdnad åt ogifta mödrar är ett lysande exempel.

    Familjejuridiken är även otroligt motsägelsefull.
    När det skall göras en bodelning så skall tid där parterna "levt tillsammans under äktenskapliga förhållanden" räknas in.... Men ett par som levt ihop i 20år och får barn ihop, då får modern enskild vårdnad eftersom de inte är gifta?
    Det finns fler delar som skiljer gift o sambo, ta bara arvsrätten, som gift kan du bo kvar om en dör, som sambo kan barnen kräva ut sitt arv, som tvingar den efterlevande att sälja boendet om dom inte kan lösa ut barnen.

    Liknande om du startar företag o är gift, den delas, men inte sambo.

    Tar man då hela livets stora händelser barn, arv, företag osv lägger upp det sambo vs gift så ser du att det finns skillnader hela vägen.
    Därför är inte mitt resonemang märkligt, att leva som sambo är ett val man gjort, förut var man nästan tvungen o gifta sig innan man fick barn, men inte i dag.

    Därför berättar jag om vikten med att knyta band till sina barn, ge barnen tid så relationen blir bra, har man inte gjort detta så har jag visat på hur enkelt sätt man kan gå igenom en vårdnadstvist och vinna, ta bara soc, du har en 25 till 50 årig handläggare, hon har bara en socionom utbildning, kommer du då in fullt förbered, man kan prata för sig på ett bra o trovärdigt sätt, man har lärt barnet vad barnet ska berätta så är det inte svårt att vända denna soc kvinnan till din fördel, då varje fall räknas som unik, dvs man följer inga riktlinjer.

    Tar du domstolen som alltid sätter barnens behov och bästa i förstahand, så har inte domstolen någon annan att följa än just denna 25 till 50 åriga socialtjänstens tjejs bedömning.
    Tar du sedan frågorna socialtjänst bruttan får ställa till barn så är dom ofta knutna till just yrkandet, frågor som om pappan, vart dom vill bo, hur dom mår, dvs frågorna är kraftigt begränsade, får barnet en fråga dom inte kan så behöver dom inte svara, därför kan man då lätt utnyttja denna bruttan på soc.
  • Anonym (ca)

    Glömde nämna, ingen kedja är starkare än den svagaste länken, så har det alltid varit inom dom flesta konflikter genom tiderna, man fokuserar kraften på den svagaste länken, som i vårdnadstvister, låt advokaten sköta juridiken, medans du gör grovjobbet med läran till barn och ditt egna bemötande o trovärdighet, när du bemästrar tekniken använder man sig av denna lågutbildade socialtjänstens kunskaper och vänder hela tvisten till din fördel, spelar ingen roll om man är gift eller sambo, har du lyckats knäcka den svagaste länken i denna tvist så behöver man inte ha den bästa advokaten för att vinna tvisten.

    Jag kan ta ett roligt exempel hos en vän, socialtjänstens handläggare var mycket överviktig, vännen hade barn som var lite överviktiga, pappan hade påpekat vid barnens närvaro att dom måste sluta med onyttigheter och börja röra på sig mer, detta berätta han till mamman och barnen hörde.

    Hon använde sig av detta på ett mästerligen sätt, hon tar upp detta med handläggaren att pappan förnedrat barnen på grund av deras vikt, socialtjänstens handläggare tar då även åt sig själv personligen av detta, handläggare har då åtsidosatt sin profession, nu gör handläggaren även en personlig bedömning av pappan, pappan lyckades inte förklara detta med vikten på ett snyggt sätt åt handläggaren, handläggaren blev nu partisk till vännen. Mamman hade förstärkt detta uttalande hos barnen, där dom själva ställde frågan till pappan om han inte kommer tycka om dom om dom blev tjocka.

    Prova göra detta med en advokat eller domare, så kommer du aldrig lyckas.

    Varav alla tvister är unika på sitt sätt, gäller bara snappa upp vad som har betydelse, förstärk detta, och du bryter lätt den svagaste länken i kedjan..

  • Anonym (ca)
    Anonym (ca) skrev 2022-04-30 11:55:37 följande:

    Glömde nämna, ingen kedja är starkare än den svagaste länken, så har det alltid varit inom dom flesta konflikter genom tiderna, man fokuserar kraften på den svagaste länken, som i vårdnadstvister, låt advokaten sköta juridiken, medans du gör grovjobbet med läran till barn och ditt egna bemötande o trovärdighet, när du bemästrar tekniken använder man sig av denna lågutbildade socialtjänstens kunskaper och vänder hela tvisten till din fördel, spelar ingen roll om man är gift eller sambo, har du lyckats knäcka den svagaste länken i denna tvist så behöver man inte ha den bästa advokaten för att vinna tvisten.

    Jag kan ta ett roligt exempel hos en vän, socialtjänstens handläggare var mycket överviktig, vännen hade barn som var lite överviktiga, pappan hade påpekat vid barnens närvaro att dom måste sluta med onyttigheter och börja röra på sig mer, detta berätta han till mamman och barnen hörde.

    Hon använde sig av detta på ett mästerligen sätt, hon tar upp detta med handläggaren att pappan förnedrat barnen på grund av deras vikt, socialtjänstens handläggare tar då även åt sig själv personligen av detta, handläggare har då åtsidosatt sin profession, nu gör handläggaren även en personlig bedömning av pappan, pappan lyckades inte förklara detta med vikten på ett snyggt sätt åt handläggaren, handläggaren blev nu partisk till vännen. Mamman hade förstärkt detta uttalande hos barnen, där dom själva ställde frågan till pappan om han inte kommer tycka om dom om dom blev tjocka.

    Prova göra detta med en advokat eller domare, så kommer du aldrig lyckas.

    Varav alla tvister är unika på sitt sätt, gäller bara snappa upp vad som har betydelse, förstärk detta, och du bryter lätt den svagaste länken i kedjan..


    Juridiken kring en vårdnadstvist handlar ofta om att göra en höna av en fjäder, det gäller o hitta så många fjädrar som möjligt, då får man en helhet av hönor.

    Spelar då ingen roll om det är en bra pappa, alla råkar lämna fel ord i stridens hetta, det handlar då om vem som kan förstärka detta hos barnen, ofta är det förälder med starkaste banden till barnen som vinner.
    Den andre förälder får då försvara sig mot dessa fjädrar som vuxit till en hönor.

    Saker som är tagna ur sitt sammanhang, som vanligtvis inte har någon betydelse, men när man förstärker detta hos barnen och får hjälp av soc, ja då har man ett mål för vinst i rätten.
    Detta är vad juridiken handlar om, varav alla mål är unika, fjädrar växer fram ur olika sammanhang, växer till sig till hönor.
    Juridiken ser bara att detta är inte för barnens bästa, en måste bort.
    Därför spelar det ingen roll om man får vårdnad eller inte vid barnets födelse.

    Och grunden för hela tvisten är just socialtjänstens utredning, allt runt vårdnadstvisten  kommer handla om detta utlåtande, det är den domare, advokater utgå ifrån, det är alltså kärnan, har du då knäckt länken i denna viktiga kedja, så är du en vinnare, bra/dålig superpappa spelar ingen roll.
  • Anonym (Micke)
    Anonym (Stina på lina) skrev 2022-04-28 22:04:25 följande:
    Tyvärr sant.

    Därför är det så kolossalt korkat av män som grupp att inte ta likvärdig föräldraledighet, gå ner i arbetstid (såsom kvinnor) och ta likvärdig vabb och ansvara för förskola och skola på samma sätt som mammor. Då hade samhället ganska snart tillskrivit mannen samma föräldrastatus som kvinnan.

    Många män flyr tyvärr ansvar vilket slår ner på hela gruppen och drabbar de fina pappor som inget annat vill än att ha samma rätt till sitt barn.

    Skärpning killar! sluta skjuta er själva i foten
    Det där är inte helt sant, det finns många killar som förberett FL med jobbet och
    är bara månad eller veckor från att börja ta ut sina FL månader där mamman får
    "kalla fötter" och emotionellt inte kan släppa barnet och börja jobba. Hänt mej.
    Skulle månad 10 börja FL men hon kunde inte släppa dottern. Tragiskt.
    Jag kände mej bestulen men hur hårt skall man gå fram för att få rätt ?
    Bråk så hårda att det riskerar äktenskapet ?
  • mari123

    Jag har döttrar och ingen son men jag blir så avgrundsdjupt ledsen när unga pappor stängs ute från umgänge med sina egna barn! Om ngn av mina döttrar blev så irrationell så skulle jag inte stå på hennes sida. Tror inte det händer dock.

  • Anonvm
    Anonym (Micke) skrev 2022-05-02 17:30:59 följande:
    Det där är inte helt sant, det finns många killar som förberett FL med jobbet och
    är bara månad eller veckor från att börja ta ut sina FL månader där mamman får
    "kalla fötter" och emotionellt inte kan släppa barnet och börja jobba. Hänt mej.
    Skulle månad 10 börja FL men hon kunde inte släppa dottern. Tragiskt.
    Jag kände mej bestulen men hur hårt skall man gå fram för att få rätt ?
    Bråk så hårda att det riskerar äktenskapet ?
    Här beskriver du något som är otroligt mycket vanligare än folk i allmänhet tror. Det är heller inget som det pratas särskilt mycket om.

    Som jag nämnde tidigare i tråden så HAR det skett ett omfattande skifte kring hela familjefrågan bara de senaste 2 generationerna, o det är i synnerhet männen som på gruppnivå stått för den stora ändringen.
    Nu är det dags för kvinnorna att på gruppnivå släppa in männen som jämlikar i familjelivet och föräldraskapet, samt matcha männens intresse och driv vad det gäller förvärvsarbete och ekonomisk försörjning.

    Det är idag ett större problem för jämställdheten på gruppnivå att många kvinnor som du beskriver det har problem att emotionellt släppa barnet och låta fadern komma in och ta plats, än att männen "smiter undan" sin del av ansvaret.

    Detta fenomen ökar i kvadrat i omfattning i de fall föräldrarna väljer att gå skilda vägar, eller aldrig ens varit ett par.
    Det är min uppfattning och upplevelse att dessa kvinnor då missbrukar och utnyttjar att familjejuridiken är så pass utdaterad som den är.
  • Anonym (ca)
    Anonym (Micke) skrev 2022-05-02 17:30:59 följande:
    Det där är inte helt sant, det finns många killar som förberett FL med jobbet och
    är bara månad eller veckor från att börja ta ut sina FL månader där mamman får
    "kalla fötter" och emotionellt inte kan släppa barnet och börja jobba. Hänt mej.
    Skulle månad 10 börja FL men hon kunde inte släppa dottern. Tragiskt.
    Jag kände mej bestulen men hur hårt skall man gå fram för att få rätt ?
    Bråk så hårda att det riskerar äktenskapet ?
    Men du har låsta dagar på dig, om mamman ville vara ledig lite längre borde så ledes inte spelat någon roll om det skjuts några månader.

    Har man sedan ett arbete som neka FL?
    Låter som en ganska mysko arbetsgivare.

    Tycker det låter som ett hopkok av ursäkter.
  • Tow2Mater
    Anonym (ca) skrev 2022-05-05 17:28:10 följande:
    Men du har låsta dagar på dig, om mamman ville vara ledig lite längre borde så ledes inte spelat någon roll om det skjuts några månader.

    Har man sedan ett arbete som neka FL?
    Låter som en ganska mysko arbetsgivare.

    Tycker det låter som ett hopkok av ursäkter.
    De kanske anställt och lärt upp en vikarie eftersom det planeras 2 månader innan.
Svar på tråden Familjebalken om vårdnad är Utdaterad & Diskriminerende