• Tobias Billström

    Vad är svensk kultur?

    Många här har gått i mona Sahlins fotspår och gjort sig löjliga på Sveriges bekostnad och förnekad att Sverige skulle ha en egen kultur, helt absurt och jag vet inte hur många gånger jag sett meningsmotståndare ställt frågan om vad som är svensk kultur med ett hånflin?

    Hittade denna text som beskriver det hela ganska bra så varsågod .
    PS. Ni som hävdar att sverige saknar identitet och kultur , tycker ni detsamma om andra länder eller gäller det bara det egna fosterlandet?


    I en kultur ingår många olika saker, det handlar om sådant vi producerar, som musik, konst, litteratur och danser. Det är också sådant vi utövar, som traditioner, ceremonier, högtider och riter. Det är sådant vi är, som tystlåtna, reserverade, försiktiga och gästvänliga. Även yttre fenomen som klädsel, mat, dryck och inredning är kulturella markörer. Värderingar är en av de största och viktigaste kulturyttringarna.


    Om vi skulle göra en lista på 100 saker som vi anser ingår i svensk kultur, och person från ett annat land skulle göra en likadan lista över vad som ingår i det landets kultur, så skulle förmodligen en del av dessa 100 saker vara samma på bägge listorna. Det innebär inte att vi saknar en kultur eller att den svenska och det andra landets kulturer är likadana. Det innebär bara att själva sammansättningen av kulturella fenomen på respektive lista är unik, och att vår kultur därmed är unik precis som det andra landets kultur. Vissa kulturer är lika varandra, som de skandinaviska, och andra är väldigt olika varandra.


    För att vara del av den svenska kulturen måste inte ett fenomen ha funnits här sedan folkvandringstiden. Kultur betyder odling, och vissa saker odlas av folket till att passa in i den befintliga kulturen. På så sätt utvecklas kulturer. En bra förutsättning för att något ska kunna integreras in i den svenska kulturen är att det finns något som påminner om det vi uppfattar som svenskt redan innan. Den kristna julen kunde tas in av svenskarna, eftersom de redan vid samma tid firade jól, på den förkristna tiden. Att vi i Sverige äter mycket fläskkött på julen har att göra med den typ av jordbruk och traditioner som redan fanns här. I andra länder äter man andra saker på julen, som passar med deras kultur och deras tidigare traditioner.


    Typiskt svenskt kan väl vara köande, att sätta sig på ett helt tomt säte på bussen, att ha med sig matlåda till jobbet, att betala tillbaka 5 kr till en vän eller släkting, att inte vilja sticka ut, att lägga julklapparna under granen, att titta på Kalle Anka på julafton, att dricka snaps och äta sill på midsommarafton, att inte tuta i trafiken, Astrid Lindgren, Selma Lagerlöf, Elsa Beskow, Esaias Tegnér, Vasaloppet, 14 juli på Solliden, folkdans, folkmusik, bonader på väggarna, Carl Larsson, trasmattor, ljus inredning, att hålla upp dörren för den som kommer efter och att inte tränga sig på.


    Vi tror att Sverige och svenskarna blir rotlösa och identitetslösa om vi inte har ett tydligt definierat kulturarv och pratar om att kultur är vitt skilda saker, inte bara musik och mat, utan mentalitet och interpersonellt agerande och beteende. Vi anser också att de värderingar som råder i det traditionella Sverige är sympatiska och värda att bevara. Vi menar att en del värderingar som kommer in i landet och ges stort utrymme i och med att vi ska vara ett mångkulturellt samhälle hotar att få en splittrande effekt för samhället.


    Detta utgör de viktigaste bitarna av det som vi kallar det svenska samhället, kulturen – det som binder oss samman.


  • Svar på tråden Vad är svensk kultur?
  • Tobias Billström
    TheCoopers skrev 2011-08-21 19:33:56 följande:
    Jamendåså ... SD sitter ju såklart inne med den absoluta sanningen .
    Jepp När ska alla inse att det är vi sverigedemokrater som är normala och alla andra som är konstiga.
  • MrsAssault
    sumpbävern skrev 2011-08-21 19:36:24 följande:
    Romerna försörjer sig på sitt vis. World wide.

    Bevisa att samerna var här först.

    Vad tycker 90% av befolkningen menar du?  
    Samerna var före dig iallafall! Har du assimilerat dig?
  • Dorian Ertymexx
    sumpbävern skrev 2011-08-21 19:33:03 följande:

    Jag tycker inte man ska jämföra Sverige eller någat annat flera tusen år gammalt land med USA (antar du inte menade syd-amerika) som historiskt sett är ett nyfött land uppbyggt av folkslag från hela världen.

    Fine. Vi kan jämföra det med Frankrike, Tyskland, Polen, Ungern, whatever. Inget land har en monokultur.
    Politiskt korrekt. Vuxenspråk för du är dum.
  • Plutteli
    Brünnhilde skrev 2011-08-21 19:20:18 följande:
    Fast skillnaden är, att tidigare invandrargrupper:

    a) försörjt sig själva och varit till nytta för Sverige (t.ex. vallonerna som lärde oss mycket om bruksnäring, smide och glas, eller Hansatyskarna som knöt handelskontakter med resten av världen)

    b) aldrig kommit så många åt gången

    c) alltid assimilerat sig inom loppet av någon generation. Den enda gruppen som inte har gjort det, av alla invandrare före 1960-talet ungefär, är judarna
    Nej, även invandrare förr har inte alltid varit så nyttiga, bla därför det fanns rasistiska organisationer som ville bli av med invandrare och det hot de utgjorde med den ariska rasen redan på 15-1600 talet. Att det inte kommit så många förr är ju en fråga om proportioner, vi har varit färre svenskar också så sett till befolkningsmängd var det många som kom tidigare med. Även invandrare av idag assimileras på några generationer, assimilering är nämligen inte samma sak som att käka sill och skinka på jul.
  • Brünnhilde
    Dorian Ertymexx skrev 2011-08-21 19:31:33 följande:
    Du glömmer romerna, samerna (som iofs inte är invandrare; strikt talat kan man ju säga att svenskarna inte assimilerade sig efter samerna, så det är milt sagt stenkastande i glashus när svenskar talar om assimilation va), skåningarna, gutarna, värmlänningarna... De som assimilerat sig sämst är ändå, tycker jag, Sverigedemokraterna och deras högerextrema allierade. De har verkligen inte fattat sig på svensk kultur, och tycker dessutom att DE ska få bestämma vad svensk kultur är, oavsett vad resterande 90% av befolkningen tycker.
    Glömde zigenarna - bra att du påminde mig! Skrattande

    Allt annat du skriver är blaha blaha. Samerna är numera som vilka svenskar som helst. Även den lilla procent som fortfarande försörjer sig på rennäringen - de lever inte i kåtor och offrar renar i offergropar för det..!

    Vad gäller skåningar, gutar o.s.v. så är det ändå mycket mer som förenar alla oss svenskar, än vad som skiljer de olika landskapen. Tycker du ska gå på en folkdansuppvisning med t.ex. Skansens folkdanslag. De har en repertoir ifrån hela Sverige. Då får du se att musken, danserna och dräkterna är mycket lika över hela Sverige - och mycket väsensskilda från Somalisk regndans...
  • sumpbävern
    Plutteli skrev 2011-08-21 19:31:46 följande:
    Å andra sidan var sveriges befolkning rakt av inte lika stor då så på det stora hela var det ju en "massinvandring" då också. Och vad spelar det för roll om hundratusen invandrare kommer på ett år när bara 10.000 av dem får stanna?

    Onej, vallonerna stod inte för någon massinvandring.

    Tja, se dig om i landet. Vad tycker du själv? 
  • Dorian Ertymexx
    Plutteli skrev 2011-08-21 19:33:08 följande:
    Svenskar är ETT land och ETT folk, muslimer är flera olika folkgrupper! Svårt att förstå skillnaden? Och vill du hävda att svenskar INTE har en kultur som går ut på att festa loss på helgerna och gå på krogen? Fan, majoriteten av våra våldsbrott beror ju på det!

    Men nu är du sådär svenskfientlig igen! Du VET ju att alla våldsbrott begås av onda muslimer, och att innan "massinvandringen" så var Sverige som på Saltkråkan, eller Smurfbyn, inga bråk och inget våld någonsin någonstans, alla var glada och åt bullar som regnade från himlen!
    Politiskt korrekt. Vuxenspråk för du är dum.
  • Brünnhilde
    Plutteli skrev 2011-08-21 19:31:46 följande:
    Å andra sidan var sveriges befolkning rakt av inte lika stor då så på det stora hela var det ju en "massinvandring" då också. Och vad spelar det för roll om hundratusen invandrare kommer på ett år när bara 10.000 av dem får stanna?
    Stämmer tyvärr inte. Ett år var det 34 000 invandrare från enbart Somalien som fick stanna...
  • sumpbävern
    Dorian Ertymexx skrev 2011-08-21 19:32:32 följande:

    Du menar de där spelmännen och husbyggdsfolken som Sverigedemokraterna kallade för "svenskfientliga"?

    Det får stå för dem, inget jag ställer på.
  • Brünnhilde
    TheCoopers skrev 2011-08-21 19:32:32 följande:
    Jaha ?
    Ja, det är väl den ursprungliga svenska kulturen om något..? Den är alltså inte alls på väg att dö ut... Och i Vadstena, där jag hälsade på nyligen, har de en livvaktig knypplingsverksamhet, där kvinnor i alla åldrar - mormor-mor-tonårsdotter - lär sig hantverket tillsammans.
Svar på tråden Vad är svensk kultur?