• Chianti

    Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!

    Åhh jag blir galen över att jag aldrig kan hålla ordning här hemma. Jag lever i ett konstant stökigt hem. Ibland gör jag ett rejält städryck och så är det fint i max en vecka. Sen händer något magiskt och helt plötsligt är det drivor med papper, kläder, ouppackade väskor, tidningar, saker som egentligen bor i nåt skåp har flyttat ur skåpet och det är värre än nånsin.

    Sen om man ska få gäster så städar man minsann jättefint, ungefär som om gästerna är värda ett vackert hem, men man själv som bor där unnar sig inte det där välstädade fina hemmet? Man är kokko på nåt sätt.

    Fler som känner som jag? Jag har surfat runt lite på nätet och hittat lite olika städforum, bland annat det här: www.flylady.net/ Det är en väldigt amerikansk site men den har nåt som kallas babysteps. Det är små små steg man tar varje dag i en månad för att få in vanan att städa och det verkar ganska bra:www.flylady.net/d/getting-started/31-beginner-babysteps/. Det bygger på teorin att det tar tre veckor att få in en ny vana.

    Dag 1 ska man bara göra rent diskbänken, sen är man klar för dagen. Vitsen är att man ska få in en vana att göra rent diskbänken varenda kväll så har man i alla fall ett område som alltid är tip top, och det känns nog bra att börja dagen med en ren diskbänk.
    Sen säger författaren att det har nog tagit flera år att röra till där hemma, så man kan inte räkna med att reda ut allt på en dag. Därför ska man bara ta små små steg och inte försöka sig på ett mastodontryck. Jag tror den filosofin passar mig, jag har storstädat hundra gånger men faller alltid tillbaka till att inte orka hålla efter löpande.

    Nån annan som vill haka på en månad? Det vore kul att få sällskap och få bolla lite tankar under tiden. Så får man väl se efter en månad om man fått några nya vanor.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-01-02 19:34
    Kul att vi blev ett gäng städisar!

    Jag gjorde en lite mer hardcore variant av FLY Lady,lite mer städning, lite mindre trams.
    Här hittar du min version: www.familjeliv.se/Bloggar-9-38/b128698.html

  • Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!
  • M 83

    Blomman123 ja de är ju riktigt surt dom gånger man har städat halft ihjäl sig & så håller sig gästerna i ett rum & ingen ser hur fint det är!

  • stjärnflocka

    Jag försöker få med familjen. Men har inte tagit upp Flylady. Jag och maken har kommit överens om att hålla rent på diskbänken och att ta åtminstone fem minuter varje dag och plocka undan på valfri plats. Sen blir det oftast mer, idag har maken tvättat, hängt upp kläder och tagit ner allt det som hängde sedan tidigare... Tvätten tar oftast han, så vi kör inte en maskin om dagen, utan han får göra som han tycker är bäst Jag tar det som sagt lugnt med stegen. Har än så länge bara kommit till att shina sinken (och idag gjorde jag det faktiskt riktigt ordentligt för första gången, med ättika och bikarbonat) och att ta en Hot Spot om dagen. Sen smyger jag in lite utrensning (decluttering) någon gång när det passar. Nu känner jag mig nog redo för att introducera swish & swipe, men jag känner att jag inte kommer till skott för att jag inte vet hur jag ska organisera det rent praktiskt. Så nu undrar jag hur ni andra gör det rent praktiskt. Har ni rengöringsmedel stående på handfatet? Använder ni en trasa (byter ni den varje dag) papper eller något annat? Använder ni samma till handfat och toalett?

  • 060810

    2stora2små: samma som dig. ;) fast min 5.5 åring fick va med och rensa sitt rum i veckan och det gick faktiskt bra. ;)
    Men kläderna ska jag rensa i veckan. Det behövs! 128 är urväxt nu så det ska rensas ut så jag vet vad hon behöver och inte behöver. ;)

  • sopeno

    Jag kör med babysteps, långsamt framåt för att få de nya rutinerna att sätta sig. Mamma var här och hälsade på i helgen och kommenterade hur fint vi hade i köket, att hon aldrig sett så lite saker framme och diskhon så blänkande. Så jag berättade att jag höll på med det här, hon sa att det verkar ju fungera :).
    Jag har bäddat, shinat sinken, swishat badrummen och hotspottat varje dag plus lagt fram kläder till dottern som ska till dagis. Bara det har gjort sådan skillnad. Och det var ju kul att det märktes! Är fortfarande kaos hemma hos oss på många sätt men jag känner att det här nog kan fungera så jag kör på,

  • Ljungan

    Stjärnflocka: Jag har en sprayflaska "toarenröring" i badrumsskåpet, sen blöter jag en torr tvättlapp (från Coop), som inte trasar sönder som vanligt toapapper gör. Får ej kastas i toaletten dock :). Använder den först till spegel, sen handfat och sist toalett. Mycket smidigt!

  • sys
    Jojjanna skrev 2012-01-22 20:41:50 följande:
    Jag tar små steg med sambon och barnen också... imorse berättade jag för sambon om Flylady´s tips om att bädda så fort man satt ner fötterna i golvet på morgonen. Det har funkat bra för mig i över en vecka och han gjorde det direkt! Sen får vi se om han gör det imorgon, nästa dag och nästa men jag är glad att han inte bara skrattade åt det utan tog det på allvar.

    Barnen har haft tre kompisar här idag och de har lekt med lego i vardagsrummet. De lämnade legot vind för våg för att göra något annat och i vanliga fall hade det säkert legat kvar där i några dagar tills jag behagade att plocka upp det. Men nu fick barnen ta ett "städrejs" själva innan kvällsmaten och legot var upplockat på några minuter.

    Vi kör även med att barnen ska plocka i diskmaskinen när de har ätit, samt hjälpa till att plocka i och ur den när den är färdig. Den ena sonen fick hjälpa till att slänga soporna nu ikväll... så det tar sig!!!

    Själv har jag tvättat lite idag, plockat in den torkade tvätten i rätt garderober men viktigtast av allt: Jag tog tag i två av köksskåpen som varit belamrade med diverse saker som inte ska finnas i köket, och oj vad mycket plats det blev i hyllorna efter lite omorganisation Jag slängde flera tesorter som tappat både lukt och smak med bäst-före-datum som gick ut 2007 samt plockade bort en massa pennor, småpryttlar och mynt som hamnat på en hylla i väntan på att hamna någon annanstans...

    Imorgon MÅSTE jag börja decluttra bokhyllan som jag tjatat om så länge... men det tar emot för jag vet att jag måste besluta mig för att slänga eller skänka bort en hel del pocketböcker som jag inte har hunnit läsa, sortera ut en massa papper från pärmar som jag inte tittat i på flera år osv. Men om jag tar en hylla i taget från vänster till höger så ska det nog gå    
    Ställ böckerna fint i hyllan istället och beta av dem. Här finns ingen ordning i bokhyllorna för att böckerna inte får plats! Ska införskaffas en bokhylla till när jag vet var jag ska ställa den :D
    we begin our lives when we die
  • sys

    Den här helgen har varit väldigt upp och ner för mig. Igår gjorde jag sådär som man inte ska göra. Städade överallt. På extremt kort tid. Men idag när jag kommer upp så är hela diskbänken belamrad med disk. Orkade inte ta den igårkväll när alla hade gått hem och jag efter 1.5 timme fått dottern att somna :/

    Hur gör ni med sängen? Bäddar ni den verkligen direkt när ni går upp? Jag har inpräntat i mig från barnsben att man inte ska göra det pga kvalster. Och sedan jag fick min kvalsterallergi konstaterad så är jag ännu mer noga med att inte bädda en varm säng...


    we begin our lives when we die
  • stjärnflocka

    Komodo: Jag funderade också på attanvända tvättlappar, eller till och med våtservetter för rengöring, men det tar emot lite med tanke på miljön. Sen är det inte så miljövänligt att tvätta en massa extra heller, så jag vet inte riktigt hur jag ska tänka där

    sys: Vi hade också en 1,5 timmars nattning med sonen igår! Då är man inte så sugen på att ge sig på städning när man är klar.

    När det gäller att bädda sängen så gör jag det bara när vi får gäster. Jag gillar inte heller att bädda en varm säng. Och sen är vi aldrig i sovrummet dagtid, så det känns som att det kan kvitta om den är bäddad eller inte.

  • Blå Flygare
    Blomman123 skrev 2012-01-22 21:17:05 följande:
    Blå flygare, nä, tror inte rensa i röran var så strukturerad! Det låter ju fint med tydliga strukturer att hålla sig i. Vad tycker ni att man bör läsa för på flylady för att få grepp om det hela?

    Jojjanna, det låter ju hur bra som helst att du fått med dig familjen så bra, känns som det är lite viktigt (så att man inte blir själv med att fixa ).

     
    Man får ta lite i taget. Jag följer babystepen och så läser jag på lite varefterhand. När sakerna introduceras i babystepen länkas det till avsnittet på FlyLady. Under Flying lessons står det hur man gör olika saker så som att shina sinken, swish and swipe, decluttra. Och via launch pad kommer man åt sneak peak for the week, flight plan (dagens göromål), daily focus osv. 
    Det viktigaste är att inte försöka göra allt på en gång, utan hålla sig till babysteps (tempot kan man ju anpassa efter hur många av vanorna man har sedan tidigare) och låta en sak sätta sig innan man går vidare till nästa. Jag har både gått fram fortare och långsammare beroende på vilken ny vana som kommit. Läser man dagens göromål, missions, pamper mm så blir det bara för mycket! Men hittils har babystepen funkat Och man ska inte börja med zon-städningen eller förväntas klara home blessing hour (städ-timmen) inom en timme innan man rensat ordentligt.
Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!