• Äldre 31 Jul 20:58
    35182 visningar
    14 svar
    14
    35182

    Tips på god, enkel och kalasmat för 16 personer.

    Behöver tips på god, enkel kalasmat för 16 personer. 

  • Svar på tråden Tips på god, enkel och kalasmat för 16 personer.
  • Äldre 31 Jul 21:06
    #1

    Vilken typ av kalas?

    Något som jag tycker är gott, och som uppskattas av både vuxna och barn, är Pytt-i-Bagdad (fråga mej inte varför det heter så!!)
    Det är en köttfärs-och risgrätäng  med chilisås. Serveras med en massa frukter, både exotiska och vanliga, grönsaker. Supergod!
    Kan dessutom förberedas dagen innan, och bara gratineras innan gästerna ska komma! 


    Stolt mamma till HERMAN född 070129 och THEO född 090423
  • Äldre 31 Jul 21:07
    #2

    Kokt potatis, (eller pressad)

    Sallad och oxroulader i gräddsås.

    Min mormor gör det ofta till festliga tillfällen och det smakar jättegott!

  • Äldre 31 Jul 21:08
    #3

    Pastasallad, gratänger ihop med stora stekar, grytor...

    För barn - korv med bröd, pasta med köttfärssås som går att göra i storkok

  • Äldre 31 Jul 21:09
    #4

    Biffar med klyftpotatis och sallad.

    Vill du vara lite mer specifik? Kan ge dog fler förslag :)

  • Äldre 31 Jul 21:19
    #5

    Det beror ju på vad det är för kalas..?

    Men den här varma årstiden är ju kall plockmat ganska praktiskt; typ olika sorters kallskuret, diverse ostar, bröd, oliver, sallader etc.

  • Äldre 31 Jul 21:20
    #6

    Pytt-i-Bagdad låter enkelt, gott och dessutom lätt att förbereda. 
    Min högsta önskan, har du något recept på det?
    Gärna fler tips också och det är som sagt var bra om det går att förbereda och inte ta så lång tid att göra,
     

  • Äldre 31 Jul 21:37
    #7

    Lasangne, flygande Jakob, chili com carne

  • Äldre 31 Jul 21:40
    #8

    Varm smörgåstårta, kycklingsallad, paj etc

  • Äldre 31 Jul 21:44
    #9

    Ugnsstekt lax (hel laxsida 225* i ca 20 minuter), pressad potatis och citronsås.
    Våfflor (gott och enkelt att fixa ute, somrigt)
    Kycklingsallad (vi har ett supergott recept, om du är intresserad)
    kallmarinerad fläskfilé (görs dagen innan, serveras kall) med potatisgratäng och äppelsås
    smörgåstårta

  • Äldre 31 Jul 22:37
    #10
    Pytt-i-Bagdad  (ger 6-7 port, stora port!)
    1 kg köttfärs
    4 gula lökar
    1 - 2 vitlöksklyftor
    salt
    peppar

    6 port ris

    4 dl mellangrädde
    4 dl chilisås
    4 tsk curry
    1 krm cayennepeppar
    4 dl creme fraiche

     Bryn köttfärs ,lök ,vitlök,salt & peppar i en stekpanna.

    Koka riset. och blanda det sen med köttfärsröran

    Rör samman grädde,chilisås,creme fraiche samt kryddor.
    Blanda det med riset & köttfärsen.
    Häll det i smorda formar. Grädda i 15 min i 250 grader.

    Serveras med t ex ananas,päron,mandarinklyftor,banan,melon,tomater, gurka, sallad, jordnötter.. Ja precis vad man gillar! Ett gott bröd till är inte heller helt fel!

    Man kan förbereda allt dagen innan och bara gratinera den när det blir dags.  
    Stolt mamma till HERMAN född 070129 och THEO född 090423
  • Äldre 31 Jul 22:40
    #11

    Kall buffe

    Potatissalla
    skinka
    rostbiff
    sallad
    kycklingspett
    bröd

    Eller

    Tacobuffe

    Eller

    Pajer tex kyckling,ost och skinka,taco...sallad och bröd 

  • Äldre 31 Jul 22:41
    #12

    Favoritar

  • Äldre 1 Aug 08:25
    #13

    Pigglet, kycklingsalladen tar jag gärna receptet på. 
    Sen undrar jag om det är någon som har ett riktigt gott recept på potatisgratäng?

    Tack alla för super tips. Nu måste jag bara välja.
     

  • Äldre 1 Aug 22:15
    #14
    Kycklingsallad

    3 kycklingfiléer

    Marinad till kycklingen:
    3 msk olivolja
    1 msk honung
    1 vitlöksklyfta
    salt o peppar

    250 g torr pasta kokas. Kyl i kallt vattten.
    1 dl valnötter
    isbergssallad
    100 g salami
    100 g marinerad kronärtskocka
    4 apelsiner
    1 paprika
    1 silverlök
    100 g stora vita bönor

    Dressing:
    1 schalottenlök
    1,5 dl olivolja
    0,5 dl balsamvinäger
    1 msk koncentrerad apelsinjuice
    2 tsk dijonsenap
    0,5 tsk socker
    salt o peppar                   
      
    Marinera kycklingen, minst 30 minuter men det funkar över natten också. Stek den (i marinaden) och låt svalna.

    Finhacka schalottenlöken och blanda ihop dressingen. Den vill inte gärna blanda sig, men man får röra lite just innan man serverar den. Eller så mixar man den, då håller den sig blandad längre.

    Skär bort skal och det vita från apelsinerna, skär ut filéer. Lägg upp salladen lite snyggt på ett stort fat.

    Man kan skippa bönorna om man vill, eller kronärtskockorna. Apelsinerna är ett måste! Det är lite piller och inte den allra snabbaste salladen, men den är SÅ god! Vi har haft den på flera bjudningar, alla är förtjusta.      
              
Svar på tråden Tips på god, enkel och kalasmat för 16 personer.