• Daniel12

    Varför måste folk förstöra maten med en massa salt och ketchup??

    Många verkar tycka att mat ska smaka endast salt eller endast ketchup.

    Vad är meningen med att salta eller ha på så mycket ketchup att själva matsmaken försvinner?

    Personer som dränker maten i salt eller ketchup måste ha förstörda smaklökar, eftersom de tydligen inte kan känna någon smak utan dessa tillbehör.

    Och ketchup är ju inte ens gott, smakar bara syntetiskt och innehåller en massa socker. Varför inte använda t.ex. krossade tomater, tomatpure eller chilisås i så fall?

    Jag förstår mig inte på er!

  • Svar på tråden Varför måste folk förstöra maten med en massa salt och ketchup??
  • Daniel12
    frökenelisabeth skrev 2015-11-22 15:42:49 följande:
    För min del är det nog faktiskt sötman i ketchupen som gör att jag gillar det på köttfärssås. 

    Annars tycker jag det verkar vara vanligt bland vuxna män att ha så mycket chili som möjligt på maten, här kan man ju verkligen snacka om att förstöra andra smaker.
    Chilisås ska man använda med måtta, eftersom det är starkt. Men i mitt tycke är chilisås bra mycket godare och smakar inte alls lika syntetiskt som ketchup.

  • Daniel12
    Purplecat12 skrev 2015-11-22 15:35:06 följande:

    Ingen aning. Jag använder väldigt lite salt och hatar ketchup , äter aldrig ketchup.


    Tror egentligen att ketchup är mest för barn. Jag gillade det när jag var liten, men när jag blev vuxen började jag mer och mer avsky det.

  • frökenelisabeth
    Daniel12 skrev 2015-11-22 15:44:23 följande:
    Chilisås ska man använda med måtta, eftersom det är starkt. Men i mitt tycke är chilisås bra mycket godare och smakar inte alls lika syntetiskt som ketchup.
    Nu är det ju väldigt stor skillnad på ketchup och ketchup, där jag bor finns det ketchupvarianter med tomatinnehåll på drygt 20% och det finns varianter med tomatinnehåll på ca 80%. Givet att den förstnämnda kommer att smaka rätt syntetiskt... 

    När du skriver "chilisås" menar du då den där som man köper på flaska och som ser ut som ketchup? Den tycker jag personligen är jätteäcklig, och tror för övrigt det är en sån där übersvensk grej (finns iaf inte att få tag på här i Danmark där jag bor). 
  • Daniel12
    LaLola skrev 2015-11-22 15:39:33 följande:
    Fast det enda du brukar göra när folk förklarar är ju att bli rätt otrevlig o du verkar inte alls det minsta intresserad egentligen...Du vill bara framför dina åsikter.
    Jag blir bara otrevlig när folk är otrevliga mot mig. Många tycks uppfatta mina inlägg som att jag vill att de ska ändra sina matvanor pga vad jag tycker, men så är det ju inte. Jag är som sagt bara intresserad av att få veta.

    Blev ju ett jävla liv t.ex. när jag skrev inlägget om folk som äter oskalad potatis. Men där fick jag ju också en del information som visade att mycket av näringen faktiskt sitter i skalen. Det har jag iofs vetat tidigare, men jag tycker inte alls det känns behagligt att äta potatis med skal och jag har blivit dålig i magen av det några gånger.


  • Daniel12
    frökenelisabeth skrev 2015-11-22 15:47:45 följande:
    Nu är det ju väldigt stor skillnad på ketchup och ketchup, där jag bor finns det ketchupvarianter med tomatinnehåll på drygt 20% och det finns varianter med tomatinnehåll på ca 80%. Givet att den förstnämnda kommer att smaka rätt syntetiskt... 

    När du skriver "chilisås" menar du då den där som man köper på flaska och som ser ut som ketchup? Den tycker jag personligen är jätteäcklig, och tror för övrigt det är en sån där übersvensk grej (finns iaf inte att få tag på här i Danmark där jag bor). 
    Själv brukar jag köpa min chilisås i asiatiska butiker, eftersom det är mer "riktig" chilisås än den som säljs i svenska, som du säger är de svenska varianterna inte lika goda.

  • Purplecat12
    Daniel12 skrev 2015-11-22 15:45:58 följande:

    Tror egentligen att ketchup är mest för barn. Jag gillade det när jag var liten, men när jag blev vuxen började jag mer och mer avsky det.


    Jag tyckte att ketchup var äcklig även när jag var barn.

    ;)
  • Maria 434
    Daniel12 skrev 2015-11-22 15:51:23 följande:

    Själv brukar jag köpa min chilisås i asiatiska butiker, eftersom det är mer "riktig" chilisås än den som säljs i svenska, som du säger är de svenska varianterna inte lika goda.


    Du vet hur mkt socker det är i dom förutsätter jag och även msg i vissa. Tror du på riktigt att asiatisk chilisås är nyttigare än ketchup? :)

    Hur länge låter du en köttfärsås koka som du tillsatt burktomater i och hur balanserar du smakerna utan att tex använda en nypa socker lr soltorkade tomater samt salt. Snälla berätta du verkar ju veta så himla mkt om smaksättare och matlagning.....
  • Speakers Corner

    Inte konstigt alls. 

    Salt är en smakbärare, och vi har olika receptorer för hur vi upplever salt.
    Det handlar om hur känsliga smaklökar vi har men inte enbart.
    Vissa föredrar när saltet är liksom inkorpererat i maten och smälter samman med rätten.
    Andra vill ha saltet uppepå och känna saltkornen i munnen och tycker det förhöjer maten.

    Ketchup är troligen den vanligaste umamikällan vi har i Sverige, umami är en smak som ger en känsla av mättnad och kött, det är många som uppskattar det.

    Huruvida det är nyttigt eller ej, är irrelevant ingen äter salt eller ketchup för nyttighetens skull.
    Det gör man för att man tycker det tillför och är gott. 

  • Dr Nail
    Daniel12 skrev 2015-11-22 15:34:29 följande:

    Ifrågasätter verkligen om ketchup är så nyttigt. Tycker det smakar syntetiskt och så innehåller det en massa socker. Procenten som utgör tomater brukar vara låg.


    Ketchup sägs vara nyttigare än tomaterna den är gjord av. Ketchup innehåller nyttiga antioxidanter som skyddar mot bl.a. prostatacancer. Dessa antioxidanter finns inte i färska tomater.

    Det är inte nån excentrisk dietbloggare, som ligger bakom, nej :) Det här är legitim modern forskning.
  • gbgumman
    Dr Nail skrev 2015-11-22 15:31:46 följande:

    Jag brukar inte salta överdrivet mycket, men jag äter allt med ketchup. Varför inte? Ketchup är supergott OCH nyttigt! Och nej, jag vill inte använda chilisås istället - jag hatar stark mat.


    Ja vet super mycket koncentrerade antioxidanter.
  • Daniel12
    Maria 434 skrev 2015-11-22 16:08:34 följande:
    Du vet hur mkt socker det är i dom förutsätter jag och även msg i vissa. Tror du på riktigt att asiatisk chilisås är nyttigare än ketchup? :)

    Hur länge låter du en köttfärsås koka som du tillsatt burktomater i och hur balanserar du smakerna utan att tex använda en nypa socker lr soltorkade tomater samt salt. Snälla berätta du verkar ju veta så himla mkt om smaksättare och matlagning.....
    Jag tycker helt enkelt att ketchup är äckligt. På korv går det an, men då ska det vara Heinz ketchup.

    Jag vet faktiskt inte om asiatisk chilisås är nyttigare,men det känns så mycket angenämare och smakar godare att ha det som smakförstärkare.

    Personligen anser jag inte att socker hör hemma i köttfärssås överhuvudtaget. Vill man käka socker kan man köpa godis. Mat ska smaka mat.


  • Aniiee
    Speakers Corner skrev 2015-11-22 16:33:49 följande:

    Inte konstigt alls. 

    Salt är en smakbärare, och vi har olika receptorer för hur vi upplever salt.
    Det handlar om hur känsliga smaklökar vi har men inte enbart.
    Vissa föredrar när saltet är liksom inkorpererat i maten och smälter samman med rätten.
    Andra vill ha saltet uppepå och känna saltkornen i munnen och tycker det förhöjer maten.

    Ketchup är troligen den vanligaste umamikällan vi har i Sverige, umami är en smak som ger en känsla av mättnad och kött, det är många som uppskattar det.

    Huruvida det är nyttigt eller ej, är irrelevant ingen äter salt eller ketchup för nyttighetens skull.
    Det gör man för att man tycker det tillför och är gott. 


    Bara att skiva under. Dock vetetusan om jag stött på någon svensk, kommersiellt tillverkad ketchup som smakar detta vedervärdiga (=P) buzz-word umami. Tog bara 100+ år att importera det från japan. Bättre än svenskans "jordig", i alla fall..... bättre isf med "matig". Det smakar matigt..... 

    Sen kan jag störa mig på folk som saltar på maten utan att smaka, men jag vet ju varför (som du skrev).
    _______________________________________________
    TS
    Ketchup vet jag ingen som har på allt bara för att. Vissa maträtter har man ketchup på, eventuellt, om man vill. 

    Men jag har redan många gånger konstaterat att du och jag rör oss i extremt olika kretsar när det kommer till mat. Kanske beror på att jag är kock.
    Will you be forgiven when the cold grave has come?
  • sextiotalist

    Jag gillar inte ketchupen, men vill gärna ha lite extra salt. Speciellt när man värmer matlådan i mikron

  • sextiotalist

    Och så är det också att vissa kryddar maten sparsamt när de lagar maten. Så man måste på med både peppar och salt.

  • Carolatom07

    Det är ett otyg, helt klart. Om jag har ansträngt mig för att laga en god middag till folk som kommer på besök, och har använt en kombination av kryddor som ger rätt touch på smaken, så ber jag dem gå om de öser på med ketchup och/ eller salt. Det är en disrespekt gentemot värden, som har ansträng sig för deras skull.

Svar på tråden Varför måste folk förstöra maten med en massa salt och ketchup??