Speakers Corner skrev 2015-11-22 16:33:49 följande:
Inte konstigt alls.
Salt är en smakbärare, och vi har olika receptorer för hur vi upplever salt.
Det handlar om hur känsliga smaklökar vi har men inte enbart.
Vissa föredrar när saltet är liksom inkorpererat i maten och smälter samman med rätten.
Andra vill ha saltet uppepå och känna saltkornen i munnen och tycker det förhöjer maten.
Ketchup är troligen den vanligaste umamikällan vi har i Sverige, umami är en smak som ger en känsla av mättnad och kött, det är många som uppskattar det.
Huruvida det är nyttigt eller ej, är irrelevant ingen äter salt eller ketchup för nyttighetens skull.
Det gör man för att man tycker det tillför och är gott.
Bara att skiva under. Dock vetetusan om jag stött på någon svensk, kommersiellt tillverkad ketchup som smakar detta vedervärdiga (=P) buzz-word umami. Tog bara 100+ år att importera det från japan. Bättre än svenskans "jordig", i alla fall..... bättre isf med "matig". Det smakar matigt.....
Sen kan jag störa mig på folk som saltar på maten utan att smaka, men jag vet ju varför (som du skrev).
_______________________________________________
TS
Ketchup vet jag ingen som har på allt bara för att. Vissa maträtter har man ketchup på, eventuellt, om man vill.
Men jag har redan många gånger konstaterat att du och jag rör oss i extremt olika kretsar när det kommer till mat. Kanske beror på att jag är kock.