• Tue 7 Mar 2023 15:25
    1853 visningar
    8 svar
    8
    1853

    Lean matlagning

    Alltså jag vill laga god och bra mat till min familj varje dag utan att behöva stressa och minimalt med jobb. 


    Jag tänker att man skulle kunna effektivisera processen och skulle bolla idéer med någon som är inne på samma banor.
    Jag har börjat med en lista på 24 maträtter lite blandat sådant som jag vet att min familj gillar och sånt jag skulle vilja testa.

    Jag har med tre klassiska storkok på listan.

    sedan tänkte jag sätta ihop fyra veckomenyer så att det blir variation.

    steg tre blir att lägga in 5 olika inköpslistor på Willys, en för varje veckomeny och en för det vi alltid köper som frukostmat etc.

    Men man borde kunna förenklat ännu mer. Typ så att man förbereder lite av morgondagens mat samtidig. Eller så att man preppar hela veckan mat? men där tar mina idéer stop. Någon som har ett likande tänk som kan ge mig lite idéer och inspiratio? har googlat men hittar inte så mycket prepp för barnfamiljsmat.

  • Svar på tråden Lean matlagning
  • Tue 7 Mar 2023 15:33
    #1

    Laga allt inför veckan på söndagen, lägg i matlådor i frysen och ta fram dag för dag.

  • Tue 7 Mar 2023 15:35
    #2

    Ska du göra något gör det ordentligt!

    Du får börja med att definiera vad som är värde och sen jobba vidare med Leanprinciperna. 

  • Tue 7 Mar 2023 15:48
    #3

    Jag tänker att det finns en hel del av såkallat meal prep att hitta på nätet. För egen del lagar jag mat när jag hinner och förbereder så att vissa saker är lätta att plocka fram, och lagar sådant som tar tid när jag har tiden och orken.

    Jag tänker att det absolut finns en poäng med att börja med 4 menyer, men att det precis lika mycket handlar om att hitta en modell som fungerar i er vardag. 

    Jag tänker att din modell inte låter särskilt förenklad. Jag lagar exempelvis "protein", "grönsaker"och "kolhydrater" och "soppa". Alltså inte färdiga rätter, utan färdiga beståndsdelar.

    Så tar jag det som vi vill/behöver när vi behöver äta

  • Tue 7 Mar 2023 16:00
    #4
    Mrs Moneybags skrev 2023-03-07 15:33:54 följande:

    Laga allt inför veckan på söndagen, lägg i matlådor i frysen och ta fram dag för dag.


    Gör du så? Sparat du tid totalt sett eller blir det bara att du omfördelar arbetstiden från veckodag till söndag? Hur funkar det med disken? För du undan all disk i en maskin? Blir det några skalfördelar? Vilka maträtter passar att göra så med? (förutom den uppenbara köttfärssås och kycklingcurrygryta).
  • Tue 7 Mar 2023 16:11
    #5
    Lönnsirap skrev 2023-03-07 15:48:29 följande:

    Jag tänker att det finns en hel del av såkallat meal prep att hitta på nätet. För egen del lagar jag mat när jag hinner och förbereder så att vissa saker är lätta att plocka fram, och lagar sådant som tar tid när jag har tiden och orken.

    Jag tänker att det absolut finns en poäng med att börja med 4 menyer, men att det precis lika mycket handlar om att hitta en modell som fungerar i er vardag. 

    Jag tänker att din modell inte låter särskilt förenklad. Jag lagar exempelvis "protein", "grönsaker"och "kolhydrater" och "soppa". Alltså inte färdiga rätter, utan färdiga beståndsdelar.

    Så tar jag det som vi vill/behöver när vi behöver äta


    Förstår jag dig rätt. Du lagar inte mat regelbundet utan när det finns tid. Då lagar lite allt som du köpt och fryser in i måltid storlekar. Typ kokar 800 pasta på en gång. grillar en hel plåt med kycklingfilé och kokar en hel påse ris. sedan när det är dags att äta så väljer du exempel en låda grillad kycklingfilé med en låda kokta makaroner och lite kokt blomkål? 
  • Tue 7 Mar 2023 16:12
    #6
    Daisy28 skrev 2023-03-07 15:35:36 följande:

    Ska du göra något gör det ordentligt!

    Du får börja med att definiera vad som är värde och sen jobba vidare med Leanprinciperna. 


    Jag vet jag behöver lära mig😜
  • Tue 7 Mar 2023 16:17
    #7
    +1
    HerrNilsson skrev 2023-03-07 16:00:28 följande:
    Gör du så? Sparat du tid totalt sett eller blir det bara att du omfördelar arbetstiden från veckodag till söndag? Hur funkar det med disken? För du undan all disk i en maskin? Blir det några skalfördelar? Vilka maträtter passar att göra så med? (förutom den uppenbara köttfärssås och kycklingcurrygryta).
    Nej, jag gör inte så. Jag tycker om att laga mat och gör det i princip varje dag.

    Jag gör däremot en sallad som funkar i flera dagar och tar fram när det är middagsdags. Ibland gör jag en större sats av exvis soppa eller köttfärssås och sparar i frys/kyl. 

    Om jag skulle göra så, skulle jag följa themealprepking på Instagram och göra liknande matlådor. De ser goda och nyttiga ut! 
  • Tue 7 Mar 2023 18:42
    #8
    HerrNilsson skrev 2023-03-07 16:11:42 följande:
    Förstår jag dig rätt. Du lagar inte mat regelbundet utan när det finns tid. Då lagar lite allt som du köpt och fryser in i måltid storlekar. Typ kokar 800 pasta på en gång. grillar en hel plåt med kycklingfilé och kokar en hel påse ris. sedan när det är dags att äta så väljer du exempel en låda grillad kycklingfilé med en låda kokta makaroner och lite kokt blomkål? 
    Nja. Jag gör en ordentlig sallad ungefär var 3-5 dag beroende på hur stor den blir och på hur mycket som äts. Och jag lagar köttfärs, eller köttfärssås, eller/och kyckling. Och kokar kanske lite ägg. Och så kokar jag ris och potatis, eller pasta och ris. Och så gör jag en linssoppa, eller en grönsakssoppa.

    Allt görs inte samtidigt och jag fryser inget utan lagar lite löpande. Principen bygger på att jag inte planerar exakt, utan ser till att det finns beståndsdelar så att det räcker. Lätt att plocka fram och sätta ihop till en måltid. 

    Jag har min prioritering på om jag "måste" laga lite till, eller om det faktiskt är dags att äta ur vissa saker som liksom blivit stående.

    Det är liksom en regelbunden oregelbundenhet, inte direkt noggrant planerad, utan mer styrd av ork, vad jag är sugen på att äta, vad som jag är sugen på att laga osv.

    Enstaka tillfällen gör jag naturligtvis några traditionella matlådor med klassiska rätter såsom spagetti och köttfärssås att ta fram när det inte blivit som jag tänkt, eller om tonåringen plötsligt planerar vara borta en helg.

    Självklart har vi också stunder då kylen plötsligt gapar tom och vi råkat missa köpa ingredienser.... Men en vanlig månad är det tämligen få sådana tillfällen.

    Jag kokar pasta riktigt al dente, så att den nästan kräver att micras. Och kokar de mängder som vanligtvis går åt under 2-3 dagar. Dvs. Lämnar lite utrymme för hushållets medlemmar att välja.
Svar på tråden Lean matlagning