Gravid

Gravid vecka 31

Livmodern når nu nästan hela vägen upp till revbenen och det börjar bli tungt. Många börjar känna sig ordentligt otympliga i graviditetsvecka 31. Läs mer här!

Gravid vecka 31 – din bebis drömmer i magen

Bebisens fingernaglar har växt ut ända till fingertopparna och fortsätter växa. Bebisar föds ofta med långa naglar, så packa med en liten nagelfil i BB-väskan. I gravidvecka 31 börjar redan många bli otåliga – kommer inte bebisen snart?! Men det är en del tid kvar innan bebisen är helt redo att komma ut. Här kan du läsa allt om bebisen och kroppen i graviditetsvecka 31!

Bebisen – gravid vecka 31

Bebisens längd den här veckan: Ungefär 43 centimeter.

Vikt: Cirka 1,6 kilo.

I gravidvecka 31 är det mycket som händer! Bebisens huvud är nu ungefär 8 centimeter i diameter och är proportionerligt till resten av kroppen. Huden är inte heller lika skrynklig utan mer slät tack vara det lagrade underhudsfettet. Bebisen lever ett flott liv i din mage, där den får all näring och kärlek den behöver. Den kan helt enkelt inte begära så mycket mer – i din mage är temperaturen perfekt och det går att höra både ditt hjärta, din kurrande mage och tydligast av allt? Din röst när du pratar och skrattar!

Bebisen drömmer i magen

Har du kanske hört det faktumet att bebisen förmodligen drömmer där i magen? Forskare har under längre perioder övervakat bebisar i magen med ultraljud och sett att deras ögon rör på sig när de sover – liknande vår REM-sömn. Man har därför dragit slutsatsen att de drömmer när de sover. Vad de drömmer om däremot kan vi enbart fantisera om... Vad tror du?

Din kropp – gravid vecka 31

Livmodern i gravidverka 31 når nu upp till revbenens nedre kant och det känns. Magsäcken trycks upp och du blir mätt fortare. Inte nog med att du knappt får plats med maten du äter – du börjar undra om bebisen verkligen har nog med utrymme? Så som benen, armarna och rumpan far börjar man ju fundera. Men oroa dig inte – bebisen, dina inälvor och revben har gott om plats och kroppen har anpassat sig helt efter det faktum att du är gravid. Du är både mjukare och rörligare när du är gravid, något som bland annat ger upphov till den lite tråkigare foglossningen som kan bli smärtsam för många.

Viktuppgång

Många känner sig nu tunga och otympliga. Det är svårt att resa sig ur sängen och svårt att knyta skorna. Kanske sväller dina fötter dessutom? Hur mycket vikt du som gravid har ökat är individuellt, det går inte säga hur mycket man ska gå upp för där är alla olika. Känner du dig svullen, trött och andfådd? Om du har en partner vid din sida kan du alltid be en fotmassage! Är du ensam gör ett fotbad gott för din kropp. Andra tycker överlag om att bada och simma när de är gravida – tyngdlösheten känns som extra skön.

Aktuell läsning för dig den här veckan:

Stress och oro under graviditeten – kan det skada mitt barn?

Foglossning – bäckensmärtor under i graviditet

Ont i svanskotan och gravid? Barnmorskan svarar

Sammandragningar, förvärkar eller värkar – vad är skillnaden?

Urinvägsinfektion och graviditet

GBS – Grupp B-streptokocker och graviditet

SF-mått – därför mäter barnmorskan hur livmodern växer

Förlossningsrädsla – vad innebär det och så hanterar du den

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska