5 anledningar till att äta mer vegansk familjemat

Har du koll på alla fördelarna som vegansk mat ger din familj? Läs här!

Varför du ska äta mer veganskt med familjen
Varför du ska äta mer veganskt med familjen

Här har du 5 anledningar till att börja äta vegansk mat med familjen

Är du nyfiken på att börja äta mer vegansk mat? Eller är du vegan men har svårt att övertyga dina partner och familj att börja äta en mer vegansk kost?

1. Klimat

Med en vegansk kost och livsstil minskar påfrestningen på jordens resurser. Det krävs mindre mark, energi och vatten att producera vegetabiliska livsmedel än vad det gör för att producera animaliska livsmedel. Djurindustrin bidrar även en stor del till världens vattenförorening och utsläpp av växthusgaser.

2. Hälsa

Vegansk mat är hälsosamt på flera sätt. Den veganska kosten är rik på fibrer, vitaminer och antioxidanter samt har mindre mättade fetter. 3. För djuren Inom djurindustrin föds det upp miljontals djur årligen i Sverige. Precis som vi människor kan djur känna smärta, glädja och lidande. Genom att välja veganska alternativ i mataffären kan djuren få fortsätta leva i stället för att bli mat åt oss.

4. Det är billigt

En vanlig uppfattning är att vegansk mat är dyrt. Men i själva verket är vegansk mat billigt, och kan till och med vara billigare än många animaliska produkter. Du kan exempelvis få ut många fler portioner mat av 500 g torkade linser än om du köper 500 g köttfärs. Idag finns det även många recept och guider till hjälp för matlagning om det är svårt att komma på maträtter på egen hand.

5. Du får chansen att prova något nytt

Som vegan, speciellt som nybliven vegan, får du ofta prova på nya maträtter som du annars kanske inte hade testat. För många är det lätt att ofta äta ungefär samma saker hela tiden men som vegan får en prova sig fram med olika råvaror, smaksättningar och kombinationer. Vem hade kunnat tro att exempelvis en dipp gjord på bönor hade kunnat bli en hit både till maten som till fredagssnacket?

Veganskt fredagsmys

Om du är ny med vegansk mat och undrar om du bara kommer kunna äta grönsaker framöver så kan det kanske vara en lättnad att veta att så inte är fallet. Det finns massor med alternativ – med baljväxter såsom linser, bönor och ärter kan man göra mycket, och det finns idag många köttfria alternativ i frys- och kyldiskarna. Till fredagsmyset då, eller lördagsgodiset? Var inte orolig, det finns massor med olika snacks och godis idag som är veganskt!

LÄS MER:

Mat: Scones utan mjölk

Mcdonalds frukost

Tips på nattmat