Psykologen: Så pratar du med din tonåring om ätstörningar

Psykologen: Så pratar du med din tonåring om ätstörningar. Foto: Pexels/ Liza Summer

Vissa ämnen är svårare att prata om än andra. Som förälder kan det vara svårt att veta vad man kan göra för att hjälpa sin tonåring med ätstörningar. Familjeliv tog kontakt med psykologen och familjeterapeuten Annika Lindgren vid Stockholms centrum för ätstörningar, för att få svar på några av de vanligaste frågorna kring tonåringar och ätstörningar.

Läs också: Lider din tonåring av en ätstörning? Här är 16 varningstecken

Min tonåring lider av en ätstörning – vad gör jag?

Det är enkelt att känna oro och maktlöshet som förälder till en tonåring som lider av ätstörningar – men det är viktigt att komma ihåg att det finns saker man kan göra som förälder. Annika Lindgren är tydlig med att det är viktigt att inte tveka på att söka hjälp, det är bättre att söka hjälp en gång för mycket än tvärtom.

1. Sök professionell hjälp direkt. Stötta din tonåring genom att ta reda på vilken hjälp det finns att få och följ med på vårdbesök. Sök hjälp via vårdcentralen eller direkt till en ätstörningsklinik.

2. Läs på. Som förälder till en tonåring som lider av ätstörning kan det underlätta om du skaffar dig kunskap om vad du ska göra och hur ätstörningarna påverkar din tonåring.

3. Visa att du bryr dig. Det är viktigt att du finns där för din tonåring och att du finns till för att lyssna på din tonårings tankar och känslor. Att som tonåring lida av en ätstörning är i många fall väldigt ensamt och då kan det underlätta om man har en person som försöker lyssna och förstå.

4. Prata inte om vikt, mat och utseende. Det kan vara triggande för en person med ätstörningar.

5. Kom inte med förslag och lösningar på problemen. Som förälder eller närstående ska du visa att du finns där, lyssnar och förstår.

6. Ta din tonåring på allvar. Undvik att kritisera, anklaga och hota – det hjälper inte en person som är sjuk.

Mycket är kopplat till skam och skuld

Annika Lindgren förklarar att det viktigaste man kan göra för sin tonåring är att prata med hen. Hon säger:

– Prata om det. Lyft det du ser och säg att du är oroad. Kanske visar det sig att det inte finns anledning till oro utan en bra förklaring.

När man pratar med sin tonåring om ätstörningar är det väldigt viktigt att prata på ett respektfullt sätt, eftersom det ofta är mycket skam och skuld som är kopplat till sjukdomen.

Som förälder får du eventuellt kliva in och ta mer ansvar

Om man märker att det inte fungerar att prata med tonåringen om ens oro, föreslår Annika Lindgren att man som förälder kan kliva in och ta mer ansvar över ungdomens ätande. Eventuellt behöver du också vara med efter en avslutad måltid och begränsa tonåringens träning.

Annika Lindgren förklarar vidare:

– Om ätstörningsreglerna har vuxit sig starka kan det vara mycket svårt för ungdomen att gå emot dem på egen hand även om hen vill det. Det kommer i så fall behövas stöd av föräldrar som fattar besluten kring ätande. Det är viktigt att komma ihåg att det sannolikt kommer att väcka ångest eller obehag när ungdomen börjar gå emot reglerna. Kom ihåg att det går över efter hand, även om det är obehagligt i början när man gör förändringar.

Läs också: Vem av er tar snacket om riskerna med alkohol?

Bra att mobilisera med omgivningen

Annika Lindgren förklarar även att det är bra att föräldrar och andra vuxna runt omkring tonåringen pratar ihop sig och har en gemensam plan för tonåringens måltider och träning. Det kan även vara väldigt bra att prata med lärare och elevhälsan på skolan som kan utgöra ett stöd för en tonåring med ätstörning.

Här finns hjälp för din tonåring med ätstörningar

Misstänker du att din tonåring lider av en ätstörning eller någon annan i din närhet? Då kan du kontakta vårdcentral, husläkare, elevhälsan, BUP eller särskilda specialistkliniker för ätstörningsvård. Man kan även ringa telefonnummer 1177 för att få råd om var du kan söka hjälp.

Frisk och Fri är en ideell patient- och anhörigförening som man kan kontakta för hjälp och råd.

Vill du diskutera med föräldrar till barn med ätstörningar? Ta del av tråden: “Tonåring med ätstörning” på Familjelivs forum.