Inlägg från: vittra |Visa alla inlägg
  • vittra

    Här kan vi fortsätta diskutera Anna Wahlgrens tryckpress och hennes övriga metoder.

    Impertiff skrev 2009-05-11 09:40:29 följande:
    Jag tar åt mig lite av "vilket NI strikt lever efter" eftersom jag tycker om AW's barnabok och tanken med SHN. JAg upplever inte att allt är svart eller vitt, däremot kan allt tolkas som man själv vill. DU har din tolkning av SHN och BArnaboken, jag har min tolkning och andra har sin tolkning. För vissa är det kanske svart eller vitt, vilket är himla trist för det finns så många nyanser däremellan tycker jag.
    Hur du upplever saker är ju ganska tydligt lite annorlunda än vad AW avsett, vilket visat sig vid ganska många tillfällen i den här tråden. Du är ju ödmjuk inför barnets egen vilja, skulle aldrig låta barnet skrika, skulle aldrig tvinga barnet till något, kan tänka dig att barn är olika osv osv.
    Så ser ju inte Anna på saken, men givetvis kan folk ta det bästa av henne och sedan strunta i resten och därmed ha ett nyanserat synsätt, men AW själv har då rakt inte det och hennes metoder så som de ofta används har inte på långa vägar något sådant utrymme för gråtoner tyvärr.
  • vittra
    Impertiff skrev 2009-05-11 09:42:28 följande:
    Jag förstår att det kan resultera i skrik hos barnet om man inte är lyhörd för barnet. JAg skulle aldrig införa ensamlek på en tid som jag vet inte skulle passa min dotter, precis som jag inte skulle införa 08 som morgon hos oss eftersom jag vet att dottern är morgonpigg (även om inte jag är det...). Så lyssnar man inte in och anpassar utifrån barnet så kan det bli fel! OCh det är fel.
    Håller helt och hållet med
  • vittra
    Impertiff skrev 2009-05-11 10:01:56 följande:
    JAg håller med dig. Enda skillnaden om man följer enligt barnaboken är att man har en viss tid satt. Själv har jag avbrutit tidigare om det behövts, annars har dottern fått sitta tills jag hämtat henne efter en viss tid.
    Och du tycker seriöst att det då är på hennes villkor?
  • vittra
    Impertiff skrev 2009-05-11 10:05:40 följande:
    Jag tror inte jag är unik även om jag kanske ses som det i denna tråd eftersom jag är en av få som tror på AW's filosofi som är här inne och diskuterar. Jag har både träffat irl och pratat på nätet med föräldrar som tolkar Barnabok och SHN på liknande sätt som jag. Tyvärr tas de "extrema" trådarna upp där det varit problem, där föräldrarna inte "tänker själva", där råd kanske går emot vad du och jag tycker är rätt osv. Men det finns så många andra trådar där det går bra, där det fungerar, där det är positivt! Men visst, i en diskussion så tar man ju upp det man reagerar på och då är trådar som är positiva inte mycket att yvas över...
    Jag ser det som att anledningen till att det går fel i vissa fall är att just dessa barn extra tydligt visar att just AW:s metoder inte passar, att just dessa scheman inte är ok osv. Om man då är lyhörd för barnets behov och vilja så följer man ju inte längre AW, för hon menar ju att alla barn är exakt likadana. Hos AW finns det i praktiken inget utrymme för att barn är annorlunda, men kan man modifiera om metoderna och kurerna och i praktiken ändå följa sitt barns behov så är ju det jätterbra, och bara ha grundtanken kvar. Men som sagt, det utrymmet tar man då själv och är inget som man "får" av AW. Då gör man faktiskt inte SHN, eller lever faktiskt inte efter barnabokens anda och bla bla. Man har tagit till sig DELAR av det ja, men det är stor skillnad jämfört med hur många på forumet strikt lever efter "drottningens lag".
  • vittra

    AW:s slagord är ju att hennes idéer passar alla barn men inte alla föräldrar, vilket jag anser vara rent skitsnack och det har vi även sett i många trådar. Som sagt, det finns inget utrymme för att barn kan vara olika. Så Impertiff, du får kanske inse att du inte är en "äkta" anhängare

  • vittra
    Impertiff skrev 2009-05-11 10:40:54 följande:
    JAg tycker nog att jag är en "äkta" anhängare ändå Även om jag tycker olika i vissa saker och är "flexibel" så tror jag på grunden. Jag tror på Barnabok och SHN. Däremot så handlar det väldigt mycket om attityden som jag pratat om tidigare och även länkat till, www.annawahlgren.com/forum/viewtopic.php..., som säger som jag tycker! Och då kan jag "förstå" det som Anna säger att kuren passar alla barn men inte alla föräldrar. För det gäller ju att hitta sitt sätt och sin attityd (om man kollar länken jag sände). Är du med hur jag menar?
    Jag anser dock att det är skitsnack att man bara genom att tro på en sak kan få något att fungera, det är ungefär samma sak som den här förhållandevis nya sekten där man anser att bara man tror tillräckligt mycket på att man ska bli rik (tex) så blir man det. Givetvis måste man faktiskt också agera, utifrån den situation som är. Hur mycket jag än TROR på att vargen kommer om jag plockar upp dottern, så BLIR det inte bra om jag tvingar henne mot sin vilja att ligga själv i sin säng. Då skadas hon av detta beteende. Det är ytterligare en saga som AW hittat på som berättigar att spädbarn skriker sig till vanvett och slår sig fördärvade, om man trooooor så blir allting bra liksom, eeeh?

    Så nej, jag kan ärligt säga att jag inte för mitt liv kan förstå hur någon kan på på hennes idéer...

    Vad anser du själv är "grunden" i hela den är cirkusen, som du så att säga lever efter? Beskriv gärna konkret den grunden, för jag förstår inte riktigt... eftersom du säger att du är flexibel osv?
  • vittra

    Angående skam så UTVECKLAS dock detta om barnet inte förstår varför barnet inte får göra något tex, eller varför barnet måste sitta instängd i sitt rum och skrika...

    Det finns ingen skillnad mellan skämspall och sängdumpning, givetvis förstår inte ett så litet barn skillnaden mellan straff och konsekvens, det är samma sak. Så små barn har givetvis inte heller förmågan att reflektera över ett dåligt beteende, förmodligen förstår de oftast över huvudtaget inte varför de får en konsekvens vilket utvecklar skam och skuldkänslor hos barnet.

  • vittra

    Beyond Eternity skrev 2009-05-11 12:31:43 följande:


    Fast helt ärligt cirpen, vad är egentligen skillnaden mellan ett straff och en konsekvens? faktum är ju att egentligen är konsekvens ett finare ord för straff. Och det blir ju defintivt igen skillnad för ett barn om barnet kastas in i sin säng vid oönskat beteende vare sig du kallar det straff eller konsekvens. Att överhuvudtaget använda sängen som någon form av straff/konsekvens är fruktansvärt då sängen faktiskt är till för att sova gott i. Men som sagt hela grejen kommer ju från AW och som alla andra hennes sjuka metoder så är detta inget undantag.
    Håller helt med, att skapa sängen till en "konsekvensplats" förstör ju verkligen ALLT tryggt som eventuellt har byggts upp på den platsen
  • vittra

    Jea Szym skrev 2009-05-11 11:23:23 följande:


    nä du förstår helt enkel inte vad jag menar alls! Med positiv förankring menar jag till sängen och vad läggdags innebär, lite som den där Nina tidigare var inne på att om man har barnet att gråta som en straffplats i sängen så blir det en negativ förankring men tydligen kan jag inte få fram budskapet så att det går fram hos dig, och vet du vad? - det GÖR ingenting. Du får tro vad du tror, jag VET vad jag gör, vem jag är och om mina barn är lyckliga eller ej.
    Jaha.... alltså, jag har ju sagt precis det... men du menade ju att den positiva betingningen var att föräldern inte plockar upp det ledsna barnet för att barnet således lär sig att vargen inte kommer. Det är dock helt galet. Givetvis blir det negativ betingning om barnet kopplar sängen med gråt, men uppenbarligen pratar vi verkligen om varandra för jag tog till fasta på det du sa om vargen, inte något om att sängen är en straffplats.
  • vittra
    cirpen skrev 2009-05-11 12:45:11 följande:
    Ingen sängdumpas för att man inte äter upp maten hoppas jag!
    Vid vilket tillfälle är då sängdumpning en naturlig konsekvens enligt dig?
    Om man inte bäddat sängen?
Svar på tråden Här kan vi fortsätta diskutera Anna Wahlgrens tryckpress och hennes övriga metoder.