Inlägg från: vittra |Visa alla inlägg
  • vittra

    Här kan vi fortsätta diskutera Anna Wahlgrens tryckpress och hennes övriga metoder.

    Mamma till R o A skrev 2009-05-10 20:25:33 följande:


    Varför måste man lära ett barn att leka ensamt?
    Undrar jag också, ger man barnet utrymme så väljer barnet själv att leka ensamt när barnet vill det. Det är ingenting man måste LÄRA dem...
  • vittra

    Jag måste få fråga en sak föresten, det var snack om en namninsamling förut.. vad hände med den och vad var syftet med den?

  • vittra

    Jea Szym skrev 2009-05-11 07:55:38 följande:


    en glad skrev 2009-05-10 21:59:26 följande: ensam och övergiven????hurså?? det är såhär du "lär" barnet att det BEHÖVER dig för att somna in, vilket inte är sant. Istället för att bygga upp självförtroendet för barnet, visar du åt det att det inte klarar sig utan dig, vilket inte heller är sant. detta förståss, då barnet inte gråter,varför skall man då sitta där med det tills det somnar? Du vänjer ju barnet vid det. att det skall vara så. Nej, för oss tar det ca 10 sekunder att lägga först det ena barnet och sen det andra, de ligger och talar o sjunger en stund, sen somnar de. man kan ju inte begära att de skall somna på sekunden du lägger dem i sängen, det gör vi ju inte själva heller.
    Tyvärr så har du helt fel i hur små spädbarns hjärnor fungerar, de vänjer sig inte alls på något negativt sätt att föräldern måste vara till hands. Lika lite som att man genom att ta upp dem lär dem att sägenn är farlig, att "vargen kommer". Det är helt felaktigt, barn fungerar inte så. Barn behöver trygghet för att kunna må bra och för att kunna somna själva på ett positivt sätt. Om de blir förvägrade den tryggheten kan inte deras mentala utveckling fortsätta på ett positivt sätt. Ett spädbarn HAR inget självförtroende lilla du, ett spädbarn har inte ens ett SJÄLV ännu!!! Det är det här som är så fruktansvärt sorgligt när AW kommer med sina sagor, människor som tror att det är sant
  • vittra

    Jea Szym skrev 2009-05-11 08:12:49 följande:


    Det här är tyvärr inget jag hittar på eller tar ur luften fast du kanske gärna skulle vilja påstå det. Positiva förankringar blev bevisat och känt för länge sen så en en rysk forskare vid namn Pavlof, gjorde sitt experiment. Hoppas du hört om det eller måste jag berätta? och jo, detta sker redan ispädbarns ålder! precis som negativa förankrigar görs hela tiden, vi kanske "missar" förankringen, men den missar ALDRIG oss. tänk bara på hur en förlossning är en traumatisk händelse för ett barn.. eller har du kanske bara tänkt på hur jobbigt och ont du hade själv?
    Jag vet självklart vem pavlov är och hans experiment, men det ena motsäger inte det andra. Vad pavlov kom fram till var verkligen inte att spädbarn har något slags självförtroende som ska byggas på! Att lämna ett missnöjt barn ensam i sin säng utan någon som helst trygghet är på intet sätt positiv betingning, det är NEGATIV betingning! Det enda du LÄR barnet, är att du inte kommer. INTE att det på något sätt skulle bygga upp ett självförtroende för det är inte möjligt! Och du besvarade inte ens detta med att vargen kommer, det har inte direkt pavlov bevisat, det är Annas sagor som du väljer att tro på, inte forskningen
  • vittra

    Förövrigt måste man nog i ärlighetens namn säga att man inte kan, utifrån pavlovs fund, skapa sin egna saga, man bör ju också ta med all spädbarnsforskning för att kunna få en bild av hur det EGENTLIGEN fungerar

  • vittra

    Jea Szym skrev 2009-05-11 08:42:09 följande:


    som sagt allting är inte svart och vitt, jag utgår inte från en enda sak utan tar i beaktande många olika aspekter vad gäller spädbarnen och uppåt.
    Uppenbarligen gör du ju inte det eftersom du påstår att det är positiv betingning att lämna barn ensamma i sin säng, då vill jag gärna att du förklarar för mig hur du kan få det till det? För tar man, som du påstår att du gör, även andra aspekter i beaktande, så ÄR det inte positiv betingning att lämna ett spädbarn själv, hur du än personligen ser på saken
  • vittra
    Impertiff skrev 2009-05-11 08:46:15 följande:
    Beyond Eternity skrev 2009-05-10 22:26:42 följande: Jag har hämtat dottern från ensamleken om hon inte velat ha den - är det svar nog på din fråga om dottern inte fått ha mig med i ensamleken?! Jag kan inte göra något åt din känsla, jag kan bara förklara hur jag gör och hur jag tänker runt det hela. Vi tänker olika helt enkelt. För mig är inte ensamlek något jag tvingar på barnet utan "indroducerar" och pejlar av hur barnet reagerar och agerar. Barn kan som du skriver vara nöjda med mycket med eller utan introduktion av nya saker. Men för mig är det inte att "tvinga" eller forcera något om jag introducerar nya saker för mitt barn. Jag ser det som en del i utvecklingen att både mitt barn själv utvecklas i sin takt samt att jag introducerar nya saker i hennes liv. Introducerar är väl fel ord egentligen, visar, hämtar, inför, osv. Jag pushar inte utan ger fler valmöjligheter - just för att jag inte tvingar henne. Vi skaffade exempelvis en springcykel till dottern när hon var 2 år. Hon gick med den hela den sommaren och sommaren när hon var 3 år. Hon använde den alltså inte som man "ska" utan gick runt med den istället för att sätta sig på sadeln och sparka sig iväg. OCh vi lät henne göra så. För hon ville inte på något annat sätt. Vi introducerade springcykeln som ett alternativ eller komplement att ta sig fram på och hon var inte "redo" att använda den som man "ska". INte tvingade vi henne för det. Hon fick använda den som hon ville. Som ett exempel på hur vi "introducerar" saker i hennes liv.
    Hur känner du inför det faktum att väldigt många människor, på Anna Wahlgrens initiativ, tvingar sina barn till "ensamlek" trots att de är missnöjda? Kan du förstå att vi reagerar mot detta?
  • vittra

    Jea Szym, allting är inte svart och vitt men tyvärr är det så i Annas värld vilket ni strikt lever efter. Vissa barn gillar inte "ensamlek" eller att sova själva, och du talar om positiv betingning när det är uppenbart att du inte ens har koll på vad det innebär. Det är synd tycker jag att AW har sådant grepp om föräldrar att hon kan tuta i människor vilka sagor som helst... helt utan vetenskaplig grund...

  • vittra
    Impertiff skrev 2009-05-11 09:03:37 följande:
    Jag förstår inte kopplingen att om man tror att barnet klarar sig utan föräldrarna i vissa situationer så skulle det leda till allt det du skriver. Om jag har ensamlek för att jag tycker det är bra och dottern trivs med det så innebär det INTE Att jag ignorerar henne när hon skriker.
    Men kan du förstå att Annas "krav" att alla barn ska ha schemalagd ensamtid i många fall resulterar till oerhört mycket skrik hos barnen och ignorering från föräldrarna? Kan du tänka dig vilka konsekvenser detta får för barn som de facto INTE vill ha ensamlek just för tillfället men som ändå tvingas till det genom att föräldrarna ignorerar barnets egentliga behov?
  • vittra
    Impertiff skrev 2009-05-11 09:38:48 följande:
    Jag förstår att ni reagerar mot att barn "tvingas" till det - om de protesterar och inte får gehör för sina protester. Jag reagerar själv på det! Kan du förstå varför jag tycker att ensamlek är bra? (och då om barnet inte sitter fast, protesterar etc. )
    Jag kan absolut förstå att du tycker att det är bra, jag tycker själv att det är bra att dottern vill och kan leka själv, men det ska som sagt vara helt och fullt på hennes premisser och därför gillar jag inte, och kan inte heller förstå, varför man ska ha schemalagd "ensamlek", för då är det inte längre på barnets villkor, då är det på föräldrarnas vilket säger sig självt tycker jag.

    Jag kan inte heller förstå, ärligt talat, varför stora barn ska tvingas sitta i en liten spjälsäng och leka. Då är det verkligen inte på barnets villkor eftersom barnet inte ens har möjlighet att röra sig fritt. Att barnet eventuellt inte protesterar med skrik säger egentligen inte så mycket enligt mig i en sådan situation, det kan ha många orsaker, men ett barn så stort hämmas i sin utveckling om man begränsar deras utrymme till en liten spjälsäng. Som jag skrev tidigare har jag tyvärr sett fall av hämmad utveckling, just för att barnet inte fått röra sig fritt.
Svar på tråden Här kan vi fortsätta diskutera Anna Wahlgrens tryckpress och hennes övriga metoder.