Inlägg från: vittra |Visa alla inlägg
  • vittra

    Här kan vi fortsätta diskutera Anna Wahlgrens tryckpress och hennes övriga metoder.

    Impertiff skrev 2009-05-08 17:32:20 följande:
    Ärla Minou skrev 2009-05-08 17:18:53 följande: Vilket långt och intressant inlägg. Jag tänkte på det du skriver om sammanhängande nattsömn. Och visst är det så att det inte är något "krav". Många barn klarar uppvak, få timmars sammanhängande sömn etc. utan problem. Men vissa gör inte det. Har man inga problem så ska man inte använda någon metod. Men när man har problem och speciellt när barnet behöver sömn - när man märker att barnet påverkas av att inte få sova - då behöver man göra något och där tycker jag att SHN är bra. Helst skulle jag vilja att inga metoder skulle behövas. Att det löste sig av sig självt. Och ibland gör det det, men inte alltid. Och som du skriver så har vissa barn ett mönster av att sova korta stunder, andra längre. Vissa är kvällströtta, andra morgontrötta. Man får lyssna in varje enskilt barn. Jag har själv anpassat mig efter dottern och dottern efter mig kan man säga. Så det har blivit lite mittemellan. Och föräldraskap och barn i dag tycker jag präglas av en osäkerhet hos föräldrar. Det finns hur många tidningar som helst med råd om hur man uppfostrar sina barn, hur man får dem att sova, hur man matar, vad man ska köpa för kläder, vilka aktiviteter som är bra och på mode osv. Det är inte lätt i denna djungel. Och så dagens stressade samhälle - hur hinna med att tänka efter och känna själv?
    Du säger själv att barn är olika och att man får lyssna till varje enskilt barn, det håller jag fullständigt med dig om och det är just därför jag inte gillar SHN och andra idéer som AW har. Hur ser du på det här att AW anser att alla barn är likadana, har likadana behov och ska passa i samma mönster?

    Hur tycker du att det du säger om att du anpassat dig till dottern och tvärtom, ömsesidigt alltså, går ihop med AW:s idéer om att barnen ska anpassas till föräldrarnas vilja? Dvs sova på förbestämda tider liksom äta på bestämda tider? Detta ska alltså forma barnen och inte tvärtom, men nu säger du att du även anpassade dig till din dotters mönster, hur tänker du kring det?

    Angående osäkerheten hos föräldrarna så håller jag helt med, tyvärr har det blivit så, och det är inte så konstigt heller med tanke på hur vårt samhälle har utvecklas genom bland annat globaliseringen och centraliseringen. Man har inte på långa vägar samma kontakt med äldre generationer längre, kunskapen förs inte vidare och därför behöver man tex föräldrakurser, tidningar osv.
  • vittra
    MalinEddie skrev 2009-05-08 18:07:15 följande:
    Du har helt rätt tycker jag. Det finns ingen metod som passar alla barn. Anna Wahlgren menar dock att shn passar alla barn men inte alla föräldrar. Enligt henne passar den även barn med npf om jag har förstått det hela rätt.
    Enligt henne finns väl inte ens npf har jag för mig?
  • vittra
    Impertiff skrev 2009-05-08 16:25:56 följande:
    Jag tror att mycket ligger hos föräldrarna, eller jag vet att det ligger hos föräldrarna. Känns det inte bra att lugna i sängen då "kan" man inte göra det utan utstrålar osäkerhet osv. och då lugnas inte barnet. Så jag tror att SHN Inte passar alla gånger. Sedan kan man göra varianter, som många gör, men jag har alltid lugnat i sängen. för jag tycker att det känns rätt.
    Med andra ord anser du att man aldrig behöver lyfta ett barn ur sängen, att man alltid kan trösta genom att de ligger kvar? Hur ser du då på alla de barn som skriker i oändlighet när de får ligga kvar?
  • vittra
    MalinEddie skrev 2009-05-08 18:44:01 följande:
    Det finns funktionsnedsättningar som hon inte tror existerar bland annat adhd. www.annawahlgren.com/index.php/view/svenska/k...
    Så var det... herregud, det är ju verkligen sorgligt... och helt uppenbart att hon inte vet något om funktionshinder
  • vittra
    Impertiff skrev 2009-05-08 20:12:30 följande:
    Det handlar inte om att utvecklas normalt, när du skriver så låter det som att jag tycker att barn utvecklas onormalt om de inte har möjlighet till magläge?! Motorik och inlärningsförmåga (längre fram) kan påverkas av att barn inte fått ligga på mage och i förlängningen åla och krypa ordentligt. Den korsvisa arm- och benföringen är så viktig! Jag ska leta information! Och det är inte en revolutionerande upptäckt - forskarna vet detta Men jag återkommer med mer info!
    Ja det håller jag som sagt med om, jag har inte sagt annat, och jag vet i allra högsta grad att detta är viktiga utvecklingssteg. Men jag tror du glömmer bort vad mitt ursprungliga inlägg egentligen handlade om. Jag ifrågasatte att spädbarn ska ligga på mage från födseln för att annars hämmas utvecklingen. Det är det enda jag sagt något om, eftersom det är helt galet missvisande. Jag har inte ens sagt något om ryggläge, vi hade aldrig vår dotter i ryggläge heller, eftersom hon helst ville bli buren. Det enda jag påstått är att man inte behöver ha nyfödda i magläge! Det är alltså sådan forskning jag eftersträvar som visar att man måste ligga i magläge från födseln, inget annat, för det du pratar om har jag själv läst väldigt mycket forskning om och vet precis hur viktigt det är.
  • vittra
    MalinEddie skrev 2009-05-08 20:34:36 följande:
    AW syn på saken: www.annawahlgren.com/index.php/view/svenska/s...
    Förutom det mest uppenbara måste jag säga att hon är utomordentligt bra på att generalisera utifrån ett antal personer i sin egen omgivning som hon har "frågat" och fått reda på att de inte läser böcker... ehm? Ingen forskning kring detta utan bara något hon gissat sig till och sedan anser det som en sanning, vart finns sambandet? Sen är det ju välkänt inom spädbarnsforskningen att krypningen är väldigt viktig för den fortsatta utvecklingen så det håller jag ju givetvis med om. Problemet är att hon drar väldigt förhastade slutsatser och ser sina egna icke vetenskapliga "studier" som något slags bevis för hur något är, precis som med det här med ADHD tex.
  • vittra
    MalinEddie skrev 2009-05-08 23:03:59 följande:
    Ser du vad jag menar när jag säger att man uppmannas att ignoera sitt barn? Förövrigt ser jag fram emot att läsa barnaboken för att se hur jag tolkar den. De hade den tyvärr inte på biblioteket när jag kollade senast men jag hoppas den är inne snart. Jag undrar om det verkligen är som du säger att något gick snett och att hon blivit hårdare i sin framtoning.
    Jag har läst barnaboken (gamla upplagan), åtminstone bitvis då min mamma har den, och jag tycker absolut att hon verkar hårdare i sin framtoning nu än då. Även om det helt klart finns delar redan i barnaboken som jag tycker är helt galna...
  • vittra
    Impertiff skrev 2009-05-08 22:33:46 följande:
    Ja, varför fixa något som inte är trasigt?! Som jag sagt tidigare så upplever föräldrarna att det är problem när de kommer till forumet. Sedan kan ju du och jag tycka att det inte är något problem utifrån våra erfarenheter. Men jag kan inte säga att föräldrarna har fel i sin känsla.
    Du kan ju såklart inte säga att de har "fel" i sin känsla, de känner ju det de känner. Men de känner ju så därför att det tror att det ska vara på ett visst sätt, och är det inte så då tror de att barnen har sömnproblem och vill testa metoder. Problemet med allt detta är att många inte har sömnproblem, och ni som rådgivare tycker jag ändå har ett ansvar här att förklara att just detta barn i ett specifikt fall inte verkar ha sömnproblem enligt din uppfattning osv, och förklara hur spädbarn fungerar med sömn och rytm osv. Ni kan förklara syftet med kurerna och efter att ha förklarat spädbarns normala beteende sedan fråga igen om de verkligen känner att det är aktuellt med en sådan metod. Som sagt, varför fixa något som inte är trasigt? Exakt detta måste ni ju ställa till precis varenda förälder som kommer till er för hjälp.
  • vittra
    Impertiff skrev 2009-05-08 23:17:14 följande:
    Det kan faktiskt vara så att föräldrarna helt enkelt bara känner att det är ett problem för dem. Som det ser ut i samhället idag så blir man ju pepprad med information att när man får barn så kan man säga adjöss till nattsömn i ett par år framåt. Man ska vakna varje natt, det är bara att gilla läget. Så i så fall undrar jag hur föräldrarna kan komma att tro att de har ett problem när deras barn beter sig som barn "ska"? När en förälder tar kontakt med mig brukar jag alltid fråga hur de har det idag. Hur de gör när barnet vaknar. Vad barnet gör. Hur deras tankar runt detta är. Vad är deras mål och hur vill de komma dit. Varför tycker du att jag exakt måste ställa dina frågor till precis varje förälder som ber mig om hjälp?
    Nu var det ju din (er) fråga och inte min. Därför att du har ju givetvis ett ansvar att fråga om de verkligen vill försöka lösa något som inte ens är ett problem, om det nu är så att deras barn faktiskt inte har sömnproblem. Tycker inte du själv att ni har något ansvar kring detta?
  • vittra
    Impertiff skrev 2009-05-08 23:19:25 följande:
    en glad skrev 2009-05-08 23:12:56 följande: Jag har inte sagt att man måste ha barnet på mage när de sover. Jag har valt att ha min dotter på mage, men det är mitt val. Det viktiga är att barn får möjlighet att ligga på mage - i vaket tillstånd. De flesta leksaker och grejer till barn verkar handla om att de ska ligga på rygg eller sitta och leka med dem - exempelvis babygym eller de där "gungorna" med musik och "aktiviteter" runt om. Tack för länkarna!
    Håller inte riktigt med där, i alla babygym jag någonsin sett finns det även saker för magläge. Små grejer att titta på, spegel tex eller något färgglatt. Jag har även sett väldigt många vanliga leksaker som är tänkt för barnet att ligga på mage och träna att titta upp och hålla upp huvudet, typ som speglar eller olika aktivitetstavlor osv. Jag tror det snarare handlar om vad man väljer att se...
Svar på tråden Här kan vi fortsätta diskutera Anna Wahlgrens tryckpress och hennes övriga metoder.