Inlägg från: vittra |Visa alla inlägg
  • vittra

    Här kan vi fortsätta diskutera Anna Wahlgrens tryckpress och hennes övriga metoder.

    Impertiff skrev 2009-05-07 21:47:43 följande:
    ja, det är inte det att jag tycker att det är helgalet eller fel eller att han är knäpp osv. utan det är mer att jag undrar som sagt var - vad är det som jag inte ser? jag tycker ju inte att det finns något jag inte ser förstås *S*
    Saken är väl att du lever mitt i det, du har ju förmodligen inte särskilt objektiv syn på detta
    Därför tycker även jag att det är oerhört bra att en kunnig och kompetent person med stor erfarenhet kan ta sig en titta på detta med objektiva ögon.
  • vittra

    Beyond Eternity skrev 2009-05-07 22:01:42 följande:


    Men varför skulle det vara skillnad menar du på att lugna/trösta  barnet på plats och att ta upp barnet och lugna/trösta det? Vad menar du händer när man tar upp i stället för att buffa, vagna o ramsa som gör det bättre än att ta upp barnet?
    Bra fråga!
  • vittra
    mariemamma skrev 2009-05-08 08:09:07 följande:
    Närhet får ju barnet när det ammas, ju mindre barnet är desto mer tid befinner det sig vid bröstet. Det ger närhet och mat. När bebisarna är riktigt små handlar det ju om timmar vid bröstet innan de börjar äta snabbare i takt med att andra behov en närhet, mat och söm kommer in. När mina barn var 1-2 månader ammade jag ca. 15-16 ggr/dygn fördelade på 5 "stora" mål som innehöll 3 amningar ungefär. Det handlar alltså inte om att få bröstet utan är barnen mätta och nöjda vill de inte ligga och tutta, då vill de upptäcka världen. Små bebisar sover ca. 16 timmar per dygn och när de sover är det just sömn de behöver inte närhet. De får de när de är vakna.
    Det där var visserligen inte riktigt något svar på det jag skrev, men du håller alltså med om att barn även behöver närhet?
    Nu är det ju så ett väldigt många spädbarn, kanske de flesta, behöver också en förälders närhet och trygghet för att kunna somna i lugn och ro. Det är helt naturligt och inte alls konstigt, menar du att man ska förvägra barn detta bara för att det råkar vara dags att sova? Det handlar ju inte om att få närhet under sömnen, utan TILLS man sover.
  • vittra
    mariemamma skrev 2009-05-08 08:14:37 följande:
    Jag är övertygad om att det hämmar utvecklingen. De får dessutom alldeles platt huvud som i många fall försvinner men många har också ett förskjutet huvud framåt. Barn som leker på mage utvecklar de motoriska mer eftersom de blir tvungna att använda sin kropp och det då blir roligare att ligga på mage ju mer du behärskar. Att bara ligga och titta på rygg ger inte alls lika mkt motoriskt. Nu talar jag inte om hur det är i långa loppet utan hur det är för bebisen just då. Ja la mina barn ofta på mage från start och de gjorde att de blev starka i nacken och då uppskattade att leka längre stunder på mage. Vid precis 6 månader kröp bägge och det bidrar ju också till att bebisarna blir nöjda, när de klarar saker själva. I övrigt är de inte tidiga motoriska, så det är inte det jag menar men det var väldigt stor skillnad just när det gällde detta. Bägge kunde vid 2-3 månader vara nöjda och leka, ta sig runt i cirkel i 30-45 minuter och det var intensivt roligt. Ju mer de behärskade på mage desto mindre ville de vara på rygg. Det var inget kul, där låg man bara och glodde. Jag tror detta är lite vad vi vänjer dem vid. Man ska försöka lägga dem på mage redan från start en stund.
    Jag skulle gärna vilja se några studier på det, vad jag vet finns det inga som helst bevis för att magläge från start skulle innebära en snabbare utveckling. Min uppfattning av verkligheten är tvärtom, att man inte tjänar något alls på att tvinga barn till magläge.
    Förövrigt, vad spelar det över huvudtaget för roll om barnet för tillfället är tidigare?! Det är väl ändå det långa loppet som räknas? Varför ska man bry sig om ifall barnet kan hålla upp huvudet vid 2 veckor eller vid 2 månaders ålder? Det har ju absolut noll betydelse, men som det låter på ditt inlägg verkar det som att själva grejen att kunna leka själva är det viktiga? Det tycker jag är lite synd, att man inte kan engagera sig mer och orka vara delaktig i sina barns lek utan istället vill få dem självständiga så snabbt som möjligt...
  • vittra
    mariemamma skrev 2009-05-08 08:18:09 följande:
    Det vore bekvämt för dig att tro detta. Som jag sa så har mina barn knappt skrikit alls och jag tror att det beror just på att jag följt dessa råd och försökt fylla deras dag med tillräckligt mat,sömn o.s.v. De har inte behövt skrikit sig ttill det. Jag har kontinuerligt tillgodosett de grundläggande behoven, då kan bebisen luta sig tillbaka koppla av och ägna sig åt att upptäcka världen istället eftersom de vet att jag ser till att de får tillräckligt mat och sömn och stimulans. Sen är barn väldigt olika min stora ville helst bara vara hemma som bebis, gillade inte vagn o.s.v. alltså försökte jag tillgodose hans personlighet och ta det varsamt med detta. Den lilla däremot gillade vagn och att se människor.
    Det är ju väldigt bekvämt för dig att tro att det bara beror på att du följt AWs råd, hur ser du på alla de mängder med barn som fullständigt förstörs av hennes metoder, kurer och sk råd? Som skriker hela tiden, bråkar och stretar emot? Eller "frågar" kanske man ska säga... som aldrig slutar med dessa jobbiga frågor? Vad beror det på?
  • vittra
    MalinEddie skrev 2009-05-08 09:14:33 följande:
    Jag håller med. Ett hemskt sätt att se på ett litet spädbarn.
    Började nästan lipa när jag läste de inläggen, HUR kan man se upp till en person som ser på barn på detta sätt? Och anammar hennes idéer utan någon som helst reflektion??

    Håller med i det Brunello skrev, ett stort problem är nog just denna inskränkthet att det liksom inte KAN vara fel för vissa barn med metoderna och kurerna, sjalbärare resonerar inte så utan exakt som Brunello skrev råder man istället till att testa att låta barnet ligga själv, åtminstone jag och många andra, vissa barn vill inte bli tight burna och så är det med det. Man måste visa lite mer ödmjukhet inför de skiftningar som faktiskt finns...
  • vittra
    Impertiff skrev 2009-05-08 11:22:02 följande:
    Måste bara säga att det faktiskt hämmar barnets motoriska utveckling att ligga på rygg. Det finns det vetenskapliga bevis för - även om jag inte har något sånt i rockärmen eftersom jag är urusel på att söka fram Det är väldigt viktigt att barn får ligga på mage, att de får åla och krypa för att sedan gå. Magläget är viktigt för synen, att ögonen korreleras (eller hur det nu stavas) och samarbetar, det är viktigt för hjärnans koppling mellan vänster och höger sida. Det finns undersökningar som visar att barn som inte krupit eller gjort det väldigt lite har fått inlärningsproblem i skolan. De måste ner på golvet och göra kullerbyttor, krypa, åla osv. igen för att bygga bort de spädbarnsreflexer de ofta har kvar i och med att de inte fått vara på mage på golvet. Här kan du läsa mer www.allasinnen.se/Frameset-Sens.htm
    Ja men nu pratar du om äldre barn, magläge för nyfödda är inget tvång för att utvecklingen ska ske normalt. Tvärtom ingår det i utvecklingen att barnet FÖRST ligger på rygg, SEDAN vänder sig till magläge, ställer sig på alla fyra och kryper osv. Det är fullt naturlig utveckling hos barn och ingenting man behöver tvinga dem till innan dem är redo, dvs när de är nyfödda. När barnet vill och kan ligga på mage, när det stadiet kommer, så sköter det sig självt. Man behöver alltså inte som förälder tvinga barn till magläge från födseln för att detta ska utvecklas.

    Därmed hämmar det alltså INTE barns motoriska utveckling att ligga på rygg i början, det är precis vad som SKA ske enligt den naturliga utvecklingen.

    Dock ska väl tilläggas att det alltid finns tillfällen där den naturliga utvecklingen kan hämmas, bland annat pga att barnet av olika anledningar inte kan eller vill ligga på mage. Men nu pratar vi om äldre barn, runt krypåldern.
  • vittra
    Impertiff skrev 2009-05-08 13:04:09 följande:
    Hade min dotter inte velat krypa/ligga på mage hade jag övat henne i det faktiskt. Så viktigt anser jag att det är!
    [/citat]

    Jo, precis vad jag sa.. och det skulle jag också göra, för då befinner sig barnet inte längre i den naturliga utvecklingen. Men jag hoppas att du inte förväntar dig att en nyfödd ska kunna krypa...
  • vittra
    Jazlene skrev 2009-05-08 13:10:58 följande:
    Jag vill inte märka ord, men att tvinga ett barn att ligga på mage kan man nog knappast göra? eller hur då? då tvingar man ju även barn att ligga på rygg? om det är så man promt lägger dem? eftersom de ännu inte har förmågan att vända på sig? jag tycker nog att ryggläge är onaturligt på något vis, de ligger och rycker i armarna, slår ut med armarna ständigt och jämt(omklamringsreflexen) de tappar liksom jämvikten där på rygg. På mage ser man inte några sådana rörelser alls. Men jag tror inte heller att det har så där enorm betydelse för motoriken, jag vet iofs inte så mycket om saken.
    Visst tvingar man dem om de skriker, anser åtminstone jag. Om de uppenbarligen protesterar. Och det gör man ju med ryggläge också såklart, därför har jag burit min dotter och hon har då varit fullt normal i sin utveckling
  • vittra
    Impertiff skrev 2009-05-08 13:21:39 följande:
    Man får hitta den sovposition som barnet tycker om helt enkelt! Jag skulle ha svårt att tvinga mitt barn till rygg- eller magläge om hon protesterade mot det. Jag tycker också att magläget känns mer naturligt. och det är viktigt för motoriken och utvecklingen. Det kan i förlängningen skada exempelvis inlärningsförmågan. www.allasinnen.se/Frameset-Sens.htm
    Jag skulle vilja veta vad du hittar i den där länken som visar att man måste ha sina spädbarn liggandes på mage från födseln för att de ska utvecklas normalt?

    Jag tycker det är viktigt att reda ut missförstånd och jag anser att det är ett väldigt stort missförstånd att tro att spädbarn måste tvingas till magläge för en sund utveckling av motorik och inlärningsförmåga.

    Ja, magläge är viktigt. När barnet blir äldre. När barnet är redo. När barnet har kommit till det stadiet att det är dags att vända sig, att krypa, att gå osv. En nyfödd är inte i det stadiet. En nyfödd behöver inte ligga på mage för att sedan kunna krypa och gå, utveckla sina sinnen osv. Förstår inte hur du ens har kunnat få för dig det? Men som sagt, visa mig gärna var jag kan hitta pålitlig information om detta, för i så fall är det ju en ganska revolutionerande upptäckt...
Svar på tråden Här kan vi fortsätta diskutera Anna Wahlgrens tryckpress och hennes övriga metoder.