• JoMaMo

    amma v/s jämställd

    Jag hoppas att ett helt gäng debattsugna män och kvinnor hittar hit till den här tråden!
    Jag läser till barnmorska och behöver er hjälp, jag ska göra ett fördjupningsarbete om amning och jämställdhet och undrar hur ni ser på den saken.

    GÅR det att vara jämställd och samtidigt amma? Forskningen är entydig och visar på många och viktiga fördelar både för barnet och mamman om barnet ammas. Men för att vara helt jämställd, dela lika, ta lika stort ansvar för barnens uppfostran kanske det krävs bröstmjölksersättning? Och varför kan inte pappan ge flaska på natten så att mamman får sova? Vad är viktigast, jämställdhet eller bröstmjölk? Går det att kombinera?

    Har ni tips på hur ni HAR kombinerat detta på ett fungerande sätt?

    Hur gör ni? Hur tänker ni? Vad kan man som barnmorska ge för tips och råd till föräldrar som vill dela lika på föräldraledigheten eller låta mamman börja jobba tidigt, strax efter förlossningen?
    Jag är nyfiken och kliar mig i huvudet för jag vill kunna ge goda råd som fungerar praktiskt! Det är ett svårt ämne, innerst inne känner jag att det går att vara jämställd på ett sätt som ändå inte gör avkall på amningen, eller är jag ute och cyklar?!

    HOPPAS PÅ MÅNGA SVAR OCH MÅNGA SYNVINKLAR!

  • Svar på tråden amma v/s jämställd
  • Något bra

    Kvinnan kan amma och relationen vara jämställd ändå. Att hävda att man som kvinna inte tänker amma av jämställdhetsskäl blir lite keff.

    Däremot kan amning sätta käppar i hjulet för jämställdheten i en relation om man inte ser upp.

    Funkar amningen jättebra och kvinnan vill amma ska hon såklart göra det tänker jag. Strular amningen kan det vara en idé att komplettera med flaska och se det som en fördel att pappan för större roll direkt istället för att knäcka ihop för att amningen inte riktigt funkar.

    Vill kvinnan inte amma för att hon känner sig för bunden av det är det hennes val och kan säkert vara en fördel för jämställdheten i relationen.

    Som barnmorska tror jag att det är bra att ha en avspänd attityd till människors val. Lyssna på föräldrars tankar och funderingar och bidra med en avspänd attityd. Även förmedla forskningsresultat osv såklart men med en icke dömande attityd.

    Att börja jobba strax efter förlossningen är också ett val. Själv kan jag tycka att det är ett märkligt val. Beror iofs på hur många timmar det handlar om.

  • idiblon
    puss skrev 2009-12-18 10:30:48 följande:
    men i helvete NÄR ACK NÄR ska folk fatta vad jämställdhet är? det handlar varken om rosa kläder eller diska varannan gång eller om amning! jämställdhet är en attityd som inte är låst till såna dumheter! det handlar inte om gärningen, det handlar om INSTÄLLNINGEN OCH VÄRDET.
    Fast, problemet är inte att vi som diskuterar inte fattar det, utan att människor fortfarande inte förstår det utan går i samma upptrampade fotspår.
  • Madame Mom

    Alltså..  jag förstår inte alls hur man kan blanda in amningen i jämnställdhetens vara eller icke vara...
    Varför betyder jämnställdhet att man och kvinna måste dela exakt lika på alla saker?
    Ska jag byta två däck och mannen två för att det ska vara jämnställt?

    För mig är jämnställdhet att båda har samma rättigheter och skyldigheter..

  • idiblon
    Madame Mom skrev 2009-12-18 20:39:53 följande:
    Alltså..  jag förstår inte alls hur man kan blanda in amningen i jämnställdhetens vara eller icke vara... Varför betyder jämnställdhet att man och kvinna måste dela exakt lika på alla saker? Ska jag byta två däck och mannen två för att det ska vara jämnställt? För mig är jämnställdhet att båda har samma rättigheter och skyldigheter..
    Många av oss säger ju just att amning inte alls behöver inkräkta på jämställdhet. Däremot är det vissa som låter den göra det.
  • li bi

    Man måste ju inte helamma sååå länge. Om man helammar i fyra månader så finns det gott om tid för pappan att vara hemma. Man kan även jobba hemifrån, utbilda sig osv.

  • JsN
    Tygtiiger skrev 2009-12-17 23:01:35 följande:
    Och en mer personlig reflektion då:Jag helammade i fyra månader och delammade i nio, började yrkesarbeta när sonen var ett halvår. Amningen var det överlägset minsta problemet vad gällde jämställdheten. Vi var hemma tillsammans de första sex månaderna och därefter var vi båda hemma på halvtid. DET gjorde oss jämställda. Vi blev lika bra på att trösta, tolka, byta och natta. Ammandet var i vårt fall ren mat, närhet och gos tillhandahölls på annat sätt. Min man upplevde det snarare som bekvämt att slippa amma. Jämställdheten sattes på prov när barnet i fråga sov väldigt upphackat (i snitt 8 uppvak per natt) mellan 7 och 22 månaders ålder. Där föll alla klassiska argument om att "den som jobbar måste få sova". My ass! Båda måste sova, när ALLA nätter störs så handlar det om att klara vardagen, oavsett om man jobbar eller är föräldraledig. Vem känner barnet bäst? Vem har tolkningsföreträdet? Vem har koll på ytterkläderna, dagiskön, sovtiderna och hur varm ungen föredrar gröten? Det är i mina ögon en bättre indikation på jämställdhet jämfört med om man ammar eller inte.
    Amen till det!

    För oss har det varit väldigt viktigt attvi båda hela tiden tagit ungefär lika stor del i pyttes liv. Att vi båda _hela_ tiden varit lika nära och viktiga föräldrar till Pytte.Vi har hela tiden strävat efter att aldrig hamna i situationen där den ene behöver hjälp av den andre för att förstå vilket behov barnet uttrycker. Och har genom att vara hemma båda och sedan jobba deltid bägge två klarat det ganska bra.

    Visst under den tiden jag helammade (nästan 6månader, egentligen föredrog pytte bröstet framför mat till hen var 8 månader) fanns det ju stunder när bara mamma (eller eg bröstet) dög men nästan alltid var detbara i situationer då mamma fanns att tillgå. Vi valde att låta pappa göra andra saker tex bada som då blev en pappa-barn-aktivitet. Första fyra månaderna accepterade också pytte flaska med pumpad mjölk vilket innebar att mamman aldrig var låst till att alltid vara närvarande.

    För att svara på ts fråga och inte bara vara personlig så tror jag att amning måste _kompletteras_ med flaska (mjölk eller ersättning) för att båda föräldrarna ska kunna bli lika viktiga och ha samma möjligheter inom och utom hemmet. Men jag tror att de flesta bebisar fixar att blanda bröst och flaska! Väljer man att baraamma så kräver det väldigt mycket mer av en som familj för att _tidigt_ bli jämlik i sitt föräldraskap. Ännu viktigare för ett jämställt föräldraskap är delad föräldraledighet! Den som aldrig har varit primärvårdare för barnet kommer aldrig att ha lika god koll som den som varit det.
  • Saskia
    puss skrev 2009-12-18 10:30:48 följande:
    men i helvete NÄR ACK NÄR ska folk fatta vad jämställdhet är? det handlar varken om rosa kläder eller diska varannan gång eller om amning! jämställdhet är en attityd som inte är låst till såna dumheter! det handlar inte om gärningen, det handlar om INSTÄLLNINGEN OCH VÄRDET.
    Jasså. Jag trodde det var när män och kvinnor hade lika stor makt i samhället.
  • DrKejs
    Saskia skrev 2009-12-19 13:48:09 följande:
    Jasså. Jag trodde det var när män och kvinnor hade lika stor makt i samhället.
    Så om 100 kvinnor och 100 män delar på hela makten i Sverige så är vi jämställda?

    Jag trodde att jämställdhet var att ha lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter.
  • Saskia
    DrKejs skrev 2009-12-20 00:34:24 följande:
    Så om 100 kvinnor och 100 män delar på hela makten i Sverige så är vi jämställda?Jag trodde att jämställdhet var att ha lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter.
    Nej, om makten fördelas jämnt mellan män och kvinnor såklart.
Svar på tråden amma v/s jämställd