• JoMaMo

    amma v/s jämställd

    Jag hoppas att ett helt gäng debattsugna män och kvinnor hittar hit till den här tråden!
    Jag läser till barnmorska och behöver er hjälp, jag ska göra ett fördjupningsarbete om amning och jämställdhet och undrar hur ni ser på den saken.

    GÅR det att vara jämställd och samtidigt amma? Forskningen är entydig och visar på många och viktiga fördelar både för barnet och mamman om barnet ammas. Men för att vara helt jämställd, dela lika, ta lika stort ansvar för barnens uppfostran kanske det krävs bröstmjölksersättning? Och varför kan inte pappan ge flaska på natten så att mamman får sova? Vad är viktigast, jämställdhet eller bröstmjölk? Går det att kombinera?

    Har ni tips på hur ni HAR kombinerat detta på ett fungerande sätt?

    Hur gör ni? Hur tänker ni? Vad kan man som barnmorska ge för tips och råd till föräldrar som vill dela lika på föräldraledigheten eller låta mamman börja jobba tidigt, strax efter förlossningen?
    Jag är nyfiken och kliar mig i huvudet för jag vill kunna ge goda råd som fungerar praktiskt! Det är ett svårt ämne, innerst inne känner jag att det går att vara jämställd på ett sätt som ändå inte gör avkall på amningen, eller är jag ute och cyklar?!

    HOPPAS PÅ MÅNGA SVAR OCH MÅNGA SYNVINKLAR!

  • Svar på tråden amma v/s jämställd
  • ChoopChoopSong
    JoMaMo skrev 2009-12-16 20:06:05 följande:
    Jag hoppas att ett helt gäng debattsugna män och kvinnor hittar hit till den här tråden! Jag läser till barnmorska och behöver er hjälp, jag ska göra ett fördjupningsarbete om amning och jämställdhet och undrar hur ni ser på den saken. GÅR det att vara jämställd och samtidigt amma? Forskningen är entydig och visar på många och viktiga fördelar både för barnet och mamman om barnet ammas. Men för att vara helt jämställd, dela lika, ta lika stort ansvar för barnens uppfostran kanske det krävs bröstmjölksersättning? Och varför kan inte pappan ge flaska på natten så att mamman får sova? Vad är viktigast, jämställdhet eller bröstmjölk? Går det att kombinera? Har ni tips på hur ni HAR kombinerat detta på ett fungerande sätt? Hur gör ni? Hur tänker ni? Vad kan man som barnmorska ge för tips och råd till föräldrar som vill dela lika på föräldraledigheten eller låta mamman börja jobba tidigt, strax efter förlossningen? Jag är nyfiken och kliar mig i huvudet för jag vill kunna ge goda råd som fungerar praktiskt! Det är ett svårt ämne, innerst inne känner jag att det går att vara jämställd på ett sätt som ändå inte gör avkall på amningen, eller är jag ute och cyklar?! HOPPAS PÅ MÅNGA SVAR OCH MÅNGA SYNVINKLAR!
    Det handlar ju inte bara om jämställdhet, utan också om vad som fungerar och om mammans hälsa. Jag tycker inte att man ska ge ersättning BARA för att vara jämställd - pappan kan ju vara hemma mer lite senare - men för många mammor är det tungt att helamma. SÄRSKILT när man som vi, fick tvillingar! Jag helammade inte alls, men delammade däremot de första tre månaderna. Huvudskälet var inte jämställdhet (även om det är viktigt för oss, också) utan att jag öht skulle ORKA! Dessutom strulade amningen en del och jag fick inte tillräckligt med mjölk. Då var det jätteskönt att jag, eller pappan, kunde ge ersättning.

    Jag tycker att du ska försöka bemöta varje nytt föräldrapar individuellt. Försök att framhålla fördelarna med amning, men också fördelarna med ersättning, OCH att man kan kombinera! Det verkar vara en otrolig hets på nyblivna mammor att amma idag och det är inte HELLER bra. Var öppen och försök hjälpa de som vill amma - men döm inte om någon inte orkar eller vill.

    Själv blev jag jättebra bemött, förmodligen för att vi fick två (något för tidigt födda också). Ingen "krävde" att jag skulle amma, utan sa typ: det är bra om du försöker, men det får gå som det går! Jag förlöstes dessutom med kejsarsnitt så de första dagarna var man ju inte så pigg direkt... Med ett nytt operationsärr på magen och huvudet fullt av smärtstillande, är man inte så pigg på att börja träna på amningen direkt!
  • ChoopChoopSong
    Thursday skrev 2009-12-16 22:19:30 följande:
    Är amning vs jämställdhet verkligen en stor fråga? De flesta i min bekantskapskrets har ju inte helammat längre än max 6 månader. Jag har ammat rätt mycket rätt länge jämfört med de flesta jag känner och vid 9 månader har det inte varit något problem att vara borta en hel dag. Dvs att det inte varit något problem att dela lika på de 18 månader som vi vill vara hemma. Jämställdhet och lika ansvar för barnen för mig innebär inte att varje dag måste vara exakt jämställd, men att livet i stort ska vara det.
    Precis! Så känner jag också. Det är väl egentligen bara de första 6 månaderna det spelar störst roll, då en del barn inte får annat än bröstmjölk då. Dvs: mamman måste antingen pumpa eller vara tillgänglig var tredje, var fjärde timme.

    Eller är det vanligt att HELamma längre än 6 mån? Jag känner många som har ammat, men ingen som bara har gett sitt barn bröstmjölk efter första halvåret.
  • puss
    Saskia skrev 2009-12-19 13:48:09 följande:
    Jasså. Jag trodde det var när män och kvinnor hade lika stor makt i samhället.
    jaha, då vet du kanske bättre nu då.
    det är tammefan roligt nästan jämt
  • Saskia
    puss skrev 2009-12-20 11:22:51 följande:
    jaha, då vet du kanske bättre nu då.
    Jag tror jag håller mig till ordbokens definition.
  • puss
    Saskia skrev 2009-12-20 11:30:24 följande:
    Jag tror jag håller mig till ordbokens definition.
    oh no!!!
    *bekymrad in till döddagar*
    det är tammefan roligt nästan jämt
  • DrKejs
    Saskia skrev 2009-12-20 10:00:13 följande:
    Nej, om makten fördelas jämnt mellan män och kvinnor såklart.
    Så om makten fördelas jämnt mellan gruppen kvinnor och gruppen män så är vi jämställda?

    Vad ingår i begreppet makt?
  • lennartsdotter

    livet leker skrev 2009-12-17 23:19:24 följande:


    Är det så j*vla viktigt att allt ska vara jämnställt???? Männen kan inte föda, nää det är ju inte jämnställt det heller!?
    Jämställdhet har ingenting med det att göra.
  • Lyllo
    JoMaMo skrev 2009-12-16 20:06:05 följande:
    Men för att vara helt jämställd, dela lika, ta lika stort ansvar för barnens uppfostran kanske det krävs bröstmjölksersättning?
    Eh... Hur hänger matning av ett spädbarn ihop med ansvar för uppfostran?
  • JoMaMo

    Åh tack snälla ni som har varit så pigga på att ge mig era synpunkter! Jag hade inte förväntat mig så många svar och jag har inte hunnit läsa allt ännu men ska gå igenom det mer efter att jag har fått julen överstökad


    Lyllo skrev 2009-12-21 17:13:56 följande:
    Eh... Hur hänger matning av ett spädbarn ihop med ansvar för uppfostran?
    Bra fråga! Jag slängde ut mina funderingar i all hast och formuleringarna blev kanske lite hejsan-svejsan... Det jag hade i tanken när jag skrev just den meningen var nog hur de par tänker där mamman går tillbaka till jobbet direkt och partnern är hemma eller där de jobbar 50% var från början. Jag vet flera par där de valt att göra just så och ville nog få synpunkter och tips på hur man kan få amningen att fungera ändå eller om det inte fungerar kanske åsikter om hur man ser på amningen i de fallen, kanske är det inte så viktigt? Jag vet inte, är bara så nyfiken på vilka olika åsikter och ställningstaganden jag kommer ställas inför när jag börjar jobba.
    Som sagt ska jag göra ett mindre arbete om det här och lägga upp det som ett informationsmaterial till kollegor och kursare.

    Tack igen för att ni ställde upp och gav mig lite kött på benen!

    GOD JUL!!
  • Något bra
    JoMaMo skrev 2009-12-21 18:16:00 följande:
    Åh tack snälla ni som har varit så pigga på att ge mig era synpunkter! Jag hade inte förväntat mig så många svar och jag har inte hunnit läsa allt ännu men ska gå igenom det mer efter att jag har fått julen överstökad Bra fråga! Jag slängde ut mina funderingar i all hast och formuleringarna blev kanske lite hejsan-svejsan... Det jag hade i tanken när jag skrev just den meningen var nog hur de par tänker där mamman går tillbaka till jobbet direkt och partnern är hemma eller där de jobbar 50% var från början. Jag vet flera par där de valt att göra just så och ville nog få synpunkter och tips på hur man kan få amningen att fungera ändå eller om det inte fungerar kanske åsikter om hur man ser på amningen i de fallen, kanske är det inte så viktigt? Jag vet inte, är bara så nyfiken på vilka olika åsikter och ställningstaganden jag kommer ställas inför när jag börjar jobba. Som sagt ska jag göra ett mindre arbete om det här och lägga upp det som ett informationsmaterial till kollegor och kursare. Tack igen för att ni ställde upp och gav mig lite kött på benen! GOD JUL!!
    För vissa är inte amningen ett dugg viktig och det måste barnmorskor respektera. Så stor skillnad är det inte på barn som flaskmatas och ammas att det motiverar en massa tyckande hit och dit.
Svar på tråden amma v/s jämställd