• Maxipaxi

    Samma FP till alla!

    Föräldrapenningen (FP) debatteras mycket i dagens Sverige. Jag tänkte ta upp en aspekt på FP som sällan eller aldrig har framförts och det vore roligt om ni ville diskutera saken från den.

    Som det är nu grundar sig FP på den sjukpenningsgrundade inkomsten (SGI). Taket i FP är 410 000 kr. Har du en SGI som är högre än detta belopp så får du inte högre FP för det. Har du ingen SGI eller en mycket låg slik, så får du FP enligt Grundnivån, som är 180 kr/dag.

    "Taket" i FP diskuteras friskt och flera partier har framfört att de vill höja det. Oavsett om det blir Alliansen eller de röd-gröna som vinner valet till Hösten så kommer det att höjas.

    Jag tycker det är fel.

    Jag förstår inte varför vi skattebetalare ska betala ut vrålhöga ersättningar för att folk ska gå hemma.

    Jag tycker att alla ska få precis samma ersättning. Feministparollen nummer ett är "lika lön för lika arbete" men i det här fallet har man aldrig den! För att ta hand om barnen under 360 dagar får en del 300 000/år och andra 120 000! Är det "lika lön för lika arbete det"? Och nu ska man alltså höja taket!

    Låt alla få samma FP, t.ex. motsvarande en SGI-nivå på 250 000.

  • Svar på tråden Samma FP till alla!
  • Toppen9

    Håller inte heller med ts.

    Jag jobbar för att tjäna pengar och "lever INTE på andra som betalar skatt" så varför ska jag få lika ersättninmg som nån som tex inte alls jobbar!? Jag har ju jobbar hårt så jag tycker att jag förtjänar att ha en bra föräldrapeng!

  • Maxipaxi
    zanna80 skrev 2010-05-03 07:28:35 följande:
    Håller inte alls med dig ts. Tar mig själv som exempel. Vi valde att vänta med barn tills alla studier var färdiga och att vi båda hade skaffat bra betalda jobb - detta för att vi skulle ha en fortsatt bra ekonomi när vårt barn kom. Väljer man att skaffa barn fast man egentligen inte har råd så får man helt enkelt bita ihop och ta konsekvenserna för sitt val. Alla gör sina egna val och får då förutsättningar efter det. Som någon annan skrev - som man bäddar..
    Ja, och därför ska barnen drabbas, tycker du?

    Jag menar, barnen väljer ju inte sina föräldrar...

    Förr i världen, under 50-talet, gick det kommunbetalda badbussar från Göteborgs centrum ut till skärgården under sommaren, för att även fattigungarna skulle få känna på hur det vara att doppa sig. Barnen fick smörgåsar och choklad också.

    En svunnen tid.
  • norgesessan

    Som sagt, jag vill ha bidrag (och ett STORT bidrag) till att köpa hus, inte ska mina barn behöva växa upp i en lägenhet...

    Ska liksom barnen lida för valen vi har gjort???

    Du kan kanske stå för det bidraget?


    Emil 25/1-03, Jonathan 26/9-05 och Isabelle 2/2-09.
  • Hirundinidae
    Manchester skrev 2010-05-02 11:54:19 följande:
    Det är just sådana exakta gränser som skapar problem. Familjen med sammanlagd inkomst på 49 900 kr får alltså bidrag, men familjen som tjänar 110 kronor mer får det inte. Bidraget för två barn är över 2000 kr. Familjen med den högre inkomsten skulle alltså tjäna 2000 kr i månaden på att minska sin inkomst med ett par hundralappar. Familjen med den lägre inkomsten får akta sig noga för att inte få höjd lön. Det krävs ju rätt rejäla löneförhöjningar för att motsvara drygt 2000 kr i barnbidrag.
    Fast om man nu tjänar 50 000 ca så spelar det ju ingen roll, för då har du ju existensiell överlevnadnivå PLUS++ om man säger så...
    Till skillnad från de som försöker gå runt på >15000...
  • Koffie

    Intressant tråd, med många olika aspekter.

    Men, om jag går tillbaka till trådstart så finns det ju en del problem med förslaget.
    Om vi verkligen ska införa "lika lön för lika arbete" borde ju arbetet med att ta hand om barn hemma kanske jämföras med det arbete en förskollärare utför. Eller en barnskötare. Men - de flesta föräldrar är helt okvalificerade för uppgiften, rent akademiskt - hur ska vi beräkna det? Är de lika kvalificerade som en grundskollärare med inriktning mot de yngsta - eller är de "obehöriga"? Hur ska det jämföras med annat omsorgsarbete? Kan den här typen av arbete också tillämpas på att t ex ta hand om sitt hus eller sin trädgård (vaktmästarlön, trädgårdsmästarlön)?


    Sedan borde inte denna arbetsinsats och lön vara begränsad till 480 dagar, utan kunna pågå så länge som barnen kan anses vara barn.

    Och skatten borde väl sänkas också, kan jag tycka - vilket skulle ge mer utrymme för di rike att spara i förväg om de nu vill vara hemma lite med sina barn.

    Jag vet - det blir absurt när man tar saker till sin spets - men jag vill veta hur långt du är redo att ta "lika lön-lika arbete".

    Om skatten sänks och vi kan vi låta folk själva spara pengar till sådana här moment i livet. Vissa kommer inte att ha råd att skaffa barn, men kommer att göra det ändå. Vad ska hända med dem? Och om de blir sjuka?
    Sure, man kan införa försäkringar som ska täcka upp för allt detta - försäkringar som kommer att väljas bort om man tjänar dåligt och det inte är obligatoriskt. Och obligatoriska privata försäkringar - det känns som en dålig affär. Personligen ser jag hellre att staten tar hand om sådant och står för både vinst och förlust i sådana välfärdsförsäkringar.

    Sedan är det ett val vi gjort i Sverige. Anledningen till att vi vill betala för dessa välfärdsförsäkringar är att vi bl a vill att även kvinnorna ska ut i arbetslivet och jobba. De tillför en mängd produktivt arbete där OCH staten får intäkter i form av skattepengar - men det kostar en del för att göra det möjligt för kvinnorna att jobba. Sverige har en hög andel förvärvsarbetande kvinnor - och det har allt att göra med att vi har en subventionerad barnomsorg och en lång betald föräldraförsäkring. Ett annat val som hänger ihop med detta är att vi i Sverige vill motverka "kvinnofällan" som uppstår om ersättningstaket blir "för lågt" och att männen därför också ska stimuleras att vara hemma med sina barn.

    Däremot skulle man kunna tänka sig att göra andra val - om det är "lika lön- lika arbete " som ses som viktigare kan man tänka sig din modell, maxipaxi. Även "arbetslinjen" skulle kunna framföra en sänkning av dessa ersättningar som ett led för att få fler att arbeta mer, men då troligen tillsammans med även andra insatser.

  • Flina78

    Lika lön för lika arbete - NEJ TACK! Av den enkla anledningen att på mitt jobb kan du om du vill bara sitta av tiden (jag är statligt anställd) eller så kan du slita och se till att försöka upprätthålla det som regeringen ålagt mig och mina kollegor att göra.


    Jag är för individuell lönesättning eftersom det maskas alldeles förfärligt mycket!
  • Maxipaxi
    norgesessan skrev 2010-05-03 11:49:03 följande:
    Som sagt, jag vill ha bidrag (och ett STORT bidrag) till att köpa hus, inte ska mina barn behöva växa upp i en lägenhet... Ska liksom barnen lida för valen vi har gjort??? Du kan kanske stå för det bidraget?
    Nja, det är väl bättre om de rika tvingas att köpa ett mindre hus och de fattiga kan bo litet bättre.

    Det är bättre för samhället, totalt sett.

    Förresten handlar det inte om hus/lägenhet. Ett hus i inlandet är relativt billigt och en lägenhet i stan kostar mycket pengar.
  • Maxipaxi
    Koffie skrev 2010-05-03 12:21:21 följande:
    Intressant tråd, med många olika aspekter. Men, om jag går tillbaka till trådstart så finns det ju en del problem med förslaget. Om vi verkligen ska införa "lika lön för lika arbete" borde ju arbetet med att ta hand om barn hemma kanske jämföras med det arbete en förskollärare utför. Eller en barnskötare. Men - de flesta föräldrar är helt okvalificerade för uppgiften, rent akademiskt - hur ska vi beräkna det? Är de lika kvalificerade som en grundskollärare med inriktning mot de yngsta - eller är de "obehöriga"? Hur ska det jämföras med annat omsorgsarbete? Kan den här typen av arbete också tillämpas på att t ex ta hand om sitt hus eller sin trädgård (vaktmästarlön, trädgårdsmästarlön)? Sedan borde inte denna arbetsinsats och lön vara begränsad till 480 dagar, utan kunna pågå så länge som barnen kan anses vara barn. Och skatten borde väl sänkas också, kan jag tycka - vilket skulle ge mer utrymme för di rike att spara i förväg om de nu vill vara hemma lite med sina barn. Jag vet - det blir absurt när man tar saker till sin spets - men jag vill veta hur långt du är redo att ta "lika lön-lika arbete". Om skatten sänks och vi kan vi låta folk själva spara pengar till sådana här moment i livet. Vissa kommer inte att ha råd att skaffa barn, men kommer att göra det ändå. Vad ska hända med dem? Och om de blir sjuka? Sure, man kan införa försäkringar som ska täcka upp för allt detta - försäkringar som kommer att väljas bort om man tjänar dåligt och det inte är obligatoriskt. Och obligatoriska privata försäkringar - det känns som en dålig affär. Personligen ser jag hellre att staten tar hand om sådant och står för både vinst och förlust i sådana välfärdsförsäkringar. Sedan är det ett val vi gjort i Sverige. Anledningen till att vi vill betala för dessa välfärdsförsäkringar är att vi bl a vill att även kvinnorna ska ut i arbetslivet och jobba. De tillför en mängd produktivt arbete där OCH staten får intäkter i form av skattepengar - men det kostar en del för att göra det möjligt för kvinnorna att jobba. Sverige har en hög andel förvärvsarbetande kvinnor - och det har allt att göra med att vi har en subventionerad barnomsorg och en lång betald föräldraförsäkring. Ett annat val som hänger ihop med detta är att vi i Sverige vill motverka "kvinnofällan" som uppstår om ersättningstaket blir "för lågt" och att männen därför också ska stimuleras att vara hemma med sina barn. Däremot skulle man kunna tänka sig att göra andra val - om det är "lika lön- lika arbete " som ses som viktigare kan man tänka sig din modell, maxipaxi. Även "arbetslinjen" skulle kunna framföra en sänkning av dessa ersättningar som ett led för att få fler att arbeta mer, men då troligen tillsammans med även andra insatser.
    Om du läser vad jag har skrivit, litet mer noggrannt, så kommer du att finna att jag inte alls står bakom "lika lön för lika arbete". Jag står bakom: "Minska löneskillnaderna i samhället!"
  • Maxipaxi
    Carisma95 skrev 2010-05-02 20:46:06 följande:
    Missade du frågan eller valde du bara att inte svara på den?
    Det är ju litet mer komplicerat än så, och det hoppas jag att du begriper.
  • Maxipaxi
    Flina78 skrev 2010-05-03 12:32:14 följande:
    Lika lön för lika arbete - NEJ TACK! Av den enkla anledningen att på mitt jobb kan du om du vill bara sitta av tiden (jag är statligt anställd) eller så kan du slita och se till att försöka upprätthålla det som regeringen ålagt mig och mina kollegor att göra. Jag är för individuell lönesättning eftersom det maskas alldeles förfärligt mycket!
    Problemet med individuell lönesättning inom offentligheten är att lönerna sjunker rent generellt.

    Inom offentligheten bör "lika lön för lika arbetsuppgifter gälla". Mår du dåligt om din kollega, som kanske inte är lika effektiv, har samma lön som du?

    Att ställa arbetssäljarna mot varandra är en gammal högertaktik.
Svar på tråden Samma FP till alla!