• Musetti

    Nu är Oktoberbarnen 2017 här

    erijon skrev 2017-11-01 18:45:44 följande:

    Skönt att det är okejat ändå!

    Hur stor var hon vid födsel? Gulligt med så liten men ändå sådär brbisgoa kinder :)

    Rutin med höftröntgen?

    Hur funkar föräldraledighet där? Förstått att vi i Sverige har det VÄLDIGT bra (ändå klara vi över bara ett år drygt, hemma och att man har så lite pengar under tiden)

    Sover hon ingenting innan 03? Måste vara superjobbigt! Hoppas det ändras! Äter inget under natten? SKÖNT isåfall.

    När jag vaknar om Edvin sovit 4 timmar brukar jag bli glad att få fylla på med bebisgos och hans underbara doft :) då är jag också ofta rätt utvilad!


    Ilse var 48,5 cm lång vid födseln och vägde 2810 g, så hon har ökat 2,5 cm och 300 g på två veckor.

    Ja läkaren hänvisade till nån tysk studie som visar att man upptäcker 8 % fler fall via höftröntgen som man annars missat via manuell kontroll. Men det är inget obligatoriskt.

    Föräldraledig är man 6 veckor innan förlossning och 8 veckor efter. Under den tiden får man full lön. Efter det beror det på vad man har för slags arbetsgivare. Man har alltid rätt att vara hemma, men då obetalt. Man kan få visst stöd av franska försäkringskassan på ca 900 euro/ månaden men jag har inte riktigt koll på kriterierna. Mannen har 10 dagar bara, men det är på väg att ändras.

    Det är vanligt att man sätter barnen på dagis från ca 6 månaders ålder. Man får inget barnbidrag här men man betalar istället mindre skatt som barnfamilj. Vi flyttar tillbaka till Sverige i januari så då hakar vi på den svenska föräldraledigheten.

    Inatt åt hon sista gången vid ett-tiden. Sen somnade hon faktiskt på mig (halleluja) och jag lät henne ligga där till kl 3, då jag lyfte över henne till sin egna säng (ville undvika kaoset hon hade med sambon igår). Då sov hon djupt och åt inte. När jag vaknade nu vid halv sju väckte vi henne, bytte och sedan åt hon i en kvart innan hon somnade om. Nu ligger hon och gnyr på mig igen. Hon äter så våldsamt (tvättbjörnsliknelsen var klockren) att hon kräks upp allt snabbt igen så nu provar vi med att flika in små pauser i ätandet, och då somnar hon gärna.

    Sambon och jag kör varannan natt, när det är hans nätter har jag pumpat ut en flaska. Funkar bra! Bättre med en slutkörd förälder åt gången än två.
  • Musetti

    Kan tillägga att jag hade en drös kollegor här på besök under kvällen och då höll vi henne vaken, så hon var nog alldeles slut. Matade henne tre gånger mellan kl 21-01, med inlagda pauser.

  • Musetti
    Linnnn skrev 2017-11-02 08:00:14 följande:

    Jag tycker att det verkar stolligt att screena bebisar med höftröntgen. Nog för att det är ganska vanligt med problem, men att röntga utan indikation? Känns som att stråldosen blir högre än vinsten, men kanske Frankrikes motsvarighet till socialstyrelsen har kommit fram till något annat.


    Ja de är ju lite nippriga med kontroller här, som jag ju fick erfara under min graviditet.

    Vi ska diskutera frågan om röntgen med min sambos syster som är sjuksyrra på neo, och höra vad hon tycker.
  • Musetti

    Idag var vi och tog passbilder så att vi kan åka till Sverige i januari. Det var lättare sagt än gjort! Ilse är tre veckor nu och fortfarande så liten att hon inte kunde sitta i den babystol de hade hos fotografen. En kompis som var med hade sin tvåveckors kille med och för honom gick det bra... Fick sitta under stolen och liksom fösa upp Ilse mot väggen, med resultat att hon fick en massa dubbelhakor helt plötsligt. Men hemskt söt bild tillslut. Hon är bara fransk medborgare för tillfället, svenskt medborgarskap får vi ansöka om när vi är tillbaka i Stockholm.

    Kaskadkräkandet fortsätter men har märkt att det sammanfallit med att jag ätit rå lök, så det ska jag sluta med. I övrigt sover hon fortsatt långa nätter, inatt mellan midnatt och halv sex, natten innan mellan två och halv åtta. Och så bajsar hon inte när hon sover heller. Dagtid är hon dock så klart väldigt hungrig, och klistrar sig fast vid mig om vi inte har någon aktivitet. Bärsjalen är en riktig räddare.

    Angående jobb så har jag 1200 olästa mejl ser jag just nu... Usch dåligt samvete men samtidigt kommer jag ju inte gå tillbaka dit. Hade några kollegor på besök förra veckan och allt verkar vara som vanligt, dvs mindre kaos ;)

  • Musetti
    LitenBlomma skrev 2017-11-08 08:52:57 följande:

    Jag kan tänka mig att det blev ett jättegulligt foto med alla hakorna.

    Men OJ, 1200 mail, vad jobbar du som?


    Jag är jurist på en stor internationell organisation, så det blir en hel del del mejlande :)

    I natt vaknade jag i en enorm pöl av bröstmjölk och brösten gör jätteont. Så klart att det är för att hon inte äter på natten. Tvättmaskinen går varm här hemma. Vad gör ni mot läckage och bröstvärk? Fick ett tips om homeopati men är väldigt skeptisk till att det skulle funka.
  • Musetti
    LitenBlomma skrev 2017-11-08 10:05:23 följande:

    Jag sover med en mjuk amningsbh från Boob. (Har köpt 6st) Jag har haft pappersilägg, engångs, med de andra barnen. Denna gången köpte jag tvättbara ekologiska med fleece från Imse Vimse. Superbra, aldrig läckt och framförallt, de sitter på plats!

    Mot bröstvärk...värme! Värmekudde och dusch och amma amma amma.


    Jag får ta och köpa de där inläggen från Imse Vimse när jag kommer till Sverige. Låter super! De tvättbara inlägg jag hittat här bara kasar runt i BHn och knölar.
  • Musetti
    Linnnn skrev 2017-11-15 06:38:46 följande:

    Jag vill väldigt gärna att liten ska ta napp. Jag tror att jag provat varje dag sedan de första dygnen, men det går lite trögt. Oftast spottar han bara ut den och blir arg, men ibland kan han suga på den en liten stund. Hur går det på nappfronten för er som erbjuder napp? Funderar på om jag ska testa ytterligare en modell eller om jag bara ska avvakta och hoppas att det löser sig lite längre fram.


    Ilse har en napp från MAM som hon gillar, särskilt när hon ligger i vagnen eller i bärsjalen. Den introducerade vi redan på BB. Jätteskönt! Nu försöker vi med en ny från dBd Remond som har ett hölje runt sig som stängs när nappen tappas. Mkt praktiskt om det funkar. För tillfället är den för tung för henne att hålla på plats själv.
  • Musetti

    En lustig grej med Ilse är att hon inte bajsar när hon sover. Alltså blöjan på morgonen är helt torr! Då har hon ofta legat i sängen mellan midnatt och kl 7.Hur gör era?

    Hon har fortfarande ett varannan-dag-humör. Inatt var hon jättesvår att få att somna, satt tre timmar med henne och ammade från och till. Medan kvällen innan somnade hon utan problem framför ett avsnitt av Stranger Things (givetvis med ett bröst i munnen...).

    Nu på morgonen låter hon lite snorig, ska kolla vad apoteket säger. 4 veckor idag! :)

  • Musetti

    Vilken fräsig orm LitenBlomma!

    Jag saknar min symaskin, ska gå loss med den när vi är tillbaka i Sverige.

  • Musetti
    LitenBlomma skrev 2017-11-15 08:55:55 följande:

    Tack men det var inte jag sydde sömmen utan en bekant. Min symaskin står hos min gamla svärmor. Jag köpte den för 15 år sedan i 20 Årspresent till mig själv och hon har lånat den sedan dess och vägrar att ge tillbaka den.

    Knepigt.

    Men tittar på en ny, vet bara inte vilken som är bäst för en nybörjare.


    Låter som en knepig svärmor ja. Om din symaskin är bra hade jag nog köpt en billig en till henne i julklapp och tagit hem min. Då fattar hon nog vinken. Finns helt ok som inte är alltför dyra.
Svar på tråden Nu är Oktoberbarnen 2017 här