• Anonym (Förkrossad)

    Kär i en annan man/otrohet!!!

    Hej allihopa.

    Jag är i stort behov av kloka tankar, råd och stöd!

    Det blir ett långt inlägg för att ni bättre ska kunna sätta er in i situationen och jag hoppas att ni orkar läsa.

    I lite över 2 år har jag varit tillsammans med min sambo, vi har ett barn tillsammans som är 1 år och 2 månader gammal.

    Som rubriken lyder så är jag kär i en annan man..

    Denna mannen har jag känt i nästan 4 år, jag dejtade honom i ett par månader, vi var kära i varandra men av olika anledningar så fungerade det inte mellan oss. Bl.a. jobb, tid, olika prioriteringar, inte redo. Jag har alltid tänkt att vi träffades vid fel tidpunkt.

    Efteråt så har vi båda två men vid olika tillfällen försökt att återuppta det vi hade. Vi sågs ett par gånger ute och så och pratade men aldrig mer seriöst. Han var rädd för att bli sårad igen. När han senare kontaktade mig så träffades vi och han berättade att han fortfarande tänker på mig, kan inte glömma mig, vill bara vara med mig men har fortfarande rädslan av att bli sårad och stoltheten..

    Jag kände förstås samma sak men hade just precis då lärt känna min nuvarande sambo, så det blev inget mer av det.

    Jag och min nuvarande blev gravida efter bara 3 månader tillsammans, väldigt glada.

    Vi var väldigt nykära, vi var perfekta ihop, allting kändes underbart och vi älskade varandra och känslorna för den andra trängdes bort såklart.

    Under min graviditet så skrev den andra mannen igen då vi bestämt att vi skulle vara vänner. Jag berättade att jag har sambo nu men jag sa aldrig något om att jag var gravid, egentligen vet jag inte varför. Jag trodde väl att då skulle han ?ge upp mig helt?.. Vi skrev till varandra ibland som vänner, han ville ses men jag ställde alltid in. När min dotter var 1 månad gammal berättade jag för honom att jag fått barn. Han blev jätteglad för min skull men sa också att han var avundsjuk att jag fått barn med en annan. Det gjorde mig glad. Flera nätter drömde jag om honom. Vi fortsatte skriva ibland men inte så ofta, han ville träffa min dotter så en dag åkte vi till hans kontor och hälsade på och drack kaffe.

    Varenda gång jag sett honom så känns det speciellt. Men jag hade ju det bra med min sambo och han visste förstås om att jag och mitt ex är vänner och jag berättade även att vi sågs över en kaffe, inga problem.

    Tiden har gått och jag har fortsatt kontakten med honom mer och mer, mina känslor är uppe på ytan igen och jag är fullständigt kär i honom vilket gör mig förkrossad. Berättade allt för honom och han känner likadant och tyvärr så har jag nu varit otrogen med honom två gånger. Riktigt fult gjort, jag vet det. Jag vill inte såra min sambo då han är helt perfekt, en underbar pojkvän och pappa, men mina känslor för honom är inte alls desamma vilket gör mig så arg, varför slutar man vara kär i en så fin person? Jag har ingen alls sexlust med honom längre sedan flera månader tillbaka vilket jag aldrig haft problem med innan och har undrat vad det handlar om.

    Jag känner mig inte kär i honom längre. Och jag saknar den andra mannen hela tiden, mina tankar är där hela tiden. Jag vill inget hellre än att vara med honom! Men nu är det ju så att jag har barn med min nuvarande vilket gör hela situationen komplicerad och man känner sig så himla kass.

    Vilka tankar får ni och är det någon som varit i liknande situation?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2018-01-25 16:31
    Det ska tilläggas att min sambo inte alls visar mig att han är kär i mig längre och vi skrattar inte ihopa längre osv. så jag har ett par gånger ifrågasatt hans känslor för mig. Men enligt honom så finns de kvar.

  • Svar på tråden Kär i en annan man/otrohet!!!
  • Anonym (FYI)

    jrockyracoon:
    Ja, jag såg att jag hade tagit miste på inläggSkäms... Hade egentligen flisjossse i tankarna när jag skrev. Ber om ursäkt för det.

  • Anonym (FYI)

    Sen är mitt nick faktiskt FYI...(For Your Information)Oskyldig
    Vill inte bli förknippad med FY...

  • Anonym (man)
    jrockyracoon skrev 2018-02-03 16:32:23 följande:
    Det sköna med dig "fy" är att du faktiskt för ett nyanserat resonemang.

    Men, nej, jag har lyckligtvis aldrig varit otrogen för egen del. När det har varit nära har jag berättat rakt ut om mina känslor för min partner och därefter har de faktiskt ebbat ut...

    Jag är för ärlighet i ett förhållande, men jag är samtidigt för att inte förstöra människor och relationer. När en part har varit otrogen finns det fördelar och nackdelar med att berätta eller avstå. Utifrån sambons perspektiv ser jag inte det som självklart att han mår bäst av att få veta.

    Men det beror också på hur TS väljer att fortsätta. Klarar hon av att helt bryta med exet kan det vara det bästa att inte berätta som jag ser det. Gör hon inte det, då är det en annan sak.

    Ibland står man mellan två dåliga alternativ. Då tycker jag att man ska välja det minst dåliga, och jag tänker då utifrån andra än en själv...
    Du är för ärlighet i ett förhållande. Du har varit ärlig med din partner när du fått känslor för någon annan, och det har fungerat bra. Men samtidigt anser du inte att man ska berätta om en otrohet? Hur får du ihop det där?
  • jrockyracoon

    Anonym (man) skrev 2018-02-03 14:11:51 följande:
    Vad är det som är så svårt att förstå att det inte är så smart att bygga ett förhållande på lögner? För det är ju precis vad man gör om man håller tyst om sin otrohet. Man tar sig rätten att själv bestämma vad ens partner ska eller inte ska få veta baserat på vad man själv vill. JAG vill att vi fortsätter tillsammans, alltså ljuger jag för min partner och ser till att han inte får möjlighet att göra ett eget val så att JAG ska få som JAG vill. Tycker du det är det en bra grund för ett förhållande?

    Dessutom finns ju alltid risken att saker kommer fram ändå, det kan ske långt senare. Hur skulle du känna om din partner var otrogen i början av förhållande och inte sagt något av samma anledningar du nämner och du får reda på det 10 år senare när du redan investerat mycket i ert förhållande som till exempel skaffat barn? Hade du velat skaffa barn med en sån person om du vetat sanningen? Och skulle du inte då blir väldigt förbannad över att du aldrig fick chansen att välja Jag skulle se det som ett betydligt värre svek än själva otroheten.

    Din devis låter bra förutom att jag inte riktigt håller med om att ljuga och mörka sitt svek för sin partner är detsamma som vishet och att rätta in stormiga känslor. Det låter mer som ett väldigt kortsiktigt tänkande att i panik gräva ner allt bara så man ska slippa ta konsekvenserna av sina handlingar. Människor lär sig väldigt sällan något av sina misstag när de slipper ta konsekvenserna för dem. Det enda de lär sig är att ljuga är ett väldigt effektivt verktyg för att komma undan med saker och oddsen är då betydligt större att man repeterar sina misstag, 
    Det finns många sätt att tänka när det gäller att berätta sanningen eller ej. Vissa berättar för andra att de är fula som stryk, och tycker att det är rätt att göra det för det är (deras) sanning. I det fallet kan man kanske hålla tillbaka sanningen för att inte såra någon i onödan. Det finns ingen universalregel att man i alla lägen ska berätta sanningen, även om jag tycker att man gör bäst i att oftast hålla sig till den, även om man ibland behöver göra avsteg.

    Ts har hamnat i en riktig soppa, och det är förstås hennes eget fel. Men även i ett sådant här fall tycker jag att man kan fundera över fördelar och nackdelar med att berätta. Jag tänker då främst på hennes sambo. TS har grovt svikit honom, och detta stora svek är något hon får leva med i resten av hennes liv. Berättar hon kommer antagligen sambon få sitt hjärta krossat av detta stora svek. Jag anser det vara det stora argumentet som talar för att inte berätta, under förutsättning att hon har valt honom och lagt sitt ex åt handlingarna.

    Naturligtvis finns det möjligheter att sanningen kan komma fram. Är den risken överhängande är det naturligtvis det bästa att berätta.

    Du frågar mig hur jag skulle känna om min partner var otrogen mot mig. Svaret är att jag skulle bli förbannad och ledsen och kanske till och med krossad. Otrohet är väl det största sveket man kan uppleva? 

    Du förordar att uppmuntra TS att berätta om otroheten med basis av att hon ska få ta konsekvenser av sitt beteende. Det är ett slags rättvise-argument, hon ska berätta för att få ett straff för sina omoraliska beteende. För min del har jag sedan länge accepterat att världen är orättvis på flera sätt. Hellre ser jag ett lyckligt slut på en svår situation än att den felande blir straffad.

    Nog får var och en ta konsekvenserna av sitt beteende vilka val man än gör. Ts konsekvenser av att hon tillåtit sig hamna i detta blir väl att hon behöver leva med sitt svek, och reda ut vilken av männen hon ska välja. Jag tänker att det är oerhört lätt att gå över gränsen och vara otrogen, men att man behöver stoppa sig så snart man kan för det är en så destruktiv väg. Det verkar TS ha insett och nu handlar det delvis om skademinimering, att välja det bästa valet i en situation av enbart dåliga val.
  • jrockyracoon
    Anonym (man) skrev 2018-02-03 20:21:13 följande:
    Du är för ärlighet i ett förhållande. Du har varit ärlig med din partner när du fått känslor för någon annan, och det har fungerat bra. Men samtidigt anser du inte att man ska berätta om en otrohet? Hur får du ihop det där?
    Jag ser som sagt två olika behov stå emot varandra här. Ett där jag känner empati inför en sambo som jag inte vill ska få sitt liv förstört. Ett annat där jag vet att ärlighet är ett bra rättesnöre. Det är det jag menar när jag säger att det bara finns dåliga val. Att berätta är ett dåligt val utifrån att man krossar sambons känslor och liv. Att inte berätta är ett svek utifrån det implicita löftet man gett varandra att vara  ärliga mot varandra. Vilket som man anser vara bäst lär ju ha att göra med hur man värderar ärlighet gentemot undanhållande av sanningen av empatiskäl, men också vad som man tror kan hända vid ett visst scenario. Tänker TS att sambon är tunnhudad kanske hon värderar empatin högre, men om TS vet att hon aldrig kommer kunna leva ett fullödigt liv med sin sambo utan att berätta, är kanske det alternativet att föredra. 
  • jrockyracoon
    Anonym (FYI) skrev 2018-02-03 18:00:52 följande:

    Sen är mitt nick faktiskt FYI...(For Your Information)Oskyldig
    Vill inte bli förknippad med FY...


    Såg fel... My misstake...
  • jrockyracoon
    Anonym (När otrohet är som att glömma soporna) skrev 2018-02-02 21:57:47 följande:
    Med andra ord, hon är inte kär, hon var aldrig kär, det hon hade med sambon från början var endast en stark attraktion full av laddningar, som nu efter år, vardag och barn, har laddat ur. Nu söker hon samma laddning igen, med exet, det är nytt det är spännande och han är förbjuden frukt, lite vågat och förgör extra njutning i det en egoboost, men vad händer när han friar till henne, när hon får se hans tusen brister som är motsatsen till den spännande mannen i natten, ja hon börjar söka nästa gnista i någon annan man. Detta är inte kärlek, detta är attraktion, du vill ha något när du fått det är du inte intresserad längre.

    Kärlek, är att älska din partner ännu mer eftersom ni torkat bajs tillsammans, eftersom ni har den där slöa vardagen ihop år efter år samma visa , med tråkiga tvätten och vardagssysslor, kärlek är att alltid vilja ge din partner något, och att finna han attraktiv för vem han ÄR, inte bara för vad du ska få. Kärlek är att gilla någon för den de är, med deras brister i vardagen, som man snarare tycker är fint, för det är ju äkta och det är ju de. Kärlek är ett val du väljer varje dag, och kärlek är att du varje dag väljer HAN.
    Fint skrivet, en bra påminnelse om vad kärlek innebär... Kloka ord.
  • Anonym (man)
    jrockyracoon skrev 2018-02-03 23:25:34 följande:
    Jag ser som sagt två olika behov stå emot varandra här. Ett där jag känner empati inför en sambo som jag inte vill ska få sitt liv förstört. Ett annat där jag vet att ärlighet är ett bra rättesnöre. Det är det jag menar när jag säger att det bara finns dåliga val. Att berätta är ett dåligt val utifrån att man krossar sambons känslor och liv. Att inte berätta är ett svek utifrån det implicita löftet man gett varandra att vara  ärliga mot varandra. Vilket som man anser vara bäst lär ju ha att göra med hur man värderar ärlighet gentemot undanhållande av sanningen av empatiskäl, men också vad som man tror kan hända vid ett visst scenario. Tänker TS att sambon är tunnhudad kanske hon värderar empatin högre, men om TS vet att hon aldrig kommer kunna leva ett fullödigt liv med sin sambo utan att berätta, är kanske det alternativet att föredra. 
    Fast sambon har ju redan fått sitt liv förstört, valen står mellan att bli sårad eller leva i en lögn, inget av dem är något positivt för hans del men det är fel att utgå ifrån att alla tycker att bli sårad är värre än att leva i en lögn, jag tror de flesta tycker tvärtom. Visst blir man sårad, men det är ändå bättre än att leva i en lögn år efter år.

    Att undanhålla sanningen av empatiskäl är en sanning med modifikation, det beror helt och hållet på vad den bedragne tycker i frågan. Om personen tycker att sanningen är viktigare än att bli sårad kan man knappast kalla det för empati. Om man vet att ens partner hellre vill veta sanningen vem är det man försöker skydda, honom eller sig själv?

    Det spelar väl ingen roll hur tunnhudad man är, vill han veta sanningen så är det väl det han borde få? Vem är TS att avgöra vad han ska eller inte ska få veta? Det vet väl han bäst själv?
  • jrockyracoon
    Anonym (Förkrossad) skrev 2018-02-02 21:22:51 följande:
    Väldigt bra inlägg!

    Jag har bestämt mig för att inte träffa honom mer förens jag bestämt mig. Spänning är absolut ingenting jag söker och jag mår ju uppenbarligen bara kasst av detta och jag vet om stt ju mer jag träffar honom desto värre blir det. Jag vill inte vara otrogen, jag vill vara med en av dem.

    Det du skriver finns ständigt i mina tankar. Hur skulle det bli om jag blir tillsammans med den andra? Kanske funkar vi inte i ett förhållande eller att bo ihop? Kanske blir det inte alls vad vi hoppats på? Osv. Det är just det som skrämmer, att vi inte har någon aning om hur det skulle bli. Och det kommer vi ju heller aldrig att kunna ta reda på om vi inte provar. Så är det värt det?

    Och hur blir det om jag stannar? Är vi bara i en svacka nu? Kommer det att bli bättre? Kommer jag nånsin att glömma den andre? Det känns som att det är omöjligt att komma fram till något för dessa frågor är ingenting jag kommer få svar på nu. Jag har inte bestämt mig för vad jag vill, men jag har bestämt mig för att ha tålamod och vänta i ett par månader, inte träffa den andra mannen mer förens jag bestämt mig, och fokusera på det jag har för nu. Med tiden så blir det kanske lättare att veta vad jag verkligen vill. Jag vill inte göra något förhastat.

    Och jag tror som du att om man ska berätta eller inte berätta är nog väldigt olika beroende på situation.

    Tack för ett bra inlägg.
    Jag tycker du har gjort ett bra beslut som bestämt dig för att inte fortsätta otroheten utan stanna upp nu, och bestämma dig.

    Visst kan vi inte veta säkert hur framtiden kommer bli. Allt vi kan göra är att framkasta mer eller mindre intelligenta gissningar. Och vilket alternativ vi än väljer riskerar vi att missa något fantastiskt om vi hade valt ett annat alternativ.

    Med detta sagt så tror jag det finns vissa faktorer som vi generellt kan säga om livet baserat på vår erfarenhet.
    En sådan sak är det gamla ordspråket, det är alltid grönare på andra sidan. Vi upplever alltid det vi inte själva har som en aning mer attraktivt och mer spännande. Jag tänker att vi behöver tänka bort det gröna när vi gör sådana här beslut, för att kompensera för vår hjärnas tendens att måla andra sidan grön.

    En annan sak är att se till den information du har, och vilken information du inte har. Du har faktiskt väldigt mycket information om hur du fungerar med din sambo - hur han är i långa relationer, hur han agerar, hur han är som far till ert barn, etc, etc. Du har den här informationen eftersom du har levt med honom ett tag. Om du ser att han t.ex. älskar dig, är en god far, är en trogen, pålitlig person som inte ger upp sin relation med dig utan är redo att kämpa har du s.a.s. facit på viktiga faktorer som du söker (eller borde söka) hos en man.

    Ditt ex har du däremot väldigt lite facit på, eftersom du inte har levt med honom i en längre relation och det borde spela in i hur du värderar situationen. Om en revisor säger att: nu ger jag upp det här livet och blir popstjärna, behöver det inte vara en så klok idé om vi t.ex. antar att personen är helt oprövad som popstjärna. Det krävs en del för att bli popstjärna, röst, karisma, etc. Att slänga allt man har för något man inte vet, är kanske spännande och utmanande - men det innebär givetvis ett högt risktagande.

    Så du har alltså ett val som handlar om något du känner till och något du inte känner till. Om kvalitéerna hos din man är stora, kan jag inte se på förnuftsmässiga grunder varför du bör lämna, även om ni är inne i en sämre period nu. Det är inte konstigt att ni är där eftersom du har vänt din uppmärksamhet bort från relationen, och det har förstås fått konsekvenser i din relation. Han vet omedevetet om att du är otrogen på något plan, för sådant kan man inte dölja. Er dåliga period kan mycket väl bottna i det.

    Men om han inte har bra grundkvalitéer, blir han aggressiv och slår dig och barnet exempelvis, eller om han dricker mycket eller om ni är som hund och katt (även när ni har det bra), är det nog en bra idé att inte fortsätta med honom.

    Att du känner dig glad, varm och kärleksfull, att det spritter i kroppen och att du är dökär i ditt ex, tycker inte jag är något argument som talar för honom. Det visar mer att du har gjort misstaget att låta dina känslor för en annan man växa. Det visar inte något på vilka grundkvalitéer den nya mannen har. Det handlar mer om att just nu har du målat upp en bild av honom som består av enbart hans positiva egenskaper (eller de egenskaper han har låtit dig se). Hur han är i praktiken och om hur ett liv med honom skulle vara är något du inte alls vet. Hur förtjusande han än är nu i dina ögon - kan han sakna riktigt fundamentala förmågor som krävs i ett långt förhållande och det är något du borde tänka på noga innan du tar ditt beslut.

    Om jag ska gissa svaret på dina frågor så blir det såhär:
    "Hur skulle det bli om jag blir tillsammans med den andra? "
    Det visar sig att även han är en människa med fel och brister. Er relation blir mer eller mindre likadan som den med din sambo idag. Ibland är det bättre, ibland är det sämre. Det går upp och ner. Ni bråkar om andra saker, och ni retar er på andra saker om varandra men i princip är det inte så stor skillnad hur det var med din tidigare sambo.

    Och hur blir det om jag stannar?
    Ni fördjupar er relation i och med att du har gett upp ditt ex. Er relation blir bättre än vad den är just nu. Ibland bråkar ni och under perioder har ni det jobbigt tillsammans. Men eftersom ni har satsat på relationen båda två, så känns det ändå som om ni är på väg åt rätt håll..

    Nej, inte vet jag förstås! Min poäng är bara att du ska inte låta dig duperas av dina känslor (igen) när du gör ditt val.
  • jrockyracoon
    Anonym (man) skrev 2018-02-04 00:14:25 följande:
    Fast sambon har ju redan fått sitt liv förstört, valen står mellan att bli sårad eller leva i en lögn, inget av dem är något positivt för hans del men det är fel att utgå ifrån att alla tycker att bli sårad är värre än att leva i en lögn, jag tror de flesta tycker tvärtom. Visst blir man sårad, men det är ändå bättre än att leva i en lögn år efter år.

    Att undanhålla sanningen av empatiskäl är en sanning med modifikation, det beror helt och hållet på vad den bedragne tycker i frågan. Om personen tycker att sanningen är viktigare än att bli sårad kan man knappast kalla det för empati. Om man vet att ens partner hellre vill veta sanningen vem är det man försöker skydda, honom eller sig själv?

    Det spelar väl ingen roll hur tunnhudad man är, vill han veta sanningen så är det väl det han borde få? Vem är TS att avgöra vad han ska eller inte ska få veta? Det vet väl han bäst själv?
    Du har absolut en poäng i det att om man tar ett beslut utan sambons vetskap att inte berätta, så fråntar man honom valet hur han ska förhålla sig till allt detta. Och vet man säkert att sambon skulle må bäst av att få vetskap, då ska man givetvis berätta.

    Det finns kanske en väg till något positivt trots otroheten tänker jag. Om t.ex. TS väljer att bryta helt med sitt ex, kan de kanske jobba fram något fint och bra ändå, trots detta stora svek. 

    Ang. att leva i en lögn, så tycker jag det är intressant att jämföra med t.ex. en känslomässig otrohet, eller en fantasiotrohet. Säg t.ex. att en äkta make har fantasier om att vara otrogen med en annan, utan att berätta det för sin partner (men det är endast på fantasistadiet). Kan man då säga att kvinnan har fått livet förstört och lever i en lögn? Om man svarar nej, på den frågan blir det en svår gränsdragning när man lever i en lögn och hur skadligt det är.

    Jag tycker inte det är bra att undanhålla en så viktig information om att man varit otrogen för sin partner. Och det är inte bra att ta beslut åt andra baserat på hur man tror/inbillar sig att de kommer reagera. Men som sagt, jag tycker att ibland står man mellan dåliga val, och att man då tvingas välja mellan två dåliga alternativ.

    TS kan givetvis sägas vara dåligt lämpad för att ta beslut utifrån TS' sambos bästa (eftersom hon har personliga motiv för att inte säga sanningen), men om argumentet är att inte "krossa" TS' sambos känslor, är det i så fall nödvändigt att hon tar beslutet, eftersom om hon överlät detta till TS, skulle ju han få veta. 

    Hon kan ju förstås inte berätta för sambon, utan att han får veta.

    Jag tycker att TS sambos personlighet är avgörande för om TS ska berätta eller inte. Riskerar han att hamna i psykos, eller bli traumatiserad av hennes svek är det väl självklart att hon inte ska berätta? Om han är en stabil personlighet och kan antas klara av det, och dessutom har gett uttryck för att han gärna vill veta, så ska kanske TS berätta.
Svar på tråden Kär i en annan man/otrohet!!!