• Anonym (Jhb)

    Sociala koder

    Hej! Jag har ett problem. Ni som är lite äldre och mer erfarna kanske kan komma med rimliga förklaringar då jag försökte förklara på ett annat forum, men fick inte så bra förklaringar. Mestadels oseriösa svar.

    Men jag har en diagnos och har pga det svårigheter med sociala koder. Men mitt problem är inte det sociala på det sättet att jag har svårt att träffa nya vänner. Det är bara roligt och jag är väldigt social som person. Utan det som sker är att så fort jag vill lära känna någon tjejkompis så har jag tidigare fått höra att jag gör på fel sätt. Jag har lite olika exemplen som ni kan utgå ifrån och tolka så kan ni ge era råd och tips och åsikter.

    Jag vill främst veta vad det är för sk fel dessa personer faktiskt syftar på.

    1. Stina och Calle har fb och det har även Berit. I mitt fall så är har jag en diagnos och dem personer jag syftar på, har inte diagnoser och är sk normala personer. Dvs att de förstår sociala koder, har fungerande liv, flyttat hemifrån, skaffat barn, jobb kompisar mm. De har inga svårigheter med det sociala. Stina & Calle är dessa normala personer i detta exemplet och Berit ska föreställa mig. Eftersom alla 3 har fb så är detta något normalt, för de flesta i samhället har fb eller sociala medier. Men i mitt fall så får jag höra utav dessa sk normala personer att jag gör på fel sätt inom det sociala med tex sociala koder.

    Det kan vara allt ifrån att ha just fb eller bara att det är något fel att prata med folk på fb. Gör inte de flesta det, pratar på fb instagram osv? Det är ju inget konstigt eftersom det är någonting som många vet är normalt. Det är ju det de sociala medierna är till för, att prata med människor och mycket annat. Vad syftar dem då är själva felet? Att prata med människor, eller att ha fb eller vadå? Det låter så konstigt att något normalt är helt plötsligt fel och dem kan dessutom inte ge rimliga förklaringar om det sk felet. Det är ju inte något riktigt fel jag gör heller, för dem gör ju likadant själva. De har ju sociala medier själva så om det ska vara helt rätt så gör ju allihopa som har fb något fel.

    Ett annat exempel är att normala personer som jag beskrev ovan, förstår inte att man endast vill lära känna nya personer och skaffa kompisar. Tex att man på en studentmottagning försöker vara social men normala personer är tråkiga och kan verkligen inte föra en konversation. De vill liksom inte vara en del av det sociala utan sitter i sin bubbla. Jag försökte lära känna några som var några år yngre än mig och det gick liksom inte att prata, det var som att prata med en vägg. Jag ansåg ju dessa personer som normala så jag trodde ju att de skulle vara roliga sociala och så. Jag ser ju skillnad på de som har diagnoser och de som inte har det, för personer utan ASD har ju lättare med just den sociala biten. Men de personer jag försökt bli vän med har haft mer diagnoser än mig känns det som eller haft extremt skeva inställningar om sociala koder mm.

    Jag försökte lära känna en tjej som jag ville bli vän led, så jag föreslog en fika i stan. I kände inte varandra så bra men fika eller shoppa i stan tycker jag är ett både naturligt och bra sätt att ta kontakt med nya människor på. Finns även grupper där andra söker vänskap där man har gemensamma intressen. Så detta är ju inget konstigt. Däremot tyckte hon det, då hon dels sa att vi var bekanta, hon gick beteendevetenskaplig linje så hon skulle ju självklart föreläsa för mig hur man tog kontakt med människor och menade då att jag gjorde på fel sätt. Vad är då det sk felet? Att jag försökte lära känna henne som en kompis?

    Eller som när jag var ute med min sambo och några och skulle kolla på en spelning. Varpå vi träffade några andra på spelningen/baren och jag hade ingen aning om vilka dem var. Fick reda på det i efterhand. Eftersom jag är social och inte visste vilka de var så ville jag vara artig och hälsa. De va så högt så det gick ju inte att kommunicera med någon så dem hörde ju inte vad jag sa. I detta fall så tycker jag att de har jag förståelse för eftersom det var så högt. Jag och min sambo plus de vi var med gick till ett annat ställe. Alla var jätte sociala och trevliga. Tills dem kom igen. De hälsade inte på mig och hälsade bara på alla andra. Innan hade de kollat väldigt mycket åt mitt håll och jag kände mig bara obekväm och ni vet känslan när man märker att det är personligt. Jag blev bara irriterad och ledsen eftersom jag inte förstod vad jag hade gjort för fel. På andra stället så hälsade dem inte, den ena glodde på mig och undrade typ vem jag var eller varför jag satt där kändes det som. Personen fick senare reda på utav min sambo vem jag var.

    Problemet här är ju att dessa personer va 30 år och har både familj och barn. Wtf? Känns så himla märkligt beteende och detta är ju om inte något, något socialt fel dem gjorde.

    Det är ju normalt att man hälsar på allihopa och inte bara på dem där och utesluter någon annan. Jätte omoget för några som är 30 och har familj och barn.

    Jättelångt inlägg men detta är då några exemplen på olika sociala fel jag fått höra att jag gör. De har inte sagt det så direkt utan mer visar det på olika sätt genom handlingar eller bara tyckt mitt sätt att lära känna folk varit något fel.

    Vore jättetacksam för svar vad detta kan bero på! Vill ni ha mer info så fråga bara så kan jag berätta mer.

  • Svar på tråden Sociala koder
  • Anonym (...)

    Tror inte att du är mottaglig för konstruktiv kritik heller. Du gör tydligen inget fel, inte ens när du får höra att du försöker för mycket?

  • Anonym (Jhb)

    Jag skrev ju att jag mycket väl kan ha gjort något fel eller missförstått och så, men deras fel är ju mer tydliga än mina. Jag pratar ju bara om skillnaden här att normala personer gör också sociala fel men blir inte påpekade att dem gör på fel sätt. Det skulle bli konstigt om jag skulle säga att dem gör på fel sätt eller så skulle de inte bli det. Jag har aldrig testat säga emot dem heller, för att jag har aldrig förstått problemet med det hela. Jag förstår inte felet dem syftar på jag gör, att det skulle vara fel att lära känna nya personer, genom en fika, försöka inleda en konversation genom att vara artig och hälsa om det är nya människor som kommer in i gruppen. Som sagt jag pratar bara om skillnaden mellan hur dem anses som normala och vad jag tycker bevisar att dem inte är så pass normala som de säger. Och det är ju för att dem beter sig som de gör och anser att mycket socialt accepterat beteende skulle vara något fel, för att jag gör på samma sätt som dem.

    Stina har fb och är en normal person. Hon förstår sociala koder och det sociala.

    Jag har en diagnos men fungerar ändå normalt. Jag har sociala medier jag också. Hur kan då mitt sätt vara fel om Stina då också har sociala fb och dessutom precis som jag pratar med folk på fb? Stina säger ju till mig att mitt sätt att ta kontakt med henne och andra är på fel sätt. Då är ju hennes och alla andras sätt också på fel sätt. Jag tänker inte ta skulden när andra gör precis likadant. Om två personer har fb och den ena menar att ha fb är fel, då är det ju även fel att den personer har fb också. Jag har bara tagit upp olika exempel där felen hos andra varit tydliga och inte gett rimliga förklaringar till deras felaktiga beteende. Jag har ju inte gjort något förutom att jag enbart ville träffa nya människor och vara social. Om det är fel, vad lever vi i för värld då? Då undrar jag hur andra träffar vänner om det nu är fel att vara social och vilja ha nya vänner.

    Det är inget fel som jag gör utan de hittar ju på att det är fel, förmodligen för att de kanske märker att jag inte är som dem. Men samtidigt är jag ju precis som dem för jag jag gör ju på samma sätt som dem.

  • pyssel

    Det är svårt att förklara det subtila i ord för någon som har svårt med det subtila, det är väl därför de inte kan konkretisera "felet" för dig. Det kan vara allt från din tajming, tonläge, blick, kroppshållning till något helt annat när du interagerar med andra som gör att folk viker undan istället för att fördjupa kontakten.


    Alla hästar hemma
  • Karm A

    En viktig sak att nämna här. Det går inte att lära känna någon som inte är öppen för det. Om den är öppen märks det iom att man får kontakt, kemi eller att det växer fram. Om en person med sociala signaler "backar" så är det stopp där. Går man över stoppet blir det påfrestande och möjligheten att låta kontakten växa fram går förlorad.

    Det verkar som om du TS ovetandes gått över stoppet.

    Sen kanske inte folk i allmänhet är så väluppfostrade och visar på ett trevligt sätt att de upplever det som påfrestande. Om nån trampar mig på hälen i kön på ica är jag inte alltid mjuk och förstående. :) Det hänger på dagsformen, och sociala övertramp kan vara svpra att hantera för vem som helst.

  • Anonym (A2)

    Ts, du verkar vara besatt av att leta fel hos andra för att försvara dina egna.

    Låt folk vara i fred för guds skull!

  • Anonym (...)
    Anonym (Jhb) skrev 2019-06-18 17:11:33 följande:

    Jag skrev ju att jag mycket väl kan ha gjort något fel eller missförstått och så, men deras fel är ju mer tydliga än mina. Jag pratar ju bara om skillnaden här att normala personer gör också sociala fel men blir inte påpekade att dem gör på fel sätt. Det skulle bli konstigt om jag skulle säga att dem gör på fel sätt eller så skulle de inte bli det. Jag har aldrig testat säga emot dem heller, för att jag har aldrig förstått problemet med det hela. Jag förstår inte felet dem syftar på jag gör, att det skulle vara fel att lära känna nya personer, genom en fika, försöka inleda en konversation genom att vara artig och hälsa om det är nya människor som kommer in i gruppen. Som sagt jag pratar bara om skillnaden mellan hur dem anses som normala och vad jag tycker bevisar att dem inte är så pass normala som de säger. Och det är ju för att dem beter sig som de gör och anser att mycket socialt accepterat beteende skulle vara något fel, för att jag gör på samma sätt som dem.

    Stina har fb och är en normal person. Hon förstår sociala koder och det sociala.

    Jag har en diagnos men fungerar ändå normalt. Jag har sociala medier jag också. Hur kan då mitt sätt vara fel om Stina då också har sociala fb och dessutom precis som jag pratar med folk på fb? Stina säger ju till mig att mitt sätt att ta kontakt med henne och andra är på fel sätt. Då är ju hennes och alla andras sätt också på fel sätt. Jag tänker inte ta skulden när andra gör precis likadant. Om två personer har fb och den ena menar att ha fb är fel, då är det ju även fel att den personer har fb också. Jag har bara tagit upp olika exempel där felen hos andra varit tydliga och inte gett rimliga förklaringar till deras felaktiga beteende. Jag har ju inte gjort något förutom att jag enbart ville träffa nya människor och vara social. Om det är fel, vad lever vi i för värld då? Då undrar jag hur andra träffar vänner om det nu är fel att vara social och vilja ha nya vänner.

    Det är inget fel som jag gör utan de hittar ju på att det är fel, förmodligen för att de kanske märker att jag inte är som dem. Men samtidigt är jag ju precis som dem för jag jag gör ju på samma sätt som dem.


    Det är inte ATT ha fb som är problemet utan (gissningsvis) hur du använder det. Jag tror inte att de utan diagnos använder fb på samma sätt som du gör. Jag och mina 200 fb-vänner går aldrig in och pratar, som du kallar det, på fb. Jag lägger upp lite bilder från mitt liv, lajkar vad andra lägger upp, kommenterar någon enstaka gång på sådant som är väldigt roligt/sött/trevligt. Men den normala användningen är oftast att inte kommentera. Du skriver att andra också gör sociala fel utan att det påpekas, och att det bara är du som får påpekanden. Det beror på två tänkbara skäl: 1. De gör inget socialt fel, det är bara du som tycker det 2. De känner/ser själva att det de nyss sade eller gjorde missuppfattades eller blev fel, och korrigerar sig och ber om ursäkt, eller drar sig undan lite för att inte störa. Dvs de korrigerar sitt misstag omedelbart.

    Andra får vänner genom att träffas i olika sammanhang över en längre tid, t ex jobb, skola, barnens vänners föräldrar. Man bygger upp en relation över tid, tar en öl/kaffe, lär känna varandra spontant... det tar tid att lära känna nya vänner.
  • Anonym (Anhonym)

    Du går bara i försvarsställning om någon försöker förstå och hjälpa dig. En del av funktionshindret är att ha svårighet att se andra perspektiv än sin egen. Världen är inte så rak som du kan uppleva den. Samma mening kan betyda 10 olika saker för 10 olika människor i 10 olika sammanhang, missförstånd är extremt vanligt även bland människor som inte har ditt funktionshinder. Det händer hela tiden/varje dag. Känner man varandra bra så vet man oftast vad den andra personen menar oavsett hur den formulerar det för en ömsesidig förståelse för varandras personlighet och intellekt har vuxit fram men ändå inte alltid.

    Det är jättesvårt att få nya vänner i vuxen ålder, för alla. Jag är 35 och jag umgås fortfarande med mina vänner från högstadiet. Vi är ett gäng på 8-10 st som hållit ihop i 20 år. Det skulle mer eller mindre vara omöjligt att komma in i vår gemenskap.

    När du skriver på sociala medier är ett tips att skriva lika långt som dem också samt lika ofta. Spegla längden och frekvensen av dina meddelande med deras annars känner sig folk kvävda och stryper kontakten. Har en vän som också har det problemet, ADHD. Han förstår inte heller dessa koder och går precis som du i försvarsställning när man försöker hjälpa han.

  • Anonym (Kk)

    "Vore jättetacksam för svar vad detta kan bero på! Vill ni ha mer info så fråga bara så kan jag berätta mer." Skrev du i TS. Ändå när folk ger svar så går du i försvarsställning, förklarar att du inte gör fel och kommer med svinlånga utläggningar om varför.

    Jag förstår om folk känner sig kvävda av dig då du tycks vara väldigt intensiv och lite för mycket.

  • Anonym (A2)

    Har du möjligen initialerna GH ts?
    Du låter precis som en GH jag är ytterst ytligt bekant med och inte på några villkor vill ha närmare.

  • Anonym (????)

    1) Hur vet du att de andra personerna är vad du kallar normala?

    2) Vissa av dina beskrivningar är HELT obegripliga. Det där med toalettkön. Du beskriver ju inte vad som hände, bara att det var kul, typ.

    3) Det finns inget facit på hur man SKA bete sig. Du skriver att folk gör fel, men enligt vilka normer/regler då menar du?

    4) Dina inlägg är OTROLIGT långa och ordrika, utan att vara särskilt innehållsrika. Du behöver nog träna på att uttrycka det du egentligen menar.

Svar på tråden Sociala koder