• Anonym (Jhb)

    Sociala koder

    Hej! Jag har ett problem. Ni som är lite äldre och mer erfarna kanske kan komma med rimliga förklaringar då jag försökte förklara på ett annat forum, men fick inte så bra förklaringar. Mestadels oseriösa svar.

    Men jag har en diagnos och har pga det svårigheter med sociala koder. Men mitt problem är inte det sociala på det sättet att jag har svårt att träffa nya vänner. Det är bara roligt och jag är väldigt social som person. Utan det som sker är att så fort jag vill lära känna någon tjejkompis så har jag tidigare fått höra att jag gör på fel sätt. Jag har lite olika exemplen som ni kan utgå ifrån och tolka så kan ni ge era råd och tips och åsikter.

    Jag vill främst veta vad det är för sk fel dessa personer faktiskt syftar på.

    1. Stina och Calle har fb och det har även Berit. I mitt fall så är har jag en diagnos och dem personer jag syftar på, har inte diagnoser och är sk normala personer. Dvs att de förstår sociala koder, har fungerande liv, flyttat hemifrån, skaffat barn, jobb kompisar mm. De har inga svårigheter med det sociala. Stina & Calle är dessa normala personer i detta exemplet och Berit ska föreställa mig. Eftersom alla 3 har fb så är detta något normalt, för de flesta i samhället har fb eller sociala medier. Men i mitt fall så får jag höra utav dessa sk normala personer att jag gör på fel sätt inom det sociala med tex sociala koder.

    Det kan vara allt ifrån att ha just fb eller bara att det är något fel att prata med folk på fb. Gör inte de flesta det, pratar på fb instagram osv? Det är ju inget konstigt eftersom det är någonting som många vet är normalt. Det är ju det de sociala medierna är till för, att prata med människor och mycket annat. Vad syftar dem då är själva felet? Att prata med människor, eller att ha fb eller vadå? Det låter så konstigt att något normalt är helt plötsligt fel och dem kan dessutom inte ge rimliga förklaringar om det sk felet. Det är ju inte något riktigt fel jag gör heller, för dem gör ju likadant själva. De har ju sociala medier själva så om det ska vara helt rätt så gör ju allihopa som har fb något fel.

    Ett annat exempel är att normala personer som jag beskrev ovan, förstår inte att man endast vill lära känna nya personer och skaffa kompisar. Tex att man på en studentmottagning försöker vara social men normala personer är tråkiga och kan verkligen inte föra en konversation. De vill liksom inte vara en del av det sociala utan sitter i sin bubbla. Jag försökte lära känna några som var några år yngre än mig och det gick liksom inte att prata, det var som att prata med en vägg. Jag ansåg ju dessa personer som normala så jag trodde ju att de skulle vara roliga sociala och så. Jag ser ju skillnad på de som har diagnoser och de som inte har det, för personer utan ASD har ju lättare med just den sociala biten. Men de personer jag försökt bli vän med har haft mer diagnoser än mig känns det som eller haft extremt skeva inställningar om sociala koder mm.

    Jag försökte lära känna en tjej som jag ville bli vän led, så jag föreslog en fika i stan. I kände inte varandra så bra men fika eller shoppa i stan tycker jag är ett både naturligt och bra sätt att ta kontakt med nya människor på. Finns även grupper där andra söker vänskap där man har gemensamma intressen. Så detta är ju inget konstigt. Däremot tyckte hon det, då hon dels sa att vi var bekanta, hon gick beteendevetenskaplig linje så hon skulle ju självklart föreläsa för mig hur man tog kontakt med människor och menade då att jag gjorde på fel sätt. Vad är då det sk felet? Att jag försökte lära känna henne som en kompis?

    Eller som när jag var ute med min sambo och några och skulle kolla på en spelning. Varpå vi träffade några andra på spelningen/baren och jag hade ingen aning om vilka dem var. Fick reda på det i efterhand. Eftersom jag är social och inte visste vilka de var så ville jag vara artig och hälsa. De va så högt så det gick ju inte att kommunicera med någon så dem hörde ju inte vad jag sa. I detta fall så tycker jag att de har jag förståelse för eftersom det var så högt. Jag och min sambo plus de vi var med gick till ett annat ställe. Alla var jätte sociala och trevliga. Tills dem kom igen. De hälsade inte på mig och hälsade bara på alla andra. Innan hade de kollat väldigt mycket åt mitt håll och jag kände mig bara obekväm och ni vet känslan när man märker att det är personligt. Jag blev bara irriterad och ledsen eftersom jag inte förstod vad jag hade gjort för fel. På andra stället så hälsade dem inte, den ena glodde på mig och undrade typ vem jag var eller varför jag satt där kändes det som. Personen fick senare reda på utav min sambo vem jag var.

    Problemet här är ju att dessa personer va 30 år och har både familj och barn. Wtf? Känns så himla märkligt beteende och detta är ju om inte något, något socialt fel dem gjorde.

    Det är ju normalt att man hälsar på allihopa och inte bara på dem där och utesluter någon annan. Jätte omoget för några som är 30 och har familj och barn.

    Jättelångt inlägg men detta är då några exemplen på olika sociala fel jag fått höra att jag gör. De har inte sagt det så direkt utan mer visar det på olika sätt genom handlingar eller bara tyckt mitt sätt att lära känna folk varit något fel.

    Vore jättetacksam för svar vad detta kan bero på! Vill ni ha mer info så fråga bara så kan jag berätta mer.

  • Svar på tråden Sociala koder
  • Anonym (????)
    Anonym (Jhb) skrev 2019-06-18 21:36:49 följande:

    Men när dem är otrevliga eller beter sig mycket märkligt, så känns det för mig som om de inte fattar sociala koder mm för att de ska ju föreställa normala, vilket jag inte tycker är den bilden dem ger mig då. För mig är det dem gör inte ett sk normalt beteende som är accepterat i samhället. 


    1) För andra gången ? hur vet du att de här personerna är "normala"? De kanske också har problem med det sociala samspelet?

    2) Det är MYCKET FÅ beteenden som INTE är accepterade i samhället. Att du finner ett visst beteende oacceptabelt betyder inte att samhället inte accepterar der. Exempel på oacceptabla beteenden: mord, misshandel, våldtäkt, övergrepp.

    Att inte vilja umgås med andra människor är accepterat. Att uppföra sig otrevligt likaså. Fortfarande kanske DU inte accepterar sånt, men då får du undvika sådana personer. Det är tråkigt när inte alla vill göra som man själv tycker, men livet är inte en teaterpjäs och du kan inte regissera andra.

    Fokusera mer på dig och sluta lägga så mycket energi på saker/personer du inte kan ändra.
  • Avenia
    Anonym (Jhb) skrev 2019-06-18 03:16:53 följande:

    Detta är ett annat sätt att förklara det hela på. Det kan vara vad som helst, de kan vara allt ifrån att folk som själva har fb eller instagram säger att de är fel att ha det, eller liknande. Alltså redan på gymnasiet så tyckte folk de var konstigt att jag pratade med dem från klassen på fb. De va ju inte så att jag inte pratade med dem överhuvudtaget.

    Mitt jämförande är väl mer vad som är felet med tex en sådan sak som jag nämnde dvs vad är felet om jag har fb eller om 50 andra har det? Om de var fel att ha fb eller prata på fb som man ska göra eller som är normalt och det folk gör, då skulle ju typ flera miljoner göra likadana fel som jag isf.

    Ett annat exempel är om jag vill träffa en vän och föreslår tex att hon och jag ska fika i stan eller shoppa, sä tycker dem personerna att det är konstigt när de är något som de flesta gör idag. Och då menar att jag gör på fel sätt.

    Det är väl sådana här fel dem tycker att jag gör och jag undrar då vad de syftar på, om de är någon social kod jag inte fattar. Låter som väldigt tråkiga personer om inte annat.

    Skillnaden är ju att jag inte förstår sociala koder och det komiska är ju att dessa personer gör ju mer fel genom att bete sig konstigt när de ska föreställa normala.

    Dessa personer förstår ju sociala koder, har mycket kompisar och har inga svårigheter med det sociala så ändå påpekar dem att ha fb eller prata på fb är fel, dem förstår inte och tycker de är konstigt att man vill lära känna dem på en social tillställning tex ett studentfirande.

    För mig är det där det brister eftersom deras logik inte håller i längden, de har ju ingenting att säga förutom att de beror på att de är en fingertoppskänsla eller att jag bara gör på fel sätt. De förklarar ju aldrig vad själva velet är och jag tror inte någon annan förstår de heller för det låter mer som att de har hittat på olika fel för de dem gör ör ju mer konstigt än mitt sätt som är fel.

    Jag har en diagnos och det är som om att dem har mer diagnos än vad jag har och att jag är normal i detta fall.


    Jag tror tyvärr att det är väldigt osvenskt att vara som du. Läste om en afrikan som flyttat till Sverige och som försökte bli vän med alla i sin trappuppgång för att så är det i hans hemland. Vad fantastiskt det hade varit. Men svenskarna bara tittar konstigt... Jag är lite "afrikan" också. Kanske har jag lite autism i mig, vad vet jag. Men jag vill också gärna vara vän med alla grannar, för vi bor ju nära. Men! Jag gör inget åt det förutom är trevlig.

    Jag tror att de du vill bli vän med antingen är väldigt "svenska" av sig, eller kanske tror att du är romantiskt intresserad. Jag hade personligen blivit glad om någon hade velat ta en fika med mig och lära känna mig men det är pga att jag inte har så många vänner tyvärr. De flesta har fullt upp med sina liv och har inte plats gör mycket mer.

    Tyvärr får man inte vara så mycket på. Utan bara prata med folk. Och det är svårt att träffa nya vänner som vuxen. Det måste klicka! Man kan inte bli vän med vem som helst.
  • Anonym (Jhb)

    Dem fattar sociala koder men bryter dem ibland eller låtsas inte förstå dem, vilket jag uppfattar då som att dem har problem med det sociala samspelet.


    Dvs jag har en bild av hur en normal person är och hur dem med diagnoser är, därför ser jag skillnaden på hur dem med ASD blir utsatta om dem inte förstår, medan dessa normala blir mer hyllade, trots att dem gör sociala fel. Ingen påpekar ju till dem att dem gör fel, men så fort jag har gjort fel, så ska folk säga det.

    Kanske tog upp dåliga exempel men tänk er att något som sk normala personer förstår i sociala sammanhang, inte är så självklart för någon som har ASD, och så ser personen med ASD att dessa normala personer bryter mot sociala koder själva men ingen bryr sig om det. Men att många i mitt fall har ju på ett negativt sätt förklarat att jag gjort på fel sätt. därför tycker jag att dem gör på fel sätt enligt mig genom att säga på det sättet dem gör. Det är inte för mig normalt beteende. 

  • Anonym (Anna)
    Anonym (Jhb) skrev 2019-06-18 22:17:32 följande:

    Dem fattar sociala koder men bryter dem ibland eller låtsas inte förstå dem, vilket jag uppfattar då som att dem har problem med det sociala samspelet.


    Dvs jag har en bild av hur en normal person är och hur dem med diagnoser är, därför ser jag skillnaden på hur dem med ASD blir utsatta om dem inte förstår, medan dessa normala blir mer hyllade, trots att dem gör sociala fel. Ingen påpekar ju till dem att dem gör fel, men så fort jag har gjort fel, så ska folk säga det.

    Kanske tog upp dåliga exempel men tänk er att något som sk normala personer förstår i sociala sammanhang, inte är så självklart för någon som har ASD, och så ser personen med ASD att dessa normala personer bryter mot sociala koder själva men ingen bryr sig om det. Men att många i mitt fall har ju på ett negativt sätt förklarat att jag gjort på fel sätt. därför tycker jag att dem gör på fel sätt enligt mig genom att säga på det sättet dem gör. Det är inte för mig normalt beteende. 


    Även de du kallar normala bryter mot eller struntar i sociala koder hela tiden, de vet att de gör det men gör det i alla fall. 
  • Anonym (Wee)

    Det är lite svårt att förstå vad du menar. Om du är lika mångordig och utsvävande i verkligheten är det begripligt att folk tycker du är annorlunda.

    Och det heter DE är, DE fattar, DE förstår etc inte DEM, blir svårläsligt.

    Man blir vän med andra med tiden, när man umgåtts ett tag och hittat gemensamma intressen och värderingar, oftast inte meddetsamma genom att prata på fb.

  • Anonym (Suck)
    Anonym (Wee) skrev 2019-06-18 22:27:08 följande:

    Det är lite svårt att förstå vad du menar. Om du är lika mångordig och utsvävande i verkligheten är det begripligt att folk tycker du är annorlunda.

    Och det heter DE är, DE fattar, DE förstår etc inte DEM, blir svårläsligt.

    Man blir vän med andra med tiden, när man umgåtts ett tag och hittat gemensamma intressen och värderingar, oftast inte meddetsamma genom att prata på fb.


    Har du dyslexi eller ocd? Så svårt ska det inte vara att begripa en text bara pga fel användning av de och dem.

    Ts; det du pratar om är faktiskt mobbning och det är inte ditt fel. Jag har sett udda personer frysas ut hela mitt liv. Själv gillar jag såna som dig. Jag deltar inte i utfrysningen alltså och brukar säga ifrån.

    Sverige är nog tyvärr väldigt snävt och jante.
  • Anonym (????)
    Anonym (Suck) skrev 2019-06-18 23:09:04 följande:

    Har du dyslexi eller ocd? Så svårt ska det inte vara att begripa en text bara pga fel användning av de och dem.


    Jag har inga lässvårigheter eller andra hinder men instämmer i att TS text är oerhört svårläst.

    Sammanblandningen av "de", "det" och "dem" är ett av problemen. Att resonemangen präglas av talspråk och brist på stringens är ett annat.

    TS har naturligtvis större möjligheter att få bra svar om alla förstår vad TS frågar efter.
  • Anonym (Aaa)

    Jag förstår helt ärligt inte det mesta du skriver om. Det är väldigt rörigt och med för mycket irrelevant ?information?.

    Du bör, precis som någon tidigare skrivit, strunta i andra och om de enligt dig skulle göra sociala fel. Fokusera på dig själv. Vad gör du för fel för att det ska bli snett? Du kan inte ändra på hur andra beter sig eller hur de ser på världen. Ibland/ofta tycker och tänker man olika. Det är helt ok.

    Så jag läser dina inlägg så verkar du nästan tvinga dig på andra, för att du så gärna vill skaffa nya vänner. Ibland kan det bli för mycket. Jag uppfattar dina inlägg som intensiva och nästan lite attack-liknande. Jag skulle själv dra mig undan om du skrev till mig på samma vis som du skrivit här. Och eftersom du inte verkar kunna ta åt dig vad andra skriver i tråden, misstänker jag att jag till slut hade blivit tvungen att säga ät dig att du är för på och att jag inte är intresserad av vänskap. Det hade gjort mig ledsen att behöva vara så tydlig, då jag verkligen inte vill såra.

    Jag hade en kollega som betedde sig ganska likt dig, han kallade mig sin bästa vän efter att ha jobbat ihop i tre veckor. Vi jobbade inte ens nära, men hade daglig kontakt då han skickade en uppsjö med långa meddelanden om allt möjligt och jag svarade kort på allt, med en trevlig ton. Jag svarade aldrig på privat basis, och de flesta meddelanden jag skickade var på mindre än 5 ord. Han fattade inte vinken, så när han väl började kalla mig hans bästa vän och gjorde några andra väldigt konstiga uttalanden, var jag tvungen att bromsa och säga att jag tyckte att han var för intensiv. Han blev ledsen, men jag var tvungen att stålsätta mig för att inte råka uppmuntra vidare kontakt. Jag upplevde hela situationen som väldigt obehaglig och konstig.

    Hoppas att du tar till dig lite av det som tas upp här i tråden och att du lär känna dig själv bättre. Det kommer säkert kunna hjälpa dig i framtiden med det sociala samspelet. En sak som är viktig att komma ihåg också är att det är ok att inte förstå alla sociala hintar. Men hur du agerar när någon påtalar dem, det är viktigt att jobba på!

  • Glinda från Oz
    Anonym (????) skrev 2019-06-18 19:19:56 följande:

    1) Hur vet du att de andra personerna är vad du kallar normala?

    2) Vissa av dina beskrivningar är HELT obegripliga. Det där med toalettkön. Du beskriver ju inte vad som hände, bara att det var kul, typ.

    3) Det finns inget facit på hur man SKA bete sig. Du skriver att folk gör fel, men enligt vilka normer/regler då menar du?

    4) Dina inlägg är OTROLIGT långa och ordrika, utan att vara särskilt innehållsrika. Du behöver nog träna på att uttrycka det du egentligen menar.


    Med toakön menar hon att de började prata spontant med varann så som det blir när något oväntat eller små irriterande alla drabbas av.
  • Anonym (...)
    Anonym (????) skrev 2019-06-18 23:15:25 följande:

    Jag har inga lässvårigheter eller andra hinder men instämmer i att TS text är oerhört svårläst.

    Sammanblandningen av "de", "det" och "dem" är ett av problemen. Att resonemangen präglas av talspråk och brist på stringens är ett annat.

    TS har naturligtvis större möjligheter att få bra svar om alla förstår vad TS frågar efter.


    Instämmer verkligen, har lagt mycket tid på att förstå vem som åsyftas och vad som hänt pga all felaktig användning av DEM, samt allt talspråk. Hur man uttrycker sig i skrift påverkar hur andra uppfattar en, särskilt om man söker kontakt skriftligt. Sedan tycker jag att du TS sätter likhetstecken mellan vad som är normalt socialt beteende och vad du gillar. Om en person är otrevlig mot dig så anser du att denne beter sig felaktigt och bryter mot sociala koder. Det är ett felaktigt antagande. Att vara otrevlig är helt ok beroende på situationen. Om du börjar prata med folk utan att vara inbjuden i samtalet (blickar, kroppsspråk, leenden) så kan folk absolut vara avvisande mot dig, eftersom du inte läste situationen rätt och inte fattade att de inte ville bli avbrutna i sitt samtal.
Svar på tråden Sociala koder