Inlägg från: Smulan1975 |Visa alla inlägg
  • Smulan1975

    Tråden för oss med cervixinsufficiens (försvagad livmoderhals)

    Tackar för initiativet för denna tråd.
    Som en del av er redan vet så har vi förlorat en flicka v18 och en flicka i v17 förra året. Första gången antog man att det berodde på en infektion (vilket ofta kommer i samband med att man varit öppen ett tag) och andra gången var läkarkåren i princip överens om att det berodde på cervixinsufficiens innan lillan hann födas. Innan jag blev gravid tredje gången så träffade vi "cerklageläkaren" som i min journal skrev in och lovade att jag skulle få cerklage vid kommande graviditet, så jag visste vad som gällde innan. Men man kan ju aldirg med säkerhet ställa diagnosen "försvagad livmoderhals" med 100%, utan det är ju ett antagande som så mycket annat inom vården.
    Nu har jag som sagt cerklage och är i v28, läkaren har inte beordrat mig sängläge men jag vågar inte så mycket annat. Men han har sjukskrivit mig helt, vilket jag tror att de flesta blir. Mannen tar hand om alla hushållssysslorna. Det är nog väldigt individuellt hur mycket man kan/vågar vara uppe, men jag tar som sagt inga risker - vill ju inte förlora ett tredje barn. Tänker att det här är en liten period i mitt liv som blir lite jobbig, men å andra sidan kan jag ju vinna högsta vinsten!

  • Smulan1975

    Min är bara drygt tre och var tom lite kortare innan operation och de säger att det är normalt som gravid (alltså över tre)
    Men självklart är det ju bra om den är så lång som möjligt.

  • Smulan1975

    Usch nu blev jag lite orolig för längden... den var 3,6 för en vecka sen och det är det längsta måttet jag haft under min graviditet....

  • Smulan1975

    Tack Fillifjonkan! Det lät ju lugnande iallafall och det är som du säger, det finns ju goda möjligheter nu. Tack för peppingen!

    ´Jag har inte via ul sett hur barnet ligger men det känns som tvärläge, det trycker oftast utåt på båda sidorna samtidigt - precis som att det är hälarna på ena och rumpan på andra.

  • Smulan1975

    Lilla My: Bra att du tar det extra lugnt nu, fast det är jobbigt nu på sommaren. Värmen är ju ingen hit
    Hur funkar det med Bricanyl för dig? Äter du det varje dag eller bara "vid behov"? Har du problem med biverkningar typ hjärtklappning, stresskänslor i kroppen osv? Jag har fått tabletter att ta "vid behov" (lite luddigt tycker jag) men jag mår inte så bra av dom, blir superstressad i hela kroppen av dom.

  • Smulan1975

    LillaMy77: Är det depottabletterna 5 eller 7,5mg? Har själv de sistnämda och blir ofta lite skakig av dom. Skönt att du inte har några biverkningar längre av dom iallafall. Hoppas att det ser bra ut hos läkaren imorgon - all lycka till!

  • Smulan1975

    LillaMy77: Skönt att det såg bra ut. Och det verkar ju som att bebben trivs bra därinne eftersom den vuxit bra Då vet du att Bricanylen hjälpt oxå.

  • Smulan1975

    LillaMy: Jag var på kontroll igår och cerklaget satt som det skulle. Nästa gång blir om fyra veckor - tycker att det är långt dit men sådana är rutinerna här. På alla andra ställen verkar man bli kollad varannan eller var tredje vecka.

  • Smulan1975

    Vettan, jag önskar er all lycka till med lille Rasmus. Det låter bra att det gått två månader nu, men jag förstår helt klart att det är mycket oro för er. Så fruktansvårt tragisk att din syster förlorat tre barn, hoppas att hon får hjälp i framtiden och ork inför en ny gravidiet, det blir ju inte lättare psykiskt för varje graviditet man gått igenom.

    Magda84: Gällande diagnos av försvagad livmoderhals är det tyvärr så att flertalet genomgår minst två sena mf innan man får diagnosen cervixinsuffienciens. Det känns grymt jag håller med - att drabbas av ett barns förlust en gång är ett h--vete och när det händer fler gånger är det helt ofattbart. Det känns som att läkarna verkar vara mer observanta numera så att folk får hjälp snabbare och det är ju glädjande.

  • Smulan1975

    Magda: Jag håller absolut med om att du fölorat ett barn för mycket och jag önskar så att alla som drabbats av detta skulle fått slippa genomgå nåt sånt. Försökte bara förklara att det är väldigt vanligt att förlora två barn innan man får cerklage. Samtidigt vet jag att en del får hjälp tidigare och jag tycker det är bra. Alla på den här länken har ju blivit varse att det inte finns några garantier här i livet, men vi får fortsätta hoppas på ett lyckligt slut trots motgångarna.

    Grattis till bröllopet - det låter underbart

Svar på tråden Tråden för oss med cervixinsufficiens (försvagad livmoderhals)