• Pillis1975

    Barnmat

    Här diskuterar vi mat och recept för barn som inte börjat att äta exakt den mat som vi äter. Tips och ideer vill vi ha här!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-10-06 15:44:56:
    Skriv gärna i era inlägg hur gamla era guldklimpar är

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-11-02 07:52:01:
    Har bara gått tillbax till sidan 28 än så länge. Om någon har tid o ork, skriv gärna om receptet så att det blir mer kortfattat, nu står det exakt som det står i inläggen.

    * pasta, kyckling och morot

    * tagliatelle med kött och sås på broccoli, röd paprika, lök och basilika (ljuvligt faktiskt )

    * mango/äpple/stjärnanis och äpple/päron/kanel

    * Köttfärs, morötter, potatis, kålrot, palsternacka, lök (först använde jag gul lök, idag purjo) vatten, krossade tomater, några lagerblad, någon örtkrydda (jag har testat timjan + oregano, och idag rosmarin) ev. kryddpepparkorn kokas tills grönsakerna är färdiga och mjuka - då är köttfärsen oxå färdig.

    * idag gjorde jag mat åt min..det blev köttfärs med paprika, tomat och bulgur. vet inte om det va så poppis..hon gjorde konstiga miner men åt mycket.. haha va roligt att se minerna iaf

    ? Idag fick han första hemmagjorda gröten:

    Mixade 1dl havregryn vilket väger 35 gram.
    Tog hälften av det, (ca 17½ gram) och kokade i 1,4 dl vatten i 3 minuter. Blandade i lite kylskåpskall fruktpuré så det blev gott och svalara.
    Ungen stånkade, stönade, frustade av vällust när vi matade honom. Och gnällde och gnydde när vi inte slevade in gröten fort nog

    ? Skinka med dillstuvad potatis

    2 skivor skinka (kokt, vanlig som man har på mackan!)
    2 potatisar (kokas i 2 dl osaltat vatten) Här har jag lagt till en halv morot per portion.
    3 msk grädde
    1 tsk hackad dill (0,5 tsk torkad dill)
    1 msk smör

    1. Skala och tärna potatisen (och ev morot) , och koka i vattnet i en kastrull.
    2. Klipp eller skiva skinkan i mindre bitar.
    3. När potatisen känns mjuk, tillsätt skinkan, grädden och dillen.
    4. Låt puttra ihop någon minut. Rör ner smöret (och mixa) och servera.

    Tillsätt ev mer vätska.

    Detta recept är för en "barnportion", det betyder att det blir ganska mycket mat för en liten bebbe. Jag 4-dubblar alltid recepten och delar upp för att frysa. Jag räknar "barnmatsburkar" som portioner, en liten burk är ca 1 dl, en stor är ca 2 dl. Brukar ge min tjej 1dl-are än så länge. Jag minns inte nu hur många sådana portioner det blev...... 6 kanske (vid en 4-dubbling alltså)?

    ? Idag bjöds det på kotlett med aprikos och morot. Och till efterätt banan mosad i hallon (tips härifrån) Förresten i förmiddags åt han macka med kokt ägg på Maten då, jag tog lite kotlettkött o skar i mindre bitar, klippte ner några torkade aprikoser, skar morot i mindre bitar, lite provencalsk krydda och vatten. Sen fick det koka i en kvart o mixas Mosade en potatis till Sen hallonen tinade jag i mikron och mosade sen en banan i det Ägget mosade jag och la på en macka med osaltat smör på

    ?
    Jag mal oxå grynen till havremjöl som jag då har färdigt i en burk flera dagar. Eftersom jag är en olydig mamma som inte vill ge samma sak till Sanna veckovis i taget brukar jag variera olika fruktgröter;
    - Banan var nog det första jag provade, och serverar då gärna passerade hallon/blåbär blandat med resten av bananen mosad. (Ca 2/3 i gröten och 1/3 mosad till 'sylten) ibland får hon katrinplommon på istället.

    - Mango har jag rivit ner och kokat med några gånger, serverat med köpt mango/päronpuré.

    - Idag rev jag lite päron fint i gröten och även nu fick hon mango/päronpuré till.

    ? Jag mixar havregrynen med stavmixer, så det går alldeles utmärkt När jag sedan gör gröten, så tar jag en aningens mer vatten än vad det vanliga grötreceptet säger. När det är hela havregryn så är det ju rätt mycket luft med när man mäter grynen - men när man mäter mixade gryn så är det ju mer som mjöl. Har ca. ½ dl mixade gryn och nästan 2 dl vatten. Min grabb vill inte ha den för "stabbig".

    ? Jag gör vanlig havregrynsgröt till min tjej!
    Jepp, ta "ett gäng" havregryn och kör med stavmixern - blir super! (då har du färdigmixade gryn några dagar) Sen så har jag redan mätt och vägt (med tanke på att volymen blir annorlunda med mixade gryn) BRA med våg! Jag ger nu motsvarande en halv vuxenportion ( ) och det är 20 gram mixade gryn och ca 1,25 dl vatten! Sen så blandar jag den färdiga gröten med en istärning aprikospuré för järnets skull, och pudrar med lite kanel. Poppis här i alla fall

    ? Jag kopierade in ett inlägg jag gjort tidigare om hemmagjord gröt. Min Elmer (5½ mån.) äter ½ dl mixade havregryn + nästan 2 dl vatten, det tycker jag blir lagom konsitistens.

    Lite hemmagröt-tips för den som är intresserad
    Mixa havregrynen först om bebisen är känslig mot fastare konstistens. Vill man järnberika gröten, så mixar man 1 msk blodbröd per grötportion, samtidigt som grynen. Man kan ju variera den egna (havregryns)gröten hur mycket som helst

    * Med frysta hallon i - blir perfekt ät-temperatur om man slänger i ett par hallon efter man kokat gröten.
    * Mosa ner en halv banan i gröten efter kokning. Mycket godare än köpe-banangröten. (varför har vi börjat med den egentligen...)
    * Äppelbitar som får koka med gröten - god äppelgröt. Går att göra samma med blåbär.

    Jag har varierat mellan havregryns-, mannagryns- (när det är ok med mjölk i maten), grahamsgrynsgröt. Grahamsgröt och risgrynsgröt. Alla varianter här uppe går ju att göra med alla grötar förutom risgrynsgröten.

    * 1 msk mat(raps)olja i gröten är bra näringtillskott. Även bra om bebisen är hård i magen.

    Inte meningen att trycka på er en massa gröt-recept Bara lite tips till er som vill göra egen gröt.

    * Frukt i, till eller efteråt är bra för C-vitamin som hjälper kroppen att ta upp järnet.

    Jag ser nu att jag inte skrev nåt om fullkorn. Man ska vara lite försiktig med att ge fullkornsmat till de små, (fiberhavregryngröt, grahamsgröt, rågmjölsgröt) då för mycket fibrer kan vara svårt för de små magarna att bearbeta. Aron (1½) kan fortfarande bli lös i magen om han får fiberhavregryn. Han har aldrig fått ont i magen, bara blivit lös

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-11-02 08:38:15:
    * * Köttfärs, potatis, kålrot och palsternacka: Detta kokas i små bitar tillsammans med lagerblad, lökringar, oregano. När allt är mjuk och köttfärsen färdig plocka bort lagerbladen och löken. Häll bort lite vatten. Tillsätt lite krossade tomater. Mixa till puré!

    * Pasta, kyckling och morot: Tärna moroten och skär kycklingen i små bitar. Koka allt tillsammans med pastan, lökringar och timjan. När allt är färdigkokt ta bort lökringarna, tillsätt lite smör och sedan mixa allt till en puré.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-11-06 07:53:37:

    Lagade torsk med potatis, palsternacka, kålrot, morötter, broccholi och dill (och rapsolja) till min lilla snart 7 månaders. Det tyckte hon var toppensmarrigt!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-11-06 18:09:43:
    Här kommer ett fiskrecept som min son gillar: (blir ca 10 portioner)
    Mixa sönder ett fiskblock (400 g) i en matberedare. Tillsätt 3 ägg, 2 dl matlagningsgrädde och 2 msk potatismjöl och mixa ihop. Häll i en smord avlång sockerkaksform. Grädda sedan i 200 grader i ugnen 50-60 minuter. Dela i ca 10 bitar och frys in!

  • Svar på tråden Barnmat
  • Bernermorsan

    Kul med en mattråd. Jag gör all mat själv till sonen snart 7mån. Gjorde även det till vår stora kille som nu är 3år.

    Igår blandade jag i en köpesburk då jag köpte en sån förr för at ha ifall att . Fy f-n va illa den luktade färgen var ju hemsk. Luktade då INTE mat ialf.

    Köper dock fruktpureer för att få lite omväxling Men även endel av dem är ju äckliga smakar noll eller konstigt.

  • The Bumblebee
    minisnutten:
    Vad roligt att Thea oxå gillade "Köttfärsgrytan"

    Jag gör färdigt maträtten, sedan fryser jag in grytan färdig i burken. Ser säkert mer aptitligt ut på annat sätt, men det här tycler jag är det smidiga sättet att göra på När de blir lite äldre och kan äta plockmat så blir maträtten på tallriken genast lite roligare att titta på.
    Tror inte att man måste "lura" ögat de här små genom att göra det vackert på tallriken, tycker de om maten så äter de - tycker de inte om maten så tror jag att de ratar den även om den är fint upplagd
    Mamma till ♥Aron♥ (050303) & ♥Elmer♥ (060418)
  • Blue Vapor

    Jag fryser också in maträtten, inte ingredienser för sig.... alltså, jag lagar bara mat som hela rätter, inte i delar Blir ju av självklara skäl mer av "delarna" då de blir äldre och inte ska ha så finfördelat

    Min 7månaders-tjejs två all time favvos är nog hittills:
    *skinka med morot och dillstuvad potatis
    *tagliatelle med kött och sås på broccoli, röd paprika, lök och basilika (ljuvligt faktiskt )

    Det äckligaste har hittills varit fiskgrytan med citron som jag gjorde häromdagen Hon äter, men hon ser besvärad ut, haha! Jag är dock ganska övertygad om att det inte beror på att det är fisk, utan att det var lite VÄL citronsurt....ska se till att ta betydligt mindre citron nästa gång

    Annars så äter hon precis ALLT och ser lycklig ut, så glad man blir! Kyss Nu börjar fruktpuréerna ta slut i frysen, så det blir till att ladda med en ny omgång mango/äpple/stjärnanis och äpple/päron/kanel och nog någon till ny. Banan mixas med hallon eller jordgubbar på löpande band här - perfekt mellis!

    Ska försöka orka laga en kyckligrätt ikväll........ bäst jag plockar fram kyckling så jag MÅSTE

  • Blue Vapor

    Måste fråga -

    Hur MYCKET (och vad) ger ni till mellis i fråga om fruktpuré/naturell frukt eller yoghurt eller macka? Tänkte börja ge lite yoghurt och macka, men vet inte alls hur mycket.... det är ju liksom inte meningen att de ska bli proppmätta på det, utan bara att de får en ny liten kick som räcker fram till nästa riktiga mål mat.

    Vad blandar ni yoghurten med? Ifall ni nu blandar alls Jag tänkte ha ner fruktmos i turkisk yoghurt....... men man kanske kan få några tips?

  • Pillis1975

    minisnutten: Håller med hon humlan om att det är mest praktiskt att frysa in hela portionen, annars blir det ju en massa bök.

    Blue vapor: Jag tackar för tipsen på frukpureerna Är det okej att ge paprika till bebisar? Tänker på att paprika är ganska så starkt...

  • Blue Vapor

    Pillis - jadå, det är helt okej! Tycker du det är starkt? Hm...

    I alla fall så har jag hoppat över den GRÖNA paprikan, och tagit röd istället - har för mig att GRÖN är "vanligt" att man kan vara överkänslig mot, och den rapar även många människor av

  • Pillis1975

    Tackar för tipset av avsköljd makrill Albin fick makrill på mackan idag och det slank ner som ingenting Sen kan jag ju passa å att tacka för tipset av mosade hallon o banan, fyy bubblan vad det är gott

  • Pillis1975

    Blue Vapor: Aha, så det är mest grön paprika folk e känsliga mot. Kränger själv jättemycket röd paprika o anser att det är tidernas bästa krydda Då ska jag minsann ta o introducera det i Albins mat då

  • Blue Vapor

    Haha, ja jag gillar också banan/hallon Trodde nog att det var det ultimata här hemma, MEN så hittade jag jordgubbar i frysen i jakt på hallonen.... DÄR snackar vi ultimat kick Barnet skuttade upp och ner här i stolen och skulle bara ha MER MER MEEEEER *fniss*

  • Pillis1975

    Jag har fått för mig att jordgubb inte skulle va så bra att ge till bebisar, men det var kanske bara när man själv var gravid o när man ammar som man skulle hålla sig borta från det. I vilket fall som helst så har jag inte vågat mig på det, men då ska jag testa det med

Svar på tråden Barnmat