• Pillis1975

    Barnmat

    Här diskuterar vi mat och recept för barn som inte börjat att äta exakt den mat som vi äter. Tips och ideer vill vi ha här!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-10-06 15:44:56:
    Skriv gärna i era inlägg hur gamla era guldklimpar är

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-11-02 07:52:01:
    Har bara gått tillbax till sidan 28 än så länge. Om någon har tid o ork, skriv gärna om receptet så att det blir mer kortfattat, nu står det exakt som det står i inläggen.

    * pasta, kyckling och morot

    * tagliatelle med kött och sås på broccoli, röd paprika, lök och basilika (ljuvligt faktiskt )

    * mango/äpple/stjärnanis och äpple/päron/kanel

    * Köttfärs, morötter, potatis, kålrot, palsternacka, lök (först använde jag gul lök, idag purjo) vatten, krossade tomater, några lagerblad, någon örtkrydda (jag har testat timjan + oregano, och idag rosmarin) ev. kryddpepparkorn kokas tills grönsakerna är färdiga och mjuka - då är köttfärsen oxå färdig.

    * idag gjorde jag mat åt min..det blev köttfärs med paprika, tomat och bulgur. vet inte om det va så poppis..hon gjorde konstiga miner men åt mycket.. haha va roligt att se minerna iaf

    ? Idag fick han första hemmagjorda gröten:

    Mixade 1dl havregryn vilket väger 35 gram.
    Tog hälften av det, (ca 17½ gram) och kokade i 1,4 dl vatten i 3 minuter. Blandade i lite kylskåpskall fruktpuré så det blev gott och svalara.
    Ungen stånkade, stönade, frustade av vällust när vi matade honom. Och gnällde och gnydde när vi inte slevade in gröten fort nog

    ? Skinka med dillstuvad potatis

    2 skivor skinka (kokt, vanlig som man har på mackan!)
    2 potatisar (kokas i 2 dl osaltat vatten) Här har jag lagt till en halv morot per portion.
    3 msk grädde
    1 tsk hackad dill (0,5 tsk torkad dill)
    1 msk smör

    1. Skala och tärna potatisen (och ev morot) , och koka i vattnet i en kastrull.
    2. Klipp eller skiva skinkan i mindre bitar.
    3. När potatisen känns mjuk, tillsätt skinkan, grädden och dillen.
    4. Låt puttra ihop någon minut. Rör ner smöret (och mixa) och servera.

    Tillsätt ev mer vätska.

    Detta recept är för en "barnportion", det betyder att det blir ganska mycket mat för en liten bebbe. Jag 4-dubblar alltid recepten och delar upp för att frysa. Jag räknar "barnmatsburkar" som portioner, en liten burk är ca 1 dl, en stor är ca 2 dl. Brukar ge min tjej 1dl-are än så länge. Jag minns inte nu hur många sådana portioner det blev...... 6 kanske (vid en 4-dubbling alltså)?

    ? Idag bjöds det på kotlett med aprikos och morot. Och till efterätt banan mosad i hallon (tips härifrån) Förresten i förmiddags åt han macka med kokt ägg på Maten då, jag tog lite kotlettkött o skar i mindre bitar, klippte ner några torkade aprikoser, skar morot i mindre bitar, lite provencalsk krydda och vatten. Sen fick det koka i en kvart o mixas Mosade en potatis till Sen hallonen tinade jag i mikron och mosade sen en banan i det Ägget mosade jag och la på en macka med osaltat smör på

    ?
    Jag mal oxå grynen till havremjöl som jag då har färdigt i en burk flera dagar. Eftersom jag är en olydig mamma som inte vill ge samma sak till Sanna veckovis i taget brukar jag variera olika fruktgröter;
    - Banan var nog det första jag provade, och serverar då gärna passerade hallon/blåbär blandat med resten av bananen mosad. (Ca 2/3 i gröten och 1/3 mosad till 'sylten) ibland får hon katrinplommon på istället.

    - Mango har jag rivit ner och kokat med några gånger, serverat med köpt mango/päronpuré.

    - Idag rev jag lite päron fint i gröten och även nu fick hon mango/päronpuré till.

    ? Jag mixar havregrynen med stavmixer, så det går alldeles utmärkt När jag sedan gör gröten, så tar jag en aningens mer vatten än vad det vanliga grötreceptet säger. När det är hela havregryn så är det ju rätt mycket luft med när man mäter grynen - men när man mäter mixade gryn så är det ju mer som mjöl. Har ca. ½ dl mixade gryn och nästan 2 dl vatten. Min grabb vill inte ha den för "stabbig".

    ? Jag gör vanlig havregrynsgröt till min tjej!
    Jepp, ta "ett gäng" havregryn och kör med stavmixern - blir super! (då har du färdigmixade gryn några dagar) Sen så har jag redan mätt och vägt (med tanke på att volymen blir annorlunda med mixade gryn) BRA med våg! Jag ger nu motsvarande en halv vuxenportion ( ) och det är 20 gram mixade gryn och ca 1,25 dl vatten! Sen så blandar jag den färdiga gröten med en istärning aprikospuré för järnets skull, och pudrar med lite kanel. Poppis här i alla fall

    ? Jag kopierade in ett inlägg jag gjort tidigare om hemmagjord gröt. Min Elmer (5½ mån.) äter ½ dl mixade havregryn + nästan 2 dl vatten, det tycker jag blir lagom konsitistens.

    Lite hemmagröt-tips för den som är intresserad
    Mixa havregrynen först om bebisen är känslig mot fastare konstistens. Vill man järnberika gröten, så mixar man 1 msk blodbröd per grötportion, samtidigt som grynen. Man kan ju variera den egna (havregryns)gröten hur mycket som helst

    * Med frysta hallon i - blir perfekt ät-temperatur om man slänger i ett par hallon efter man kokat gröten.
    * Mosa ner en halv banan i gröten efter kokning. Mycket godare än köpe-banangröten. (varför har vi börjat med den egentligen...)
    * Äppelbitar som får koka med gröten - god äppelgröt. Går att göra samma med blåbär.

    Jag har varierat mellan havregryns-, mannagryns- (när det är ok med mjölk i maten), grahamsgrynsgröt. Grahamsgröt och risgrynsgröt. Alla varianter här uppe går ju att göra med alla grötar förutom risgrynsgröten.

    * 1 msk mat(raps)olja i gröten är bra näringtillskott. Även bra om bebisen är hård i magen.

    Inte meningen att trycka på er en massa gröt-recept Bara lite tips till er som vill göra egen gröt.

    * Frukt i, till eller efteråt är bra för C-vitamin som hjälper kroppen att ta upp järnet.

    Jag ser nu att jag inte skrev nåt om fullkorn. Man ska vara lite försiktig med att ge fullkornsmat till de små, (fiberhavregryngröt, grahamsgröt, rågmjölsgröt) då för mycket fibrer kan vara svårt för de små magarna att bearbeta. Aron (1½) kan fortfarande bli lös i magen om han får fiberhavregryn. Han har aldrig fått ont i magen, bara blivit lös

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-11-02 08:38:15:
    * * Köttfärs, potatis, kålrot och palsternacka: Detta kokas i små bitar tillsammans med lagerblad, lökringar, oregano. När allt är mjuk och köttfärsen färdig plocka bort lagerbladen och löken. Häll bort lite vatten. Tillsätt lite krossade tomater. Mixa till puré!

    * Pasta, kyckling och morot: Tärna moroten och skär kycklingen i små bitar. Koka allt tillsammans med pastan, lökringar och timjan. När allt är färdigkokt ta bort lökringarna, tillsätt lite smör och sedan mixa allt till en puré.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-11-06 07:53:37:

    Lagade torsk med potatis, palsternacka, kålrot, morötter, broccholi och dill (och rapsolja) till min lilla snart 7 månaders. Det tyckte hon var toppensmarrigt!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-11-06 18:09:43:
    Här kommer ett fiskrecept som min son gillar: (blir ca 10 portioner)
    Mixa sönder ett fiskblock (400 g) i en matberedare. Tillsätt 3 ägg, 2 dl matlagningsgrädde och 2 msk potatismjöl och mixa ihop. Häll i en smord avlång sockerkaksform. Grädda sedan i 200 grader i ugnen 50-60 minuter. Dela i ca 10 bitar och frys in!

  • Svar på tråden Barnmat
  • Annis76

    Vad brukar ni ha för pålägg på mackor till era små? Jag har oftast leverpastej och ibland ost. Vad mer går bra?

  • CasaMia

    Måste bara få tala om ...
    Jag brukar ju göra mat till Sanna, men började så smått med färdiga burkar först och testade lite lixom innan jag började experimentera ...

    Nu har jag upptäckt att Sanna inte alls gillar den köpta maten lika mycket som mammas hemlagade

    Trodde först det var sammanträffande, men nu har hon tjorvat flera gånger med köpesmaten, men mammas små kulinariska äventyrligheter slukar hon!



    Älskade unge!


    Alla mammor tycker att just hennes barn är underbarast på jorden, men det är ju min Sanna!
  • Pillis1975

    Annis76: Jag brukar bara ha osaltat smör på, har haft mosat ägg också.

  • The Bumblebee

    God morgon *gäsp gäsp*

    Så har man (läs främst Elmer!) fått sota för att mamma tyckte att penicillin var en bra idé. Natten var hemsk. Vid 1-tiden vaknade Elmer och verkligen gallskrek  (väldigt ovanligt, tror aldrig att jag hört den där nyansen på skriket/gråten förut)
    Jag trodde först mardröm och försökte gunga sängen så han skulle somna om, men det blev bara värre.
    Plockade upp honom, men han var väldigt svårtröstad (har typ heller aldrig hänt) det jag snabbt kunde utläsa var att det blev värre för honom att ligga ner iaf. Jag testade att sätta honom i sjalposition mage mot mage i sängen och gunga, men det hjälpte föga.
    Vi gick ner och jag la honom på skötbordet och då kunde jag se att han liksom krampade med magen, han hade jätteont Gick och läste på penicilinflaskan - och mycket riktigt - en vanlig biverkning var magknip... Jag som igår testade att ge Elmer kost utan att tillsätta extra fibrer för magen - inte nån bra kombination. Han var förmodligen både hård i magen och hade magknip av andra orsakar.

    Det tog ungefär 45 min i sjalen innan han sov ordentligt och jag kunde stoppa ner honom i sängen igen. Han var alldeles utmattad av allt gråtande. Sedan sov han till 6 då han ammade,  somnade om till 7 då fick han välling - med messmör för magen! Kommer inte att låta bli katrinplommon, päron eller kiwipuré på länge, inte heller messmöret i vällingen och gröten - hans mage behöver verkligen lite hjälp.
    Kanske ska jag köpa en Mild fullkornsvälling och börja ge 50/50 nu, så kanske man slipper tänka på att alltid tillföra nåt extra i kosten???

    Nån som har nåt annat botemedel?


    Mamma till ♥Aron♥ (050303) & ♥Elmer♥ (060418)
  • Sefyria

    ---> The Bumblebee

    Men ååh, sicken natt. Stackars, söte Elmer. Magknip av pencillin, det visste jag faktiskt inte att det kan ge magknip. Ska jag ha i tankarna om det blir aktuellt här hemma.

    Ser att du provat det mesta, men har du också provat lite olja i gröten/vällingen? Vanlig matolja som raps eller till och med olivolja smörjer tarmarna bra för de små.
    Sebbe fick motsatt verkan av katrinplommonpure och var alldeles hård i magen i början när vi började med smakisar, då var vanlig olja i flaskan räddningen.

  • The Bumblebee
    Sefyria:
    Ja, olja tillsätter jag i maten när jag kommer ihåg. Kör med rapsolja. Men man ska komma ihåg det oxå...
    Mamma till ♥Aron♥ (050303) & ♥Elmer♥ (060418)
  • Tinuskan

    Godmorgon

    I helgen så började Fanny äta riktigt, hel portion gröt å puremat slank ner utan problem, hittat fötterna oxå

    Å så fick hon suga på blomkål å selleri (råa), det tyckte hon va gott.

  • aprilmaj06

    Hur var det med yoghurt, när kan de börja? Man vill ju inte hämma järnupptaget..
    Min dotter är 6,5 mån.

  • minisnutten

    Hej!

    Idag har jag gjort egen mat till Thea. Jag gjorde två olika rätter;
    * potatis, köttfärs och grönsaker med lite krossade tomatet (tack bumblebee för receptet) Detta har hon nu ätit till lunch och det var gott tyckte hon Skrattande
    * pasta, kyckling och morot, detta ska hon får till middag.

    Fråga:
    Ni som fryser in maten i galsburkarna, fryser ni in rätterna färdiga eller ing. var för sig? (alltså pasta för sig, kött för sig och grönsaker för sig) Läste in någon annan tråd att de rek att man frös allt var för sig, för att det skulle se godare ut??????


    Min söta lilla Thea 060429
  • onehappen

    casamia - om jag var bebis skulle jag nog också föredra hemlagat. Barnmaten i burkarna ser verkligen inte kul ut!

    skönt att se att så många lagar mat ändå har aldrig förstått poängen med burkar förutom kanske när man är ute på vift. Men då är jag en sån som har *väldigt* svårt för mikromat till vuxna också. Den ser inte heller kul ut och smakar likaså.. Hellre tråkiga men hemlagade makaroner o korv, eller snabbnudlar om man har bråttom liksom..

Svar på tråden Barnmat