• Pillis1975

    Barnmat

    Här diskuterar vi mat och recept för barn som inte börjat att äta exakt den mat som vi äter. Tips och ideer vill vi ha här!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-10-06 15:44:56:
    Skriv gärna i era inlägg hur gamla era guldklimpar är

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-11-02 07:52:01:
    Har bara gått tillbax till sidan 28 än så länge. Om någon har tid o ork, skriv gärna om receptet så att det blir mer kortfattat, nu står det exakt som det står i inläggen.

    * pasta, kyckling och morot

    * tagliatelle med kött och sås på broccoli, röd paprika, lök och basilika (ljuvligt faktiskt )

    * mango/äpple/stjärnanis och äpple/päron/kanel

    * Köttfärs, morötter, potatis, kålrot, palsternacka, lök (först använde jag gul lök, idag purjo) vatten, krossade tomater, några lagerblad, någon örtkrydda (jag har testat timjan + oregano, och idag rosmarin) ev. kryddpepparkorn kokas tills grönsakerna är färdiga och mjuka - då är köttfärsen oxå färdig.

    * idag gjorde jag mat åt min..det blev köttfärs med paprika, tomat och bulgur. vet inte om det va så poppis..hon gjorde konstiga miner men åt mycket.. haha va roligt att se minerna iaf

    ? Idag fick han första hemmagjorda gröten:

    Mixade 1dl havregryn vilket väger 35 gram.
    Tog hälften av det, (ca 17½ gram) och kokade i 1,4 dl vatten i 3 minuter. Blandade i lite kylskåpskall fruktpuré så det blev gott och svalara.
    Ungen stånkade, stönade, frustade av vällust när vi matade honom. Och gnällde och gnydde när vi inte slevade in gröten fort nog

    ? Skinka med dillstuvad potatis

    2 skivor skinka (kokt, vanlig som man har på mackan!)
    2 potatisar (kokas i 2 dl osaltat vatten) Här har jag lagt till en halv morot per portion.
    3 msk grädde
    1 tsk hackad dill (0,5 tsk torkad dill)
    1 msk smör

    1. Skala och tärna potatisen (och ev morot) , och koka i vattnet i en kastrull.
    2. Klipp eller skiva skinkan i mindre bitar.
    3. När potatisen känns mjuk, tillsätt skinkan, grädden och dillen.
    4. Låt puttra ihop någon minut. Rör ner smöret (och mixa) och servera.

    Tillsätt ev mer vätska.

    Detta recept är för en "barnportion", det betyder att det blir ganska mycket mat för en liten bebbe. Jag 4-dubblar alltid recepten och delar upp för att frysa. Jag räknar "barnmatsburkar" som portioner, en liten burk är ca 1 dl, en stor är ca 2 dl. Brukar ge min tjej 1dl-are än så länge. Jag minns inte nu hur många sådana portioner det blev...... 6 kanske (vid en 4-dubbling alltså)?

    ? Idag bjöds det på kotlett med aprikos och morot. Och till efterätt banan mosad i hallon (tips härifrån) Förresten i förmiddags åt han macka med kokt ägg på Maten då, jag tog lite kotlettkött o skar i mindre bitar, klippte ner några torkade aprikoser, skar morot i mindre bitar, lite provencalsk krydda och vatten. Sen fick det koka i en kvart o mixas Mosade en potatis till Sen hallonen tinade jag i mikron och mosade sen en banan i det Ägget mosade jag och la på en macka med osaltat smör på

    ?
    Jag mal oxå grynen till havremjöl som jag då har färdigt i en burk flera dagar. Eftersom jag är en olydig mamma som inte vill ge samma sak till Sanna veckovis i taget brukar jag variera olika fruktgröter;
    - Banan var nog det första jag provade, och serverar då gärna passerade hallon/blåbär blandat med resten av bananen mosad. (Ca 2/3 i gröten och 1/3 mosad till 'sylten) ibland får hon katrinplommon på istället.

    - Mango har jag rivit ner och kokat med några gånger, serverat med köpt mango/päronpuré.

    - Idag rev jag lite päron fint i gröten och även nu fick hon mango/päronpuré till.

    ? Jag mixar havregrynen med stavmixer, så det går alldeles utmärkt När jag sedan gör gröten, så tar jag en aningens mer vatten än vad det vanliga grötreceptet säger. När det är hela havregryn så är det ju rätt mycket luft med när man mäter grynen - men när man mäter mixade gryn så är det ju mer som mjöl. Har ca. ½ dl mixade gryn och nästan 2 dl vatten. Min grabb vill inte ha den för "stabbig".

    ? Jag gör vanlig havregrynsgröt till min tjej!
    Jepp, ta "ett gäng" havregryn och kör med stavmixern - blir super! (då har du färdigmixade gryn några dagar) Sen så har jag redan mätt och vägt (med tanke på att volymen blir annorlunda med mixade gryn) BRA med våg! Jag ger nu motsvarande en halv vuxenportion ( ) och det är 20 gram mixade gryn och ca 1,25 dl vatten! Sen så blandar jag den färdiga gröten med en istärning aprikospuré för järnets skull, och pudrar med lite kanel. Poppis här i alla fall

    ? Jag kopierade in ett inlägg jag gjort tidigare om hemmagjord gröt. Min Elmer (5½ mån.) äter ½ dl mixade havregryn + nästan 2 dl vatten, det tycker jag blir lagom konsitistens.

    Lite hemmagröt-tips för den som är intresserad
    Mixa havregrynen först om bebisen är känslig mot fastare konstistens. Vill man järnberika gröten, så mixar man 1 msk blodbröd per grötportion, samtidigt som grynen. Man kan ju variera den egna (havregryns)gröten hur mycket som helst

    * Med frysta hallon i - blir perfekt ät-temperatur om man slänger i ett par hallon efter man kokat gröten.
    * Mosa ner en halv banan i gröten efter kokning. Mycket godare än köpe-banangröten. (varför har vi börjat med den egentligen...)
    * Äppelbitar som får koka med gröten - god äppelgröt. Går att göra samma med blåbär.

    Jag har varierat mellan havregryns-, mannagryns- (när det är ok med mjölk i maten), grahamsgrynsgröt. Grahamsgröt och risgrynsgröt. Alla varianter här uppe går ju att göra med alla grötar förutom risgrynsgröten.

    * 1 msk mat(raps)olja i gröten är bra näringtillskott. Även bra om bebisen är hård i magen.

    Inte meningen att trycka på er en massa gröt-recept Bara lite tips till er som vill göra egen gröt.

    * Frukt i, till eller efteråt är bra för C-vitamin som hjälper kroppen att ta upp järnet.

    Jag ser nu att jag inte skrev nåt om fullkorn. Man ska vara lite försiktig med att ge fullkornsmat till de små, (fiberhavregryngröt, grahamsgröt, rågmjölsgröt) då för mycket fibrer kan vara svårt för de små magarna att bearbeta. Aron (1½) kan fortfarande bli lös i magen om han får fiberhavregryn. Han har aldrig fått ont i magen, bara blivit lös

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-11-02 08:38:15:
    * * Köttfärs, potatis, kålrot och palsternacka: Detta kokas i små bitar tillsammans med lagerblad, lökringar, oregano. När allt är mjuk och köttfärsen färdig plocka bort lagerbladen och löken. Häll bort lite vatten. Tillsätt lite krossade tomater. Mixa till puré!

    * Pasta, kyckling och morot: Tärna moroten och skär kycklingen i små bitar. Koka allt tillsammans med pastan, lökringar och timjan. När allt är färdigkokt ta bort lökringarna, tillsätt lite smör och sedan mixa allt till en puré.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-11-06 07:53:37:

    Lagade torsk med potatis, palsternacka, kålrot, morötter, broccholi och dill (och rapsolja) till min lilla snart 7 månaders. Det tyckte hon var toppensmarrigt!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-11-06 18:09:43:
    Här kommer ett fiskrecept som min son gillar: (blir ca 10 portioner)
    Mixa sönder ett fiskblock (400 g) i en matberedare. Tillsätt 3 ägg, 2 dl matlagningsgrädde och 2 msk potatismjöl och mixa ihop. Häll i en smord avlång sockerkaksform. Grädda sedan i 200 grader i ugnen 50-60 minuter. Dela i ca 10 bitar och frys in!

  • Svar på tråden Barnmat
  • 4barnsMom

    Mamsie, jag gav oxå tidigare Han lär ju få mat så han blir mätt Glad


    Stolt Mamma till Samuel 22/7-97 Elin 24/2-00 Elias 3/3 -06 Mina hjärtegull
  • Lupinen69

    Mamsie: Frågade min BVC när det var dags för oss, började ganska tidigt med smakisar eftersom vår lille gangster var så intresserad. Det blev bara smakisar ett bra tag, har ökat i hans takt. Men, i alla fall, när jag frågade BVC så sa vår sköterska (en man!) att jag kunde ge (av burkmaten) så länge han gapade efter mer, så mycket han ville ha helt enkelt. Han var då drygt 4 mån och det blev ju inga större mängder.  Mycket handlar nog om att Sverige tolkar rekommendationerna på sitt eget lilla sätt...andra länder tolkar annorlunda och deras bebisar överlever ju de med.


    Apropå lära gamla hundar sitta. Jag har själv varit "beroende" av Fun Light periodvis. Kan inte heller äta rent socker (av andra orsaker, är inte diabetiker) i några större mängder. Knappt några mängder alls öht. Men det blir ett beroende! Och jag märkte varenda gång att jag fick huvudvärk efter ett tag. Huvudvärken försvann efter någon vecka när jag slutade med Fun Light. Bättre att pressa lite citron i vattnet! Då får man ju även i sig lite nyttigheter.


    Lätt och light är inte riktigt samma sak. Light har de minskat på fettet och ofta ökat på sockret istället! Man måste läsa innehållsförteckningarna, går inte att blint lita på reklam, förpackningar etc.

    En intressant parentes: Vi slutade med margarin på mackorna för ett antal veckor sedan och drog ner på det mättade fettet så mycket som möjligt. Kör fettfritt på mackorna och har ökat veg oljor. Främst raps som går att använda till "allt" inkl i badvattnet när bebisen badar. Är motståndare till mineralolja i hudvårdsprodukter! Mineralolja, dvs sån man häller i bilens motor. Fisk, nötter etc åt vi rätt mycket av innan med och har fortsatt. Jag märker skillnad på huden! Är inte alls lika torr längre i tex ansiktet! Äkta majonnäs anses som ett bra fett förresten, pga äggulor och rapsolja. Det ÄR skillnad på fett och fett. Dåliga, mättade fetter gör en gammal och rynkig i förtid!


    * Calvin 06-04-13 *
  • Pillis1975

    Tinuska: Du har alldeles rätt när det gäller mjölk o light produkter. Har läst att barn inte ens behöver standardmjölk utan när det är dax med mjölk kan de gå direkt på mellanmjölk.

    CasaMia: Tycker att det är bra att problemen i familjen tas upp här för dte är ju i allra högsta grad relevant när det gäller barnens mat. Vi har dock inte det problemet här utan här är det jag som blivit uppväxt i en familj som inte förstått sig på det där med mat o näring o min sambo har växt upp med en sjuksköterska till mamma som dessutom är inriktad på näring. Jag fick dock ett stort intresse för mat o näring redan när jag var 16 år o har pluggat näringslära o matlagning så det där som jag fick med mig hemirfån är ett minne blott, gudskelov
    Du får väl anmäla din man till "Du är vad du äter"

    VitLupin; Jag har med tänkt på det där med babyoljorna. Funderat på att köra med vanlig rapsolja i badvattnet o rumptvätten. Du rekomenderar det då eller? Har än så länge inte tvättat grabben med tvål o shampoo än utan kör bara med babyolja.

  • aprilmaj06

    Har inte hunnit läsa allt än, men kan man ge vanlig havregrynsgröt till 6,5 mån om man mixar den? Vad ska man ha i för att få upp näringsinnehållet? Den färdiga gröten innehåller ju en massa tillsatta näringsämnen?Bra tråd!

  • miamartini

    Nu e visserligen min son lite större  (han blir 1 nu den 6.e)

    Men jag läste lite grann här inne o jag ville bara säga ett par saker.....

    De enda ni ska tänka på när ni börjar me smakisar e o va uppmärksamma (då de finns matallergier)
    Om ert/era barn tycker om smakisarna så finns de ingen anledning till att inte ge, de e ju meningen att de ska övergå till fast föda.

    Min son va 4 mån när vi började med smakisar, o de blev inte någon halv matsked till o börja med utan de va bara till o ge honom för han nöjde sig inte. Så redan när han va 5 mån hade vi bytt ut morgonvällingen mot gröt och lunchen mot barnmat (dock i kombination med välling imellanåt)

    Huvudsaken e att era barn får i sig den näring de behöver ......
    De e jättekul när de små börjar äta o man ser på dom hur de njuter av de

    Tips. om ni håller på med smakisar så frys in de i iskuber. O tänk på att inte mata direkt från burken, för då kan ni inte spara de som blir över......

    Lycka till 

    *saknar den tiden lite grann *


    Mamma till världens underbaraste lillkille
  • Tinuskan

    aprilmaj06: ja man kan ge vanlig havregryn, mixa gärna om i början till pure.

    Men köpe gröten har viktiga ämnen och lite gluten, så det blir mjukstart för bebben.

    Vi pratade om gröt tidgare i tråden, kolla längre bak, mkt bra.

  • Lupinen69
    Pillis: Vanlig rapsolja är bäst. Mineraloljan fungerar som så att den driver ut fettet ur huden och sen blir man beroende av mineraloljan istället. Man kan få jättestora problem med huden om man fortsätter med mineraloljebaserade produkter! Sen jag skippade babyoljan i badvattnet och på huvudet (skorv) och börjat med rapsolja istället så har Calvins hud blivit smidig och len istället för torr, röd, narig och kliig. Jag är själv känslig så jag borde ju varit liiite mer noga även till Calvin. Trodde ju att babyolja skulle vara bra, det är ju till babysar liksom!
    * Calvin 06-04-13 *
  • Pillis1975

    VitLupin: Ja man kan nästan bada i bensin istället, samma skit som babyoljan typ. Fast det är ju skit (olja) i det mesta som har med hygienen att göra

  • CasaMia
    Förvånad Men vad i ... Är det mineralolja i babyoljan oxå? Som de har på BB? Men vaf'n! Ja, det såklart ... och jag missade det ... Å jag som nästan känt mig kass som tvättar Sanna i rumpan med Lactacyd när hon har bajsat istället för den rekommenderade babyoljan ...
    Jo tjena! Man kunde lika gärna börja smörja läpparna hennes med Lypsyl då ... Ledsen

    *så missade jag några mammapoäng där oxå*
    Alla mammor tycker att just hennes barn är underbarast på jorden, men det är ju min Sanna!
  • CasaMia

    Vit Lupin: Du verkar kunna det där, så jag undrar:
    Vad är parabener?
    Panthenyl triacetate?

    Är badolja OT? Förlåt i så fall ...


    Alla mammor tycker att just hennes barn är underbarast på jorden, men det är ju min Sanna!
Svar på tråden Barnmat