Inlägg från: Cecilia |Visa alla inlägg
  • Cecilia

    Dagis eller dagmamma!?

    Jag är förskollärare och rekommenderar förskola varmt! MEN...det gäller att kolla upp förskolorna så att man hamnar i en förskola som man tycker är bra, man ska inte ta den som ligger närmst bara för att slippa åka en liten bit.

    Själv jobbar jag i ett personalkooperativ, en avdelning 1-5åringar, mellan 15-20 barn. Vi är 3 heltidare och mellan kl. 8.00 till kl.14 är vi alla tre helt till barnens förfogande. Sedan är det ngn som slutar tidigare, börjar tidigare osv. Vi gör INGET pappersarbete på arbetstid, alla möten har vi på kvällarna och i princip tar vi aldrig in vikarie. Vi har en väldigt mysig stämning och föräldrarna brukar påpeka att dom alltid hittar oss på golvet,hihi!! Vi får maten från en annan skola mån - tors, dock inte frukost och mellamål som vi fixar själva. På fredagar ordnar vi maten själva.

    Jag kan säga att vi har betydligt mer koll på våra barn än många dagmammor. En dagmamma blir låst eftersom hon är själv. Det är ingen barnlek att hinna laga mat, byta blöjor, läsa saga, hjälpa på pottan, plocka undan disk, ha kontakt med föräldrar och dyl alldeles själv. Likaså så låser man ju barnet på ett trist sätt utan att man egentligen tänker på det. Vad jag menar med det är att barnet tvingas att ty sig till dagmamman varje dag. På en förskola finns fler vuxna och fler att ty sig till. Är ett knä upptaget så finns det ofta ett till.

    Men visst det finns för och nackdelar med allt, och jag som förskollärare rekomenderar ju givetvis det eftersom jag jobbar i en väldigt väl fungerande avdelning.

    Kram

  • Cecilia

    Du ska vara uppmärksam på hur personalen umgås med dom andra barnen. Alla vuxna kan göra sig till just när ngn förälder kommer men titta på hur de andra barnen förhåller sig till personalen. Var också uppmärksam på vilken stämning som råder i gruppen.

    Det viktigaste är inte att avdelningen har en superproffsig målmedveten strategi över hur dagen ska se ut. Utan det viktigaste är att barnen känner trygghet och att det finns flexibilitet bland personalen. Hos oss händer ofta att vi t.ex. ser att det är fint väder, struntar i maten som kommer och istället packar med oss korv och ger oss ut.

    Fråga gärna hur dom gör med vikarier och möten. Har varit vikarie inom kommunen då hela avdelningen gick på möte direkt efter dom somnat barnen (en småbarnsavd.) och när barnen vaknade upp stod där tre helt okända vikarier. Tror att det är viktigt för föräldrarna att veta hur detta går till men det är sällan det kommer på tal.

    Hmm...ja fråga gärna om det är något mer du undrar. Jag kan ju skriva en hel roman,hih!!!

    Kram cecilia

  • Cecilia

    Jessi

    Hihi! Jo jag brukar säga nu att när Jacob som än så längge bara är 11v. behöver barnomsorg så skulle jag vilja ha honom där, men det går ju tyvärr inte. Men jag känner faktiskt det att vi verkligen är där för barnen. och som föredetta vikarie ute i kommunen ser man både bra och mindre bra förskolor. Det gäller att se sig runt!

  • Cecilia

    Kommer in på ett hörn

    Jossebell

    Vill bara säga att det är helt beroende på hur personalen bygger upp sin verksamhet, ALRDRIG att vi har sagt till våra barn att nu är det utelek eller nu är det pyssel.. Avskyr ordet att leka fritt! Man kan inte tvinga ett barn till att helt plötsligt leka!!

    Men som jag har påpekat innan så väljer alltför många föräldrar första bästa förskola och tänker inte på barnens bästa utan att föräldrarna ska ha så nära som möjligt. GIvetvis är det svårt att välja om det inte finns så många valmöjligheter men bor man med många valmöjligheter så ska man ta sig tid och kolla upp dessa. Även kolla de kooperatvia förslagen, som man tyvärr själv brukar få ordna. KOmmunen brukar inte påpeka att dessa alternativ finns. Istället får man ställa sig en en milslång kö. Har vi plats så är det bara till att komma ut till oss och antingen bestämma sig på plats direkt eller fundera ngn dag och så är platsen din.

    Även dagmamma gäller att kolla upp ordentligt, skulle barnet och dagmamma inte komma överens till 110% så har jag inte barnet ngn annan vuxen att ty sig till. Och att glömma barn har hänt här också när det var dagmammor som var ute med sina barn. 5 barn och 2 vuxna och ändå glömmer man ett barn.

    Så som förälder gäller det att vara kritisk och ta sig tid till att kolla upp vilka alternativ som finns, och sätta sig ner och prata om vad man anser vara viktigt. Barnen tillbringar så mycket tid där så det måste stämma till fullo.

    Kram Cecilia

Svar på tråden Dagis eller dagmamma!?