Inlägg från: NeaVida |Visa alla inlägg
  • NeaVida

    Låg svarsfrekvens på enkäter

    Hallojsan - jag tror att jag kan hjälpa dig.

    Om dina 25 % är tillräkligt många (i antal) för att du ska kunna få fram resultat så gäller det att kolla så att de som inte svarat på din enkät har andra åsikter/upplevelser än de som HAR svarat. Vad du kan/bör göra då är att du slumpmässigt väljer ut låt oss säga 5% av de som inte svarat och ring upp dem, sök upp dem, och fyll i enkäten genom deras muntliga svar. Du jämför sedan resultatet på deras enkäter med resultaten från de andras - om de är i princip detsamma så kan du dra slutsatsen att de som inte svarat inte skiljer sig nämnvärt ifrån de som har svarat. Om det är så att de skiljer sig åt, så får du, efter att du presenterat dina resultat, skriva att eftersom din respons rate var 25 % så har undersökning av non-responders, genom telefonintevju, visat att deras upplevelse/åsikt är att blablablabla, vilket kan tyda på att ytterligare undersökningar kan behövas.
    Om resultaten inte skiljer sig åt, så är det ändå snyggt att visa att du intervjuat non-responders och att det har visat att de som svarat är representativa för din målgrupp/studiepopulation.

    Hängde du med?

  • NeaVida

    angående procent så brukar man säga att man ska satsa på 80%, men det är väldigt ovanligt. Oftast är man glad om man lyckas komma upp i 60%...
    Men som sagt - det spelar ingen roll hur många procent som svarar, bara inte de som inte svarat skiljer sig från de som har svarat.

Svar på tråden Låg svarsfrekvens på enkäter