• Honeydust

    Chilli con carne

    Finns det någon som har ett bra recept på chilli con carne?? Min blir aldrig riktigt god!
    Gärna lite starkare....

  • Svar på tråden Chilli con carne
  • jela1982

    köper alltid påsmixpå affären sen häller jag i 2 burkar bönor och en påse köttfärs den är god vill man ha starkare kan man ju krydda dn mer

  • mikiolaino

    Påsmixen som finns på affären tycker jag är väldigt tråkig i smaken så jag gör alltid själv.

    Men exakta mått har jag inte.
    * En hackad gul lök, fräs
    * I med köttfärs, bryn
    * Krydda med cayennepeppar, chilipulver och paprikapulver
    * Häll i strimlad chili och tärnad paprika, 2-3 chilifrukter och 2 paprikor, en röd och en grön.
    * 2 burkar vita bönor
    * Sambal oelek efter smak
    * Mycket chilisås
    * Vatten om den blev för tjock

    Den går att få både stark och svag, beror ju på hur mycket sambal och chilisås du har i, och kryddningen.

    Ätes med färsk baguette och creme fraiche!

  • tisteln

    1 stor gul lök, hackad
    1 paprika (röd eller gul), hackad i lagom stora bitar
    200 g köttfärs
    1 burk krossade tomater
    2 vitlöksklyftor, smått hackade
    4 msk tomatpuré
    1 tsk salt
    1 tsk basilika
    2 krm chilipeppar
    2 burkar vita bönor i sås
    2 msk persilja (jag bbrukar ta ganska så mycket mer)
    1 dl majs
    champinjoner, i klyftor

    Smält lite matfett i grytan. I med lök, champinjoner och paprika. Stek 5 min under omrörning.
    I med köttfärsen och stek i 5 min.
    Tillsätt tomater + spad, vitlök, tomatpuré, majs och kryddor. Koka på svag värme i 10 min.
    Tillsätt bönorna + spad och koka upp. Häll i lite vatten om det tjocknar. Strö över persiljan

  • Smille07

    och jag föredrar mix påsen på affären plus att jag pressar lite vitlök i:)

  • Nattviolen

    Använd färsk chili och skippa vanlig paprika. Det är mitt råd.

  • Tårtsmulan77

    Här kommer ett jättesmarrigt och hyfsat kryddstarkt recept på
    Chili con carne

    Chili con carne
    4 port.

    300 g nötfärs
    2 stora gula lökar
    1 msk olja eller flytande margarin
    1 köttbuljongtärning
    2 msk soja
    1 burk krossade tomater
    1 lagerblad
    2-3 vitlöksklyftor
    ½ tsk kumminfrö
    1 tsk oregano
    2 tsk chilipulver
    2 burkar vita bönor i tomatsås, ca 700g
    1 grön paprika
    1 röd paprika

    Skala och hacka löken.
    Fräs den mjuk i matfett i en gryta.
    Tillsätt färsen, mosa med en gaffel och rör tills den blir jämnt grynig.
    Smula ner buljongtärningen, häll i soja och krossade tomater.
    Lägg i lagerblad, vitlök, kummin, oregano och chilipulver.
    Koka under lock på svag värme ca 20 minuter.
    Lägg i de vita bönorna och de urkärnade paprikorna skurna i små bitar.
    Koka ytterligare 5 minuter.
    Smaksätt med salt och mera kryddor om det behövs.

  • annca

    Svensk köttfärschili:

    (påsmixer är bannlyst!)

    En stooor gul lök, grovhackad
    500g nötfärs
    1 röd paprika, klyftad
    5-6 pfefferonis, hackade
    5-6 vitlöksklyftor, pressade
    1 burk kidneybönor
    ½ dl tomatpuré
    1 tärning grönsaksbuljong
    spiskummin
    koriander
    sambal oelek
    kanel
    cayennpeppar
    1 burk krossade tomater
    1 burk vita bönor i tomatsås
    1 burk haircot vertes
    1 liten burk majs

    Fräs lök, köttfärs och hälften av vitlöken.
    Häll över i en stor gryta.
    Tillsätt tonatpuré, buljong och krossade tomater.
    Smaksätt med kryddorna. Har inga direkta mängder, smaka av helt enkelt.
    LÅt puttra 20 min. illsätt kidneybönor, majs och paprika.
    LÅt pottra ca 10 min.
    Tillsätt vita bönor pfeferonis och hairvot vertes. Låt bli genomvarmt.
    Smaka av med salt och ev mer cayennpeppar.


    ~*~ Ursäkta mig men hey! Man har väl rätt att ändra sig...? (W.Crafoord)~*~
  • brokig

    Jag skulle kunna tänka mig att ha i vita bönor i chili con carne, men definitivt inte sådana i tomatsås! Brukar vanligen ha svarta bönor.

    Högrev istället för köttfärs gör att chilin måste koka länge, vilket får den att bli riktigt het när alla kryddorna får blanda sig.

Svar på tråden Chilli con carne