Chilli con carne
Finns det någon som har ett bra recept på chilli con carne?? Min blir aldrig riktigt god!
Gärna lite starkare....
Finns det någon som har ett bra recept på chilli con carne?? Min blir aldrig riktigt god!
Gärna lite starkare....
köper alltid påsmixpå affären sen häller jag i 2 burkar bönor och en påse köttfärs den är god vill man ha starkare kan man ju krydda dn mer
Påsmixen som finns på affären tycker jag är väldigt tråkig i smaken så jag gör alltid själv.
Men exakta mått har jag inte.
* En hackad gul lök, fräs
* I med köttfärs, bryn
* Krydda med cayennepeppar, chilipulver och paprikapulver
* Häll i strimlad chili och tärnad paprika, 2-3 chilifrukter och 2 paprikor, en röd och en grön.
* 2 burkar vita bönor
* Sambal oelek efter smak
* Mycket chilisås
* Vatten om den blev för tjock
Den går att få både stark och svag, beror ju på hur mycket sambal och chilisås du har i, och kryddningen.
Ätes med färsk baguette och creme fraiche!
1 stor gul lök, hackad
1 paprika (röd eller gul), hackad i lagom stora bitar
200 g köttfärs
1 burk krossade tomater
2 vitlöksklyftor, smått hackade
4 msk tomatpuré
1 tsk salt
1 tsk basilika
2 krm chilipeppar
2 burkar vita bönor i sås
2 msk persilja (jag bbrukar ta ganska så mycket mer)
1 dl majs
champinjoner, i klyftor
Smält lite matfett i grytan. I med lök, champinjoner och paprika. Stek 5 min under omrörning.
I med köttfärsen och stek i 5 min.
Tillsätt tomater + spad, vitlök, tomatpuré, majs och kryddor. Koka på svag värme i 10 min.
Tillsätt bönorna + spad och koka upp. Häll i lite vatten om det tjocknar. Strö över persiljan
och jag föredrar mix påsen på affären plus att jag pressar lite vitlök i:)
Använd färsk chili och skippa vanlig paprika. Det är mitt råd.
Två saker som aldrig får finnas i chili:
Köttfärs
Vita Bönor
Här kommer ett jättesmarrigt och hyfsat kryddstarkt recept på
Chili con carne
Chili con carne
4 port.
300 g nötfärs
2 stora gula lökar
1 msk olja eller flytande margarin
1 köttbuljongtärning
2 msk soja
1 burk krossade tomater
1 lagerblad
2-3 vitlöksklyftor
½ tsk kumminfrö
1 tsk oregano
2 tsk chilipulver
2 burkar vita bönor i tomatsås, ca 700g
1 grön paprika
1 röd paprika
Skala och hacka löken.
Fräs den mjuk i matfett i en gryta.
Tillsätt färsen, mosa med en gaffel och rör tills den blir jämnt grynig.
Smula ner buljongtärningen, häll i soja och krossade tomater.
Lägg i lagerblad, vitlök, kummin, oregano och chilipulver.
Koka under lock på svag värme ca 20 minuter.
Lägg i de vita bönorna och de urkärnade paprikorna skurna i små bitar.
Koka ytterligare 5 minuter.
Smaksätt med salt och mera kryddor om det behövs.
Svensk köttfärschili:
(påsmixer är bannlyst!)
En stooor gul lök, grovhackad
500g nötfärs
1 röd paprika, klyftad
5-6 pfefferonis, hackade
5-6 vitlöksklyftor, pressade
1 burk kidneybönor
½ dl tomatpuré
1 tärning grönsaksbuljong
spiskummin
koriander
sambal oelek
kanel
cayennpeppar
1 burk krossade tomater
1 burk vita bönor i tomatsås
1 burk haircot vertes
1 liten burk majs
Fräs lök, köttfärs och hälften av vitlöken.
Häll över i en stor gryta.
Tillsätt tonatpuré, buljong och krossade tomater.
Smaksätt med kryddorna. Har inga direkta mängder, smaka av helt enkelt.
LÅt puttra 20 min. illsätt kidneybönor, majs och paprika.
LÅt pottra ca 10 min.
Tillsätt vita bönor pfeferonis och hairvot vertes. Låt bli genomvarmt.
Smaka av med salt och ev mer cayennpeppar.
Tack alla! Nu får jag ge det en chans till...
Jag skulle kunna tänka mig att ha i vita bönor i chili con carne, men definitivt inte sådana i tomatsås! Brukar vanligen ha svarta bönor.
Högrev istället för köttfärs gör att chilin måste koka länge, vilket får den att bli riktigt het när alla kryddorna får blanda sig.