• Anna Panna

    Rabarber-recept!

    Nu börjar rabarberna bli klara. Ös på med era bästa rabarberrecept så att vi andra oxå kan njuta av dem i alla olika former. Jag ska baka en rabarbertårta i morgon - lägger ut receptet ifall den är god (vilket jag tror den är).

  • Svar på tråden Rabarber-recept!
  • AnnaK

    Rabarberkaka serverad med vaniljvisp. God sockerkaksliknande kaka med rabarber i som är god som den är men passar även bra med en klick vaniljvisp till.

    Tid: 55 min varav 40 min i ugnen

    1 sockerkaka

    Du behöver:
    Rabarber:
    2-3 stjälkar rabarber, ca 4 dl skurna i bitar.
    1 tsk kardemumma
    2 tsk socker

    Sockerkakssmet:
    100 g smör eller margarin
    2 dl socker
    1 ägg
    2 tsk bakpulver
    2 tsk vaniljsocker
    4 dl vetemjöl
    1 ½ dl mjölk

    Gör så här:
    Skölj, skala och skär rabarbern i bitar, ca 1 cm breda. Blanda socker och kardemumma i en skål. Lägg i rabarberbitarna och rör om.

    Gör sockerkakssmeten, använd gärna elvisp.

    Låt smör eller margarin bli rumsvarmt. Rör sedan ihop smör/margarin och socker. Tillsätt ägget och sedan bakpulver och vaniljsocker. Rör till en jämn smet.

    Tillsätt vetemjöl och mjölk och blanda ihop till en jämn smet.

    Häll i rabarberbitarna och rör om (använd ej elvisp). Bred ut smeten i en smord och bröad rund form, ca 22 cm i diameter utan hål i mitten, gärna med löstagbar kant så går det lite lättare att skära upp. Om du använder teflonform behöver du inte smöra och bröa den.

    Tryck gärna ner rabarbern ifall den sticker upp ur smeten, så riskerar den inte att bli bränd i ugnen.

    Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 35-40 minuter tills kakan fått fin färg och man ser att den släpper kanten.

    Låt svalna. Servera med vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass eller vispad grädde.

  • AnnaK

    Rabarberpaj - smulpaj med rabarber Enkelt och gott

    Tid: 35 minuter

    4 portioner

    Du behöver:
    3 stjälkar rabarber
    2 msk potatismjöl
    3/4 dl socker

    Smuldeg:
    3 ½ dl vetemjöl
    1 dl kokosflingor
    1 dl socker
    150 g margarin

    Gör så här:
    Skär rabarbern i ½ cm tjocka skivor och lägg i en ugnssäker form. Strö över potatismjöl och socker.

    Gör smuldegen: Blanda mjöl, socker och kokos. Tillsätt margarinet skuret i mindre bitar. Finfördela margarinet med händerna till en grynig massa. Fördela den jämnt över rabarbern.

    Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter. Servera med grädde, vaniljsås, vaniljvisp eller vaniljglass.

  • AnnaK

    Smörstekt kardemummarabarber

    300 g rabarber
    1 tsk kardemumma kärnor
    50 g smör
    1 dl råsocker
    Till servering
    vaniljglass, av hög kvalitet

    1. Skala rabarbern om den är grov. Skär i små bitar.

    2. Stöt kardemummakärnorna grovt i mortel. Hetta upp smöret i en panna tills det tystnar. Lägg i rabarbern, kardemumman och sockret. Låt det smälta samman på medelvärme tills det blir mjukt.

    3. Servera genast till vaniljglass av hög kvalitet.

  • astoria

    Jag brukar bara varva lika delar rabarber & jordgubbar & sen lägga på smulpajsdeg,in i ugnen ca 20min,servera med vaniljvisp eller vaniljglass!!! MUMS

  • AnnaK

    En ovanlig smulpaj
    600 g rabarber skuren i korta bitar
    100 g urkärnade, hackade dadlar
    finrivet skal från 1 apelsin
    3 msk brun farin

    Blanda ovanstående, låt stå en timme. Häll den i en djup eldfast form, ca 25 cm.

    3 dl havregryn
    1 dl grahamsmjöl
    2 msk brun farin
    4 msk majsolja

    Blanda de torra ingredienserna,tillsätt olja, rör med gaffel till blandat. Fördela över frukten.grädda i 35 min (till rabarbern är mjuk och täcket är knaprigt och gyllenbrunt).

    Ger 6 portioner

    Per port:
    255 kcal
    10 g fett
    varav 2 g mättat
    39 g kolhydrater
    tilsatt socker 10 g
    fibrer 4 g
    natrium 5 mg

  • AnnaK

    Rabarber med mandelmaräng

    4 portioner
    ugnstemperatur 225°C

    Ingredienser
    500 g rabarber
    1 dl strösocker
    1 krm kardemumma, malen
    3 äggvitor
    100 g mandelmassa
    2 msk mandel, flagad
    smör till formarna

    Smöra fyra portionsformar som rymmer minst 2,5 dl (eller en större pajform). Ansa och skölj rabarbern. Skär den i knappt 2 cm långa bitar och fyll formarna.Blanda socker och kardemumma och fördela i formarna. Ställ in på plåt i ugnen, 225°C i ca 15 minuter tills rabarbern smält.
    Vispa äggvitorna till mycket hårt skum. Riv mandelmassan och vänd ner i vitorna. Lyft ut plåten och klicka smeten över rabarbern. Strössla lite flagad mandel över och ställ åter in plåten i ugnen 6-7 minuter tills marängen fått fin färg.

    Servera med mjuk vaniljglass.

  • AnnaK

    Rabarbersaft
    1 kg rabarber
    3 dl vatten
    500-600 g socker/liter saft

    Skölj rabarbern, skär i bitar.

    Koka upp vattnet, koka rabarbern i 10 minuter. Sila av (i silduk). Mät upp saften. Koka upp igen, tillsätt sockret. Låt koka upp på nytt. Skumma av. (tillsätt ev natriumbensoat, utrört i lite saft).

    Ös het saft i varma flaskor. Fyll ända upp och förslut.

  • AnnaK

    recept på rabarberkräm:

    1 dl socker
    3 msk potatismjöl
    1 liter rabarber, skuren
    3 dl vatten

    Koka upp vatten och socker. Lägg i rabarbern och koka den mjuk under lock, 3-4 minuter. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten. Tag kastrullen från värmen. Häll i redningen i en fin stråle, rör under tiden. Krämen ska sedan bara koka upp.
    Häll upp den och sockra på ytan så att den inte skinnar sig. Servera krämen avsvalnad eller kall.

  • AnnaK

    Kladdig rabarberpaj
    Ingredienser
    8 bitar
    Deg
    2,5 dl vetemjöl
    1/2 tsk bakpulver
    2 msk socker
    100 g smör

    Fyllning
    300 g rabarber
    3/4 dl socker
    1 tsk kanel
    1 msk vetemjöl
    2 dl vispgrädde Gör så här
    Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, bakpulver och socker. Smält smöret och rör ihop till en smulig deg. Tryck ut den i en pajform, 24 cm i diameter. Skär rabarbern i bitar. Blanda den med socker, kanel och mjöl. Lägg fyllningen i formen och häll på grädden. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Tips! Ta tunt skivade äpplen istället för rabarber

  • AnnaK

    Jordgubb och rabarbermazarin
    Ingredienser
    Botten:
    3 dl mjöl
    125 g smör
    1 msk mjölk
    1 krm salt
    1 msk socker

    Fyllning:
    50 g smör, rumsvarmt
    1 dl socker
    1 tsk vaniljsocker
    2 st ägg
    200 g mandelmassa
    1 msk vetemjöl
    2 stänger rabarber
    1/2 l jordgubbar
    1 msk maizena
    2 msk socker

    Glasyr:
    1 - 2 tsk vatten eller lite äggvita
    100 g florsocker

    Gör så här:
    Rör ihop smöret, sockret och vaniljsockret.
    Riv mandelmassan fint och blanda ner den med sockret och smöret.
    Vänd i äggen ett i taget.
    Skal och skär rabarbern i bitar.
    Skär jordgubbarna i små bitar.
    Blanda maizena och socker, och vänd rabarber och jordgubbsbitarna i maizenan och sockret.
    Lägg rabarbern och jordgubbarna i botten på pajskalet och fyll på mazarinsmeten.
    Baka av i ugnen på 175 grader ca 30- 35 minuter.
    Låt svalna.
    Vispa ihop glasyren och rippla den över mazarinen.
    Garnera med några jordgubbar.
    Servera mazarinen med vaniljglass eller vaniljsås.

Svar på tråden Rabarber-recept!