Rabarber-recept!
Nu börjar rabarberna bli klara. Ös på med era bästa rabarberrecept så att vi andra oxå kan njuta av dem i alla olika former. Jag ska baka en rabarbertårta i morgon - lägger ut receptet ifall den är god (vilket jag tror den är).
Nu börjar rabarberna bli klara. Ös på med era bästa rabarberrecept så att vi andra oxå kan njuta av dem i alla olika former. Jag ska baka en rabarbertårta i morgon - lägger ut receptet ifall den är god (vilket jag tror den är).
Rabarberkaka serverad med vaniljvisp. God sockerkaksliknande kaka med rabarber i som är god som den är men passar även bra med en klick vaniljvisp till.
Tid: 55 min varav 40 min i ugnen
1 sockerkaka
Du behöver:
Rabarber:
2-3 stjälkar rabarber, ca 4 dl skurna i bitar.
1 tsk kardemumma
2 tsk socker
Sockerkakssmet:
100 g smör eller margarin
2 dl socker
1 ägg
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
1 ½ dl mjölk
Gör så här:
Skölj, skala och skär rabarbern i bitar, ca 1 cm breda. Blanda socker och kardemumma i en skål. Lägg i rabarberbitarna och rör om.
Gör sockerkakssmeten, använd gärna elvisp.
Låt smör eller margarin bli rumsvarmt. Rör sedan ihop smör/margarin och socker. Tillsätt ägget och sedan bakpulver och vaniljsocker. Rör till en jämn smet.
Tillsätt vetemjöl och mjölk och blanda ihop till en jämn smet.
Häll i rabarberbitarna och rör om (använd ej elvisp). Bred ut smeten i en smord och bröad rund form, ca 22 cm i diameter utan hål i mitten, gärna med löstagbar kant så går det lite lättare att skära upp. Om du använder teflonform behöver du inte smöra och bröa den.
Tryck gärna ner rabarbern ifall den sticker upp ur smeten, så riskerar den inte att bli bränd i ugnen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 35-40 minuter tills kakan fått fin färg och man ser att den släpper kanten.
Låt svalna. Servera med vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass eller vispad grädde.
Rabarberpaj - smulpaj med rabarber Enkelt och gott
Tid: 35 minuter
4 portioner
Du behöver:
3 stjälkar rabarber
2 msk potatismjöl
3/4 dl socker
Smuldeg:
3 ½ dl vetemjöl
1 dl kokosflingor
1 dl socker
150 g margarin
Gör så här:
Skär rabarbern i ½ cm tjocka skivor och lägg i en ugnssäker form. Strö över potatismjöl och socker.
Gör smuldegen: Blanda mjöl, socker och kokos. Tillsätt margarinet skuret i mindre bitar. Finfördela margarinet med händerna till en grynig massa. Fördela den jämnt över rabarbern.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter. Servera med grädde, vaniljsås, vaniljvisp eller vaniljglass.
Smörstekt kardemummarabarber
300 g rabarber
1 tsk kardemumma kärnor
50 g smör
1 dl råsocker
Till servering
vaniljglass, av hög kvalitet
1. Skala rabarbern om den är grov. Skär i små bitar.
2. Stöt kardemummakärnorna grovt i mortel. Hetta upp smöret i en panna tills det tystnar. Lägg i rabarbern, kardemumman och sockret. Låt det smälta samman på medelvärme tills det blir mjukt.
3. Servera genast till vaniljglass av hög kvalitet.
Jag brukar bara varva lika delar rabarber & jordgubbar & sen lägga på smulpajsdeg,in i ugnen ca 20min,servera med vaniljvisp eller vaniljglass!!! MUMS
En ovanlig smulpaj
600 g rabarber skuren i korta bitar
100 g urkärnade, hackade dadlar
finrivet skal från 1 apelsin
3 msk brun farin
Blanda ovanstående, låt stå en timme. Häll den i en djup eldfast form, ca 25 cm.
3 dl havregryn
1 dl grahamsmjöl
2 msk brun farin
4 msk majsolja
Blanda de torra ingredienserna,tillsätt olja, rör med gaffel till blandat. Fördela över frukten.grädda i 35 min (till rabarbern är mjuk och täcket är knaprigt och gyllenbrunt).
Ger 6 portioner
Per port:
255 kcal
10 g fett
varav 2 g mättat
39 g kolhydrater
tilsatt socker 10 g
fibrer 4 g
natrium 5 mg
Rabarber med mandelmaräng
4 portioner
ugnstemperatur 225°C
Ingredienser
500 g rabarber
1 dl strösocker
1 krm kardemumma, malen
3 äggvitor
100 g mandelmassa
2 msk mandel, flagad
smör till formarna
Smöra fyra portionsformar som rymmer minst 2,5 dl (eller en större pajform). Ansa och skölj rabarbern. Skär den i knappt 2 cm långa bitar och fyll formarna.Blanda socker och kardemumma och fördela i formarna. Ställ in på plåt i ugnen, 225°C i ca 15 minuter tills rabarbern smält.
Vispa äggvitorna till mycket hårt skum. Riv mandelmassan och vänd ner i vitorna. Lyft ut plåten och klicka smeten över rabarbern. Strössla lite flagad mandel över och ställ åter in plåten i ugnen 6-7 minuter tills marängen fått fin färg.
Servera med mjuk vaniljglass.
Rabarbersaft
1 kg rabarber
3 dl vatten
500-600 g socker/liter saft
Skölj rabarbern, skär i bitar.
Koka upp vattnet, koka rabarbern i 10 minuter. Sila av (i silduk). Mät upp saften. Koka upp igen, tillsätt sockret. Låt koka upp på nytt. Skumma av. (tillsätt ev natriumbensoat, utrört i lite saft).
Ös het saft i varma flaskor. Fyll ända upp och förslut.
recept på rabarberkräm:
1 dl socker
3 msk potatismjöl
1 liter rabarber, skuren
3 dl vatten
Koka upp vatten och socker. Lägg i rabarbern och koka den mjuk under lock, 3-4 minuter. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten. Tag kastrullen från värmen. Häll i redningen i en fin stråle, rör under tiden. Krämen ska sedan bara koka upp.
Häll upp den och sockra på ytan så att den inte skinnar sig. Servera krämen avsvalnad eller kall.
Kladdig rabarberpaj
Ingredienser
8 bitar
Deg
2,5 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk socker
100 g smör
Fyllning
300 g rabarber
3/4 dl socker
1 tsk kanel
1 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, bakpulver och socker. Smält smöret och rör ihop till en smulig deg. Tryck ut den i en pajform, 24 cm i diameter. Skär rabarbern i bitar. Blanda den med socker, kanel och mjöl. Lägg fyllningen i formen och häll på grädden. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Tips! Ta tunt skivade äpplen istället för rabarber
Jordgubb och rabarbermazarin
Ingredienser
Botten:
3 dl mjöl
125 g smör
1 msk mjölk
1 krm salt
1 msk socker
Fyllning:
50 g smör, rumsvarmt
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 st ägg
200 g mandelmassa
1 msk vetemjöl
2 stänger rabarber
1/2 l jordgubbar
1 msk maizena
2 msk socker
Glasyr:
1 - 2 tsk vatten eller lite äggvita
100 g florsocker
Gör så här:
Rör ihop smöret, sockret och vaniljsockret.
Riv mandelmassan fint och blanda ner den med sockret och smöret.
Vänd i äggen ett i taget.
Skal och skär rabarbern i bitar.
Skär jordgubbarna i små bitar.
Blanda maizena och socker, och vänd rabarber och jordgubbsbitarna i maizenan och sockret.
Lägg rabarbern och jordgubbarna i botten på pajskalet och fyll på mazarinsmeten.
Baka av i ugnen på 175 grader ca 30- 35 minuter.
Låt svalna.
Vispa ihop glasyren och rippla den över mazarinen.
Garnera med några jordgubbar.
Servera mazarinen med vaniljglass eller vaniljsås.