• K J N

    klimathotet!

    Jag känner mej inte speciellt orolig då vårt land ligger bra till för att klara de miljöförändringar som kan tänkas vara aktuella inom överskådlig framtid.

    Tvärtom så kan klimatförändringarna tillsammans med farsoter som HIV-epidimin hjälpa oss att bromsa befolkningstillväxten i Kina, Indien samt Afrika och därmed ge oss bättre förutsättningar att i framtiden vända utveckligen för klimatet innan förändringarna på allvar kan komma att drabba oss här uppe.

    Att varje kines, indier eller afrikan ska få samma livsstil som vi har i västvärlden fungerar bara inte, deras tillväxt måste på något sätt brytas samt deras antal minskas och där är klimatförändringarna våra viktigaste bundsförvanter.

  • K J N

    "Varför ska inte andra människor få ha det lika bra som vi?"

    Därför att jorden klarar inte av den belastningen.

    "Vi i väst förbrukar 80% av jordens resurser, det är inte särskilt rättvist tycker jag. Det är VI som måste göra uppoffringar i VÅRA liv."

    Ingen har normalt lust att göra uppoffringar av den kalibern som krävs för att jämna ut fördelningen så att alla människor kan leva på samma nivå.

    Detta funkar helt enkelt inte ens idag och år 2050 så har jorden 9 miljarder invånare istället för dagens 6 miljarder vilket inte kommmer att göra saken enklare.

    "Vi har ingen rätt att kräva eller säga till utvecklingsländer exempelvis att ni får inte höja er levnadsstandard för då äventyrar ni vår livvsstil."

    Det är precis vad vi kommer att göra och precis vad vi måste göra. Resurserna kommer succesivt att minska och den som inte har en bra position inför detta kommer att gå under.

  • K J N

    "man tänka på att i och med att fler länder får det bättre och fler människor får exempelvis utbildning så kommer födelsetalen att sjunka. Människor som har fått utbildning använder i högre grad födelsekontroll osv. Det sker automatiskt i och med att ett land utvecklas."

    Javisst, men det räcker inte till, vi ska helst ligga under 3 miljarder och även konservativa uppskattningar talar mot 9 miljarder till 2050.

    Utan malaria, HIV och liknande så hade vi lätt kunnat ligga ytterligare någon miljard eller två uppåt.

    "Jag tycker det är fruktansvärt att säga att folk ska tvingas leva kvar i fattigdom för att vi inte vill offra något av vår höga standard vi har. Om inte vi förbrukade så förbannat mycket av jordens resurser skulle fler kunna ha det bättre här på jorden."

    Det räcker inte till, vi är helt enkelt för många för att alla ska få ha det bra och vi är definitivt inte intresserade av att sänka vår standard för att andra som vi inte känner på kontinenter långt borta ska få det bättre.

    Det finns två mycket enkla saker vi alla kan göra vilka både hade givit dramatiskt bättre förutsättningar för framtiden - att sluta använda fossilt bränsle och att sluta äta kött.

    Detta kommer dock inte människan i västvärlden att göra och om vi tillåter människorna i U-länderna att skapa samma livsstil som vi har så går det åt skogen.

    Vi är helt enkelt inmålade i ett hörn och snart måste vi bestämma oss för vilka som ska överleva i framtiden.

  • K J N

    Det är ju bara att titta sig omkring, de flesta människor förstår ju rent interlektuellt att bilåkning och köttätande är direkt skadligt eller oekonomiskt för miljön men ändå vimlar det av bilar ute samtidigt som McDonalds aktiekurs stiger.

    Kolla dessutom på USA, där kan man bara med svårighet skilja Uganda ifrån Bronx i den vanlige amerikanens medvetande.

Svar på tråden klimathotet!