lite småkakor...
Julkakor med kanel
Det här behövs för ca 45 st:
200 g smör eller margarin
1 dl socker
3 3/4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1/2 tsk bakpulver
Topping:
175 g mandelmassa
1 äggvita
1/2?1 tsk kanel
Garnering:
1/2 dl hackad mandel
Ugn: 175º
Klicka för större bild
Gör så här:
1. Arbeta samman matfettet med socker, vetemjöl, potatismjöl och bakpulver till en deg.
2. Dela degen i två bitar. Rulla ut dem till rullar, 3?4 cm i diameter.
3. Hacka mandeln ganska fint och rulla rullarna i det. Skär rullarna i skivor och lägg dem på bakpappersklädda plåtar.
4. Riv mandelmassan grovt och arbeta samman den med äggvita och kanel.
5. Lägg en liten klick mandelmassa som en topp mitt på varje kaka.
6. Grädda mitt i ugnen 12?15 minuter.
SYLTLÄNGDER MED MANDEL
100 g mald sötmandel
200 g mjölkfritt margarin
1 dl socker
4 dl vetemjöl
3 msk fast sylt
--------------------------------------------------------------------------------
Blanda ihop allt utom sylten.
Låt vila kallt en stund
Platta ut till fyra st 2,5 cm breda längder. Gör en fördjupning i mitten, fördela sylten däri.
Grädda i 175° i mitten av ugn 12-15 min.
Skär sneda kakor medan de är varma.
MANDELTEBRÖD
500 g mandelmassa
2-3 äggvitor
blockchoklad
nötter
--------------------------------------------------------------------------------
Riv mandelmassan grovt på rivjärn.
Blanda med äggvitan till en smidig massa.
Spritsa kakor på plåt
Garnera i mitten med en nöt.
Grädda i 200° ca 8 - 10 min.
När kakorna kallnat, pensla under med smält choklad.
HÄSTSKOR
200 g margarin
1 dl florsocker
3,75 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 msk vaniljsocker
blockchoklad
--------------------------------------------------------------------------------
Arbeta ihop margarin, mjöl och socker, låt vila kallt en stund.
Baka ut hästskor, ca 40 st.
Grädda i 175° ca 12 min.
När de svalnat, doppa i blockchoklad.
Stenhammarskakor
På Stenhammarsslott i Sörmland på prins Wilhelms tid bakade man ofta de här kakorna, som verkligen är lättbakade.
Det går bra att göra bara en halv sats.
300 g smör eller margarin
7 1/2 dl vetemjöl
3 dl socker
1/2 tsk hjortronsalt
75 g korinter
75 g finhackad sötmandel
Pensling och garnering:
ägg, hackad sötmandel
Arbeta samman ingredienserna till en smidig deg, som delas i 6 bitar och rullas till fingertjocka längder och läggs på smord plåt.
Platta till dem något, pensla med uppvispat ägg och strö över mandel.
Grädda i 200 12 ? 15 minuter. Skär sneda bitar medan längderna är varma. Ca 75 st
Nötkakor
200 g smör eller margarin
1 1/2 dl socker
2 dl nötkärnor
4 dl vetemjöl
Garnering:
1/2 nötkärna
Mal nötkärnorna, blanda sedan ihop alla ingredienserna till en deg. Rulla små kulor och lägg på smord plåt. Tryck ner en halv nötkärna i varje kaka.
Grädda i ganska svag ugnsvärme 175 i ca 8-10 min.
Muscovadohjärtan
ca 40 stycken
Ingredienser
200 g vetemjöl
100 g Dansukker Mörkt Muscovadoråsocker
125 g smör
1 äggula
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
Garnering
Dansukker Flor med jordgubbsmak
vatten
Blanda samman vetemjöl, muscovadoråsocker, smör, äggula och vaniljsocker till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylskåp i 1 timme.
Kavla ut degen, ca 2 mm tjock, och tag ut hjärtan med mått. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200° i ca 5 minuter. Låt svalna på galler.
Blanda samman flor med jordgubbssmak och lite vatten och garnera kakorna.
Polvorones
2,3 dl smör
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk mald kanel
5 dl vetemjöl
1 dl pecannötter, hackade
1 krm salt
florsocker att strö över
Pecannötterna ger kakorna en särskilt härlig, nästan lite bränd smak. Det går också bra att använda valnötter.
Sätt ugnen på 160 grader. Vispa smör, florsocker och vaniljsocker och kanel. Vänd ner mjöl, nötter och salt. Forma till 2-3 centimeter stora bollar. Placera dessa på en osmord bakplåt.
Baka i 20-25 minuter eller tills de blivit fasta och fått ljusbrun färg. Rulla dem i florsocker medan de fortfarande är varma. Låt dem kallna, helst på galler. Rulla dem i florsocker igen när de kallnat.
Förvara i lufttäta burkar.
Det här behöver du:
2½ dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
½ dl socker
100 gr smör
kokosflingor
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda vetemjöl, kakao och vaniljsocker. Rör smör och socker pösigt. Tillsätt mjölblandningen. Arbeta ihop degen. Gör en rulle och skär den i 30 bitar. Rulla varje bit till en kula. Här kan ditt barn hjälpa till. Doppa varje kula i kokosen. Ställ kakorna på en plåt. Grädda kakorna 7-10 minuter.