• Kallemero79

    Julgodis/mat å bak!!!

    Jaha...då är det dax å börja...
    Hittade en fantastisk sån har tråd förra hösten, inför julen...Alla hade så himla mycket gott å tipsa om. Så nu tänkte jag starta en, ko igen nu allihop. All era bästaste tips på godsaker inför julen!!! Å advent!

    ps. jag gjorde jättemycket av de godsakerna som jag fick tips om förra året, det lilla kruxet var att när julaftonen väl kom så låg jag på förlossningen å födde vår lille jultomte

  • Svar på tråden Julgodis/mat å bak!!!
  • grynet80

    TOBLERONE

    Smält 175g ljus blockchoklad och 175g mörk blockchoklad i mikron.
    Rör ner 20g kokosfett,
    100g hackad mandel och
    1,5 msk flytande honung. Rör runt och häll upp i t.ex. istärningsformar och ställt kallt. Färdigt!

    Är det någon som gjort denna o uteslutit/ bytit ut kokosfettet? Jag är inte så förtjust i det o det känns ju inte så kul att köpa hem en paket för 20g.

  • AnnaK

    jultryffel

    Ingredienser
    1.25 1.25 dl vispgrädde (600 g)
    1.5 1.5 msk glykos (50 g)
    62 62 g mörk choklad (60%) ? finhackad
    62 62 g mjölk choklad ? finhackad
    250 250 g nougat
    40 40 g smör
    25 25 g Cointrue

    Gör så här
    1. Koka upp grädde och glykos, häll över den finhackade chokladen och nougaten. Mixa slät med mixerstav.

    2. Tillsätt smör och spriten. Mixa slätt och blankt.

    3. Spritsa ut små toppar på ett bakplåtspapper och pudra med cacao och låt stelna

  • AnnaK

    Tryffelrutor med nougat
    Ingredienser
    TRYFFEL:
    100 g mörk choklad (typ block)
    1 dl vispgrädde
    1 msk smör eller margarin

    GARNERING:
    75 g mörk choklad (typ block)
    25 g vit choklad (typ block)

    FYLLNING:
    50 g nougat

    Gör så här
    Bryt chokladen i mindre bitar. Koka upp grädde och matfett i en kastrull. Låt chokladen smälta i den varma grädden. Ställ tryffeln kallt så den stelnar.

    Smält 50 g av garneringschokladen i en skål, i vattenbad eller i mikrovågsugn. Bred chokladen i en rektangel ca 10x20 cm på bakplåtspapper. Låt stelna. Bred hälften av tryffeln på chokladplattan.
    Hyvla över nougaten och fördela resten av tryffeln över.

    Smält resterande mörk och även den vita chokladen på samma sätt som ovan. Bred den mörka chokladen över tryffeln och ringla den vita över. Låt stå kallt att stelna ca 1 tim. Skär bitar.

  • AnnaK

    Nougat- och honungskaka

    Ingredienser :

    100 g mjuk nougat
    1/2 dl honung
    200 g smör
    3 ägg
    1 1/4 dl strösocker
    50 g valnötter, grovt hackade
    fint rivet skal av 1 apelsin
    4 dl vetemjöl
    1 tsk stött kanel
    2 tsk bakpulver
    Så här gör du:
    Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en 1 1/2-litersform. Blanda nougat, honung och smör över vattenbad och värm sakta tills det smält. Låt det svalna.
    Vispa ägg och socker vitt och poröst. Rör ner nötter och apelsinskal. Blanda mjöl, kanel och bakpulver. Tillsätt mjölblandningen och nougatblandningen i omgångar till äggsmeten. Rör till en jämn smet och häll det i formen. Grädda kakan i 40-50 minuter. Låt den svalna.

  • AnnaK

    Nougatcrisp
    Källa: Dansukker

    Ingredienser
    100 g smör eller margarin
    4 dl krossad cornflakes
    1 dl hackade valnötter
    1 msk vetemjöl
    1 ½ tsk bakpulver
    1 dl Ljust Muscovadoråsocker
    1 tsk Vaniljsocker med äkta vanilj
    2 msk Ljus Sirap

    Topping:
    150 g Odense nougat

    Gör så här
    Blanda cornflakes, valnötter, vetemjöl, bakpulver, muscovadoråsocker och vaniljsocker i en skål. Smält matfettet och tillsätt detta samt sirapen och blanda väl. Tryck ut massan i en form 20 x 30 cm. Grädda nougatcrispen mitt i ugnen i 200° i ca 10 minuter. Hyvla kylskåpskall nougat över kakan medan den är varm. Låt svalna i kyl. Skärs i rutor.

  • AnnaK

    Nougatbomber
    För ca 25 personer.

    Källa: dansukker

    Ingredienser
    250 g mjuk nougat (Odense)

    Garnering:
    225 g choklad
    1 msk olja
    1/2 dl nötkärnor
    1 dl cornflakes
    1 msk Dansukker Fibrex
    1 msk Dansukker Florsocker

    Gör så här
    Dela nougaten i 25 lika stora bitar. Forma till kulor.

    Bryt sönder chokladen och smält den över vattenbad. Rör i oljan.

    Hacka nötkärnorna fint. Smula cornflakesen. Blanda ner i chokladen tillsammans med florsocker och fibrex.

    Doppa nougatkulorna, en och en, med hjälp av en gaffel i chokladsmeten. Lyft genast upp och skrapa av överflödig chokladsmet. Låt stelna på smörpapper eller folie.

  • AnnaK

    Nougatrutor
    För många personer.

    "smält i munnen" goda och lätta att göra

    Ingredienser
    200 g smör
    9 dl havregryn
    2 msk mjöl
    3 tsk bakpulver
    2 dl socker
    4 tsk vaniljsocker
    4 msk ljus sirap
    200 g nougat

    Gör så här
    Smält smöret och blanda med havregrynen.
    Blanda i havregryn, mjöl, bakpulver, socker, vaniljsocker och sirap. Bred ut i en långpanna, gärna med ett smörpapper i botten.
    Grädda i 10-15 minuter i 200 grader.
    Hyvla sen nougat med osthyvel över den varma kakan. Det går bäst om nougaten är väldigt kall. Låt hela kakan kallna och nougaten stelna. Skär sen i rutor.

  • AnnaK

    Chokladmuffins med mjuk nougat

    För 7-8 personer.

    Ingredienser
    50 g smör eller margarin
    1/2 dl socker
    1 ägg
    1 1/4 dl vetemjöl
    2 krm bakpulver
    1 msk kakao
    1/2 msk vaniljsocker
    2 1/2 msk mjölk
    25 g mjuk nougat
    Garnering:
    florsocker

    Gör så här
    Gör så här:
    1. Rör matfett och socker ljust och poröst. Tillsätt ägget under fortsatt kraftig omrörning.
    2. Blanda samman mjölet med bakpulver, kakao och vaniljsocker. Rör ner det i smeten omväxlande med mjölken. Rör till en jämn smet.
    3. Fördela smeten i muffinsformar. Dela nougaten i 7-8 bitar. Tryck ner dem i smeten så att smeten täcker nougaten.
    4. Ställ muffinsformarna i en rund form med låga kanter och baka dem på full effekt ca 2 1/2-3 minuter.
    5. Låt kakorna stå ca 5 minuter för värmeutjämning. Sikta över florsocker.
    Tips!
    Muffinsen kan även gräddas i vanlig ugn, i 200 grader, ca 12-14 minuter. Ta dubbla muffinsformar så håller kakorna formen bättre.

  • AnnaK

    Jultårta med nougat
    För 14-16 personer.

    Ingredienser
    500 g mandelmassa
    4 - 5 äggvitor

    Nougat:
    2 dl socker
    1 dl sötmandel
    Smörkräm:
    2 msk mjöl
    1 dl vatten
    1 msk smör
    2 äggulor
    250 g osaltat smör , rumsvarmt
    1 dl florsocker
    2 tsk vaniljsocker

    Chokladglasyr:
    250 g mörk äkta blockchoklad
    100 g osaltat smör
    3 1/2 msk ljus sirap
    2 msk vatten
    2 msk apelsinlikör

    Gör så här
    Ugn: 175°

    1. Riv mandelmassan grovt och lägg den i en skål. Vispa äggvitorna lätt och rör samman dem med mandelmassan. Rita på bakplåtspapper 3 bottnar 18x23 cm. Smörj och mjöla dem lätt. Fördela smeten jämnt på dem. Grädda bottnarna mitt i ugnen 12-15 minuter. Låt dem svalna något innan de lossas och kanterna jämnas till.
    2. Smält sockret med mandeln i en stekpanna. Låt det bli ljusbrunt under omrörning. Häll upp nougaten på bakplåtspapper och låt det kallna. Krossa det i en mortel eller matberedare.
    3. Vispa samman mjöl och vatten till smörkrämen i en kastrull. Tillsätt smör och sjud några minuter under omrörning tills krämen släpper bottnen. Ta kastrullen från värmen och rör ner äggulorna en och en. Låt det kallna. Rör smör och florsocker smidigt. Rör ner äggkrämen, lite i taget, i smöret under fortsatt omrörning. Tillsätt nougatkross och vaniljsocker. Bred krämen över alla tre bottnarna och lägg samman dem. Låt stå kallt.
    4. Bryt sönder chokladen till glasyren och lägg den i en kastrull med smör, sirap och vatten. Låt det smälta på svag värme under omrörning. Tillsätt likör och låt glasyren kallna och tjockna. Bred glasyren över och runt om hela den kalla tårtan. Garnera med färgad marsipan.
    Tårtan vinner på att få stå 1-2 dagar innan den ska serveras, och förvaras den kallt håller den sig lika god hela julhelgen.

  • AnnaK

    Chokladpaj med nougat
    För 12-20 personer.

    Ingredienser
    Botten:
    ca 4 dl vetemjöl
    2 msk socker
    125 g smör, kallt och skuret i små bitar
    3-4 msk iskallt vatten

    Fyllning:
    2 dl vispgrädde
    50 g choklad
    250 g gianduja eller annan god nougat
    ev 2 dl vinbär, färska eller frysta

    Gör så här
    Blanda mjöl och socker. Lägg i smör och blanda tll smulig konsistens. gör en grop i mitten, häll i vattnet. Arbeta ihop med en träslev. Forma degen till en boll. Linda in degen i plastfolie låt vila kallt i minst 2 timmar.

    Kavla ut degen och klä en pajform. Lägg i tyngder (bönor eller gula ärter). Grädda i 15-20 min i 180 grader. Låt skalet kallna innan det fylls.

    Mixa eller mosa bären med stavmixer lägg bären i pajskalet.

    Värm grädden nästan till kokpunkten. Blanda choklad och nougat i skål, häll den varma grädden över. Rör om väl. Bred fyllningen i pajskalet och låt kallna.

Svar på tråden Julgodis/mat å bak!!!