• 85a

    Vad tycker du om abort, rätt/fel?

    Startar denna tråd av ren nyfikenhet..

    Vad tycker ni om abort, är det rätt eller fel?

    Motivera gärna vad ni tycker.
    Varför är det rätt/fel?

    Ingen har rätt att dömma någon annan av deras svar!
    Detta är ett väldigt känsligt ämne så RESPEKTERA andras åsikter och val!!

     

  • Svar på tråden Vad tycker du om abort, rätt/fel?
  • Miss Cee

    Jag tycker att det är tragiskt att det ska behövs, och jag tycker att det är fullständigt rätt och riktigt att kvinnor ska ha det valet, när de hamnar i en situation där de upplever att detta är nödvändigt.

    Det här är ju som att fråga om hjärtoperationer är rätt eller fel! En fullkomligt vansinnig fråga. det är väl ingen som tycker "Tjoho!!! Fram för så många hjärtoperationer som möjligt, det som är så kul!!". men de flesta förstår ju att det är positivt att vi har möjlighet att utföra även så avancerad kirugi när det _behövs_.

  • fairyfloss

    Jag är etiskt emot abort. Jag tycker att fostret är ett liv så fort det fäster i livmodern i princip. När det börjar växa. Efter vecka 10 när allting liksom finns och fostret bara ska växa till sig så tycker jag att det känns helt fel att ta bort det. Jag var på UL i v. 12 och fostret ser ju precis ut som ett litet barn!! Bara väldigt litet. Det har ju fingrar och tår och näsa och allting!

    Men ja, ändå kan jag förstå i vissa samanhang att man gör abort. Tex. vid våldtäkt, eller om man blir gravid (trots skydd) med någon som man sen inser är totalt fel person att bli gravid med (denne kanske är våldsam eller psykstörd osv). I sådana samanhang är det ju även stor risk att barnet far illa ut. Samt om mammor har psykiska störningar och inte klarar av en graviditet, eller självklart om mamman har fysiska problem som gör en gravidiet väldigt riskabel! Jag kan förstå det, och jag kan i dessa fall tycka att det är okej, även om det etiskt sett inte är rätt i mina ögon att döda en liten människa.

    Men allting är inte svart eller vitt. Det är svårt att bestämma vart i gråskalan gränsen ska gå!

  • fairyfloss

    Miss Cee skrev 2007-12-15 13:03:25 följande:


    Jag tycker att det är tragiskt att det ska behövs, och jag tycker att det är fullständigt rätt och riktigt att kvinnor ska ha det valet, när de hamnar i en situation där de upplever att detta är nödvändigt.Det här är ju som att fråga om hjärtoperationer är rätt eller fel! En fullkomligt vansinnig fråga. det är väl ingen som tycker "Tjoho!!! Fram för så många hjärtoperationer som möjligt, det som är så kul!!". men de flesta förstår ju att det är positivt att vi har möjlighet att utföra även så avancerad kirugi när det _behövs_.
    Fast i en hjärtoperation handlar det ju om enbart en människa och inte om att ta livet av en för att rädda en annan...
  • VulgusProfanum
    fairyfloss skrev 2007-12-15 13:05:14 följande:
    Miss Cee skrev 2007-12-15 13:03:25 följande: Fast i en hjärtoperation handlar det ju om enbart en människa och inte om att ta livet av en för att rädda en annan...
    Då är ju frågan när blir det en människa?
    Och det är ju där som de olika åsikterna stöter på patrull.

    Så sett utifrån mitt perspektiv så räddar legala aborter liv och främjar hälsa.
    Beauty fades Dumb is forever
  • fairyfloss

    VulgusProfanum skrev 2007-12-15 13:26:47 följande:


    Då är ju frågan när blir det en människa?Och det är ju där som de olika åsikterna stöter på patrull.Så sett utifrån mitt perspektiv så räddar legala aborter liv och främjar hälsa.
    Precis. Jag tycker att det är en människa från början (alltså när det fäst i livmodern) och alltså känns det fel för mig. Men som sagt, det finns fall där ett icke medveten människa kanske ska prioriteras lägre än en fullt medveten människa.
  • VulgusProfanum
    fairyfloss skrev 2007-12-15 13:35:30 följande:
    VulgusProfanum skrev 2007-12-15 13:26:47 följande: Precis. Jag tycker att det är en människa från början (alltså när det fäst i livmodern) och alltså känns det fel för mig. Men som sagt, det finns fall där ett icke medveten människa kanske ska prioriteras lägre än en fullt medveten människa.
    För mig så är det ett embryo med potential att utvecklas till en-tänkande, kännande och medveten individ. Så därför går kvinnan som ju har alla dessa kriterier före embryot.
    Beauty fades Dumb is forever
  • MansonDust

    Fel att folk gör abort på så slappa anledningar. "Oj vi har just träffats "Vi har nig inte plats för en till" "Vi har gjort slut" "Jag har inget fast jobb". Blaha blaha..


    Mamma till Star 021017 & Ninja 060522, samt två små änglar..
  • fairyfloss

    VulgusProfanum skrev 2007-12-15 13:37:46 följande:


    För mig så är det ett embryo med potential att utvecklas till en-tänkande, kännande och medveten individ. Så därför går kvinnan som ju har alla dessa kriterier före embryot.
    Ja det är ju olika beroende på hur man tänker och definierar såklart.
  • KristenTjej84

    Jag är emot abort ifall bebisen är frisk och blivit till pga slarv, man måste ju ta ansvar för sina handlingar! om man är så ung som 13,14,15(ungdom brukar vara ett av de största orsakerna till abort) då tycker jag att man inte är mogen för att ha sex över huvud taget, blir man gravid pga slarv och graviditeten inte riskerar mammans liv och barnet är friskt, tycker jag man ska ta ansvar för sina handlingar och ta hand om det!

    Är barnet skadat dock, kanske saknar hjärna eller nåt liknande..då förstår jag ifall mamman vill göra abort för då kommer hon förlora det i alla fall..
    Tycker dock inte att någon har rätt på att klanka ner på de som känner att de tvingats gå igenom en abort( oavsett var man personligen står i den debatten) eftersom vad jag förstått så är det en hemsk sak att gå igenom..

  • Valkyriah
    KristenTjej84 skrev 2007-12-15 14:28:54 följande:
    Jag är emot abort ifall bebisen är frisk och blivit till pga slarv, man måste ju ta ansvar för sina handlingar! om man är så ung som 13,14,15(ungdom brukar vara ett av de största orsakerna till abort) då tycker jag att man inte är mogen för att ha sex över huvud taget, blir man gravid pga slarv och graviditeten inte riskerar mammans liv och barnet är friskt, tycker jag man ska ta ansvar för sina handlingar och ta hand om det!Är barnet skadat dock, kanske saknar hjärna eller nåt liknande..då förstår jag ifall mamman vill göra abort för då kommer hon förlora det i alla fall..Tycker dock inte att någon har rätt på att klanka ner på de som känner att de tvingats gå igenom en abort( oavsett var man personligen står i den debatten) eftersom vad jag förstått så är det en hemsk sak att gå igenom..
    En abort kan även det vara att "ta ansvar för sina handlingar".
    Beroende på vilket liv barnet kan tänkas få.
    Innerst inne är vi alla hårdrockare
Svar på tråden Vad tycker du om abort, rätt/fel?