Inlägg från: DOLCE FAR NIENTE |Visa alla inlägg
  • DOLCE FAR NIENTE

    Muslimer och jul?

    Jag firar inte Julen, mer än att jag kollar på Kalle Anka och hans vänner i så fall . vi har två högtider en som heter iid el fitr som firas efter faste månaden Ramadan. Barn brukar få nya kläder och presenter då, (kan vara olika tradioner hur man firar beroende på vilken kultur/land man firar i). Man har muslim även plikt att ge Zaikat gåvor/pengar till fattiga människor. Det är en viss procent av vad man tjänar äger, vet inte exakt hur det räknas ut men det är egetligen inte så mkt för oss som bor i Sverige.

    Sedan kommer den andra Högtiden som i år var en vekca innan Julen den heter iid el adha, det är då Muslimerna slaktar får och skänker en del av fåret till fattiga behövande och även pengar. Även denna högtid brukar man laga extra god mat och göra barnen glada.

    Sedan till din undran om Julen irriterar mig. Jag tycker att det är en mysig period, då det pyntas och stan lyses upp av ljus, det behövs verligen i Vintermörkret här. Sedan tycker jag det är fint att gamla och unga samlas och spenderar tid med varandra på ett speciellt sätt, som det inte görs allför ofta i dagens samälle tyvärr. Det ända som skulle irritera mig om ngt skulle isåfall avra hysterin kring julhandeln. Men det händer ju e gång om året så det är inte så mkt at klaga på.
    Varför jag inte firar den är för att trots allt så är det en Högtid som firas av kristna som har en Kristen bakgrund som inte stämmer överrens med min tro.
    Önskar er en god fortsättning på detta år och Gott nytt år!!

  • DOLCE FAR NIENTE

    Jag önskar Svenskar God Jul och Gott Nytt År alltid. Varför? Jo för att Islam lär mig att vara fridfull mot andra individer och respektfull. jag vet att Julen är en betydelse full Helgdag för andra. Jag behöver inte göra som dom, men det betyder heller itne att jag inte kan önska dom en bra dag. Liknande icke muslimer önskar mig en god iid, men inte firar den med mig. Svårare än så behöver det egentligen inte vara. Gud vet min avsikter bättre än ngn annan.
    Jag tror personligen att om muslimer går in med en godare min inför andra så öppnar vi upp för religonen på ett bra sätt. Vi måste gå med föregott exempel precis som Profeten SAWS.

  • DOLCE FAR NIENTE
    zimona skrev 2008-01-04 10:14:46 följande:
    Till msbeauty.Gud säger flera gånger i Koranen att Han har gett oss en hjärna för att tänka själva, är du rädd för att om du tänker själv och kommer fram till att saker som du har hört hör till Islam, egentligen inte kan stämma, och att du inte längre blir beundrad och smickrad av dina medmuslimer?Islam är enkel och logisk. Ser du inte vad som står i Koranen? Att följa allt som man hör utan att tänka själv och använda vad Gud har gett oss, och blir extremist, och sedan tycka att man är en mycket bättre muslim än de som inte är det, tror jag bara är FEL, FEL, FEL!Kultur och traditioner är så beblandade med religionen i många länder, så att blint lita på vad lärda från dessa länder säger är otroligt naivt.Jag gör som så att om jag hör något som inte går ihop med Islams grund, tålmodig, logisk, rättvis, barmhärtig, då kan det helt enkelt inte vara en uppmuntring från Islam, utan snarare från människor som inte vill/kan skilja Islam från sitt hemlands traditioner.Jag vill också säga att jag håller med Bobben till 100% när hon säger att extremism bara håller undan ikke muslimer från Islam. Islams profet Muhammed har sakt att MEDELVÄGEN ÄR BÄST! Och jag kan inte låta bli att bli arg när det sedan kommer muslimer och skiter totalt i vad Allah och profeten har sakt bara för att de själva tycker att sina, eller kanske sin mans familjs extrema traditioner är viktigare, och sedan kallar man sig bra muslim..Ursäkta för min ev. hårda ton. Jag har tyvärr problem ibland att dölja min frustration när jag skriver. Jobbar på det!Frid, Malin.
    Jag ser på saken lite som du reflekterar.
    Profeten är vår förebild och honom ska vi ta efter. Det finns en hadit om hur profeten SAW behandlade sin granne en ickemuslim. Denna grannen lämnade alltid skräp utanför profetens hem, profeten klagade aldrig utan tog bort skräpet självmant. En tid så låg det inget skräp utanför profetens dörr och han SAW undrade vad som hade hänt med gannen, och gick därför för att besöka honom för att ta reda på vad som stod på. Grannen visade sig då vara sjuk, grannen blev överraskad av hur profeten SAW behandlad honom trots allt han gjort mot honom, och konverterade till Islam eftersom han fick det bevisat för sig att detta handlade om en religion där man var god och respektfull mot andra individer. Detta för mig är Islam och det är detta beteende som jag Inchallah vill ta efter.
  • DOLCE FAR NIENTE
    vågskålen skrev 2008-01-05 11:43:20 följande:
    Zimona,Menar du att konvertiter ar lite bakom flotet? Ar du konvertit eller fodd av muslimska foraldrar? Jag har namligen stott pa att det finns de som tycker att de som konverterar inte ar lika kunniga eller duktiga som de som ar infodda muslimer sa att saga darfor undrar jag. det finns sakert dom som tar efter sin man men det kanske beror pa att dom kommer fram till att det ar det ratta att folja? Eller menar du att du vet att kvinnorna inte studerar utan foljer i blindo? jag undrar for min erfarenhet ar den motsatta mot din alltsa de som jag traffat personligen har visat stort engagemang och lagt stor tid och moda pa att lara sig om islam. Vilka bada inriktningar pratar du om som man ska ge en chans? forstar inte.
    Jag har en helt annan uppfattning att konvertiter ofta är mer kunniga om Islam än sådana som är födda i Islam, som jag.
    Denna uppfattning av de konvertiter jag pesonligen känner. FÖr konvertiter studerar Islam mer ingående än vi som oftast är födda in i Islam och tar efter våra föräldrars traditioner.
    Men som sagt det fins ju både och av alla sidor, alhamdolillah.
  • DOLCE FAR NIENTE
    Rataxes skrev 2008-01-05 18:44:06 följande:
    teek taak skrev 2008-01-05 18:30:40 följande:
    Nej just det, har en muslimsk familj i ett muslimskt land lust att vara vän med en som inte tillhör bokens folk?Här i Sverige är det en helt annan sak, här har jag varit hembjuden till flera familjer som kommer från muslimska länder, om de sedan är tillräckligt muslimska kan jag inte avgöra, hos en bjöd de iallafall på vin till maten, jag förklarade att jag inte dricker alkohol sen var det inte mer med det, lite lustigt faktiskt
    Absolut, mina släktingar i mitt hemland har öppnat sitt hem för ateister från USA, Sverige, Franskrike bl.a. Och vet många som gör samma sak, inget konstigt med det. DU är alltid välkommen till oss .
Svar på tråden Muslimer och jul?