• Mymlan79

    ~ Tassmetoden ~ - en mild sömnskola

    Hej,

    Här är en som halvhjärtat prövat tassmetoden med dåligt resultat. Frågar därför nu om råd hur man skall gå till väga. Dottern (7 mån gammal) härjar runt i sängen då man lämnar henne ensam. Detta kan pågå i över en timme, sen blir det hysteriskt gråt. Fast jag lägger henne sömnig/då hon håller på att somna, så stökar hon omkring, ställer sig upp och stå i sängen etc. ända tills man kommer in och lugnar ner henne. Hur skall man göra med en som inte kan lugna sig över huvudtaget? Är det meningen att hon skall matta ut sig de första kvällarna ensam eller? Dottern somnar oftast brevid mig. Tidigare samsov vi hela natten, men nu lyfter vi henne i spjälsäng då hon somnat av säkerhetsskäl, så att hon inte faller ner på golvet då hon vaknar.

  • Mymlan79

    Tack för dina tips didlej. Vi har faktiskt prövat detdär med att ligga brevid hennes säng, men det har resulterat i att hon står och glor på mig hur länge som helst eller försöker nå mig genom spjälorna. Jag skall i varje fall prova dethär pånytt. Problemet ligger säkert också i att jag börjar bli smått nervös då hon inte somnat på 1 timme då hon lätt somnar på 20 min om hon ligger brevid mig. Men jag antar att det beror på att hon inte är van att somna ensam...

    Som bakgrund kan jag berätta att vår dotter blev en "natt-trasslare" vid ca 4 mån. Då började hon vakna varannan timme och det har pågått sedan dess (nu är hon snart 8 mån). Emellanåt sover hon ett pass på 3-4 timmar. Ganska ofta behöver hon bröstet för att somna om, men inte alltid. Hon diagnostiserades med mjölkallergi förra veckan och det verkar nu efter att jag själv varit utan mjölk i 1,5 v (ammar ännu) att nätternä är lugnare, så kanske en del uppvak har haft att göra med allergin. Dottern har vaknat nu de senaste nätterna ungefär kl. 22, 00, 03, 05, 07. Hon sover natt ungefär mellan 20-21 till 8 på morgonen.

  • Mymlan79

    DS, ditt inlägg låter precis som det är hos oss. Om dottern får somna i vår säng tar det 15-20 min, om vi försöker med spjälsängen kan det ta upp till 2 timmar med skrik emellan! Jag har därför nu bestämt mig för att köra en blandning av Pantley och tassande. Tänker först vänja dottern vid spjälsängen genom att lägga henne dit just när hon somnat in (då kan hon vakna till men accepterar oftast att bli flyttad till egen säng), steg två är att flytta över just när hon håller på att somna, steg tre då hon är trött och lugn osv. Sedan kan man börja med tassandet.

    Didilej, du skrev i tidigare inlägg att du talat med nån på Mannerheims barnskyddsförbund om tassushoito. Vem har du då ringt? När jag ringde upp dem för några veckor sedan pga sömnproblemen så erbjöd de bara sömnskoletjänst som gick ut på att en "sömnskolare" kommer hem till en för 3 nätter och föräldrarna skall då helst sova i annat rum. Jag kan inte tänka mig att lämna dottern för natten med någon vilt främmande och tackade därför nej till deras tjänster.

Svar på tråden ~ Tassmetoden ~ - en mild sömnskola