• SaT

    ~ Tassmetoden ~ - en mild sömnskola

    Tack för länken hit!
    Det låter ju perfekt! Det är precis vad jag har tänkt göra nu inför att (äntligen) få min lille plutt att sluta amma på natten. Det är väl egentligen enligt den principen jag kört länge på kvällarna nu, det går bättre och bättre! Det blir lite lättare att börja på med nätterna och motivera sig om man har något att "följa", kan även bli betydligt lättare på natten!

  • SaT

    Vi planerar att tassa hela natten på fredag, sluta helt med amning då. Vi tassar redan på kvällen vid läggning, har gjort sen länge, innan vi visste om att det fanns en metod. Men på fredag är det dags att ta bråket hela natten. Så är det någon mer som är på gång så man kan peppa varandra vore det roligt! Vi tar det till helgen eftersom mannen är ledig då och det finns möjlighet för mig att få sova lite på dagen.

  • SaT

    Nu ska jag sluta amma! Inatt ska vi tassa hela natten. Så det är bara att hålla tummarna att det går bra! Nu är det bara att ladda mentalt så man är helt 100 inställd på vad det är som gäller!

    Jag kan berätta om hur det var när jag slutade amma dottern, kanske inte riktigt hör hit, men det behöver inte bli så jobbigt som man tror. Vi var hos mina svärföräldrar en kväll, dottern var nästan 11 månader, vi la henne där på kvällen, och sen när vi skulle gå hem tyckte de att vi kunde ju inte väcka den stackars flickan utan sa att vi skulle lämna kvar henne. Vi bodde grannar då så dotterna var ju väldigt nära dem och dessutom sa de att de skulle komma bort med henne om det blev för gnälligt, för hon hade ju vana att ligga och snutta mest hela nattten. Jag låg och väntade hela natten, men de kom aldrig, och kvällen efter la jag henne som vanligt hemma och väntade sen på att hon skulle vakna, men det gjorde hon inte, och efter det sov hon hela nätterna! Nu förväntar jag mig inte att det ska gå lika lätt med sonen, men det behöver inte bli så jobbigt som man förväntar sig!

  • SaT

    Didilej, inte roligt med förkylning, krya på er nu (så du orkar stötta och tipsa oss här i tråden ).

  • SaT

    Resultatet av natten är positivt! Lukas kom i säng lite senare än vanligt, så jag var tveksam om jag skulle börja i natt eller inte, men han somnade bra i sin egen säng efter blivit tassad lite, så jag bestämde mig för att göra som planerat. Han har börjat sova längre första pass sedan vi började tassa honom på kvällen, och i natt sov han till 1.45 (så länge har aldrig hänt innan). Jag var hos honom en stund, kändes inte som så länge men det var visst 50 min (trodde det var max 30). Han smågnällde lite i omgångar men blev aldrig sådär riktigt ledsen som jag var rädd. Sen slumrade han till men det tog bara 5-10 min så började han gnälla igen, men lugnade sig ganska direkt när jag la handen på honom. Han hade 2 eller 3 sådana omgångar, vid 3 sov han riktigt, sen sov han till klockan 6! Hade tänkt att vi skulle gå upp vid 7 som vi brukar men det fick duga med lite tidigare såhär första natten utan amning. Sen gick vi upp och åt frukost, men Lukas var trött så vi tog en lång förmiddagslur ganska tidigt.

    En liten fråga, jag har lagt till en "3b", när han börjar bli lite ledsen gungar jag honom lite på rumpan tills han lugnat sig. Känns nästan som att det lugnar honom bättre än att ta upp honom, för vi har gungat honom så sen han var liten. Spelar det någon större roll för just denna metod?

  • SaT

    Vår natt (Tassningsnatt nr 3) såg ut såhär: Lukas somnade ca 8, sen sov han till ca 2.30, då var jag och tassade ca 1 min, sen sov han till strax innan fem. Då tassade jag kanske 1 min igen, men han vaknade in strax efter, det blev nattens längsta pass, gungade honom 10 sek på rumpan, sen tassade jag honom ett par minuter efter det, sen sov han till 7.30! Detta går jätte bra! Natten till igår vaknade han några fler gånger, men det räkte med att tassa 5 min!

  • SaT

    Mamasnest, jag tog upp Lukas en gång första natten (och en gång andra, men det var pga att han satte i halsen och hostade som bara den) mest för att säga "är du ledsen får då komma till mamma, men de är här i din säng du ska sova". Sen gjorde jag som vi har lugnat honom länge, lagt en hand på rumpan och gungat honom lite försiktigt (han sover på mage) när han blivit ledsen. Det verkar lite nu som att när man bara lägger ner honom, håller en hand på rygger och gungar 10 sek på rumpan så är det hans signal på att han ska sova!

    Nu går det i princip att lägga honom och klappa lite på honom och gå ut på kvällen, sen somnar han själv. Jag har fått gå in och klappa på honom en gång runt 3, och sen vid 5-6 är det lite värre, han lugnar sig så fort jag klappar på honom, men han har svårt att somna in riktigt.

  • SaT

    Mamasnest, det där låter inte roligt, att du bara orkar (men vad har man för val?)! Jag passade på att köra detta med Lukas när dotterna var hos farmor och farfar i 3 nätter, både för att hon inte skulle störas, och för att det skulle bli lite lättare att få vila dagen efter. Vi hamnade i denna "onda amningscykel" i höstas när min man jobbade på annan ort och bara var hemma på helgerna, innan vi andra inte hade flyttat efter, då blev de så på natten när Lukas vaknade så la jag honom jämte mig för att han inte skulle skrika och väcka sin syster. Sen vande han ju sig vid att han "behövde" ligga där och snutta för att somna om.
    Jag var rädd att han skulle bli jätte hungrig när han inte fick bröstet första natten, men det var han inte alls, har inte märkt alls stor skillnad, bara att han dricker nog lite mer på dagen. Men nu mistänker jag att min plutt kanske är lite äldre än många andra här.

  • SaT

    Lukas är 11 månader. Vi har lagt honom på kvällen efter "tassningsmodell" i ca 1 1/2 v. Innan har han oftast vaknat till vid elva-tolv och då har jag lagt honom jämte mig i sängen. Men när vi började tassa på kvällen så började han sova till 2-3. Så i torsdags började jag tassa natten igenom. Första natten gnällde han i ca 50 min mellan 2-3, sen sov han till kl 6, och då gick vi upp och åt gröt, för jag trodde han var hungrig, men inte. Nätterna efter nu vaknar han om vid samma tider, men när han vaknar vid 5-6 får han lov att somna om. Men det räcker nu med att bara klappa lite på honom. Men det har faktiskt gått 100 gånger lättare än jag väntat mig. Men det krävs nog att man är laddad och helt inne på vad det är man vill med det, och att man orkar! Men dina nätter verkar ju knappt kunna bli sämre...

  • SaT

    Mamasnest, tror du inte det kan vara lite vanesak att hon inte somnar om själv på natten? Men eftersom hon "vet" hur hon gör, eftersom hon gör det på dagen/kvällen kanske det inte är så svårt att få henne att göra det på natten, bara du lär henne att det är de nya rutinerna, visar att du är där även om hon inte får bröstet?
    Min dotter åt inte heller varken gröt eller välling, hon åt nog leverpastejsmörgås och senare lite fil till kvällsmat. Men hon började inte äta annat än bröst öht förrän hon var 10 månader...

  • SaT

    Våra senaste nätter har det varit mycket vaknande. Lukas har varit snorig, så näsan har täppt igen och han har även haft lite feber. Men det bästa är att trots det, och många uppvaknanden så har det bara varit att klappa på honom så har han somnat om!

    Det pratades innan om att få ont i ryggen när man står vid sängen, det hade jag oxå innan, men jag har börjat hänga med bröstkorgen, typ nästan i armhålorna (om ni förstår ) över kanten på sängen. Funkar bra för mig.

    Villrådig, jag har gjort så att jag haft en tröja på mig, så man måste göra något annorluda för att kunna amma, jag har även flyttat runt på spjälsängen för att jag ska bli tvungen att tänka till på natten var den står. Men det krävs ju lite utrymme i sovrummet för det, ibland har det blivit ganska "onaturligta" ställen, som typ framför garderoben.

  • SaT

    Inatt, exakt en natt efter första tassningsnatten, har Lukas sovit 11 timmar utan ett ljud eller en enda tassning! Trots att han fortfarande är väldigt snorig! Längtar nästan till i natt för att se hur det går!
    Detta måste vara en av de bästa och absolut snällaste "metoder" jag har hört talas om! Tack TS för att du tar dig tid att berätta om det och ge svar på alla frågor!

  • SaT

    Mamasnest, utsövd? Men ja, allt är ju relativt! Roligt att det gick över förväntan, och hoppas att du bara får sova mer och mer om nätterna nu, måste vara jobbigt att sova så lite när man är själv med tre barn!

  • SaT

    Mamasnest, jag menade inte något illa med min kommentar, tyckte bara det lät så roligt med att det skulle vara en toppennatt. Men jag tror att du tog min kommentar som den var menad.
    Nä, ibland tror jag barnen är i maskopi för att mamma inte ska få sova. Inatt när Lukas har sovit hela natten har hans storasyster (som inte heller brukar sova bra) fått feber och sovit sämnre än vanligt. Men jag tror att jag börjat sova djupare nu, fått betydligt bättre kvalité på min sömn eller vad man ska säga.

  • SaT

    Här går det fortsatt bra med nattsömnen trots förkylning, ibland får man gå in och klappa lite på Lukas, men oftast räcker det med att lägga på honom täcket som han är väldigt duktig på att sparka av sig, och helst lägga sig på. Är väldigt nöjd med idén att ha två täcken i hans säng. Läggningen på kvällarna är lite si och så med, han är duktig på att somna själv, men han måste vara i rätt "läge". Men jag tror att jag kommit på hur jag ska göra och när jag ska gå ut, så tror jag det kommer gå fortare och fortare. När han väl är inne på att han ska sova kan han ligga och titta på mig när jag går ut, sen ligger han och babblar för sig själv (eller med Ior kanske?) en lång stund, sen somnar han.

  • SaT

    D S, så gjorde jag innan vi började tassa på allvar, antingen amma direkt eller inte alls. Det var om han vaknade innan vi gått och lagt oss som jag tyckte att han inte behövde amma. Jag tror faktiskt att han kopplade det.

Svar på tråden ~ Tassmetoden ~ - en mild sömnskola