• didilej

    ~ Tassmetoden ~ - en mild sömnskola

    Ënigma - känns det som om du redan nu är äckeltrött och redo att ge upp är det nog säkert bättre att ta det till helgen för de första nätterna är ju inte nödvändigtvis så lugna.

  • didilej

    Ënigma - före vi tassade hade pojken sovit 5 timmar i sträck vid ~4 tillfällen och det var då han var under 4 månader gammal. Ingen kunde vara mera skeptiskt till att han skulle kunna sova hela nätter än jag, men som tur var hade jag fel Som det står i TS var de första nätterna jobbigast för oss, sedan följde några lugnare nätter och sedan lade sig det stora lugnet över våra nätter. På 1½ vecka gick vi från kaos till inte ett enda gråtljud på natten. Då var vi alltså noga med att inte låta honom somna i famnen utan att i stället lägga ner honom genast han var lugn.

    Lycka till alla ni som BESTÄMT er för att "tassa" !

  • didilej

    Ënigma - hoppas att ni överlevt natten !


    Mymlan79 skrev 2008-02-04 20:30:52 följande:
    Hej,Här är en som halvhjärtat prövat tassmetoden med dåligt resultat. Frågar därför nu om råd hur man skall gå till väga. Dottern (7 mån gammal) härjar runt i sängen då man lämnar henne ensam. Detta kan pågå i över en timme, sen blir det hysteriskt gråt. Fast jag lägger henne sömnig/då hon håller på att somna, så stökar hon omkring, ställer sig upp och stå i sängen etc. ända tills man kommer in och lugnar ner henne. Hur skall man göra med en som inte kan lugna sig över huvudtaget? Är det meningen att hon skall matta ut sig de första kvällarna ensam eller? Dottern somnar oftast brevid mig. Tidigare samsov vi hela natten, men nu lyfter vi henne i spjälsäng då hon somnat av säkerhetsskäl, så att hon inte faller ner på golvet då hon vaknar.
    Mymlan79 - Jag är ju ingen expert, och ifall någon annan har några andra tankar - svara gärna!
    Hur gör ni då ni lugnar henne? Hur tror du att det skulle bli ifall hela tiden var med i rummet och satt bredvid hennes säng och höll tassen på och visade att ni nu då det är det natt då skall man ligga ner i sängen och vara lugn? Viktigt är ju också förstås att barnet är lagom trött till natten, för oss har jag märkt att gossen behöver åtminstone 3 timmar vakentid före det är dags för nattning samt ungefär 3 h vila dagtid då han sover 11 h på natten. Alternativet är förstås att lägga henne, låta henne "härja" tills hon är tillräckligt trött och verkligen vill somna (dvs blir ledsen och inte vill fara runt längre) och då kommer du in hjälper henne att komma till ro. Inte att somna, utan att komma till ro. Vad tror du om dessa alternativ?
  • didilej

    Jiiipppiii skrev 2008-02-05 07:28:07 följande:


    För er som provat och det fungerat, lär sig inte bebisen att bli upplyft? Jag menar att det snart förstår att det lönar sig att gråta för då får man komma upp i famnen..?
    Jiiipppiii - Visst lär sig barnet att det får komma i famnen om det är riktigt ledset och oroligt, men så tycker jag att det skall vara också Iom att man alltid lägger ner barnet då barnet lugnat sig men fortfarande är vaket lär sig/inser ju barnet också att läget är under kontroll; att sängen är trygg och att mamma/pappa finns till hands ifall det behövs. Så tänker jag i alla fall
  • didilej

    Äh, jag glömde ju: Ënigma - härligt att natten gick så fint

  • didilej
    Mymlan79 skrev 2008-02-05 10:22:40 följande:
    Tack för dina tips didlej. Vi har faktiskt prövat detdär med att ligga brevid hennes säng, men det har resulterat i att hon står och glor på mig hur länge som helst eller försöker nå mig genom spjälorna.
    Jag kan inte annat än skratta kan riktigt se framför mig hur hon ser på dig med stora ögon och tänker "nå, skall det inte börja hända något spännande nu?". Så småningom tror jag nog att hon inser att det inte är så hemskt spännande att vara vaken i ett mörkt rum

    Jättefint att ni hittade hennes allergi så att ni kan anpassa maten så att det passar henne. Tror nog också att en del av uppvaken berott på det. Jag testade också mjölkfri kost (alltså utan diagnos) ifall det skulle ha hjälp oss men tyvärr märkte vi ingen skillnad.
  • didilej
    mollysmamma skrev 2008-02-05 10:47:44 följande:
    Jag och sambon funderar ifall det är bäst att han eller jag tar de första nätterna. Ifall sambon tar nätterna så känner sonen inte mjölklukten så det kanske är bättre att han kör? Är lite orolig att sambon kommer ge upp mitt i natten för att han är för trött. Det är ju mest i mitt intresse att det ska fungera eftersom det är jag som sover dåligt nu.
    Skulle ha kunnat vara jag som skrev det där i början av december!!! Jag fick dock min man motiverad och engagerad då jag berättade HUR trött jag faktiskt var och HUR uppgiven jag kände mig.
  • didilej
    aok skrev 2008-02-05 12:59:13 följande:
    - Vanligaste natten: Vaknar 2-3 ggr. Vill äta en gång, kramas resten. Mat vill hon ha ibland så tidigt som 23, ibland inte förrän 5. Somnar om direkt när hon fått mat eller komma över i vår säng och kramas.

    Nu har vi börjat försöka tassa henne på nätterna. Om hon vill ha mat så får hon det fortfarande, men vi sticker till henne flaskan i spjälsängen. Verkar hon bara vilja kramas får hon också ligga kvar i sängen och då somnar hon om efter ett tag. På så sätt funkar det bra, men jag tycker att hon nästan har börjat vakna oftare nu. Har ni nåt tips om hur vi ska göra? Bara köra på? Ta bort maten?
    Jag tror att hon vaknar oftare för att hon inte riktigt vet vad som gäller... ibland är det mat, ibland är det kramar, ibland får hon ligga kvar i sin säng, ibland får hon komma i er säng... Så då hon vaknar till måste hon alltid liksom kolla läget. Om ni konsekvent följer en rutin vid varje uppvak behöver hon inte göra det för då lär hon sig vad som gäller. Tror du att hon klarar sig utan mjölk skulle jag ta bort den, av ovannämda anledning. Då är det _enda_ som händer på natten att man ligger i sin säng.

    Att sluta innan barnet somnar är viktigt av den anledning att barnet skall inse att det kan somna SJÄLV utan att föräldern som person måste vara på plats. Om barnet börjar tro att det inte kan somna utan att föräldern håller tassen på är man ju tillbaka på ruta 1. Trist men sant
  • didilej
    Carony skrev 2008-02-05 13:41:55 följande:
    Hej! Tycker tass metoden verkar kanon! Men jag undrar lite... Kan man vänja bort natt målen med denna metod? Kanske är svårt att lugna om anledningen är att hon är hungrig... Min dotter använder napp och ofta är anledningen till att hon vaknar att hon tappar nappen. Ska jag försöka vänja av henne vid den först för att få detta att fungera eller ska jag ge henne nappen å sen tassa? Vid tre mån började hon vakna oftare och oftare på nätterna. Hon är nu ca tre mån å två veckor, men jag tänker att det är väl bäst att få rätsida på sömnen så fort som möjligt innan det blir värre. Förut kunde hon sova upp till 7h utan att vakna, inte ens för att äta.Tacksam för svar
    Enligt de rekommendationer jag läst skall man inte försöka påverka barnets sömn förrän efter att barnet fyllt 6 månader. Vad gäller nappen tycker jag också att jag läst att den fyller sin funktion de första 6 månaderna, rätta mig om jag har fel eller ifall någon "napp"-förälder har andra erfarenheter! Med tanke på amningen är det förstås också bra att låta barnet äta oftare ifall det behövs så att mjölkproduktionen håller jämna steg med barnets behov. Så jag är nog rädd att du måste vänta lite ännu Det du ju kan göra nu, om du vill göra något, är att försöka få din lilla fröken att somna på egen hand där hon skall sova för natten utan att t.ex. amma till sömns men någon regelrätt metod är det nog för tidigt för! Om hon har sovit så duktigt tidigare kan det ju bra hända att hon börjar göra det på nytt ifall hon just nu är inne i något utvecklingssteg! Tidigare har jag tipsat om (eller översatt från de finska länkarna snarare) att man kan sy fast nappen med ett kort, tryggt snöre i pyjamasen så att barnet själv lär sig stoppa nappen i munnen. Det är det ju också lite för tidigt för ännu, men åtminstone hittar ni den i mörket

    Vad gäller barn över 6 månader så - ja, då kan man vänja bort nattmålen
  • didilej

    Ë n i g m a skrev 2008-02-05 13:46:15 följande:


    En fråga - igår gick d ju bra som sagt, men jag undrar...enligt tass-reglerna.... Ska man aldrig gå ifrån rummet? (som vid 5 mm) och komma tebax och tassa igen efter ett tag? (trots gråt)eller ska man inte lämna rummet förrän hon är lugn igen? Man ska aldrig avsluta med tassning förrän hon är lugn?vi bröt lite mot en annan regel igår tror jag...det här med att sluta tassa innan hon somnar...jag tror mannen fortsatte smeka tills hon sov...e d jättedumt?
    Då vi tassade lade vi ner sonen i sängen på kvällen och gick sedan ut ur rummet och inväntade tjutet Sedan var vi nog i rummet tills sonen var lugn. Sedan plötsligt kom det en kväll då vi lade ner honom, gick ut, hörde lite gnöl och sedan bara tystnad

    Vi tassade tills sonen var lugn och redo att somna men inte sov - orsaken till att man skall sluta före barnet somnar skrev jag i inlägget till ak o krypet. Men ingen skada skedd som ni inte kan reparera den här natten då ni redan är vana tassare
Svar på tråden ~ Tassmetoden ~ - en mild sömnskola