Inlägg från: madhag |Visa alla inlägg
  • madhag

    Enskild adoption

    Vi har adopterat från Polen (enskild adoption). Jag har polskt medborgarskap och släktingar i Polen. Min man är svensk och har absolut ingenting med Polen att göra.
    Vi har dock känt barnet innan adoptionen, men enligt MIA skulle det vara tillräckligt med mitt medborgarskap och anknytning till landet. Jag har växt upp i Polen.
    Ring Mia och fråga! Jag fick ett mycket bra svar när jag ringde till dem. När jag ringde BFA sa dem att det är inte så troligt att vi kan genomföra enskild adoption, Mia sa direkt, att det är inga problem.

    "Som jag förstått finns det de adoptivbarn som fortfarande har medborgarskap i landet de är adopterade från. Varför är inte det skäl nog för enskild adoption när de är vuxna?"
    Man växer inte upp i det landet, man vet ingenting om t ex domstolar och hur det går till med adoptioner. Oftast kan inte språket!
    Jag höll på att ringa, fixa och greja otroligt mycket när vi skulle adoptera. Man måste fixa allt SJÄLV. Jag ringde tusen gånger till översättare, domstolen, myndigheter, även ministeriet i Polen. Det krävde språkkunskaper och tålamod. Och min mamma sprang till översättare, vidimerade dokument osv. Det tog lång tid innan jag fattade hur det går till, dvs. vilka myndighter måste ta beslut, vem ska man ringa. Min man skulle adrig klara av det.

Svar på tråden Enskild adoption